JSpauwen

'825559' door JSpauwen '825559' door JSpauwen

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Groene bijeneter

JSpauwen

Net teruggekeerd van een reis van enkele weken in Gambia, begeef ik me weer opnieuw op deze website en zie dat er in de layout nogal wat veranderd is. Het was een prachtige vakantie in een mooi land, waar de kleurrijke vogels letterlijk om je oren vliegen. Tijdens een vroege boottrip door de kreken zagen we deze bijeneter boven in een mangrove zitten. Het is de bluecheeked Bea-eater ofwel groene bijeneter, een regelmatig in Centraal Afrika voorkomende soort. Het is een rustige vogel die gemakkelijk benaderbaar is.

'571298' door JSpauwen '571298' door JSpauwen

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Geparelde Dwerguil

JSpauwen

We waren gisteren vogels aan het spotten bij de Lamin creek. Vlak na zonsopgang zag ik deze prachtige Geparelde Dwerguil hoog in een boom zitten. Het is de kleinste uil van West-Afrika

'570569' door JSpauwen '570569' door JSpauwen

TanzaniaMikumi NP

TanzaniaMikumi NP

Slimme vogel

JSpauwen

Deze vogel staat op een heuveltje, zodat hij een goed uitzicht heeft op de omgeving. Het is de black-bellied Bustard, ofwel een van de trappensoorten, die in Afrika voorkomen. Het is een mannetje van 61 cm, die zijn staart bij de balts omhoogzet, zoals een Pauw dat doet. Het vrouwtje is bleker, met een witte buik.

'570481' door JSpauwen '570481' door JSpauwen

MarokkoDjemaa el Fna

MarokkoDjemaa el Fna

Verkoper

JSpauwen

Deze man verkoopt miniatuur kamelen op het Djeema-el-Fnaplein in Marrakech. Natuurlijk vraagt hij veel te veel ervoor, maar met afdingen, dat hier de gewoonte is, heb je een leuk souvenir aan je reis voor een redelijke prijs.

'570418' door JSpauwen '570418' door JSpauwen

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

De tuinen van...Major

JSpauwen

Als je in Marrakech bent moet je zeker de tuinen van Majorelle gaan bezoeken. Deze groene oase is aangelegd bij de woning van de Franse modeontwerper Yves Saint-Laurent. De kobaltblauwe tinten van de woning zie je overal in de tuin terugkomen zoals bij deze vijver.

'570378' door JSpauwen '570378' door JSpauwen

TanzaniaMikumi NP

TanzaniaMikumi NP

Jonge zebra in...gest

JSpauwen

Jonge zebra's hebben iets aandoenlijks, je zou er mee willen knuffelen. Maar het zijn en blijven wilde beesten. Met hun gestreepte pyjama vallen ze op in het groene landschap in Mikumi NP.

'570291' door JSpauwen '570291' door JSpauwen

CubaHavana

CubaHavana

Het Gesprek

JSpauwen

Dit standbeeld op het plein van San Francisco midden in het oude centrum van Havana heeft opvallende vormen. Als je van opzij ernaar kijkt zie je niet wat het is, door de gaten en de draaiingen in het vergulde metaal. Pas van voren zie je dat het een gesprek tussen twee mensen voorstelt. Het beeld heeft dan ook de titel "La Conversaida" meegekregen.

'570222' door JSpauwen '570222' door JSpauwen

TanzaniaMikumi NP

TanzaniaMikumi NP

Dromerige impala

JSpauwen

Om veel dieren te zien is het verstandig om bij het ochtendkrieken op te staan. Voor ons betekende dat om 6 uur op en om 6.30 uur vertrekken met de gids en chauffeur van het Vuma Hills Tented camp. De chauffeur koerst zijn 4 x 4 onmiddellijk naar een poel waar zich veel impala's ophouden. De beesten staan nog wat wezenloos te dromen en laten zich tot heel dichtbij benaderen.

'570129' door JSpauwen '570129' door JSpauwen

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Boottripje

JSpauwen

In de baai van Santiago de Cuba hebben we een boottripje gemaakt naar een eiland waar we verwelkomd werden door een swingend Cubaans bandje bij het uitstappen. Ook hebben we daar genoten van een heerlijke vismaaltijd.

'570025' door JSpauwen '570025' door JSpauwen

CubaHavana

CubaHavana

Kleurige kraampjes

JSpauwen

Het plein van Plaza de Armas is gevuld met kleurige kraampjes met tweedehands boeken en allerlei periodieken, tijdschriften uit de jaren 40 en 50, kranten uit de tijd van de Revolutie en foto's en boeken van Fidel Castro en Che Guevara.

'569923' door JSpauwen '569923' door JSpauwen

TanzaniaMikumi NP

TanzaniaMikumi NP

Kudde olifanten

JSpauwen

Wat zijn olifanten toch fascinerende dieren! Op onze gamedrives hebben we verschillende kleine kudden gezien, ongeveer 6 tot 10 volwassenen met een of twee jongen. Ze leven in familieverband en beschermen hun jongen door goed samen te werken.

'569746' door JSpauwen '569746' door JSpauwen

TanzaniaDar es Salaam

TanzaniaDar es Salaam

Lieve oude dame

JSpauwen

Deze minzaam kijkende oude dame ging er echt voor staan, toen ik vanuit een tuktuk een foto van haar maakte. Ze was duidelijk vereerd met mijn aandacht. Haar leeftijd is moeilijk in te schatten. In de armere stadswijken zijn de meeste oudere dames netjes gekleed in meestal felle kleuren, dat geeft glans aan hun vaak zware bestaan.

'569339' door JSpauwen '569339' door JSpauwen

TanzaniaMikumi NP

TanzaniaMikumi NP

Licht in de duisterni

JSpauwen

Op Vuma Hills lodges in Mikumi NP genoten we van een prachtige avond samen met Sabine, de beheerster, die elke avond de bushbabies uit haar hand liet eten. We schrokken erg van het bericht dat ze vorige maand in Zambia door een agressieve olifant is gedood samen met een goede vriend. Vreugde en verdriet liggen soms dicht bij elkaar, zo ook horen duisternis en licht bij elkaar, vandaar deze opname om het jaar uit te luiden. Ik wens iedereen een prettige jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2018!

'569092' door JSpauwen '569092' door JSpauwen

TanzaniaDar es Salaam

TanzaniaDar es Salaam

Lady in yellow

JSpauwen

Deze volslanke dame in het geel zag ik op een locale buurtmarkt tijdens onze roadtrip door Dar es Salaam in een tuk-tuk ( daar heten ze anders). Ik vind een bezoek aan zo'n groentemarkt een leuke activiteit. Allerlei vreemde geuren, geluiden en visuele prikkels komen je tegemoet. De mensen zijn er vriendelijk, maar je moet wel oppassen dat je ze niet zonder hun instemming fotografeert.

'568990' door JSpauwen '568990' door JSpauwen

TanzaniaDar es Salaam

TanzaniaDar es Salaam

Oppassen op de winkel

JSpauwen

Tijdens onze stadssafari door Dar es Salaam kwamen we door een buurt, waar armoe troef was. De beek die door de wijk lag vol afval en was sterk verontreinigd. Bij de vervallen brug lag dit winkeltje met allerlei koopwaar. Een klein jongetje paste even op de winkel. Waarschijnlijk was hij onder de indruk van blanke mensen, die voorbij wandelden.

'568801' door JSpauwen '568801' door JSpauwen

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

Balanceren

JSpauwen

Heerlijk is het om met een dhow, een houten vissersboot, een tochtje op zee te maken. De boot is maar klein, we passen er met zijn tweeën maar net in. Naast de kapitein die aan het roer zit is er een bootsman die de lijnen en het anker uitgooit en losmaakt. Hij toont zich een echte acrobaat op de ronde houten leggers.

'568482' door JSpauwen '568482' door JSpauwen

NoorwegenCentraal Noorwegen

NoorwegenCentraal Noorwegen

Rust ervaren in...Ron

JSpauwen

Rondane is op Jotunheimen na het meest populaire nationale park van Noorwegen. Vanuit het zuiden biedt het een vriendelijke indruk met afgeronde berghellingen terwijl het vanuit de noordkant juist ruig oogt met loodrechte wanden. Je kunt er heel mooie wandelingen maken, overnachten in berghutten en genieten van de rust. Je hoort alleen het kabbelen van de bergstroompjes.

'568247' door JSpauwen '568247' door JSpauwen

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Kleurrijk Trinidad

JSpauwen

Trinidad is een van de mooiste stadjes in Cuba. Je vindt er veel mooie kleurrijke statige huizen, gebouwd in de koloniale tijd. De mensen zijn vriendelijk, gewend aan de toeristen. Vooral de straatjes rondom de centrale kerk zijn een bezoek waard.

'568207' door JSpauwen '568207' door JSpauwen

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Azulejos

JSpauwen

Lissabon is een van mijn favoriete steden. Ik hou van de sfeer en het tempo van de stad. Je kunt er heerlijk relaxed rondwandelen of je neemt even de tram. Het is ondanks dat het de hoofdstad van Portugal is kleinschalig. Omdat Lissabon gebouwd is op zeven heuvels zijn er best grote hoogteverschillen. Deze worden overbrugd door trappen, liften en steile trambanen. Deze trap is gedecoreerd met blauwe tegels met voorstellingen, in het Portugees azulejos. De huizen boven hebben mooie pastelkleuren.

'568161' door JSpauwen '568161' door JSpauwen

TanzaniaMikumi NP

TanzaniaMikumi NP

Leeuwin gedood in...B

JSpauwen

"Burgers Zoo rouwt" stond boven een artikel in onze krant van vanmorgen. Een leeuw heeft een van zijn drie leeuwinnen gedood in de dierentuin. Uitzonderlijk! Dit gebeurt ook wel eens in de vrije natuur met leeuwinnen. Welpen worden altijd allemaal vermoord door een leeuw die de hegemonie over de groep van de oude leeuw overneemt. Wreed, maar dat hoort bij de wetten van de natuur. Hopelijk is dit lot niet de jonge leeuwen van deze groep beschoren, die we zagen in Mikumi NP.

'568134' door JSpauwen '568134' door JSpauwen

TanzaniaMikumi NP

TanzaniaMikumi NP

Makkelijke prooi

JSpauwen

Wat me verbaast is dat gnoes in de buurt van leeuwen grazen. Zijn ze dan zo dom? Ze zijn veilig zolang de leeuwen hun buik vol hebben gegeten. Maar als de leeuwen honger krijgen zijn ze een gemakkelijke prooi.

'568032' door JSpauwen '568032' door JSpauwen

TanzaniaDar es Salaam

TanzaniaDar es Salaam

Rastafari

JSpauwen

Tijdens een stadssafari door Dar es Salaam werden we begeleid door een gids met rastahaar. Hij liet ons de gewone woonwijken zien, waar de mensen in eenvoudige hutjes wonen, en verschillende locale markten. Hij vertelde met veel enthousiasme over zijn stad. Door zijn rastahaar vond ik hem er leuk uitzien, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

'567943' door JSpauwen '567943' door JSpauwen

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

In de rij voor de...k

JSpauwen

Deze groep schoolkinderen staat in de rij voor de oude koranschool in de souk van Marrakesh. Misschien is dit uitstapje voor kinderen uit andere steden of dorpen een hoogtepunt in het schooljaar. We hebben vaker groepen kinderen tijdens onze reis gezien. Ze maken gemakkelijk contact en stellen in hun beste Engels belangstellende vragen over bijvoorbeeld wat je van Marokko vindt. Je ziet aan hun blije gezichten hoe trots ze zijn op hun land.

'567904' door JSpauwen '567904' door JSpauwen

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Sneeuwlandschap

JSpauwen

Dit is weliswaar een foto van enkele jaren geleden, maar als het sneeuwt word ik geïnspireerd om mooie foto's te maken. Hopelijk blijft de sneeuw nog even liggen.