Ibodaal

'270600' door Ibodaal '270600' door Ibodaal

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Maan in Oban

Ibodaal

Oban is een heel leuk vissersdorpje ten westen van Schotland. De haven is er levendig, met een leuke boulevard en allerlei kroegjes, restaurantjes en natuurlijk een onvervalste whisky-stokerij. Mooie plek voor de maan om in de zee te zakken....

'270597' door Ibodaal '270597' door Ibodaal

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Vuurtorenhuis...Schot

Ibodaal

Tijdens een heerlijk boottochtje langs de eilanden ten westen van Schotland troffen we dit tafereeltje aan. Idyllisch gelegen in het midden van een prachtig natuurgebied. We zagen daar onder andere ook bruinvissen, robben en zeearenden.

'270595' door Ibodaal '270595' door Ibodaal

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Masai Vrouw

Ibodaal

Tijdens een foto-safari in de Masai Mara bezochten we ook een kleine Masai-kraal. Deze vrouw verkocht haar zelfgemaakte sieraden. Ze droeg ze zelf ook graag... let eens op haar uitgerekte en doorboorde oorlellen

'270519' door Ibodaal '270519' door Ibodaal

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Hutu-jochies in...vlu

Ibodaal

Deze Hutu jochies in het vluchtelingenkamp in Goma riepen al giechelend en lachend om kado's en chocola; "monsieur, musungu, donnez moi kado! Donnez moi chocolat!" Kort na de genocide / oorlog in Rwanda (1994) was ik in 1 van de vluchtelingenkampen in de grensplaats Goma in het aangrenzende toenmalig Zaire. Deze kampen waren een ware hel; overbevolkt, te weinig voedsel en drinkwater, heet en vuil. In deze kampen zaten dus de daders van de genocide. Deze jochies maakten dus deel uit van de dadergroep die door de Tutsi Rwanda was uitgejaagd. Zoals altijd en overal blijven kinderen toch spelen en lachen en onderzoeken en zorgen zij voor de contrasten tussen ellende en leven. Gisteravond op tv zag ik in de uitzending over Pakistan ook kinderen zwemmen en lachen in het overtollige water. Dat deed me aan deze foto's denken.

'270518' door Ibodaal '270518' door Ibodaal

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Hutu-jochie in...vluc

Ibodaal

Kort na de genocide / oorlog in Rwanda (1994) was ik in 1 van de vluchtelingenkampen in de grensplaats Goma in het aangrenzende toenmalig Zaire. Deze kampen waren een ware hel; overbevolkt, te weinig voedsel en drinkwater, heet en vuil. In deze kampen zaten dus de daders van de genocide. Dit jochie maakte dus deel uit van de dadergroep die door de Tutsi Rwanda was uitgejaagd. Zoals altijd en overal blijven kinderen toch spelen en lachen en onderzoeken en zorgen zij voor de contrasten tussen ellende en leven. Dit jochie keek giechelend door een scheur van zo'n UNHCR zeil en riep om chocola en kado's. Gisteravond op tv zag ik in de uitzending over Pakistan ook kinderen zwemmen en lachen in het overtollige water. Dat deed me aan deze foto's denken.

'266134' door Ibodaal '266134' door Ibodaal

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Himba-jochie

Ibodaal

Dit jochie liep een beetje heen en weer te drentelen in het dorpje dat wij bezochten. Het leek wel of hij zich stond te bedenken hoe hij mij zou gaan benaderen. Even later kwam hij naar me toe en pakte mijn camera vast en gebaarde dat hij de foto's wilde zien....

'266086' door Ibodaal '266086' door Ibodaal

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Meisje met...sinas-ap

Ibodaal

Dit meisje stond in dat zelfde groepje. Ze was een beetje stil maar lette heel goed op. Ze was de enige die 2 stuks fruit van mij wist te bemachtigen.... Wel met een lieve lach overigens.... Die komt er wel!

'266081' door Ibodaal '266081' door Ibodaal

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Vrolijk Ventje

Ibodaal

Dit jochie was de vrolijkste van een stelletje kids die we onderweg naar Opuwo troffen. We deelden wat appeltjes uit en ze waren graag bereid om heel fftjes stil te staan voor een plaatje en waren natuurlijk ook nieuwsgierig om de foto even terug te zien op het schermpje van de camera.

'265689' door Ibodaal '265689' door Ibodaal

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Herero Vader

Ibodaal

Dit is de vader van het stel... althans... Het viel me op dat veel Hereromannen een hoed dragen. Het was een aardige man maar zeker ook iemand waar niet mee te spotten viel... Hij heeft natuurlijk best wel wat mondjes te voeden....

'265686' door Ibodaal '265686' door Ibodaal

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Herero Moeder

Ibodaal

En dit is de moeder van de hele "club". Zo te zien valt er niet mee te spotten. Ze draagt de traditionele kleding van de Hererovrouwen. De muts is een eerbetoon aan koeienhoorns.....

'265678' door Ibodaal '265678' door Ibodaal

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Kinderen onderweg

Ibodaal

Ook deze kids troffen wen onderweg richting Opuwo. Terwijl wij een praatje maakten met de vader stonden zij nog wat argwanend naar ons te kijken. Later brak het ijs en kon er wel wat gelachen worden...

'265673' door Ibodaal '265673' door Ibodaal

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Hereromeisje onderweg

Ibodaal

Dit herero meisje spraken wij onderweg in de richting van grootfontein. Ze maakte deel uit van een heel groepje kinderen. Nadat we wat appeltjes hadden uitgedeeld, bleek dat zij erg goed engels sprak. Ze vertelde dat ze al een paar jaar naar school ging in een wat verderop gelegen dorpje en dat ze van plan was om "teacher" te worden. Ze vond het heel belangrijk dat kinderen naar school gingen!

'265386' door Ibodaal '265386' door Ibodaal

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Woestijnolifanten in.

Ibodaal

Vanaf de prachtige camping in Purros maakten wij een bush-walk met een gids, op zoek naar woestijnolifanten en ander wild. In de droge rivierbedding vonden we de sporen van de gigantisch grote voeten van deze olifanten. Een tijdje later troffen we deze vredig etende kleine kudde aan. We maakten veel foto's en film daarvan, maar deze foto geeft het mooie moment daar in dat prachtige landschap m.i. het beste weer.

'265385' door Ibodaal '265385' door Ibodaal

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Rock Agama

Ibodaal

Dit is een portretje van een Male Namibian Rock Agama, die we aantroffen op een rots in Twijfelfontein. Het mannetje heeft in de paringstijd een oranje-rode kop/nek/keel. Rock Agama's leven in kolonies en kunnen 22-30 cm groot worden. Het zijn echte zonaanbidders en kunnen prachtige poses aannemen!

'265384' door Ibodaal '265384' door Ibodaal

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Kudu

Ibodaal

We stonden in Etosha bij de waterhole TsumCor en waren grotendeels omgeven door diverse kuddes olifanten, die natuurlijk grotendeels onze aandacht opeisten. Op een gegeven moment spotte ik deze Kudu die zo half in de struiken het gehele tafereel op zn gemakkie stond gade te slaan. Hij stond stil en ik had er mooi licht op...

'265096' door Ibodaal '265096' door Ibodaal

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Impala-mannetje

Ibodaal

Dit jonge mannetje liep er ook tussendoor te paraderen. Hij liet zich regelmatig even gelden en ook met zijn grote mond wist hij onze aandacht vast te houden.

'265090' door Ibodaal '265090' door Ibodaal

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Impala-vrouwtje in...

Ibodaal

Dit is de DikDik-drive in Etosha. We stonden hier een half uurtje stil. Motor uit. Helemaal alleen. Met de dieren, die zich helemaal niks meer van ons aantrokken. Een flinke kudde van ongeveer 50 Black-Faced-Impala's rondom de auto. Raampjes open, fluisterend naar elkaar de ene mooie foto na de andere...... Wat een sfeer, wat een moment.... Daar doe je het voor....

'264909' door Ibodaal '264909' door Ibodaal

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Hererovrouw met...dra

Ibodaal

Deze vrouw kwamen we tegen op de gravelroad van Waterberg richting noorden. We zagen haar al van verre lopen. We probeerden een praatje.... maar ze sprak nauwelijks engels. Het was warm en de last was zwaar, maar ze wilde wel even op de foto.

'264870' door Ibodaal '264870' door Ibodaal

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Hererovrouw met paars

Ibodaal

Onderweg naar Opuwo zagen we deze vrouw. Ze was samen met een man en nog een vrouw een kudde koeien aan het hoeden. Ze was heel erg goedlachs en wilde graag even op de foto!

'264824' door Ibodaal '264824' door Ibodaal

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Jongetje met groene..

Ibodaal

Dit jongetje kwamen wij tegen bij 1 van de ontelbare gehuchtjes aan de gravelroad in de richting van Opuwo. We maakten een praatje met zijn vader en moeder en telden daar 11 kinderen. Op de foto kijkt hij een beetje serieus, maar later kon hij toch ook wel lachen...

'264823' door Ibodaal '264823' door Ibodaal

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Weesmeisje wast voetj

Ibodaal

Hier brachten wij een bezoek aan het project "Steps For Children" in het dorpje Okakarara Hier worden gemiddeld zo'n 20 (half-)weeskinderen vanuit alle bevolkingsgroepen opgevangen. Ze krijgen kleding en 2 maaltijden en worden voorbereid op de stap naar school.... ( http://www.stepsforchildren.de/ ) en ( http://www.facebook.com/pages/steps-for-children-OKAKARARA/134042524084 )

'264609' door Ibodaal '264609' door Ibodaal

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Himbavrouw karnt de..

Ibodaal

Deze Himbavrouw zit lekker in de schaduw van een hutje. Ze karnt de melk in de kalebas, die aan een leren riem hangt, door hem met rustige bewegingen heen en weer te bewegen.

'264585' door Ibodaal '264585' door Ibodaal

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Hoofdman van...Himbad

Ibodaal

Deze Himbaman was de hoofdman van het dorpje dat wij bezochten. Hij heeft zes vrouwen en veel koeien en is dus een rijk man. HIj had enige tijd terug zijn been gebroken bij een val van een berg. Hij bezag zijn kraal en alles wat er rondom ons gebeurde met een vriendelijke lach. Hij moest vooral lachen om de filmopnamen die wij hem direct lieten zien en was bereid om even te poseren voor deze portretfoto.

'264582' door Ibodaal '264582' door Ibodaal

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Himbababy in jasje

Ibodaal

Deze Himbababy heeft een "westers" uitziend jasje aan. Dit was in dat dorpje 1 van de weinige niet traditionele zaken die we aan troffen. Verder zag je bijvoorbeeld plastic jerrycans naast kalebassen en droegen de hoofdman en zijn vader ook truien.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier