Huff

'1112167' door Huff '1112167' door Huff

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Foto stop.

Huff

We hadden jonge jongens als chauffeur toen we naar de Khardongla Pass gingen. De hoogste pass die je met een motorvoertuig kan bereiken. Het was mooi weer en de sneeuw lag op de toppen van de bergen en soms waren er witte stupa's te zien. Het landschap is daar schitterend met zijn gelaagde en kleur van bergen. Soms is er zelfs een versnaperingstentje, waar koffie of iets anders te krijgen is. En de jongens wisten wel een mooie fotostop en dat was het ook. Als toetje bereik je dan de hoogste pas. De Khardongla pass is 5359 meter hoog.

'1112099' door Huff '1112099' door Huff

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Rizong klooster.

Huff

Op weg naar het Rizong klooster was het landschap prachtig met zijn bergen en besneeuwde toppen. Toen we het klooster in de verte zagen liggen hielden we een fotostop en met de stupa's erbij was het een prachtig gezicht. Het klooster, de besneeuwde bergen en de hele omgeving was een hele mooie ervaring.

'1112029' door Huff '1112029' door Huff

TibetLhasa

TibetLhasa

Om door een ringetje.

Huff

Tijdens de rondgang rond het Potala Paleis kwamen we mooi geklede en opgemaakte mensen tegen. Er werd ons verteld dat het en bruidspaar was en er werd dan ook uitgebreid foto's van genomen. Nadat we een poosje hadden staan kijken vroeg ik of ik ook foto's mocht maken en dat mocht. Dit is het resultaat van het bruidje, prachtige sieraden op het hoofd en als ketting en haar jurk was van roze/rode zijde en heel mooi afgewerkt met allerlei biesjes. Haar lange haar(of pruik) in dunne lange vlechten. Ze was om door een ringetje te halen.

'1111986' door Huff '1111986' door Huff

TibetLhasa

TibetLhasa

Pabogka klooster.

Huff

Het Pabogka klooster ligt buiten Lhasa wat hogerop in de bergen. De rit er naar toe is prachtig en het klooster is het oudste klooster in de omgeving. Er wonen nog monniken en dat wij er waren was er niemand anders. Ook zijn er overal gebedsvlaggen aanwezig(hier niet te zien). Je kunt er ook wandelen naar het Nonnenklooster, dat nog weer even hoger ligt. Boven aan gekomen heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

'1111855' door Huff '1111855' door Huff

TibetLhasa

TibetLhasa

Kora Lopen.

Huff

Deze man liep de kora om het Potala Paleis in Lhasa, Tibet. Hij is geheel in originele kleding en voorzien van gebedskralen. Mondkapje op en een hoofddeksel tegen de zon in zijn nek. Zelfs met zijn schoenen en wollen sokken vind ik hem er geweldig uitzien. De gebedsmolens laat hij draaien en dat alles om karma te verdienen en het in een ander leven beter te krijgen.

'1111792' door Huff '1111792' door Huff

VietnamBac Ha

VietnamBac Ha

Foto's kijken.

Huff

Niets is leuker dan foto's kijken en mensen herkennen die er op staan. Zoals op de markt in Bac Ha, waar we al eerder geweest waren en daar afdrukken van laten maken. Het was een drukte om ons heen en sommigen herkenden moeder, zuster of tante. En niets is leuker dan dat ze blij waren met de gegeven foto.

'1111719' door Huff '1111719' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Mevrouw Mai.

Huff

De ontmoeting met Mevrouw Mai zal ik niet snel vergeten. Vorig jaar stond er een artikel over de Happy Road in het noorden van Vietnam in de Columbus(nr.80) en ook een foto en een stukje over haar erin. Er stond o.a. in dat ze trots was, dat ze in een oud tijdschrift Forbes stond. Aangezien wij weer daar naar toe zouden gaan, leek het mij leuk om haar het nieuwe nummer van Columbus te brengen. Zo gezegd zo gedaan. Met een extra Columbus van de redactie gingen wij naar Hop Tien, waar mevr. Mai haar traditionele weverij heeft met haar medewerksters die ze uit de klauwen van Chinese mensensmokkelaars heeft gered en ze daar een nieuw bestaan mee geeft. Wat was ze trots toen ze zag dat ze in het blad stond en na uitleg van onze gids kon ze de mensen daarvan nog wel herinneren. Ze verkleedde zich weer in de kleding zoals in het blad en wij mochten ook die kleding aan en uitgebreid gingen we met elkaar op de foto. Het was een dag met een gouden randje die ik, zoals ik al eerder heb gezegd, niet snel zal vergeten. P.s. al eerder heb ik er een blog over geschreven.

'1111671' door Huff '1111671' door Huff

India

India

Karni Mata Tempel of.

Huff

KARNI MATA TEMPEL (RATTENTEMPEL) De Karni Mata tempel (ook wel de rattentempel genoemd) is gelegen in Deshnok, op ca. 30 kilometer van Bikaner in Rajasthan. De tempel is vernoemd naar Karni Mata, een incarnatie van Durga. Er leven ca. 20.000 ratten die door velen worden vereerd. Veruit de meeste hiervan zijn zwart. Wanneer men een witte ziet zou dit geluk brengen. Men zegt dat het de reincarnaties zijn van de voorvaderen en worden daarom vereerd. In de tempel mogen geen schoenen gedragen worden, maar wij kregen van die grote vilten sokken, die we over onze schoenen aan konden trekken. Het was een bizar gezicht.

'1111612' door Huff '1111612' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Arm gezin.

Huff

In het noorden van Vietnam zijn er ook arme mensen, zoals deze familie. Ze waren langs de weg bamboe aan het kappen en de kinderen waren er ook. Het was duidelijk te zien dat het arme mensen waren en wij waren hier niet op voorbereid. Hadden alleen wat koekjes bij ons en die hebben we dan ook gegeven. Wel hebben we pinda's e.d. gekocht en hebben dat dan weer uitgedeeld.

'1111609' door Huff '1111609' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Even uitrusten.

Huff

Als je onderweg bent in het noorden van Vietnam kom je van alles tegen. Zo ook deze twee mensen, die hout hadden verzameld en dat weer mee naar huis moest om het vuur op te stoken, en dat gebeurt dan dat je dat meeneemt op je rug. Bij een afgaande weg kan je dan even zitten met de last op de rug om daarna weer je weg te vervolgen.

'1111488' door Huff '1111488' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Jong geleerd....

Huff

Als er veevoer geoogst is, moet het ook naar huis en dat gebeurd met mankracht en als je daarbij ook nog je moeder kan helpen, dan probeer je dat. Op de foto lukt het nog net, maar later had de moeder ook het deel van het kind. Ja, je moet het jong leren.

'1111433' door Huff '1111433' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Wierookstok vrouwtje.

Huff

Op de markten in het noorden van Vietnam wordt van alles verkocht. Dit vrouwtje verkocht er wierookstokjes en ze had er echt zin in. Ook aan ons wilde ze die wel verkopen, maar ze gingen per hele bos. Ze zag er wel prachtig uit met haar oorbellen en mooi gekleurde kleding.

'1111257' door Huff '1111257' door Huff

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Akdamar eiland.

Huff

Akdamar eiland is het op een na grootste eiland in het Vanmeer in Oost-Anatolië (Turkije). Het eiland heeft een oppervlakte van 0,7 km² en ligt ongeveer 3 kilometer vanaf de zuidelijke kustlijn. Het eiland was ooit een residentie van Armeense koningen en een belangrijk geestelijk centrum van de Armeens-Apostolische Kerk. Tot 1915 stond hier een Armeens klooster, maar tijdens de genocide werden de monniken vermoord en de kloostergebouwen vernietigd. Tegenwoordig is het enige bouwwerk op het eiland de Heilig Kruiskerk. Deze kerk, met haar bas-reliëfs en friezen met Bijbelse taferelen, maakt het eiland tot een belangrijke toeristische trekpleister.

'1111229' door Huff '1111229' door Huff

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Uitzicht op.

Huff

Vanaf het Inshak Pasa Paleis in Turkije had je een prachtig uitzicht op de wijde omgeving. Je zat er hoog en kon dus mooi de omgeving overzien met zijn gebouwen die er te zien waren.

'1111189' door Huff '1111189' door Huff

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Opgewacht.

Huff

In Swaziland maakten we een safari tocht . De Big Five is daar niet, maar wel ander beesten die ook het bezoeken waard zijn. Op een gegeven ogenblik werden we opgewacht door dit groepje beesten. Welke het zijn weet ik niet, maar ze waren wel nieuwsgierig.

'1111143' door Huff '1111143' door Huff

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Nemrut berg.

Huff

Op Nemrut berg vind je sculpturen in allerlei soorten. Voor de 50 meter hoge grafheuvel staat een complex met sculpturen van koning Antiochus zelf en daarnaast twee leeuwen en twee adelaars. Verder staan er diverse stenen beelden van Griekse Armeens en Perzische goden, zoals Zeus, Tyche en Mithras. Sommige beelden zijn door weersomstandigheden van de rompen afgevallen waardoor deze op de grond liggen. Dit zorgt voor een indrukwekkend beeld.

'1111113' door Huff '1111113' door Huff

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Bee Hives.

Huff

Een overnachting in deze onderkomens is geen straf. Mooi aan de omgeving aangepast in een natuurpark. Zit je voor de bee hives een kopje koffie te drinken, een biertje mag ook, komen de dieren uit het struikgewas tevoorschijn om rustig te grazen in het midden van de kraal, wat wil je nog meer. In de bijenkorf was het heerlijk koel en een paar goede bedden en een warme douche. Het was een pracht verblijf in een mooi natuurpark.

'1111082' door Huff '1111082' door Huff

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Haaien.

Huff

Wanneer je van een beetje avontuur houdt dan kunt je ook in een kooi duiken, in Zuid Afrika in Gansbaai, tussen de witte haaien. Veilig achter het tralies kunt je onder water zien hoe de witte haaien gevoerd worden. Met een beetje geluk zie je wel meerdere witte haaien in één keer. Zuid-Afrika is samen met Australië de enige bestemmingen in de wereld waar het mogelijk is om witte haaien onder water te zien. Als er een recht op je af komt, schrik je je eigen wild, maar later went het.Het is machtig om foto's te maken.

'1111064' door Huff '1111064' door Huff

BirmaShan

BirmaShan

Meditatie.

Huff

In de Mettavihari Meditation Hall in Birma heerst er een absolute stilte en praten is er verboden. Er zijn nonnen, die in dat klooster zitten , die heel afzonderlijk van een ander aan het mediteren zijn. Dit doen zij onder "gazen tentjes" en dit weer om niet te worden afgeleid en ook niet om gestoord te worden door insekten. Dat is wat men mij vertelde.

'1111027' door Huff '1111027' door Huff

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Contact.

Huff

In Kathmandu stonden we op de bus te wachten en we waren niet alleen die met de bus mee wilden. Ook deze mensen uit de bergen vandaan wilden ook met de bus mee. We probeerden contact met ze te maken door te duiden dat ze mooie neus en oor versierselen hadden, maar dat werd niet erg goed begrepen. Dat is dan altijd wel weer heel erg jammer. Een foto maken mocht wel.

'1111001' door Huff '1111001' door Huff

TibetLhasa

TibetLhasa

Simi La Tso.

Huff

Het Simi La Tso is een stuwmeer en maakt geen deel uit van het Yamdrok meer. Je komt het tegen op weg van Lhasa naar Gyantse en de kleur is bijna onnatuurlijk mooi en waar je ook komt bij passen en meren er zijn altijd gebedsvlaggetjes aanwezig. Op de foto zijn er weinig vlaggetjes, maar het hing er vol mee.

'1110937' door Huff '1110937' door Huff

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Ruig landschap.

Huff

De ritten die je maakt in Ladakh zijn er van prachtige vergezichten. Het landschap verandert voortdurend en het is dan ook volop genieten van het ruige gebied boven de boomgrens. De besneeuwde bergtoppen maken het plaatje af.

'1110921' door Huff '1110921' door Huff

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Kleurrijk persoon.

Huff

Tijdens onze vrije dag in Hanoi kwamen we uit in een zeer smal straatje, waar vanuit een kleine ruimte muziek klonk. Even een kijkje menen en wat bleek, een klein tempeltje , waar een ceremonie aan de gang was en wij zitten. Wat voor ceremonie het was weet ik nog steeds niet, maar deze meneer werd steeds opnieuw aangekleed en versierd met atributen. Ook werd er geld aan iedereen uitgedeeld. Het was een waar spectakel.

'1110872' door Huff '1110872' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Marktdag.

Huff

Can Cau is een grote markt, waar veel minderheden komen om hun waar te verkopen en ook weer om de dagelijkse boodschappen te doen. Ook word er vee verhandelt en als je de meeste boodschappen hebt gedaan, wil je wel eventjes uitrusten en zoek je een mooi plekje op.