Hollandsmeiske

'1097981' door Hollandsmeiske '1097981' door Hollandsmeiske

Saudi-Arabië

Saudi-Arabië

Male-only zwembad Tai

Hollandsmeiske

In de bergen van Taif kun je deze vreemde plek vinden: een male-only zwembad met wel heel bizarre glijbanen. Ik heb deze foto genomen vanuit de kabelbaan die naar de hogergelegen stad Taif (Mekka-provincie) gaat. Het zwembad maakt deel uit van een recreatiecentrum met onder andere ook een restaurant en een rodelbaantje. Vrouwen zijn dus helaas niet toegestaan in dit zwembad en er was in de wijde omtrek ook geen vrouwenzwembad te zien..

'1097935' door Hollandsmeiske '1097935' door Hollandsmeiske

Saudi-Arabië

Saudi-Arabië

KAUST, Thuwal

Hollandsmeiske

De centrale hal van de Grote Moskee op de King Abdullah University of Science and Technology (ook wel Kaust). Kaust is opgericht in 2009 als visie van de voormalige Saudische koning Abdullah die zijn land technologisch vooruit wilde brengen en minder afhankelijk van olie. Het bijzondere aan Kaust is dat deze universiteit co-educationeel is: mannen en vrouwen studeren beide in een klas en zitten door elkaar en niet apart. Op de campus van Kaust wonen ongeveer 7000 mensen: wetenschappers en hun families, studenten en mensen met andere functies zoals schoolteachers, doktoren etc. Er zijn, naast de universiteitsgebouwen twee recreatiecentra met elk een zwembad, een creche, lagere school, middelbare school, brandweer, ziekenhuis, moskee, 3 supermarkten, tankstation, indoor speeltuin, klimhal, stranden en natuurlijk de residences (woonhuizen). Vijf jaar lang was dit ons thuis😊

'845130' door Hollandsmeiske '845130' door Hollandsmeiske

Saudi-ArabiëRub al Khali

Saudi-ArabiëRub al Khali

Emara Palace

Hollandsmeiske

Het Emara palace ligt in de Najran. Najran ligt aan de voet van het empty quater en ook op de grens met Jemen. Ik bracht in December 2014 een bezoek aan Najran, vlak voordat de ongeregeldheden met Jemen uitbraken. Najran staat in Saoedie Arabie bekend vanwege de traditionele huizen van klei. Het Emara Palace, gebouwd in de jaren 40, is ook van klei gemaakt en gebaseerd op een ander, veel ouder kasteel dat hier eerder stond. In het paleis zijn 65 kamers, een moskee en een oude, pre-islamitische, put.

'845129' door Hollandsmeiske '845129' door Hollandsmeiske

ZwitserlandLugano

ZwitserlandLugano

Lugano

Hollandsmeiske

Lugano is in de winter vooral heel koud. Of tenminste, voor ons, inwoners van Saoedie Arabie. Lugano bezochten we in December 2017. We maakten een korte wandeltocht door het centrum en langs het meer en vonden dit hek aan de oever.

'845126' door Hollandsmeiske '845126' door Hollandsmeiske

Saudi-ArabiëAl Madinah Province

Saudi-ArabiëAl Madinah Province

Wabah krater

Hollandsmeiske

De Wabah krater ligt op ongeveer 250 km van de stad Taif. De krater is een zogenaamde maar krater, ontstaan door een grote ondergrondse explosie van gas en de bodem bestaat uit sodium fosfaat kristallen. In Januari 2018 maakten wij met onze kinderen een roadtrip in konvooi naar de krater van totaal 394 km. Vanwege de hitte is het aan te raden 's ochtends vroeg al te vertrekken. De afdaling naar beneden duurt ongeveer 30 tot 40 minuten en heeft vrij steile en lastige stukken. Op de de bodem van de krater zelf kun je goed picknicken en de bodem veert trouwens ook heel leuk dus de kinderen vonden het vooral enorm gaaf om te springen. Wij dachten dat de klim naar boven langer dan de afdaling zou zijn, maar de kinderen waren binnen 20 minuten weer boven. Bij de ingang van het kratergebied is een wc-huisje en er zijn ook picknicktafels. De krater geldt als abaya vrije zone.

'845125' door Hollandsmeiske '845125' door Hollandsmeiske

Saudi-ArabiëMadain Saleh

Saudi-ArabiëMadain Saleh

Madain Saleh

Hollandsmeiske

Madain Saleh is de allereerse UNESCO site in Saoedie Arabie en ligt ongeveer 200 km boven Medina bij de historische stad Al-Ula. Tevens wordt het ook wel de "Tweede hoofdstad" van de Nabateeërs genoemd. De stad stond in de oudheid bekend als Hegra en bevond zich op de karavaanroute van Petra naar Syrie. In Madain Saleh zijn ongeveer 80 graftombes met inscripties in het Aramees en Arabisch. De grootste graftombe is de Qasr Al Farid, gebouwd voor een van de generalen van het leger.

'476153' door Hollandsmeiske '476153' door Hollandsmeiske

Groot-BrittanniëEdinburgh

Groot-BrittanniëEdinburgh

The Real Mary King's.

Hollandsmeiske

Edinburgh is onder andere beroemd om z'n kleine straatjes, de Closes. The Real Mary King's Close is een zeer bijzondere attractie. Dit zijn een aantal overdekte straatjes die vroeger uiteraard open waren en waar mensen leefden en woonden. Nu liggen de straatjes onder de Royal Mile en het Courthouse zodat ze zijn verworden tot donkere krochten. Het bijzondere is echt dat als je onder de grond staat, je de sfeer van het oude Edinburgh nog ziet. Oude voordeuren bijvoorbeeld. Je brengt ook een bezoek aan de werkplaats van de allerlaatste bewoner van de Close, Andrew Chesney. Deze bewoner verliet pas in 1895 zijn huis en woonde dus al die tijd onder de grond! Men zegt zelfs dat het er spookt... Ik vond het in ieder geval een heel bijzondere ervaring! Toegang via Warriston's Close.

'476152' door Hollandsmeiske '476152' door Hollandsmeiske

Groot-BrittanniëManchester

Groot-BrittanniëManchester

Trafford Shopping...C

Hollandsmeiske

Bij heel slecht weer kun je goed shoppen in het Trafford Shopping centre. Alle Engelse en Amerikaanse winkels (zoals Hollister) bij elkaar. Verder nog een enorme afdeling met woonwinkels van Laura Ashley tot aan Marks & Spencer. Er is ook een Lego Experience. Hier is genoeg te doen op een hele druilerige, slechte dag. Het centrum ligt aan de M60 Southbound

'476151' door Hollandsmeiske '476151' door Hollandsmeiske

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Breng een bezoek aan.

Hollandsmeiske

Chester is een eeuwenoude stad en de hoofdstad van het graafschap Cheshire. De stad werd gesticht in 70 AD door de Romeinen en droeg de naam Deva Victrix. De naam Chester komt van de Denen. Chester is een kleine, leuke en compacte stad. Er is veel te zien en je kunt er ook erg goed winkelen. Bezienswaardigheden zijn onder andere Grosvenor Park (met minitrein, leuk voor kleinere kinderen), Chester Rows, een indrukwekkende rij oude Engelse vakwerkhuizen, de Romeinse tuin en het amfitheater met historisch overzicht, Chester Cathedral, Chester Town Hall en de Old Dee Bridge. Een wandeling over Dee Lane is ook leuk. Goedkoop parkeren kun je in de parkeergarage op Pepper Street. Je zit dan op een steenworp afstand van het centrum. Overigens is er in de omgeving van Chester ook veel te zien. Wales ligt echt naast Chester. Little Moreton Hall in Congleton is een pracht huis uit de tijd van de Tudors, Nantwich is ook een zeer oud en schattig stadje. Beeston Castle is een mooie oude ruïne en op een steenworp afstand van Beeston ligt de Ice Cream Farm. Overheerlijk zelfgemaakt ijs!

'476144' door Hollandsmeiske '476144' door Hollandsmeiske

Groot-BrittanniëLonden

Groot-BrittanniëLonden

Leavesden Studios voo

Hollandsmeiske

Toegegeven, het duurt nog lang, maar de echte Harry Potter fan mag dit niet missen. In 2012 gaat de nieuwe attractie in de Leavesden Studios open: een tour door de originele Harry Potter sets. Een bezoek waard voor de echte fan.

'154455' door Hollandsmeiske '154455' door Hollandsmeiske

KazachstanZuid Kazachstan

KazachstanZuid Kazachstan

Weer naar school

Hollandsmeiske

Op 1 september beginne in alle voormalige landen van de Sovjet Unie de scholen weer. Dit is een heuse feestdag. De leerlingen zijn op hun mooist gekleed en krijgen van hun ouders bloemen en cadeautjes.

'154454' door Hollandsmeiske '154454' door Hollandsmeiske

KazachstanZuid Kazachstan

KazachstanZuid Kazachstan

Kolsaj-meer

Hollandsmeiske

Kazachstan bestaat niet alleen uit steppes. In het Zuiden zijn hoge bergeketens en grote meren. Dit is het meer van Kolsaj aan de grens met Kirgizie.

'154453' door Hollandsmeiske '154453' door Hollandsmeiske

KazachstanZuid Kazachstan

KazachstanZuid Kazachstan

Op de markt van...Kas

Hollandsmeiske

Op de markt van Kaskelen (30 km ten westen van Almaty) kun je allerlei plaatselijke lekkernijen kopen.

'470593' door Hollandsmeiske '470593' door Hollandsmeiske

DuitslandLeipzig

DuitslandLeipzig

Stasi museum Runde...

Hollandsmeiske

In het Stasi museum Runde Ecke in Leipzig wordt de geschiedenis van de stasi in Leipzig verteld. Verkleedmethodes, afluisterapparatuur, ingenieuze machines om post te openen en het leven van alledag in de DDR staan hier centraal. Een echte aanrader. De toegang is gratis.

'154289' door Hollandsmeiske '154289' door Hollandsmeiske

DuitslandLeipzig

DuitslandLeipzig

Leipzig Hauptbahnhof

Hollandsmeiske

Het grootste kopstation van Europa staat..in Leipzig. Hier vertrekken niet alleen de treinen naar alle uithoeken van Duitsland, maar je kunt er ook prima winkelen.

'470592' door Hollandsmeiske '470592' door Hollandsmeiske

DuitslandLeipzig

DuitslandLeipzig

Spizz

Hollandsmeiske

Lekker eten en drinken in Leipzig kan onder andere bij Spizz Jazzcafe!

'154286' door Hollandsmeiske '154286' door Hollandsmeiske

LetlandRiga omgeving

LetlandRiga omgeving

Salaspils

Hollandsmeiske

Voormalig concentratiekamp Salaspils

Community updates

FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >>

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

week 31 | Community toppers

Zonsondergang bij Lake Mutanda. Foto: MirandaNoomen

1. Topreview: Bosnië-Herzegovina door Dianadm
2. Topfoto & tip: Zonsondergang bij Lake Mutanda door MirandaNoomen
3. Topblog: Niet smeren? ... door Elleke
4. Communitylid van de week: Dannyvdm
5. Nieuwkomer: PeggyA

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik