Hbplaatjes

'1108048' door Hbplaatjes '1108048' door Hbplaatjes

Costa Rica

Costa Rica

Roodoogboomkikker

Hbplaatjes

Eén van de dingen die ik wilde zien was de roodoogboomkikker. Hoewel je ze vaak op foto's ziet ben ik ze maar 2x tegen gekomen. Deze foto is gemaakt in de buurt van Sarapaqui. Hij zat gewoon in een tuin. Met een klein beetje licht er op en een donkere achtergrond was ik blij met het resultaat.

'1104360' door Hbplaatjes '1104360' door Hbplaatjes

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Dinner Time - Luipaar

Hbplaatjes

Aan het eind van de middag zagen we dit luipaard in de boom liggen met een impala prooi in het Sabi Sands Game Reserve in Zuid Afrika. Het Sabi Sands is de uitgelezen plek om luipaarden te zien. De begroeiing leent zich uitstekend voor deze dieren. Het is een privé park maar de gehele oostelijke grens van het park is open en daardoor vormt het 1 ecosysteem met het Kruger National Park. Dieren kunne vrij in en uit lopen. Luipaarden doen dat overigens niet zo snel, omdat ze territoriaal zijn.

'1103989' door Hbplaatjes '1103989' door Hbplaatjes

Zimbabwe

Zimbabwe

Hippogeweld

Hbplaatjes

Mana Pools ligt in het uiterste noorden van Zimbabwe. Het park dankt zijn naam aan de vier (mana)waterpoelen in het park. Eén van deze poelen is Long Pool, een langgerekt meer met onder andere nijlpaarden, krokodillen. In Mana Pools moet de auto op de paden blijven, maar mag je verder vrijelijk rondlopen. We liepen aan het eind van de middag dan ook naar het meer en gingen aan de kant zitten om een mooi laag standpunt te hebben. Toch een raar gevoel om bij een meer te zitten met nijlpaarden en krokodillen. Gelukkig hebben ze ons geheel met rust gelaten. Dat ging voor de nijlpaarden onderling gelukkig niet op, zodat we mooi gespetter en geproest kregen tegen het licht van de ondergaande zon.

'1103359' door Hbplaatjes '1103359' door Hbplaatjes

SloveniëZuid Slovenie

SloveniëZuid Slovenie

Bruine beer in oerbos

Hbplaatjes

Slovenië bestaat grotendeels uit bos. Grote delen daarvan zijn oud oerbos. In de bossen leven tussen de 700 en 1.000 bruine beren. Dit aantal wordt in de hand gehouden en daarnaast worden de beren als het nodig is gevoerd. Hierdoor ontstaan er geen problemen met vee en geen confrontaties met mensen. Wij vonden het beboste en bergachtige decor waar de beren zich lieten heel mooi. Dit is een groot vrouwtje dat bijna op de top van de berg/ heuvel staat.

'1102999' door Hbplaatjes '1102999' door Hbplaatjes

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Jonge havik drinkt ui

Hbplaatjes

Ook in Nederland kan je mooie Wildlife momenten beleven. Deze havik kwam vlak voor ons zitten om even te drinken en een beetje te badderen. Dan zijn ze best groot. Hij paste er net op met 300mm met full frame. Het is een nog jonge vogel want zijn borst is nog niet zwart/ wit gestreept, maar heeft al wel het formaat van een volwassen dier. Deze was flink uit de kluiten gewassen en dus waarschijnlijk een vrouwtje.

'1102508' door Hbplaatjes '1102508' door Hbplaatjes

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Niet verder!!!

Hbplaatjes

Deze foto is gemaakt in Sabi Sands GR. Dit privé park staat in open verbinding met het Krugerpark. Dieren kunnen vrij van het ene naar het andere park lopen. Dit vrouwtjes luipaard zal dat niet zo snel doen. Ze heeft een eigen territorium in Sabi Sands. Ze houdt niet zo van mensen en gaat ze uit de weg. Dit heeft haar de bijnaam "Shadow" opgeleverd. Wij (of beter gezegd onze gids) zagen haar onder een boom liggen. We konden vrij dichtbij komen zonder dat ze de benen nam. Dat kwam omdat haar jong in de boom bleek te zitten. Hier geeft ze wel duidelijk aan dat we niet dichterbij mogen komen.

'1102362' door Hbplaatjes '1102362' door Hbplaatjes

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Tijger - jong vrouwtj

Hbplaatjes

Deze jonge vrouwtjes tijger lijkt gevaarlijk uit haar ogen te kijken, maar dat viel mee. Ze heeft net gegaapt en doet haar bek bijna weer dicht. Ze woont samen met haar 3 zusters nog in het territorium van haar moeder, maar staat op het punt om op eigen benen te staan. Ze zal dan een territorium moeten zoeken of haar moeder (en zussen) moeten verdrijven. Er waren al wat schermutselingen/ gevechten geweest op het moment dat deze foto is genomen. Hoe het afgelopen is ………. geen idee.

'1102171' door Hbplaatjes '1102171' door Hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

De Koning - Niet...st

Hbplaatjes

Dit is een dominant mannetje dat even bij lag te komen van het paren. Hij speurde de omgeving af en keek daarbij of hij wilde zeggen: "Waag het niet om mij te storen". Blijkbaar vond hij het geen bezwaar dat wij zijn prestaties vanaf een aantal meter konden bewonderen.

'1100989' door Hbplaatjes '1100989' door Hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Brothers in Arms

Hbplaatjes

De Masai Mara is het bekendste park van Kenia en misschien wel van de wereld. Dit komt vooral door de migratie van de gnoes en vele andere soorten. Wie kent de beelden van deze dieren die de Mara rivier met zijn krokodillen niet. In die tijd heeft het park de hoogste wilddichtheid van de wereld. Ook buiten de migratietijd is de Masai Mara echter de moeite waard en is het rustiger. De grote katten zijn bijna allemaal territoriaal en nergens zijn de territoria zo klein. In het noordelijk deel van het park tussen de Mara en de Talek rivier is een broederschap van 6 jonge mannen terrotoria aan het veroveren. Ze hebben er al 2 overgenomen en men vreest dat dat niet het einde is. Als ze er meer overnemen betekent dat naast het doden of verdrijven van de aanwezige mannetjes ook de dood van alle jongen. De nieuwe heersers willen namelijk zo snel mogelijk hun eigen genen doorgeven. Deze 2 mannetjes verstevigingen hun band door met de koppen tegen elkaar te wrijven.

'1100767' door Hbplaatjes '1100767' door Hbplaatjes

SloveniëZuid Slovenie

SloveniëZuid Slovenie

Bruine beer met jong.

Hbplaatjes

Een minder bekend land om beren te kijken is Slovenië. Toch zijn er naar schatting inmiddels een kleine duizend bruine beren in dit land. Dit aantal wordt in de hand gehouden via de jacht. Ook worden de beren regelmatig gevoerd om conflicten met mensen (veehouders) te voorkomen. De beren zien mensen niet als potentiële prooien, en berenaanvallen zijn zeer zeldzaam. De meeste beren leven in het zuiden. In het grensgebied met Kroatië zijn nog oerbossen aanwezig. Hier heb je de beste kans om beren te zien. Vooral het zien van een beer met jong was een hoogtepunt.

'1100184' door Hbplaatjes '1100184' door Hbplaatjes

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Tijger in actie in...

Hbplaatjes

Bandhavgarh NP in het midden van India is één van de beste parken en wellicht het beste park om tijgers te zien. Je kan 's morgens en 's middags een game drive maken. Je moet dan wel een permit hebben. Het aantal permits is beperkt in verhouding tot het aantal bedden in de lodges. Dus als je last minute wil loop je een risico. De permit wordt dan ook meestal vooraf geregeld via je agent/ lodge. Let op dat je er op het juiste moment bent, want sommige parken zijn niet alle dagdelen open. Daarnaast loop je in India altijd het risico dat het park opeens dicht gaat voor een tijgertelling, hoog bezoek, enz. Hoe later in het droge seizoen hoe groter de kans op een tijger. Nadeel daarvan is dat de temperatuur flink op kan lopen. In april hadden we al dik 40 graden. Een tijger zien is echter nooit zeker, een niet slapende tijger zien is bijzonder, een lopende tijger zien is heel bijzonder en een tijger in actie zien is geweldig om mee te maken. De meeste kans heb je 'smorgens vroeg en tegen het donker. Deze jonge tijgerin zagen we tegen het donker en zoals gezegd was het geweldig om haar in actie te zien.

'1099827' door Hbplaatjes '1099827' door Hbplaatjes

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Olifant in laatste...

Hbplaatjes

Mana Pools NP ligt in het uiterste noorden van Zimbabwe aan de Zambezi Rivier. Het is afgelegen en ja kan er niet eenvoudig komen. Het staat bekend om zijn wilde honden, olifanten en prachtige grote bomen. Zeker bij zonsopkomst en zonsondergang is het licht er speciaal. Bijzonder in Mana Pools is ook dat de auto niet van het pad mag, maar dat je wel uit de auto mag gaan. We wilden bij zonsondergang een olifant tussen de bomen, waarbij het oranje licht nog eens versterkt wordt door het stof. Doordat we uit de auto waren konden we goed positie kiezen en deze foto maken op het moment dat de olifant zelf extra stof maakt door zijn slurf.

'1098422' door Hbplaatjes '1098422' door Hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Hij wacht op haar

Hbplaatjes

Met donker op, een kop koffie en met het eerste licht op pad. Zo begon elke dag in de Masai Mara in Kenya. Hierdoor zagen we deze dominante leeuw met de dauw nog op zijn kop bj een vrouwtje liggen. Hij was er klaar voor maar zij sliep door. Na een tijdje wachten bleek dat ze ook geen zin had toen ze wakker werd. In ieder geval niet met ons er bij, want ze verdwenen in de struiken. Wat daar gebeurde ????????

'1097760' door Hbplaatjes '1097760' door Hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Jonge koning in de...

Hbplaatjes

Deze jonge mannetjes leeuw zagen we lopen in het Masai Mara GR toen de zon net op kwam. Hij ging op een verhoging liggen met de opkomende zon achter zich. Hierdoor krijgen zijn manen een mooie lichtkrans en is het licht nog zacht. De foto is genomen in het noorden van de triangle. De triangle is het deel van de Masai Mara dat ten westen van de Mara Rivier ligt. Dit deel is minder druk, omdat er hier minder lodges zijn. Verder wil ik iedereen bedanken voor de felicitaties en leuke reactie naar aanleiding van de foto van de week. Ook die kwam uit de Masai Mara.

'1097485' door Hbplaatjes '1097485' door Hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Mist over de savanne.

Hbplaatjes

In de Masai Mara in Kenya valt altijd wel een buitje, maar februari is normaliter vrij droog met geel of kort gras. Ook hier is het weer wellicht wat van slag. We hadden van alles wat. Voordeel was dat we 2x een zonsopkomst met mist over de savannes hadden. Dit gaf een heel apart effect dat we nog niet eerder gezien hadden. Uiteraard wil je dan graag een leuk onderwerp op de voorgrond hebben en een wat hogere plek. Deze impalaman werkte uitstekend mee. Je kijkt hier van het zuidwestelijk deel van de Masai Mara (de triangle) richting de Mara Rivier. De zon komt links op de foto op en dat is dus in het oosten. Veel beter kan je dag niet beginnen in dit prachtige park.

'1097092' door Hbplaatjes '1097092' door Hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

Luipaard loodrecht ui

Hbplaatjes

Deze foto is genomen in Sabi Sands GR. Dit privé park is aan de oostzijde geheel open naar het Krugerpark. Het verschil is dat je hier niet zelf mag rijden, maar je gids mag hier wel van de paden af. De gidsen regelen onderling dat je nooit met meer dan 3 auto's ergens staat. De auto's zijn pen en deel je (meestal) met andere gasten van je lodge. Dit luipaardvrouwtje was een hoge boom in gevlucht. Ze had het aan de stok met een ander vrouwtje over het territorium. Ook liepen er enkele hyena's rond en die zijn sterker dan een luipaard. Onze gids had het idee dat ze de boom uit wilde. Dus gingen we wachten en hopen dat dat inderdaad gebeurde en dat het op de voor ons juiste plek gebeurde. Het plan klopte. Onvoorstelbaar hoe snel ze uit de boom kwam. Ze ging met hoge snelheid loodrecht naar beneden.

'1096989' door Hbplaatjes '1096989' door Hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Olifanten kudde steek

Hbplaatjes

Het noord-westelijk deel van de Masai Mara NP is meer begroeid dan de rest van het park dat voornamelijk uit savannes bestaat. Ook zijn er enkele moerasgebieden aan beide kanten van Dit deel wordt ook wel de triangle genoemd. de Mara rivier. In dit gebied kom je vanwege de weelderige begroeiing veel olifanten tegen. Deze foto is genomen aan de westkant van de Mara Rivier. Een kudde olifanten steekt een moerasgebiedje op weg naar de westelijke hellingen om daar de nacht door te brengen.

'1096511' door Hbplaatjes '1096511' door Hbplaatjes

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Wilde honden puppies.

Hbplaatjes

Safari in Mana Pools National Park in het uiterste noorden van Zimbabwe is anders dan anders. De auto mag niet van het pad, maar je mag wel zelf uitstappen en aan de wandel gaan. Hierdoor was het mogelijk om al voor zonsopkomst heel dichtbij wilde honden pups op de grond te zitten/ liggen. De oudere wilde honden lagen ongeveer 10 meter verder op. We hadden bewust gekozen voor een positie tegen het licht van de opkomende zon in. Hierdoor zou de achtergrond rood kleuren en het licht door hun haren schijnen. De pups werden rond zonsopkomst wakker waardoor het plan werkte.

'1096411' door Hbplaatjes '1096411' door Hbplaatjes

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Lust of liefde?

Hbplaatjes

Voor het eerst konden we een luipaardenparing van dichtbij meemaken. Het was in Sabi Sands, dat een tientallen kilometers lange open verbinding heeft met het Krugerpark. We hebben ze verschillende keren gezien, want ze bleven enkele dagen bij elkaar om daarna weer solistisch te leven. Ook leeuwen blijven tijdens het paren enkele dagen achter elkaar bezig. Bij luipaarden gaat het nog heftiger en nog korter op elkaar. Het lastige bij luipaarden is dat ze vaak in bebost gebied zitten. Daarnaast "zitten" ze dan ook net altijd de verkeerde kant op, hebben ze hun ogen dicht enz. Gelukkig kon ik deze toen de zon net op kwam en ze weer aan de gang waren maken in het redelijk open veld en in mooi licht.

'1094774' door Hbplaatjes '1094774' door Hbplaatjes

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Luipaard in de...spot

Hbplaatjes

Het zien van een luipaard blijft bijzonder. In Sabi Sands dat een open verbinding heeft met het Krugerpark zijn je kansen wellicht het best. De luipaard dichtheid is groot, de dieren zijn gewend aan toeristen en de auto's van de lodges mogen van de paden af. Bijkomend voordeel is dat je nooit met meer dan 3 auto's op een sighting bent en dus altijd eerste rang staat. In Sabi Sands mag je, in tegenstelling tot het Krugerpark, niet zelf rondrijden. Je gaat met andere gasten van de lodge. Hoewel het overdag was, was het licht niet geweldig toen we dit vrouwtje zagen. Daarom werd toch de spotlight op haar gericht. Hierdoor kwam ze veel beter tot haar recht op de foto.

'1093903' door Hbplaatjes '1093903' door Hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Nieuwsgierige welp in

Hbplaatjes

De Masai Mara heeft veel leeuwen. Door de trek van de gnoes en het vele andere wild is er veel te eten. De territoria van de leeuwen zijn dan ook zeer klein. Volgens sommigen nergens zo klein als in de Masai Mara. De kans om een leeuw te zien is dus erg groot, zeker omdat je soms ver kunt kijken over de savanne. In het noordwesten van het park zagen we een moeder met 3 jongen. Zo waren nog zo klein dat ze niet met de rest van de familie meetrokken. We stonden als enige auto bij deze leeuwen en zowel moeder als de jongen waren zeer ontspannen. Deze kleine was de dapperste en erg nieuwgierig naar de auto. Behoedzaam kwam ze dicht bij en keek recht in mijn lens.

'1093232' door Hbplaatjes '1093232' door Hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Schuilen bij moeder

Hbplaatjes

Eind februari staat bekend als een droge periode in de Masai Mara in Kenia. Hoewel er in de Mara altijd wel ergens een buitje valt heeft het dit jaar meer geregend dan normaal. Ook wij hielden het niet droog. Aan het eins van de middag trok het af en toe snel dicht en ontstond er een heftige bui. Dat gebeurde ook toen we bij een paar leeuwinnen met jongen stonden. Hier vallen de eerste grote druppels en de jonkies zoeken beschutting bij moeder.

'1092818' door Hbplaatjes '1092818' door Hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Struisvogel bij...zon

Hbplaatjes

Het was natter in de Masai Mara in Kenia dan gebruikelijk in februari. Hierdoor was op sommige plaatsen het gras hoger dan verwacht, maar gelukkig niet overal. De meeste dieren hadden zich verzameld op de gedeelten met kort gras. Dus dat was makkelijker spotten. Voordeel van de regen was ook dat er een paar keer mist over de vlaktes hing bij zonsopkomst. Dit gaf een prachtig oranje lichteffect rond zonsopkomst. Gelukkig werkte de struisvogel ook mee om te poseren op de voorgrond.

'1091290' door Hbplaatjes '1091290' door Hbplaatjes

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Oude Dame in de...str

Hbplaatjes

Varanasi is de mooiste stad van India voor mij. De ghats en de straatjes van de oude stad zijn geweldig om te bezoeken. Voor de Indiërs is deze stad heilig en daarom zijn er veel pelgrims en sadhoe's. Wij waren er half april en de temperatuur liep op boven de 40 graden. Wellicht daardoor was het rustiger. Wel jammer want de hectiek van Varanasi heeft zijn charme. Wellicht door de warmte waren de mensen ook minder op straat in de steegjes. Toch was het ook nu weer genieten. Deze dame liet me rustig mijn gang gaan bij het fotograferen. Een knikje over en weer volstond.

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik