Hans4U

'834624' door Hans4U '834624' door Hans4U

IJslandSouth

IJslandSouth

Skógafoss voor...jeze

Hans4U

Skógafoss in Zuid-IJsland is een druk bezochte en veel gefotografeerde waterval. Doordat we met zovelen dit prachtige natuurschouwspel willen zien en vastleggen is het er bijna altijd druk en is het lastig een foto te maken zonder medetoeristen. Eerlijk is eerlijk, de menselijke maat zou beter laten zien hoe imposant deze waterval is. Toch was ik blij dat ik, met enige moeite, deze plaat kon maken alsof ik er alleen was. Korte info: het water stort 25 meter breed zo’n 60 meter naar beneden van de klif. Skógafoss is niet te missen vanaf rondweg 1 maar je bent dus niet de enige die stopt.

'554079' door Hans4U '554079' door Hans4U

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Visser op...Fuerteven

Hans4U

Deze visser aan de noordkust van Fuerteventura kijkt uit over de golven en trotseert de stevige wind. Ik heb gekozen voor een wat afwijkende compositie.

'549233' door Hans4U '549233' door Hans4U

IerlandKilkenny

IerlandKilkenny

Als toerist...onopval

Hans4U

Als je je als toerist onopvallend door Kilkenny wilt bewegen, kies dan niet deze fiets...al is 'ie wel prachtig! Overigens kan je Kilkenny makkelijk te voet doen.

'548201' door Hans4U '548201' door Hans4U

MaleisiëGeorgetown

MaleisiëGeorgetown

Familieritueel

Hans4U

Bij een Chinese tempel in Georgetown, Penang voerde deze familie een boeddhistisch ritueel uit. Het jonge meisje moest het nog leren maar deed blij mee.

'510775' door Hans4U '510775' door Hans4U

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Going Underground

Hans4U

In Tallinn kun je in het museum Kiek in de Kök ook kaartjes kopen voor de tunnels die ondergronds in de bastions gelegen zijn. Vanuit het museum beginnen de rondleidingen. De bastions en daarmee ook de tunnels zijn in de 17e eeuw aangelegd door de Zweden die Estland in die tijd bezetten. Tijdens de rondleiding kun je o.a. zien hoe de tunnels zijn gebruikt in de Tweede Wereldoorlog (als schuilkelders). Nog voor het einde van de Russische overheersing gebruikten de punks de tunnels als plek om (ongezien) bij elkaar te komen.

'444659' door Hans4U '444659' door Hans4U

MarokkoNoordwest Marokko

MarokkoNoordwest Marokko

Eenzame ezelkar

Hans4U

Op het platteland van provincie Khemisset in Marokko kwam ik deze meneer tegen met zijn ezelkar. Hij kwam rustig voorbij rijden en nadat ik het netjes gevraagd had vond hij het prima om op de foto te gaan.

'435444' door Hans4U '435444' door Hans4U

NederlandUtrecht

NederlandUtrecht

Wolkenpartij boven de

Hans4U

Zomaar een voorjaarsavond op pad langs de Lek en dan zo'n mooie zonsondergang. Rechts, met karakteristieke schoorsteen, de Bosscherwaarden, een steenfabriek uit 1923, een beschermd rijksmonument.

'416768' door Hans4U '416768' door Hans4U

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Zwembad in Lallgarh..

Hans4U

Dit prachtige zwembad bevindt zich in het Lallgarh Palace, een tot hotel omgebouwd maharadja paleis. Lallgarh Palace is gebouwd door maharadja Ganga Singhji en is na de onafhankelijkheid van India in 1947, zoals veel paleizen, omgebouwd tot hotel om als inkomstenbron te fungeren. Het paleis is een prachtige combinatie van Rajput, Moslim en Europese bouwstijlen en in de parkachtige tuin rondom het hotel zie je mooie bougainvilles en pauwen.

'400887' door Hans4U '400887' door Hans4U

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Tot hier en niet...ve

Hans4U

In het fort van Jaisalmer maakten we een wandeling met een lokale gids luisterend naar de naam Baloe. Toen we langs zijn woonhuis kwamen, vond hij het prima om zijn huis van binnen te laten zien. Eenmaal in de hal schrok hij toen zijn schoonmoeder aan kwam lopen. ‘The boss is at home’ zei hij, ongemakkelijk kijkend. En die ‘boss’ maakte met haar blik duidelijk dat deze vreemde mensen wel ver genoeg in huis waren binnengedrongen. Ze vond het wel goed dat ik een foto van haar maakte en gelukkig keek ze toen nog iets vrolijker, maar daarna moesten we weer naar buiten de hete zon in.

'400204' door Hans4U '400204' door Hans4U

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Bruine ogen in de...b

Hans4U

Binnen de muren van de oude vestingstad Jodhpur zijn bijna alle gebouwen en huizen indigo-blauw. Zoniet de bruine ogen van dit meisje. Met haar blauwe kleding en blauwe strik in het haar voldoet ze weer wel aan het kenmerk van de ‘blauwe stad’. Maar wat doen kleuren er toe als je zo’n prachtig kind ziet.

'400203' door Hans4U '400203' door Hans4U

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Wie maakt me los?

Hans4U

Deze man verkoopt kettingen bij Gadisar Lake, net buiten de stad Jaisalmer. Ik heb niets gekocht, maar wel een tijdje met hem zitten praten bij zijn huisje. Een vriendelijke man, hij woont in een klein huisje, hutje eigenlijk, vlakbij Gadisar Lake met een prachtig uitzicht op het imposante Jaisalmer fort. Let op zijn linkerhand en dan vooral zijn duim(-en).

'399846' door Hans4U '399846' door Hans4U

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Renovatie in Mandawa

Hans4U

Mandawa is, zoals ook andere plaatsen in de Shekawati regio, bekend om haar haveli’s: prachtig beschilderde koopmanshuizen van de Marwari’s uit de 19e eeuw. Helaas zijn niet veel huizen in oude staat bewaard gebleven, maar er wordt wel regelmatig restauratiewerk verricht. Het komt ook voor dat er ondoordacht gerestaureerd wordt met slecht materiaal en lelijk cement, zonder oog voor de schoonheid die een huis ooit heeft gehad. De man op de foto was met dit soort werk bezig terwijl het tegen de 40 graden liep en de mussen spreekwoordelijk dood van het dak vielen.

'399693' door Hans4U '399693' door Hans4U

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Vreemde ogen

Hans4U

Voor de ingang van de Gurudwara Bangla Sahib zat deze man op zijn gemak te bekijken wat er zoal gebeurde. Hij was erg vriendelijk en vond het prima dat ik een foto maakte. Pas thuisgekomen zag ik dat zijn ogen er wat vreemd uitzien.

'393554' door Hans4U '393554' door Hans4U

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Avondlicht op Istanbu

Hans4U

Ik dacht dat ik wel wat gewend was qua grote steden, maar tijdens mijn (eerste) bezoek aan Istanbul raakte ik onder de indruk van de immensheid en dynamiek van deze metropool. Dit was overigens nog net voor de onrust rond het Taksimplein in 2013. Deze foto is gemaakt vanuit het aziatische deel van Istanbul en laat slechts een deel van de stad zien. Ik vermoed dat je even op 'vergroten' moet drukken om het beeld goed te kunnen zien.

'393205' door Hans4U '393205' door Hans4U

HongarijeBoedapest

HongarijeBoedapest

Hond mee onder...voor

Hans4U

Op de burchtheuvel in Boedapest is dit bord te vinden. Ik heb moeten opzoeken wat er nou eigenlijk bedoeld wordt, en kennelijk is het ‘honden mogen slechts aangelijnd en gemuilkorfd het paleis betreden’. Behalve het paleis zijn op de burchtheuvel in Buda meerdere prachtige gebouwen en musea te zien, met Hongaarse, historische en moderne kunst. Misschien wel leuker is rondslenteren door smalle straatjes met middeleeuwse huizen. Maar als je je hond meeneemt, wel aanlijnen en muilkorven dus....

'378143' door Hans4U '378143' door Hans4U

ChinaKanton

ChinaKanton

Glas en staal

Hans4U

Voor je het weet zit je rondreis China er weer op.Uit balorigheid schoot ik nog wat beelden op Guangzhou airport en eenmaal thuisgekomen vond ik deze eigenlijk wel grappig.

'377008' door Hans4U '377008' door Hans4U

BelgiëBrussel

BelgiëBrussel

Zevenling Manneken Pi

Hans4U

Zo cliché dat het bijna weer leuk is, in een etalage in Rue de l’Etuve. Overal in Brussel kom je grapjes met het Manneken tegen en meestal zijn ze niet erg origineel. Jeanneke Pis, in de Impasse de la Fidélité, is minder bekend en daarom eigenlijk leuker.

'377004' door Hans4U '377004' door Hans4U

BelgiëBrussel

BelgiëBrussel

Godfried van Bouillon

Hans4U

Op het Place Royale in Brussel geniet Godfried van Bouillon van de laatste zonnestralen op een winterse dag in december 2012. De symmetrische architectuur van dit plein is typerend voor het 18de-eeuwse neoclassicisme.

'371598' door Hans4U '371598' door Hans4U

Zweden

Zweden

Druppel aan een takje

Hans4U

Tijdens een boswandeling bij Hovfjället in Värmland, Zweden zag ik een druppel aan een dun takje hangen. Het waaide een beetje en het was lastig om de druppel scherp in beeld te krijgen. Dit is het resultaat.

'365757' door Hans4U '365757' door Hans4U

MexicoYucatan - Tulum

MexicoYucatan - Tulum

Iggy Pop (*) in Tulum

Hans4U

Reizigers die al vaker in (Midden-) Amerika zijn geweest zullen er niet meer van opkijken, ik was echter voor het eerst in Mexico en was best wel gefascineerd door deze dieren. De lange staart van deze iguana is op de foto niet te zien, maar wel kun je het vervellen goed waarnemen. De mannetjes leguanen zijn vaak erg mooi getekend en gekleurd ten opzichte van de vrouwtjes leguanen die vrij somber meestal grijs van kleur zijn. Ik heb verhalen gehoord over leguanen die in zwembaden springen maar dat heb ik zelf niet meegemaakt. (*) ‘Iggy’ van rocklegende Iggy Pop is afgeleid van zijn eerste bandje, The Iguanas.

'364865' door Hans4U '364865' door Hans4U

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Indrukwekkende canyon

Hans4U

De Cañón del Sumidero, bij Chiapa de Corzo, is miljoenen jaren geleden uitgesleten door de woeste Río Grijalva, die in 1981 getemd is door de aanleg van de Chicoasén-dam. Onze gids, Lonely Planet en diverse bronnen op internet spreken elkaar tegen over de hoogte van de wanden, 300, 400, 800 of zelfs 1000 meter? Volgens overlevering sprongen de indianen die zich niet door de Spaanse indringers wilden laten overmeesteren liever hier de dood in dan zich over te geven. Indrukwekkend. Enig minpunt waren de vele plastic flesjes en ander afval die we in het water zagen drijven.Toen de zon door de wolken brak en over de rotswand scheen heb ik snel deze foto gemaakt.

'364344' door Hans4U '364344' door Hans4U

MexicoYucatan

MexicoYucatan

De Heilige Blauwe...c

Hans4U

Op het schiereiland Yucatán zijn duizenden cenotes te vinden die zijn ontstaan doordat het kalkgesteente is ingezakt en de ondergrondse holtes zijn gevuld met water. De Maya’s gebruikten de cenotes als offerplaatsen, tegenwoordig kun je er fantastisch zwemmen, snorkelen en duiken. De Ik-Kil cenote is bijzonder mooi en wordt wel de ‘heilige blauwe cenote’ genoemd. Het blauwe water is verfrissend koud en de begroeiing is prachtig. Het beste geniet je als je 's ochtends vroeg gaat en de stroom toeristen en dagjesmensen voor bent.

'364341' door Hans4U '364341' door Hans4U

MexicoYucatan - Chichen Itza

MexicoYucatan - Chichen Itza

Even pauze

Hans4U

Herstelwerkzaamheden zijn nodig in het Chichén Itzá tempel complex in Yucatán. In de ochtend was de temperatuur al boven de 30 graden en deze meneer van de werkploeg nam even een momentje rust. Met plezier wilde hij even op de foto waarna snel weer het werk werd hervat. Chichén Itzá is een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Ik prijs me gelukkig dat ik 3 van de 7 heb mogen bezoeken.

'364248' door Hans4U '364248' door Hans4U

Mexico

Mexico

Ingehaald door een...

Hans4U

Campeche, in de Maya tijd nog Ah Kim Pech, is een stad die door de Spaanse bezetters slechts met moeite is ingenomen na een lange en bittere strijd met de Maya’s. Later was de havenstad in trek bij piraten en zijn er bastions gebouwd om de stad te beschermen. Lopende langs deze bastions werd ik ingehaald door deze sierlijk vliegende meeuw.

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ: SPEEL LIVE MEE EN VAL IN DE PRIJZEN!
25-05-2020 Om de nieuwe werkelijkheid waarin we met z’n allen leven een klein beetje draaglijker te maken organiseren wij op 1 juni de Grote Columbus Travel Quiz 2020. In tweehonderd vragen reizen we de wereld rond. Reis je mee?

CORONAVIRUS
23-03-2020 Als reizigers in hart en nieren worden we allemaal zwaar op de proef gesteld door het coronavirus (COVID-19). Vakantieplannen worden afgeblazen, dromen uitgesteld. Namens het volledige Columbus-team willen wij jou en je dierbaren de komende tijd veel sterkte toewensen!

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 20 | Community toppers

Geel en oranje. Foto: Travelbag

1. Topreview: Telegraph Cove, Canada door Saskiahamminga
2. Topfoto & tip: Geel en oranje door Travelbag
3. Topblog: Viermaal scheepsrecht door Wisseschout
4. Communitylid van de week: Bowral
5. Nieuwkomer: Puck Roodenburg

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Doe mee

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik