Globetrotterjohn

'1134105' door Globetrotterjohn '1134105' door Globetrotterjohn

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Mijmeren bij...Arkadi

Globetrotterjohn

Met de bus een dagtocht maken op Kreta en daarbij het Arkadi-klooster bezoeken. Binnen in de bus en de gebouwen met mondkapje op. Daarom was het fijn om op een galerij te staan, waar buitenlucht was om deze foto te nemen. Deze kat kregen aandacht van de kinderen en de monniken. Het klooster was eerder symbool voor de strijd voor de onafhankelijkheid en tegen de Ottomaanse overheersing, zoals wij nu strijd leveren tegen het Covid-19 Virus. Bij een belegering van het Klooster sneuvelden duizenden belegeraars en Kretenzers die er een schuilplaats hadden gezocht.

'1098817' door Globetrotterjohn '1098817' door Globetrotterjohn

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Texel fietseiland

Globetrotterjohn

We willen allemaal iets voor het milieu doen en het klimaat sparen. Hoe doe je dat dan? Wel denk eens aan een weekje weg in eigen land. De wadden eilanden zijn fantastisch. Zo kun je op Texel genieten van veel natuur. Vogels spotten. zoals Lepelaars bijvoorbeeld. Maar je kunt ook lekker fietsen. Met een pauze op een leuk terrasje of genieten van een ijsje aan zee. En wat is er leuker om te overnachten bij een Texelse Familie, dat kan allemaal als je als wandelaar of fietser het eiland bezoekt. De kinderen zullen blij worden van een middagje lammetjes knuffelen en na een dag van actief zijn, slaap je heerlijk, zonder achtergrondgeluiden, zoals scooters of andere lawaai producenten.

'1098181' door Globetrotterjohn '1098181' door Globetrotterjohn

AustraliëFraser Island

AustraliëFraser Island

Opstijgen vanaf een..

Globetrotterjohn

Er schijnen maar 2 plekken op de Aarde te zijn, waar je een vlucht kan maken door op te stijgen van het strand en daar ook weer te landen. Ik heb in 2014 deze vlucht gemaakt tijdens een 2 daagse tocht op Fraser Island. Ter plekke afrekenen natuurlijk, voor. de vlucht, die was niet in de tweedaagse excursie inbegrepen. In eens was je geen gewone backpacker meer, maar voelde je je plotseling een geslaagde zakenman, die wel even de creditcard trok. Tijdens de vlucht vloog je over prachtige meren, het bos en de oceaan. Ik vond het een onvergetelijk avontuur. Later zagen wij ook nog een dingo die kwam foerageren op het strand. Overigens de andere locatie waar je vanaf het strand kan opstijgen, schijnt in Schotland te liggen.

'1098176' door Globetrotterjohn '1098176' door Globetrotterjohn

SpanjeBarcelona

SpanjeBarcelona

Op stap in Barcelona

Globetrotterjohn

Ja, je hoeft natuurlijk niet uit het Buitenland te komen om de prachtige gebouwen, monumenten en beelden van Barcelona tot je te nemen. Ook Spaanse kinderen brengen bezoeken aan bekende plekken, zoals hiervoor La Sagrada Familia. Erik Scherder zegt namelijk: De verbindingen in de hersenen moet je blijven trainen, een leven lang. Hoe eerder kinderen met kunst en cultuur in aanraking komen, hoe beter: de hersenen zijn immers nog volop in ontwikkeling!’

'1098175' door Globetrotterjohn '1098175' door Globetrotterjohn

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Een Picasso in Het...

Globetrotterjohn

Figure découpée of L’oiseau is een beeld gemaakt naar een idee van Pablo Picasso in Amsterdam-Zuid. In de volksmond wordt het aangeduid als platte vogel, platte vis of vissenbeeld. Het bijna tweedimensionale beeld werd geplaatst ter herinnering aan het 100-jarig bestaan van het Vondelpark. Leuk dat talloze toeristen hier op het gras verpozen, zonder te weten dat ze onder een beroemd beeld zitten. Of er een balletje tegen aan trappen.

'1000599' door Globetrotterjohn '1000599' door Globetrotterjohn

KroatiëOverig kustgebied

KroatiëOverig kustgebied

Verboden te zwemmen..

Globetrotterjohn

Mimice, een dorpje ten oosten van Omis en zo'n uur rijden met de bus van Split, is gelegen aan een prachtige baai. Je kon hier perfect zwemmen en snorkelen. Om het zwemwater optimaal te houden was het verboden voor honden. Het water was zo kristal helder dat wij vanaf onze hotelkamer op de derde verdieping de vissen konden zien zwemmen. Niet 1 soort maar zeker 20 verschillende soorten vissen. Het water was aangenaam van temperatuur. Het dorp heeft geen disco en trekt daarom vooral gezinnen met jonge kinderen in baby t/m kleuterleeftijd en oudere reizigers die niet meer gebonden zijn aan schoolvakanties.

'1000598' door Globetrotterjohn '1000598' door Globetrotterjohn

KroatiëEilanden

KroatiëEilanden

Restauratie in de ker

Globetrotterjohn

Vanuit Mimice op het Kroatische vasteland namen wij deel aan een boottocht naar het eiland Brac. Tijdens de eerste pauze bezochten wij het dorpje Pusisca, waar een bijzonder Kerkje staat gewijd aan St. Jerome. Hier was men druk bezig met restauratie van een deel van de kerk. Het stuk werd naar buiten gedragen en daar voor de kerk neergelegd. Pusisca wordt gezien als een van de mooiste dorpjes van Europa en ligt aan een baai waar de nodige schepen aanmeren. Na het bezoek aan het dorpje werd er een vis lunch aangeboden aan boord.

'863989' door Globetrotterjohn '863989' door Globetrotterjohn

Nederland

Nederland

Genezen in de...zieke

Globetrotterjohn

In het kader van we make the city, een symposium over alle uitdagingen die steden moeten zien te managen, was een bijeenkomst in het Tropeninstituut Amsterdam georganiseerd onder de naam Rooftops. De organisatie streeft naar een vergroening van daken. Het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam ontving een prijs voor hun meest vernieuwende project, een daktuin, waar patiënten, ziekenhuis medewerkers en bezoekers van de patiënten bij kunnen komen van hun ervaringen. Momenteel doet men onderzoek naar de effecten van groen op het herstel van de patiënten. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat dit significant sneller gaat door mensen met groen in aanraking te laten komen.

'856911' door Globetrotterjohn '856911' door Globetrotterjohn

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Maquette Heusden...Br

Globetrotterjohn

Bezoek in Heusden, Brabantse vestingstad. In 1980 schijnt de Heusden, een Europese prijs te hebben gekregen voor de prachtig uitgevoerde restauratie. Er zijn veel monumenten te bewonderen en ik zou er zo een film kunnen opnemen. In het bezoekerscentrum is een prachtige maquette te bewonderen.

'856910' door Globetrotterjohn '856910' door Globetrotterjohn

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Boottocht naar Heusde

Globetrotterjohn

Onlangs was ik voor een feestje in het prachtige vestingstadje Heusden. Een hernieuwde kennismaking, nadat ik vorig jaar voor het eerst het stadje bezocht. Je kunt er vanuit Den Bosch komen door een boottrip te boeken. Lekker met een kopje koffie op het dek zitten en dan aanmeren voor een rondwandeling door dit vriendelijke stadje, waar Brabantse gezelligheid je deel is.

'855796' door Globetrotterjohn '855796' door Globetrotterjohn

BelgiëBrussel

BelgiëBrussel

Jacques Brel heeft...

Globetrotterjohn

Deze zanger is misschien niet meer zo bekend, maar is door vele artiesten nagevolgd. Zij hebben Brel-chansons uitgevoerd of opgenomen: Will Ferdy, Liesbeth List, Johan Verminnen, Herman van Veen, Jeroen Willems en Patrick Riguelle. In het Engelse taalgebied zorgden met name vertaler Rod McKuen en de zangers Scott Walker, Terry Jacks en David Bowie voor Brels bekendheid. Van If you go away (de Engelse bewerking van Ne me quitte pas) bestaan talloze versies, waarvan die van Shirley Bassey, Dusty Springfield, Neil Diamond en Frank Sinatra waarschijnlijk de bekendste zijn (bron: wikepedia de tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen). De man had een haat-liefde verhouding met Vlaanderen, maar heeft daar ook mooi over gezongen. Ooit zong hij, verlaat mij niet. Met dit mooie sprekende standbeeld blijft Brel onder ons en verlaat hij Brussel nimmer meer.

'854866' door Globetrotterjohn '854866' door Globetrotterjohn

BelgiëBrussel

BelgiëBrussel

John Lennon in Brusse

Globetrotterjohn

Soms kom je de mooiste zaken tegen, door even een ander straatje in te slaan. Brussel is een bruisende stad met veel toeristen en het leeft ook in de nacht. Het viel me echter op dat er behoorlijk veel mooie schilderingen zijn gemaakt. Als fan van de veel te vroeg overleden Britse popmuzikant John Lennon, vond ik deze hommage mooi. Zijn muziek is nog steeds een inspiratiebron, maar zijn idealen helaas nog niet verwezenlijkt. Want war is verre van over!

'854864' door Globetrotterjohn '854864' door Globetrotterjohn

BelgiëBruxelles

BelgiëBruxelles

Manneke Pis in voetba

Globetrotterjohn

Op maandag 18 juni (van 9u tot 18u), zaterdag 23 juni (van 16u tot 18u) en donderdag 28 juni 2018 (van 9u tot 16u), krijgt Manneken-Pis het kostuum van de Rode Duivels aan. Zo supportert hij voor de groepswedstrijden van de Belgische nationale ploeg op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Manneken-Pis, het symbool van de Brusselse folklore, krijgt bij grote evenementen een kostuum aan. Helaas was ik te vroeg, namelijk vorige week en toen had hij nog geen Rode duivels pak aan. Maar hij heeft een collectie, waar je u tegen zegt. Dus hij zou elke dag een ander kostuum aan kunnen trekken.

'846644' door Globetrotterjohn '846644' door Globetrotterjohn

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Museum Swaenstyn ...V

Globetrotterjohn

Onder de rook van Den Haag ligt het aardige stadje Voorburg. Het heeft een leuk centrum met een aantal monumenten. Het lokale museum Swaensteyn vertelt iets over de Romeinse en inheemse bewoning in dit gebied. Dankzij het werk van Archeologe Maja D'Hollosy is er letterlijk een gezicht gegeven aan deze tijd. Zij heeft een hoofd gereconstrueerd aan de hand van een afgietsel van een skelet. Het bleek een jonge vrouw tussen de 16 en 20 jaar te zijn, waarschijnlijk een Cananefaatse. Zij kreeg de naam Gera.

'846620' door Globetrotterjohn '846620' door Globetrotterjohn

NederlandLeiden

NederlandLeiden

Bijen doen het goed i

Globetrotterjohn

In de hortus Botanicus van Leiden is het goed vertoeven. Er zijn altijd mooie tentoonstellingen, een goed café en als je even rustig op een bankje van het groen wilt genieten, dan kan dat. In een tijd dat het aantal insecten enorm aan het af nemen is, word ik blij van het zien van de bijen in de tuin, die hier blijkbaar wel genoeg voedsel weten te vinden. Zie hier de reconstructie van een bijenkorf uit 1595. De eerste hovenier, beheerder van de tuin heette Carolus Clusius en bij het hoofdgebouw is een reconstructie van deze tuin gemaakt.

'845290' door Globetrotterjohn '845290' door Globetrotterjohn

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Monument voor Napoleo

Globetrotterjohn

Voor de Keizer van de Fransen, Napoleon Bonaparte is in zijn geboorteplaats Ajaccio (Corsica) een monument opgericht. Het beeld torent hoog boven een plein uit. Een steile trap leidt naar het beeld. Napoleon wordt vaak op oudere leeftijd afgebeeld met zijn hand op zijn buik. Dit was naar verluidt om de pijn te verzachten, die hij onderging van een maagzweer. Er is een theorie, dat deze maagzweer zich zou ontwikkelen tot een maagtumor. Hieraan zou hij uiteindelijk bezweken zijn op het eiland St. Helena.

'845269' door Globetrotterjohn '845269' door Globetrotterjohn

Italië

Italië

Groot-Hertog Ferdinan

Globetrotterjohn

Wie kent Livorno? Een Noord-Italiaanse havenstad die dient als opstapplaats voor de veerboot naar Corsica. Vanuit het hotel Gran Duca heb je uitzicht op de citadel en dit beeld met 4 slaven gevangenen van de Groothertog Frans 1 de Medici. Dit monument, dat wordt beschouwd als het symbool van Livorno, is zowel een ode aan het lijden van de mens als een adembenemend kunstwerk.

'845258' door Globetrotterjohn '845258' door Globetrotterjohn

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Krans wordt gelegd bi

Globetrotterjohn

In veel landen wordt het einde van de 2e wereldoorlog pas op 8 mei herdacht en gevierd. Deze herdenking vond plaats op het plein naast het bureau van Toerisme. De dames van het bureau konden mij de dag er voor geen enkele aanwijzing geven over deze herdenking. Wij waren dan ook per toeval om 10 uur in de ochtend op de juiste plek.

'845248' door Globetrotterjohn '845248' door Globetrotterjohn

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Isulatine, Corsicaans

Globetrotterjohn

De dames van Isulatine, gaven een concert in de citadel van Calvi. Geen betere plek voor hemelse gezangen dan de kathedraal. Ademloos luisterden wij een uur lang naar deze dames die zeer goed op elkaar waren ingespeeld. Uitstekende ambassadrices voor de Corsicaanse cultuur en zang. Meerstemmigheid in optima forma.

'845246' door Globetrotterjohn '845246' door Globetrotterjohn

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Corsicaanse cultuur..

Globetrotterjohn

Het geluid van een geweerschot in de straten van Bastia. Een optocht in de verte. De stoet houdt stil bij het beeld van de Corsicaanse vrijheidsstrijder Pasquale Paoli. Een groepje mannen zingt in het Corsicaans begeleid door een gitarist. Men is trots op zijn eigen identiteit en het Corsicaans klinkt heel zangerig. Het doet meer aan Italiaans dan aan Frans denken en dat klopt ook, aangezien het een variant is van het Toscaans.

'835618' door Globetrotterjohn '835618' door Globetrotterjohn

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Graf Saskia van...Uyl

Globetrotterjohn

Breng eens een bezoek aan een kerk, in de winter ben je beschut tegen het gure weer en op een warme zomerse dag kan een kerk verkoeling brengen. De Oude Kerk in Amsterdam is echt een parel. Er zijn veel bijzondere graven te bewonderen. Markant is dat wij het graf van onze grote schilder Rembrandt van Rijn in de Westerkerk niet hebben weten te traceren, ook niet na archeologisch onderzoek. Het graf van zijn vrouw Saskia in de Oude Kerk is er echter nog wel.

'835612' door Globetrotterjohn '835612' door Globetrotterjohn

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Mama aisa als symbool

Globetrotterjohn

In het jaar dat de Bijlmer Abraham of Sara ziet en dit stadsdeel met een reeds bewogen geschiedenis bon ton wordt, wil ik mensen uitnodigen om eens een fiets of wandeltocht te maken, om zelf een oordeel te vellen. Op verschillende plekken staan er interessante beelden, zoals van deze Moeder aarde. Mama Aisa door Chaim Oren, 1986 De Surinaamse moeder Aarde, de universele godin, de belangrijkste aan te roepen godheid in de winti-cultuur. Zij staat symbool voor de verbroedering van de verschillende nationaliteiten. De bollen op haar jurk en in het gras representeren Grote en Kleine Beer. Deze sterrenbeelden symboliseren de verbinding tussen hemel en aarde. Moeder Aarde Aïsa werd gemaakt in het kader van het ‘Blij met de Bijlmer’ festival. Het Stadsdeel Bijlmer schonk het aan de Creoolse gemeenschap. Sindsdien resideert ze op een eiland in het water dat bij de onthulling van het beeld "Cola-kreek" is gedoopt naar de gelijknamige vijver in Paramaribo. Ze waakt daar over de harmonie tussen de diverse etnische groepen.

'567912' door Globetrotterjohn '567912' door Globetrotterjohn

ItaliëNapels

ItaliëNapels

Maradona nog steeds..

Globetrotterjohn

Je leest in een reisgids over een merkwaardig gedenkteken voor de Argentijnse voetballer Maradonna en je denkt dat is een leuk idee voor een wandeling door Napels. Enfin, ik met een reisvriend op pad, maar ik kon het zou gauw niet vinden, omdat ik het eigenlijk aan de straatkant had verwacht. Dus ik loop op 3 oudere heren toe, Zeg ze goedendag in het Italiaans en vraag waar ik het Maradonna gedenkteken kan vinden. Meteen slaat er 1 op mijn schouder en de andere heren grijnzen van oor tot oor. Ik was vlak in de buurt, het gedenkteken stond in de bar Nilo. Ze zouden het mij wel even wijzen en aldus geschiedde. Maradonna is een sportheld omdat hij voor Napels heeft gevoetbald.

'567902' door Globetrotterjohn '567902' door Globetrotterjohn

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Art-nouveau in de wij

Globetrotterjohn

Als je van aparte architectuur houdt, begeef je dan naar de wijk Zurenborg in Antwerpen voor een culturele wandeling. Hier vindt je parels in de architectuur uit de 19e eeuw. Er is zelfs een cafe Wattman om even de voeten rust te gunnen halverwege de route. Wattman zou een Vlaamse benaming zijn van trambestuurder. En inderdaad rijdt er in deze buurt een leuke ouderwetse tram rond.

Community-updates

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >