Giraffe

'403969' door Giraffe '403969' door Giraffe

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Zoon van de chief

Giraffe

In een klein dorpje noordelijk van Bassar zijn we te gast bij een locale chief. Uiteraard krijgen we ook een rondleiding. Dit jongetje is één van de zoons van de chief.

'403940' door Giraffe '403940' door Giraffe

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Jamchun fort

Giraffe

De ruïne van het fort van Jamchun vindt je iets buiten het plaatsje Jamchun langs de weg die je naar een prachtige warme bron (Bibi Fatima) brengt. Het fort stamt vermoedelijk uit de tijd van Alexander de Grote en is gebouwd om de zijderoute te beschermen.

'403674' door Giraffe '403674' door Giraffe

BraziliëAmazone

BraziliëAmazone

Great black hawk

Giraffe

Zowel de Pantanal als de Amazone zijn gebieden met een overvloed aan dieren en vogels. In de Amazone hebben we ons een aantal dagen per boot verplaatst. Onderweg kwamen we deze great black hawk tegen. Deze vogel is ongeveer 60 cm groot.

'403336' door Giraffe '403336' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Verloren

Giraffe

Nadaam in Bulgan. De locale favoriet wordt luidkeels aangemoedigd door het publiek. De band om zijn schouder laat al zien dat hij niet in topvorm is. Hij redt het een aantal ronden maar verliest uiteindelijk. De teleurstelling is groot.

'403320' door Giraffe '403320' door Giraffe

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Helmparelhoen

Giraffe

In mijn ogen is dit één van de meest fotogenieke vogels. Hun helmpje in combinatie met de lelletjes en de prachtige kleuren vind ik prachtig. Ze leven in grote groepen, slapen in bomen en maken een grappig klokkend geluid.

'403246' door Giraffe '403246' door Giraffe

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

Blij

Giraffe

Eén van de inwoners van Ruma, een klein plaatsje in de regio Chittagong Hill Tracts. Een vrolijk en blij meisje dat het reuze interessant vindt dat ik een camera heb. Ze laat zich dan ook graag vastleggen.

'403106' door Giraffe '403106' door Giraffe

TurkmenistanAsjchabad

TurkmenistanAsjchabad

Tolkucha bazaar

Giraffe

De beroemde zondagmarkt in Asjchabad op de Tolkucha bazaar. De bazaar is inmiddels verhuisd naar een andere locatie en heeft aan charme ingeleverd. Er zijn vele enorme witte gebouwen waarin allemaal kleine winkeltjes zijn geplaatst. Het echte marktgevoel is dus een beetje verdwenen. Eén van de interessante gedeeltes is de dierenmarkt aan de rand van de bazaar. Heerlijk om hier rond te struinen en naar de handel te kijken.

'402943' door Giraffe '402943' door Giraffe

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

Spiegelbeeld

Giraffe

In de Pantanal zijn we een dag met een boot op zoek gegaan naar al het moois dat deze regio te bieden heeft. We zijn goed verwend en mochten veel moois zien. Op de weg terug was het water prachtig glad en kon ik deze foto met weerspiegeling maken.

'402837' door Giraffe '402837' door Giraffe

TogoBassar

TogoBassar

Binnenste buiten

Giraffe

Dit jongetje wil best ook even op de foto. Hij recht zijn rug en kijkt stoer in de lens. Wat mij vooral op valt is de selectie aan shirtjes die hij over elkaar draagt. Het lijkt bijna een fashion statement. Het bovenste shirt is keurig binnenste buiten gekeerd en het etiketje steekt eigenwijs naar voren. Als ik de foto gemaakt heb kijkt hij op het schermpje en knikt goedkeurend.

'402806' door Giraffe '402806' door Giraffe

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Shopping street

Giraffe

Murghab, een stad met ruim 11.000 inwoners op ruim 3600 meter hoogte. In 1893 gesticht door de russen als verste voorpost in Centraal Azië. Inmiddels is het een plaats met een enorme werkloosheid. Een bezienswaardigheid is het "shopping centre". Oude containers die door de russen zijn achtergelaten fungeren als winkels. Net als in andere steden flaneren de inwoners over de hoofdstraat, maken een babbeltje en doen hun boodschappen.

'402676' door Giraffe '402676' door Giraffe

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

Toco Toucan

Giraffe

Hij ziet er uit alsof hij zo uit een tekenfilm is ontsnapt. Zijn opvallende oranje snavel trekt als eerste de aandacht. Als je iets beter kijkt vallen ook zijn prachtige knalblauwe ogen op. Deze prachtige toekan wordt ongeveer 60 cm groot. Ik vond het geweldig om te zien, zo'n beetje verscholen in het groen is het haast alsof hij hier niet thuis hoort.

'402565' door Giraffe '402565' door Giraffe

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Achinas Kpon

Giraffe

Deze man draagt een Achinas Kpon op zijn schouders. Dat is een zware rol die gevuld is met heilige objecten. De rol is versierd met veren. De drager van de rol wordt door middel van zang, dans en gebeden in trance gebracht. Dit alles is bedoeld om in contact te komen met Mawu. In trance gekomen laat de rol zien dat de persoon niet langer menselijk is maar een god geworden is. Hij kan dan problemen van anderen doorgeven aan Mawu. Deze foto is gemaakt op het voodoofestival in Quidah.

'402406' door Giraffe '402406' door Giraffe

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Shah-i-Zinda

Giraffe

Shah-i-Zinda vind ik een schitterende bezienswaardigheid in Samarkand. Het complex is gedurende 9 eeuwen gebouwd en bevat heel veel mausoleums en andere religieuze gebouwen. De naam vertaalt zich vanuit het perzisch als iets dat lijkt de op levende koning.

'402359' door Giraffe '402359' door Giraffe

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Dorstig duo

Giraffe

Uitgestrekte landschappen met hier en daar een berg. Heerlijk dat je dan onderweg een kudde yaks tegenkomt. Ik kon deze goed te voet benaderen. Ongestoord gingen ze verder met hun dagelijkse bezigheden. Dit tweetal maakte grappige slobbergeluiden tijdens het drinken.

'402169' door Giraffe '402169' door Giraffe

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Souvenir verkopers

Giraffe

De binnenstad van Buchara is natuurlijk op en top toeristisch gebied. Prachtige medressa's, moskeeën en souvenirs. De meeste verkopers proberen hun waar aan te prijzen. Deze mannetjes vallen echter op, want ze doen geen enkele poging om klanten te trekken. Heerlijk pratend zitten ze voor een prachtige houten deur.

'402150' door Giraffe '402150' door Giraffe

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Ak Molla

Giraffe

Een klein plaatsje in de Karakum woestijn. Echte wegen gaan hier niet meer naar toe, het is serieus 4WD rijden om hier te komen. Bij aankomst loopt iedereen in het dorp uit en de volwassenen komen ons de hand schudden om daarna weer verder te gaan met hun dagelijkse bezigheden. De kinderen blijven nog even kijken. We slapen in een Jurt en als we wakker worden is de zon al op. De kleine vierkante huisjes en wat auto-onderdelen, geen mensen te zien. Die zijn al met hun dieren vertrokken of zijn nog in hun huisjes. Dit is het dorpje Ak Molla.

'402010' door Giraffe '402010' door Giraffe

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

Op de markt

Giraffe

De markt in Bandarban. Prachtig om te zien wat iedereen te koop aanbiedt. Ook erg mooi om mensen te bekijken. Deze dame heeft het niet zo druk en neemt daarom de tijd om al mijmerend te genieten van een sigaretje.

'401872' door Giraffe '401872' door Giraffe

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Zonnig

Giraffe

Onderweg stopt onze bus. Snel trekken we de belangstelling van een groepje jongens. Reuze interessant al die toeristen. Het licht is hard, de zon schijnt fel. Geen wonder dat deze jongen zijn ogen tegen de zon beschermt. Niet de gebruikelijke omstandigheden om een mooi portret te schieten. Ik ben eigenwijs en maak toch foto's. Ben benieuwd wat jullie van het resultaat vinden.

'401706' door Giraffe '401706' door Giraffe

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Op de sloffen - 2

Giraffe

Op de sloffen ... even boodschappen doen .... en dan ..... zullen we even bij het Registanplein kijken? Zo zal het vast die ochtend niet gegaan zijn bij deze dames, maar dat is wel wat bij me opkomt als ik ze daar zo zie lopen. Uiteraard zijn de gebouwen op het Registan prachtig om te kijken. Er lopen echter ook veel lokale mensen rond en die zijn ook leuk om te bekijken.

'401687' door Giraffe '401687' door Giraffe

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

Liefdeskoppel

Giraffe

De Hyacinthara (Anodorhynchus hyacinthinus) is het grootste vliegende lid van de ara familie. Een hyacinthara kan wel 100 cm groot worden. Hij is prachtig kobaltblauw en heeft knalgeel rond de ogen en het onderste deel van de snavel. Deze ara kiest een partner voor het leven. Helaas is er in het verleden veel gejaagd op deze prachtige dieren. Hierdoor staan ze op de lijst met bedreigde diersoorten. In de Pantanal werden wij iedere ochtend gewekt door dit paartje dat behoorlijk luidruchtig is. Je kunt slechter wakker worden denk ik dan maar.

'401596' door Giraffe '401596' door Giraffe

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

Deugniet

Giraffe

Dit jongetje is een vrolijk ventje. Hij staat maar wat graag in de belangstelling en doet er dan ook alles aan om mijn aandacht te trekken. Als ik een foto gemaakt heb holt hij naar mij toe om het resultaat te bekijken, dan snel weer voor de camera om mij nogmaals te overtuigen dat ik hem op de foto moet zetten. We hebben samen veel plezier gehad.

'401408' door Giraffe '401408' door Giraffe

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Kleurrijk

Giraffe

Het voodoofestival in Quidah ... een fantastische gelegenheid om mensen te kijken. Prachtig uitgedost en vaak behangen met sieraden. Dan valt mijn oog op deze man. Hij is volledig beschilderd en loopt in een soort robotpas over het terrein. Hij stopt even om te poseren voor me en loopt dan weer verder. Hij ziet er heel anders uit dan alle andere bezoekers. Ik heb geen flauw idee of dit ook maar iets met voodoo te maken heeft.

'401211' door Giraffe '401211' door Giraffe

BraziliëNoordoost Brazilie

BraziliëNoordoost Brazilie

Ondeugend aapje

Giraffe

Onderweg naar Caburé per boot over de Preguiças rivier maken we onderweg een korte stop. Net als veel andere toeristen. De aapjes die hier leven zijn duidelijk gewend aan de toeristen en doen er dan ook alles aan om iets te eten te bemachtigen. Als er iets op een tafel onbeheerd achter blijft dan zijn de aapjes er snel bij. Dit aapje zit van een afstandje te bekijken wat zijn volgende "prooi" wordt.

'401039' door Giraffe '401039' door Giraffe

Tadzjikistan

Tadzjikistan

Klein Zwitserland

Giraffe

Een land met totaal verschillende landschappen. De verlaten uitgestrekte landschappen aan de ene kant en in het noordoosten landschappen die wel eens omschreven worden als klein Zwitserland. Dit is in de buurt van het prachtige meer Iskanderkul. Tadzjikistan: een prachtig land om met de auto doorheen te reizen.

Community updates


REISREPORTER OP DE COVER
14-01-2021 Bij de abonnees is hij inmiddels al op de mat gevallen: de nieuwste editie van Columbus Travel. En misschien herkenden sommigen van jullie het coverbeeld wel: het is de prachtige foto van Antwan, die hij schoot in Myanmar en die eerder al tot topfoto werd uitgeroepen. Antwan, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze foto en natuurlijk met de cover!

OOK IN EDITIE 96:
De vaste rubriek The Best of Columbus Community, met prachtige foto's van JoshuaX, Ellen69 en CDahlkamp. Columbus-editie 96 is verkrijgbaar via onze  webshop.

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

TERUGBLIKKEN EN VOORUITKIJKEN
30-12-2020 Op de valreep van 2020 wil ik jou graag namens het voltallige Columbus Travel-team hartelijk bedanken voor je enthousiaste deelname aan het mooiste online reizigersplatform van Nederland. Dit jaar was voor ons als gepassioneerde reizigers natuurlijk een bijzonder moeilijke tijd, en het was mooi om te zien dat leden de community bleven gebruiken om elkaar te inspireren en vooruit te kijken. Vooruitkijken blijven we ook vanuit de redactie doen, hoe lastig dit ook is in coronatijd. We willen dan ook graag van de gelegenheid gebruikmaken om je een korte update te geven over de community in 2021. Lees meer >

OPROEP
30-12-2020 Wat was voor jou dé reisbestemming van dit bizarre jaar? Ben je Nederland gaan (her)ontdekken of afgereisd naar bijzondere stukjes Europa, weg van de massa, toen we afgelopen zomer verantwoord de grens over konden? Deel je favoriete reisbestemming van 2020 via deze pagina. Foto’s zijn welkom! De beste vondsten verzamelen we voor een artikel over de beste reisbestemmingen van 2020. Meedoen kan t/m 7 januari 2021.

OOK IN EDITIE 95:
08-12-2020: De vaste rubriek The Best of Columbus Community. Dit keer geven communityleden tips over hoe je je dierenfoto's naar een hoger niveau kunt tillen en worden communityleden Henk Vanetië, Ina Wisse, Miranda Noomen en Jessi van Dijck  in het zonnetje gezet. Columbus-editie is ook verkrijgbaar via onze webshop.

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
04-12-2020 In december maak je wederom kans op fantastische prijzen door een mooie foto van jouw favoriete bos of boservaring in te sturen. Wat dacht je van wandelschoenen van Grisport en The North Face, rugzakken van Vaude en Kapten & Son, een winterjas van Regatta en natuurlijk weer een prachtig natuurhuisje in het bos?!  Zo doe je mee >

week 03 | Community-toppers


Le Mont Saint. Michel. Foto: Esthers
1. Topfoto & -tip: Le Mont Saint Michel door Esthers
2. Review: Gelderland, Nederland door Henk Vanetie
3. Communitylid van de week: AGrotewal
4. Nieuwkomer: Carmen Castricum

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik