Bangladesh image

Bangladesh


Reisgids

Bangladesh
Azië
Pimwestenberg

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Bangladesh-vakantie: je gratis reisgids

Bangladesh ligt ingeklemd tussen India en Myanmar. Dankzij de Padma-rivier (vanuit de Himalaya) en haar vertakkingen is de grond in Bangladesh erg vruchtbaar, maar het land wordt jaarlijks geteisterd door overstromingen. Ook andere rampen zoals vloedgolven, cyclonen en tornado’s komen relatief veel voor.

Bangladesh bestaat voor ongeveer zestien procent uit bossen, heeft het langste natuurlijke strand ter wereld en herbergt een schat aan wildlife. Net als de sterke inwoners van Bangladesh, die zich ondanks armoede, natuurrampen en onderdrukking voor zover mogelijk trots staande hielden, hebben ook een aantal bijzondere archeologische vondsten de tijd overleefd.

Het overgrote deel van de Bangladese bevolking leeft van de landbouw. Rijst is het belangrijkste exportproduct van het land. Bangladesh is de op drie na grootste producent van rijst in de wereld. Daarnaast is kunsthandwerk een grote bron van inkomsten. Houtsnijwerk, koperwerk en gouden en zilveren sieraden kom je in het hele land tegen, maar vooral op de Chandni Chawk Bazar, in het oude deel van hoofdstad Dhaka, kun je er niet omheen.

Reisinspiratie

Van onze community

same, same but different
same, same but different
Chittagong
Everlasting

Praktisch

 • Er gelden veiligheidsrisico’s voor reizen naar Bangladesh. De situatie in het land is onvoorspelbaar; 24-uursstakingen, geweldsincidenten en demonstraties komen regelmatig voor. Ook het verkeer in Bangladesh is erg gevaarlijk. Men houdt zich gewoonlijk niet aan de verkeersregels, waardoor ongelukken aan de orde van de dag zijn. Daarnaast kunnen toeristen slachtoffer worden van diefstal en berovingen. Wees te allen tijde waakzaam, ga niet in het donker de straat op als het niet nodig is en bestel een taxi per telefoon (die zijn meestal betrouwbaarder).

  Met deze informatie in het achterhoofd is er nog één aandachtspuntje: het weer. Van maart tot en met november komen in Bangladesh regelmatig tropische stormen, cyclonen en overstromingen voor. Probeer deze periode te vermijden. Wil je toch afreizen naar Bangladesh in deze tijd, volg dan de berichten in de media en laat je goed informeren over de huidige situatie. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Bangladesh:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Buiktyfus

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Bangladesh kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Taka (BDT). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 3 januari – Id-ul-Maulid

  Geboortedag van Mohammed (Islam)

  21 februari – Ekushey (de Dag van de Martelaren)

  Nationale feestdag ter ere van de oprichting van de Bengaalse Taal Beweging. ‘Ekushy’ betekent de 21e in het Bengaals. Deze dag worden de mensen herdacht die omkwamen toen op 21 februari 1952 een vreedzame demonstratie voor de Bengaalse taal uitliep op een bloedbad.

  26 maart – Onafhankelijkheidsdag

  14 april – Bengaals nieuwjaar

  1 juni – Wesak

  Dit is een boeddhistische feestdag, ook wel ‘Boeddha Dag’ genoemd.

  augustus/september - Krishna Janmashtami 

  Janmashtami is de geboortedag van Shrii Krishna, die zou zijn geboren in de hindoe maand Shravan (augustus/september). Op deze feestdag vasten de toegewijden van Krishna tot middernacht. Rond middernacht wordt een pop die de baby Krishna voorstelt heen en weer gewiegd in een met bloemen bedekte wieg en vervolgens gaat men aan tafel voor een feestmaal.

  7 november - Dag van de Nationale Revolutie

  16 december - Bevrijdingsdag

  Victory Day. In het voorjaar van 1971 begon in Bangladesh een onafhankelijkheidsstrijd die bloedig werd onderdrukt door het Pakistaanse leger. Na ingrijpen van buurland India en geeft Pakistan zich op 16 december 1971 over, waarna Bangladesh onafhankelijk wordt.

  24 december - Id-ul-Maulid

  Op deze dag vieren moslims de geboortedag van de profeet Mohammed. 

   

 • Bangladesh – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Bangladesh, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Bangladesh gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type CStekker type GStekker type DStekker type K
 • Tijdsverschil: 5 uur later
  De hoofdstad van Bangladesh is Dhaka.
  Het oppervlak van Bangladesh is 3,5x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Bengaals.