Gillian

8
Italië Catania
Gillian was hier 18 Aug 2018
Cantania op Sicilië kan je niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan La Pescheria, de vismarkt, die ook wel "de buik van Catania" genoemd wordt. Lopend op het Piazza de Duoma hoor je al het aanhoudende geschreeuw van de marktkoopmannen die luidkees hun vis aanprijzen. Aan de rand van het plein daal je via een trap af naar La Pescheria, waar je vervolgens oren en ogen tekort komt en je overvallen wordt door een waar spektakel. Je ruikt onvermijdelijk de lucht van de zee en vissers met rubberen schorten en laarzen aan hun voeten proberen luidkeels hun collega's af te troeven. De verkoop vindt plaats vanaf geïmproviseerde tafels, vanuit emmers en karren. Het afval wordt gewoon op straat gegooid wat niet bepaald voor een frisse aanblik zorgt. Je vindt er alles wat de Middellandse Zee te bieden heeft; meterslange zwaardvissen, haarstaartvissen, prachtig geaderde zeebaarzen, wolfsbaars, inktvis. Sardines, ansjovis en makrelen liggen in ijs in houten kisten of zwemmen zelfs nog rond in blauwe plastic kuipen. Rode tonijn wordt met vlijmscherpe messen in dikke schijven gesneden en onder luidkeelse aanbevelingen over de kwaliteit te koop aangeboden. De markt wordt elke dag gehouden met uitzondering van de zondag en eindigt om 12 uur. Voor de beste beleving kan je het beste vroeg in de ochtend komen.
Stad
  • waar spektakel
  • unieke vismarkt
Review geplaatst op 2021-06-12
9
Chili Torres del Paine NP
Gillian was hier 25 Oct 2016
In het Torres del Paine N.P. in Chili kan je fantastische trektochten maken. De meest iconische is die naar de Torres del Mirador, een van de meest beroemde bestemmingen in Patagonië. Een goede plek om voorafgaand aan de tocht naar de Mirador las Torres te overnachten is Hosteria las Torres, waar je in slaapzalen slaapt met stapelbedden. Vanaf hier is de tocht naar de Mirador las Torres 18 kilometer (heen en terug). In het eerste gedeelte steek je een paar slingerende bruggen over en kronkelt het pad langs een kleine kloof alvorens het licht begint te stijgen baar Refugio Chileno. Wil je de Torres bereiken voor de mooiste foto's (het weer moet wel meewerken natuurlijk) dan is dit de plek om de nacht door te brengen. Je vertrekt dan vanuit hier heel vroeg om op de Torres de zonsopgang te zien. De zon schijnt dan precies op de drie pieken. Zodra je Refugio Chileno gepasseerd bent leidt het pad door een bos en steek je verschillende beekjes over, dit stuk van ongeveer drie kilometer is redelijk gemakkelijk. Als je het bos uitkom zie je een steile heuvel voor je. Dit is met meest uitdagende stuk van de tocht, omdat het over gladde rotsen en stenen gaat en de wind hier vrij spel krijgt. Maar eenmaal op het hoogste punt wordt je beloond met een prachtig uitzicht op de Torres en het prachtige meer eronder. De tocht op zich is niet eenvoudig maar ook niet echt zwaar en voor iedereen met een goede conditie goed te doen, maar kan door het snel wisselende weer wel een uitdaging worden.
Highlight
  • voor iedereen met een goede conditie goed te doen
  • fantastische natuur
  • het weer kan snel wisselen
Review geplaatst op 2021-05-04
9
Groot-Brittannië Snowdonia NP
Gillian was hier 19 May 2015
Snowdonia National Park in Wales is een prachtige plek om te wandelen. Het heeft een netwerk van wandelpaden voor alle niveau's en je bent altijd verzekerd van adembenemende en diverse landschappen, of je nu kiest voor een wandeling langs de kustlijn of de uitdaging aangaat om de hoogste berg van Engeland en Wales, de Snowdon, te beklimmen. Het bergachtige terrein kan wel een uitdaging zijn met af en toe steile hellingen en rotsachtige paden. Wil je de hoogste top van Engeland en Wales, de Snowdon, beklimmen dan is er keus uit zes paden, die allemaal redelijk zwaar zijn. Hiervan is het Llanberis Path met een lengte van 14,5 km ( heen en terug) het langste maar ook het meest geleidelijke pad naar de top waardoor de inspanning minder zwaar is. De Pyg track van 11km (heen en terug) is de meest ruige en uitdagendste van de zes paden die naar de top van de Snowdon leidt, hij loopt langs een bergkam en mag niet worden onderschat. Maar welke van de zes paden er ook gekozen wordt, de panoramische uitzichten op de top van de Snowdon zijn ronduit schitterend. Wel vereist is inzicht in het weer van de dag van de beklimming want het weer in Snowdonia ken heel snel omslaan en menig wandelaar is hierdoor in moeilijkheden gekomen. In het hoogseizoen kan het helaas erg druk zijn, beter is het om het voorjaar te kiezen voordat de ergste drukte komt. Wil je het rustiger aandoen dan is er een groot aanbod van meerdere wandelingen zoals b.v. de Panorama Walk in Barmouth. Keus genoeg voor elk.
Highlight
  • wandelingen van licht tot zwaar
  • prachtige vergezichten
  • druk in het hoogseizoen
Review geplaatst op 2021-04-19
9
India Ladakh
Gillian was hier 07 Mar 2016
Graag wil ik hier een lans breken voor een uithoek in het noorden van India, namelijk Ladakh. Minder bezocht dan de meer bekende gebieden in India, maar voor de liefhebber die een andere kant van India wil zien een aanrader. Alleen de reis er naar toe al over de weg vanuit Manali over de een na hoogst berijdbare pas ter wereld, de Laglang La van 5328 meter, is spectaculair. Gedurende grote delen van het jaar is deze weg echter gesloten en is Ladakh alleen per vliegtuig te bereiken. De hoofdstad van Ladakh is Leh, een stadje van zo'n 35.000 inwoners. Als een baken staat boven de stad het oude paleis, de sfeer is er ontspannen en gemoedelijk en vrouwen uit de omliggende dorpen verkopen groente op het trottoir. De bevolking bestaat hoofdzakelijk uit moslims en Tibetaanse boeddhisten. Vanuit Leh kan je uitstapjes maken naar talrijke gompa's in de Indus vallei, zoals Thikse, Shey en Hemis. Op ongeveer drie uur rijden van Leh ligt Alchi Gompa, een 1000 jaar oud heiligdom en het prachtig Lamayuru Gompa. Maar het meest tot de verbeelding sprekend zijn de trekkings die je vanuit Leh kan maken door adembenemende berglandschappen met veel prachtige natuur, afgewisseld met pittoreske dorpjes. En wat ook belangrijk is; Leh heeft veel aandacht voor milieu en duurzaamheid. Zo zijn er in Leh winkeltjes van Dzomsa waar je voor enkele roepies je waterfles of hergebruikte fles met drinkwater kan laten vullen. Het water is bij 120 graden gekookt en wordt rechtstreeks in je waterfles gedaan.
Regio
  • mooie trekkings
  • prachtige boeddhistische kloosters
  • mooie uitstapjes vanuit Leh
  • gemoedelijke bevolking
  • hoogte kan een probleem zijn
Review geplaatst op 2021-03-31
8
Iran Yazd
Gillian was hier 12 Oct 2018
Zo'n 75 km. onder de woestijnstad Yazd ligt de Zein o-Din karavanserai. Karavanserais maakten vroeger deel uit van een netwerk van overnachtingsplekken voor karavanen langs handelsroutes om een veilige overnachtingsplek te bieden voor reizigers en hun dieren. Vrijwel alle karavanserais in Iran verkeren in vervallen staat. De Zein o-Din karavanserai echter is in zijn oude functie hersteld en het is mogelijk om daar de nacht door te brengen. Wij keken hier naar uit, temeer daar de karavanserai afgelegen in de woestijn zou liggen. Dat afgelegen viel wel mee, er was inderdaad in mijlen ver niets te vinden, maar de weg tussen Yazd en Kerman lag slecht op 200 meter afstand. Het is overigens wel leuk om daar te overnachten om een beetje een idee te krijgen van zo'n vroegere overnachtingsplek aan een handelsroute. Te beleven valt er niet veel, je kunt vanaf het dak genieten van een prachtige zonsopkomst of zonsondergang en 's nachts genieten van een heldere sterrenhemel. De slaapplaatsen liggen aan de open binnenplaats of in nissen aan de rondgang rond de binnenplaats. Je slaapt op dunne matrasjes op de grond, dus weinig comfortabel en de nissen zijn open, dus je hoort 's nachts alles als je een slechte slaper bent. De badgelegenheid is gemeenschappelijk en eenvoudig, maar goed schoon. Het eten was prima, ruim voldoende. Als je genoegen neemt met een harde slaapplaats en een nacht wat minder slapen is dit een heel leuke ervaring om te overnachten.
Stad
  • bijzondere overnachtingsplek
Review geplaatst op 2021-03-16
7
Portugal Porto
Gillian was hier 22 Jun 2017
Als je een stedentrip naar Porto in gedachten hebt, is het de overweging waard rond 23 juni te gaan. Dan barst namelijk het Sao Jao feest los, een van de grootste feesten van Portugal. De hele stad is versierd en staat in het teken van feest met vele leuke tradities. Bij zonsondergang start dit feestelijke spektakel. Overal worden buiten de sardines en paprika's gegrild om met vrienden en familie met een lekker wijntje op te eten. Vervolgens trekt men naar het oude centrum waar overal live muziek is en gedanst en feest gevierd wordt. En hierbij is het heel gewoon dat je door iedereen vrolijk op je hoofd getikt wordt met een plastic hamertje. Meestal zijn de hamertjes voorzien van licht en geluid wat de boel extra feestelijk maakt. En met wat pech krijg je ook nog een stinkende prei aan een stengel voor je neus te hangen. Overal worden warme luchtballonnen opgelaten die door de lucht zweven. Tegen middernacht trekt iedereen naar de oevers van de Douro waar om 12 uur een spetterende vuurwerkshow losbarst vanaf pontons op de rivier en vanaf de Ponte D. Luis I daalt prachtig vuurwerk naar beneden. Vervolgens wordt het feest tot in de kleine uurtjes voortgezet. Terug bij ons guesthouse rond twee uur in de nacht was daar het feest nog volop in de gang. Druk....?? Ja, maar een prachtig leuk feest met veel leuke en rare rare tradities en de volgende dag heb je Porto vrijwel voor jezelf alleen. De meeste bewoners moeten dan al of niet met een kater bijkomen van de feestelijkheden.
Stad
  • Bijzonder feest
Review geplaatst op 2021-03-08

Community-updates

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-06-2021 We trappen af met het thema voor juni: roadtrips in tijden van corona! Let wel: je hoeft niet alleen maar foto's van auto's of wegen te uploaden; het kan om alles gaan wat je tijdens een autovakantie het afgelopen jaar gezien of beleefd hebt (auto's en wegen mogen dus ook ;-). En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

WINNAAR MAANDTHEMA MEI BEKEND

01-06-2021 De winnaar van de maandwedstrijd van mei, met als thema 'Steden in tijden van corona', is Dreamer666 met haar foto 'Overal mondmaskers in het straatbeeld van Lissabon'! Deze foto heeft alles in zich: het toont een heel bekend reisbeeld op een andere manier, zonder allerhande locals en toeristen maar wél net met die ene man met een mondkapje op. Over tig jaar zullen we deze foto nog steeds herkennen als Lissabon in coronatijd. Bovendien - en niet onbelangrijk - is de begeleidende tekst heel duidelijk en informatief. Gefeliciteerd, Jessi!

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 23 | Community-toppers


Stalker Castle. Foto: Antwan
1. Topfoto & -tip: Stalker Castle door Canipel
2. Review: ManonVerijdt
3. Communitylid van de week: Stefanborkos
4. Nieuwkomer: Stephaniedentek

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JUNI: ROADTRIPS IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juni is: roadtrips. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik