Gillian
Mariakerk
Met zijn twee ongelijke torens rijst de Mariakerk hoog uit boven het grote marktplein van Krakau. De bouw van de huidige Mariakerk startte in 1355. De twee torens met een verschillend ontwerp en een ongelijke hoogte maken het een herkenbaar gebouw. De legende gaat dat twee broers, beide architect,, de opdracht kregen om elk een toren te maken. Dat ontaardde in een bittere concurrentiestrijd om de hoogste toren neer te zetten. Toen een van hen zijn hoogste punt van 81 meter bereikte, stak hij zijn broer dood, waardoor diens toren niet verder komt dan 69 meter hoogte. Vanuit de hoogste toren blaast nog altijd elk uur de trompetter een kort deuntje, de Hejnal. Deze traditie dateert uit de Middeleeuwen en ook hier zit een mooie legende aan vast. Een oplettende wachter in de toren sloeg 's nachts alarm toen het Tartaarse leger ooit Krakau wilde innemen. De wachter kreeg tijdens het blazen op zijn trompet een pijl door zijn keel, wat zijn signaal toto een abrupt einde bracht. Tot op de dag van vandaag hoor je door het hele centrum el uur de melodie, die nog altijd net zo plotseling stopt.
Ter nagedachtenis
Een indrukwekkend oorlogsmonument in Warschau is het monument voor de opstand van Warschau, ter nagedachtenis aan de bevolking van Warschau die in 1944 in opstand kwam tegen de Duitsers. De opstand was een bloedige strijd, maar was een kansloze missie. De opstandelingen boden veel tegenstand maar waren geen partij voor de Duitsers, dit terwijl aan de overkant van de rivier de Wisla Russische troepen klaar stonden maar verder niets deden. Naast het monument ligt het museum van de opstanf van Warschau.
Na regen....
Tijdens ons verblijf in Sapa waar we in de ochtend aankwamen, gingen al spoedig de hemelsluizen wijd open. De regen werd echt met bakken naar beneden gegooid wat nu niet echt bevorderlijk was voor ons humeur. Gelukkig probeerde tegen het einde van de dag de zon hier een einde aan te maken waardoor we voor het eerst zagen in wat voor een mooi landschap we beland waren.
Zicht op Teli
In Dogon County in Mali vind je talloze mooie dorpjes langs of op de Bandiagara falaise. In een meerdaagse trektocht langs de falaise passeer je talloze dorpjes van de Dogon. Teli is een van de pittoreske dorpjes langs de falaise. Om een mooi gezicht op het dorpje te hebben is een klim naar boven op de falaise de moeite waard. Helaas geldt voor Mali nu een negatief reisadvies gezien de politieke situatie. De veiligheidssituatie is er erg slecht en gewelddadige incidenten in het zuiden nemen toe. De recente troebelen in Mali hebben het Dogon gebied niet ongemoeid gelaten.
Aan de voet
Het is eind winter in Argentinië en vanuit San Martin de los Andes willen we naar de top van de Cerro Colorado, te zien achter op de foto. Probleempje, want de tocht naar de top is nog gesloten. Toch besluiten we met een ervaren gids de tocht naar de top te gaan doen. Halverwege de tocht krijgen we tussen de lengas bomen, typerende bomen voor de zuidelijke Andes, te maken met de eerste sneeuw. Na ruim 3 uur klimmen bereiken we de top, vanwaar je een prachtig uitzicht heb over het Andes gebergte en het Lago Lacar. De start van deze tocht is vanuit San Martin de los Andes te bereiken via weg 48, waarna je na ongeveer 12 km. het beginpunt vindt.
Lago Viedma
Lago Viedma is een enorm meer van allen maar gletsjerwater en zo'n 1100 km2 groot, De foto van het meer is genomen vanaf de gelijknamige gletsjer die het meer voedt. In het nog niet zo nabije verleden was het mogelijk om een 2 uur durende tocht over de gletsjer te maken. Het schijnt dat de tochten nu voor onbepaalde tijd zijn geannuleerd omdat de gletsjer door de opwarming van de aarde zich zo heeft terug getrokken dat het niet gemakkelijk is om toegang tot de gletsjer te krijgen. Toen wij hier waren in 2010 was het al een klauterpartij om over de door de gletsjer glad geslepen rotsen de gletsjer te bereiken.
1255 in heden
De Matthiaskerk, oorspronkelijk Onze-Lieve-Vrouwen kerk, werd in 1255 onder koning Bela IV voltooid en later regelmatig uitgebreid. Gedurende de afgelopen eeuwen werd de kerk regelmatig verwoest en weer hersteld. Naast de kerk staat tegenwoordig een modern gebouw waarin de prachtige bouwstijl van het verleden weerspiegeld wordt in het moderne heden.
Wandelparadijs
Glooiende landschappen, vlakten die doorsneden worden door kabbelende riviertjes en uitgestrekte heidevelden, Snowdonia Nationaal Park is een bijzonder groot wildernisgebied. Je kunt er eindeloos wandelen, er zijn talloze kilometers aan wandelpaden en routes uitgezet voor jong en oud. Er is keus tussen korte en en eenvoudige wandelingen of lange uitdagende routes door het park. Wil je een echt uitdagende tocht, kies dan voor een route naar de top van de Snowdon.
Mantra's
Deze non in het Ani Sangkhung nonnenklooster in Lhasa is bezig met het beschrijven van dunne papieren stroken met de mantra omni padme hum. De strak opgerolde papieren strook wordt vervolgens geplaatst in de holle trommel van een gebedsmolen. De trommel draait rond een verticale pin of spil die als as fungeert. Door het ronddraaien van de gebedsmolen gaat de spreuk op in de wind en wordt de wereld ingezonden, zodat iedereen door de zegeningen geraakt wordt. Tibetaanse boeddhisten geloven dat door het draaien van een gebedsmolen de mantra in grote getalen voortdurend in de wereld wordt gebracht. Hoe dunner het papier, hoe kleiner het geschrift, hoe strakker opgerold de strip, hoe meer mantra's per draai in de wereld worden gebracht dus hoe groter het positieve effect.
Nonnenklooster
In het centrum van Lhasa staat Ani Sangkhung nonnenklooster. Het klooster werd gesticht in de 15e eeuw. Tijdens de culturele revolutie werd het nonnenklooster 10 jaar gesloten, de standbeelden vernield en de nonnen verdreven. Later werd weer toegestaan het klooster te heropenen. De jongste nonnen zijn zestien. De jonge nonnen wonen op de begane grond en de ouderen wonen boven. De nonnen zijn arm, afhankelijk van aalmoezen die voor hun gebeden worden gegeven en van het vervaardigen van goederen voor de verkoop. Ze hebben ook een kleine werkplaats waar ze religieuze teksten afdrukken.
Ontmoetingplaatsen
Isfahan telt elf oude en mooie bruggen over de (vaak droogstaande) Zayande Rud rivier. een van de bekendste is de Si-0-Se Pol, de brug met de 33 bogen en nissen. De brug is een belangrijke ontmoetingsplaats voor de inwoners van Isfahan. In de avond ontmoeten talrijke stelletjes hier elkaar heimelijk in de nissen om met elkaar te flirten. Onder de brug ontmoeten oudere mannen elkaar om te zingen of wordt er met de familie, zoals hier op de foto, gezellig met elkaar een picknick gedaan.
"Hoge poort"
De Ali Qapa of "Hoge poort" in Isfahan was oorspronkelijk een klein Timoeridenpaleis dat door sjah Abbas 1 werd vergroot en aangepast. Het gebouw werd gebruikt als audiëntie- en ontvangstpaleis voor hoogwaardigheidsbekleders en buitenlandse gasten en was een van de lievelingsverblijfsplaatsen van sjah Abbas 1. Het terras kijkt uit over het immense Meidan-e Emam plein.
Charmant dorp
Het charmante elzasser dorp Equisheim, gelegen midden in de wijngaarden, wordt gerangschikt als een van de mooiste dorpen van Frankrijk, met felgekleurde huizen met puntdaken en vakwerkgevels. Het middeleeuwse dorp van bescheiden omvang heeft een unieke architectuur gebouwd in concentrische cirkels rond zijn kasteel. Het is er prachtig wandelen over de geplaveide steegjes van het dorp.
Gele hoed
Het Labrang klooster in Xiahe in de provincie Gansu van China is het belangrijkste centrum van de Gelukpa-sekte (Gele hoed) van het Tibetaans Boeddhisme buiten Tibet. De monniken dragen Kastanjebruine gewaden en ruige gele Mohawk-vormige hoeden, soms tot indrukwekkende hoogten. Op de foto verzamelen zich een aantal monniken zich op de trappen van het klooster na het gebed.
Yak boter
Tijdens ons verblijf in Lhasa kon je op verschillende plaatsen yak boter kopen. Yak boter is boter gemaakt van de melk van de binnenlandse yak. Veel herdersgemeenschappen in China, India, Mongolië, Nepal en Tibet produceren en consumeren zuivelprodukten gemaakt van yak melk , waaronder boter. Volle yak melk heeft ongeveer twee keer het vetgehalte van volle koemelk, waardoor een boter ontstaat die dichter bij kaas ligt. Verse yak boter kan tot een jaar meegaan wanner het niet in de lucht wordt blootgesteld en in koele droge omstandigheden wordt bewaard. Het wordt dan genaaid in schapenmaagzakken, gewikkeld in yak huid of rododendronbladeren.
Leisteenhandel
Porthmadog aan de rand van het Snowdonia National Park ligt aan de monding van de Afon Glaslyn. Het is een van de grootste steden van Snowdonia met een bevolking van ongeveer 4300. Door de ligging aan de rand van het Snowdonia National Park en de kustlijn van het schiereiland Llyn is dit een mooie uitvalsbasis om deze gebieden te verkennen. Portmadogh zelf was in het verleden een beroemde haven voor de uitvoer van leisteen geproduceerd in de steengroeven van Ffestiniog en Llanfrothen naar de dakhuizen in de groeiende steden in Engeland. De sporen en locomotieven die zijn achtergelaten na de leisteenhandel maken het ook een van de meest populaire toeristische attracties in Wales, zijnde het knooppunt van de Ffestiniog Railway en de Welsh Highland Heritage Railway. De Ffestiniog Railay wordt algemeen erkend als de oudste operationele spoorwegmaatscheppij ter wereld met de oudste locomotieven ter wereld die nog op hun oorspronkelijke spoorweg rijden.
Chortens
Ladakh is versierd met kleine bergchortens die te vinden zijn op elke mijl in Ladakh, op zelfs soms de meest afgelegen plaatsen. Ondanks het soms totaal versleten uiterlijk dienen ze als een religieus brandpunt in het landschap en worden verondersteld een positieve invloed te hebben op degenen die in de buurt wonen of ze passeren. (Altijd liks). De chortens zijn afgeleid van de originele stoepa's van India die de relikwieën van de Boeddha huisvestten. Ze bevatten offers en gebeden zoals bijvoorbeeld mantra's geschreven op papier, sieraden en soms kostbare voorwerpen. Het is echter belangrijker om gewoon een offer te doen dan ervoor te zorgen dat het offer duur is. De Chortens zijn een belangrijk aspect van de Boeddhistische cultuur. Vaak zijn deze eeuwenoude monumenten ingestort door een gebrek aan consistent behoud van menselijke en natuurlijke ingrepen. Gelukkig hebben de Ladkhi het belang van het restaureren en behoud van de chortens erkend. Sinds 2013 nam het World Monuments Fund de instandhouding van dit project in het noorden Van India op zich. Op de foto rechts enkele totaal ingestorte chortens, links enkele gerestaureerde. Zelf maar beoordelen wat het resultaat is.
Plank voor plank
Als je wilt ervaren hoe het leven in Zweden vroeger was is het openluchtmuseum Skansen in Stockholm een must. Skansen werd in 1891 opgericht door Artur Hazelius en was het eerste openluchtmuseum ter wereld. De oude huizen en boerderijen die er staan komen uit alle streken van Zweden en zijn vaak plank voor plank afgebroken en in Skansen weer opgebouwd en compleet ingericht in de stijl van vroeger. In de zomer worden er vaak demonstraties gegeven, zoals volksdansen, glasblazen etc. Skansen ligt op het eiland Djurgarden, zo'n beetje de achtertuin van de inwoners van Stockholm. Je vindt hier ook een stukje ongerept natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en tot rust kunt komen. Skansen is te bereiken vanuit het centrum van Stockholm met tramlijn 7 of, als je het leuker wilt maken, met de ferry vanuit het oude stadsdeel Gamla Stan.
Verse vis ?
Deze visverkoopster troffen we aan op de zondagsmarkt van Bac Ha in Vietnam. Vanuit een grote bak gevuld met water doet zij haar best om verse vis te verkopen. Maar of de vis echt zo vers is is te betwijfelen gezien het aantal vissen dat in een nogal onnatuurlijke staat in het water ligt.
Chocolade...!!
Op reis door Argentijns Patagonië verbleven we twee dagen in San Martin de Los Andes. San Martin de los Andes, gelegen aan het meer van Lacar, is een populaire plaats voor Argentijnen om vakantie te vieren. Tot grote vreugde van mijn vrouw is het echter een van de bakermatten van handgemaakte chocolade. Het is een vestigingsplaats voor de belangrijkste chocolademakers in Patagonië. Dus toen we de eerste de beste speciaalzaak tegen kwamen was ze niet te houden en moest naar binnen. Binnen was de keus wel moeilijk voor haar, in stapels lagen de verschillende soorten chocolade opgestapeld, met daarnaast de fijnste bonbons. Logisch dus dat een aantal Argentijnse peso werd ingeruild voor Argentijnse chocolade.
Vietnam • Ho Chi Minh stad (Saigon)
Vietnam • Ho Chi Minh stad (Saigon)
Overgebleven bolwerk
De Notre Dame kathedraal in Saigon is een van de weinig overgebleven bolwerken van het katholicisme in het grotendeels boeddhistische Vietnam. Het werd gebouwd in de jaren 1880 door Franse kolonisten. In 1962 verleende het Vaticaan de status van kathedraal als basiliek en gaf het de officiële naam Saigon Notre-Dame kathedraal basiliek. Op het plein voor de Saigon Notre-Dame kathedraal staat een Maria beeld.
Dat is lekker wakker.
Tijdens onze reis door Tibet maakten we een vierdaagse trekking rond het Yamdrok-Tso meer. voor de Tibetanen een van de vier heilige meren in Tibet. Het meer ligt op ruim 4000 meter hoogte, maar eenmaal geacclimatiseerd op hoogte en door het feit dat je tijdens de trekking weinig hoogteverschil meemaakt goed te doen. In de vier dagen dat je het prachtige heldere en soms turquoise meer rond loopt is het genieten van de weidse omgeving en omliggende bergen en de serene stilte rond het meer. En een van de hoogtepunten is als je in de ochtend wakker wordt en je tentje uitstapt....