EvanKleef

'434634' door EvanKleef '434634' door EvanKleef

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Red Torch Ginger...Fl

EvanKleef

Dankzij Geer heb ik een nieuwe naam geleerd voor deze prachtige bloem. Ik dacht dat het een bromelia was, die er ook erg op lijkt. De vorige foto was een jonge bloem. Hier een volwassen exemplaar. Geer bedankt!

'434171' door EvanKleef '434171' door EvanKleef

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Wereldreiziger

EvanKleef

De bromelia is van oorsprong een echte wereldreiziger. Zijn voorouders groeiden en bloeiden hoog in het ruige Cordilleras de los Andesgebergte en diep in de warme oerwouden van Uruguay. Overal in Midden- en Zuid-Amerika komen bromelia s voor, de een nog mooier dan de ander. Bij elkaar meer dan 2800 soorten. In de achttiende eeuw ontdekten Belgische handelsreizigers de schoonheid van de bromelia en namen een paar planten mee naar Europa. Zo legden ze de basis voor het enorme assortiment bromelia s waaruit je vandaag kunt kiezen als kamerplant in Nederland. Deze jonge bromelia is gefotografeerd in het Orquideario Soroa in Soroa op Cuba. Vanwege de jaarlijkse neerslag van meer dan 1300 millimeter heeft Soroa de bijnaam 'Cuba's regenbui'. Correctie: na advies van Gerard is dit geen Bromelia, maar een Red Torch Ginger Flower. Deze komt ook veel voor in Zuid-amerikaanse landen en heeft veel weg van de Bromelia. Ook een wereldreiziger zullen we maar zeggen.

'434119' door EvanKleef '434119' door EvanKleef

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Spider orchidee

EvanKleef

In het Orquideario Soroa (zie ook het verhaal hierachter bij de vorige foto) bevinden zich allerlei zeldzame orchideeën en deze tuin vormt één van de grootste verzamelingen ter wereld. Op deze foto de spider orchidee.

'433814' door EvanKleef '433814' door EvanKleef

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Voor alle moeders

EvanKleef

Voor alle moeders die vandaag geen bloemetje hebben gekregen deze foto van een orchidee gemaakt in de Orquideario Soroa. Deze prachtige orchideeëntuin is uit groot verdriet ontstaan. Toen de dochter van advocaat en botanicus Tomas Gamacho in 1943 in haar kraambed overleed, besloot hij in haar nagedachtenis een orchideeëntuin te maken. Hij vond in allerlei landen zoveel zeldzame orchideeën dat ze samen met de 250 soorten die alleen Soroa's vochtige bossen groeien een van de grootste verzamelingen ter wereld vormen.

'433695' door EvanKleef '433695' door EvanKleef

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Trotse moeder

EvanKleef

Een trotse moeder met trotse dochters. Zij liepen van me af in een steegje. Een van de dochters keek achterom en zag dat ik een foto wilde maken. Ze draaiden zich om en poseerden uit zichzelf trots voor de foto. Voor alle moeders: geniet van deze dag en wees trots!

'433596' door EvanKleef '433596' door EvanKleef

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Side kick

EvanKleef

Deze man gaf geen kick, maar volgens mij is hij of de maker van het beeld als zelfportret of de figurant, die hiervoor heeft stilgezeten en nog steeds is blijven zitten. De gelijkenis is in ieder geval treffend!

'433279' door EvanKleef '433279' door EvanKleef

CubaHavana

CubaHavana

Old schoolbus

EvanKleef

Op sommige bussen zie je plots een bekende plaatsnaam, bijvoorbeeld Dordrecht of Gouda, etc. Ben ik in Nederland, ben ik in Zuid-Afrika. Na het zien van deze oude schoolbus met deze Cubaanse tekst en in deze staat realiseer ik me toch dat ik in Cuba ben.

'433180' door EvanKleef '433180' door EvanKleef

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Old Oltimer

EvanKleef

In Cuba rijden de prachtigste oldtimers, fraai opgeknapt door de locals. Veelal taxi's. De Cubanen die in het bezit zijn van sowieso een auto zijn onderweg verplicht te stoppen en lifters mee te nemen. Daarvoor staan speciale ambtenaren bij groepjes lifters om de auto's te laten stoppen e.e.a. te regisseren. Dit zijn dan ook de meeste populaire ambtenaren in Cuba. Deze Oldtimer is echt oud en blijkbaar niet meer op te knappen of er wordt gewacht totdat ze genoeg geld hebben om het op te knappen. In ieder geval maakt niemand zich druk dat ie er staat;-))

'432922' door EvanKleef '432922' door EvanKleef

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Hasta La Victoria...S

EvanKleef

5 mei, een dag om onze vrijheid te vieren. Als je Cuba bezoekt realiseer je je hoe goed het is om in vrijheid te wonen en hoe goed het is om daar ieder jaar bij stil te staan. Che Guevera was de vrijheidsstrijder ten top. Tijdens zijn motortochten door Latijns-Amerika zag hij door de hardwerkende indianen de sociale ongelijkheden op het continent. In Santa Clara kun je het Mausoleum bezoeken, waar een eeuwige vlam voor de stoffelijke resten van Che en 38 guerillastrijders brandt. Ook is er een museum over Che, waar je zijn levensverhaal kunt zien.

'432884' door EvanKleef '432884' door EvanKleef

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

José Martí

EvanKleef

Op de Cementario de Santa Ifigenia, de kerkhof voor de onsterfelijken bevindt zich een groots monument van nationale held José Martí. Deze wordt bewaakt door een eregarde, die elk half uur wordt afgelost met een militaire ceremonie. De dichter en vrijheidsstrijder ligt onder een zeskantige toren met dak, waardoor een zonnestraal altijd naar binnen kan om de binnenkant van zijn monument te verlichten. Dat is precies wat hij wenste met de tekst: "laat mij niet in het donker sterven als een verrader, (want)......ik wil als een goed mens sterven met mijn gezicht naar de zon."

'432809' door EvanKleef '432809' door EvanKleef

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Compay Segundo

EvanKleef

In diverse landen is het de moeite waard om een begraafplaats te bezoeken. Zo ook in Cuba. De bekendste is Cementario de Santa Ifigenia, een kerkhof voor de onsterfelijken. Hier bevindt zich ook het graf van Social Club-muzikant Compay Segundo. Daarop staan 95 bronzen rozen, die staan voor de 95 jaren die hij leefde en zijn laatste lied "Las flores de la Vida".

'432445' door EvanKleef '432445' door EvanKleef

CubaHavana

CubaHavana

Hemingway

EvanKleef

Ernest Hemingway was een schrijver en journalist en heeft over de hele wereld gereisd. In Cuba heeft hij een poosje gewoond. Ook lustte hij wel een drankje. Er zijn diverse café's die hij heeft bezoekt en die zichzelf aanprijzen als "Het café" waar Hemingway als vaste klant kwam. De bekendste is Floridita. Daar hebben ze zelfs een beeld van hem. Het was zijn favoriete plek om daiquiries te drinken. Deze cocktail bestaat uit witte rum, citroen, marashino en suiker. Deze dames naast hem vinden het wel zo gezellig.

'432136' door EvanKleef '432136' door EvanKleef

CubaHavana

CubaHavana

Toerist spotten

EvanKleef

Wie kijkt naar wie? De Cubaanse vrouwen die in "originele" klederdracht met een dikke sigaar rondlopen doen er alles voor om geld te verdienen. Zodra ze een toerist gespot hebben zitten ze in "originele" Cubaanse pose voor een foto. Gelukkig kon ik ze een beetje van een afstand observeren. Dit was de voor- of de na-pose;-))

'432070' door EvanKleef '432070' door EvanKleef

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Nagenieten!

EvanKleef

Je zou het vandaag bijna vergeten dat we afgelopen weken zo'n prachtige zonnige dagen hebben gehad. Gelukkig kunnen we het vastleggen. Hier een stukje Hollands Glorie gefotografeerd in de Keukenhof. Ook als Nederlander zeer de moeite waard een bezoekje af te leggen. Wacht niet te lang want de tulpen staan nu op hun hoogtepunt.

'431580' door EvanKleef '431580' door EvanKleef

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Zwarte Tulp

EvanKleef

Ik was één van die vele bezoekers van de Keukenhof. Leuk om die enthousiaste buitenlandse bezoekers te zien. Zo besef je als Nederlander dat al die bloemen toch heel bijzonder is. Ik heb al een aantal bollenvelden voorbij zien komen, vandaar bij deze één tulp en wel een zwarte.

'431472' door EvanKleef '431472' door EvanKleef

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Groepsportret

EvanKleef

Vorige week zondag was het alleen maar genieten tijdens een wandeling door de duinen bij Zandvoort. Na het spotten van een zwangere cq. zogende vos genietend van het zonnetje (zie vorige foto) kwam ik ook deze familie herten tegen. Ze stonden er zeer fotogeniek bij.

'431238' door EvanKleef '431238' door EvanKleef

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Basílica de nuestra..

EvanKleef

De Madonna (zie vorige foto) woont in een okerkleurige tempel met rode koepels midden in een groen, heuvelachtig landschap ten westen van Santiago de Cuba. Volgens de mythe waren twee vissers in 1608 gezonken in een storm en werden zij gered toen de zwarte maagd - la virgen de la Caridad - opdook op een vlot en de woeste zee temde. In 1919 verklaarde de paus haar tot beschermheilige van Cuba en sindsdien is zij de meest aanbeden vrouw op Cuba. Achter de kerkzaal staat een lange rij gaven aan de maagd: haar, foto's, honkballen, sieraden, gouden medailles van Cubaanse olympiërs. Er hangen ook foto's van politieke gevangenen met gebeden voor amnestie. Onder de offergaven zie je het stuur van een boot, die vluchtelingen over de straat Florida heeft gevaren en een ingeklapte rolstoel, die aangeeft dat de voormalige gebruiker misschien door ingrijpen van de maagd de stoel niet meer nodig had........

'431166' door EvanKleef '431166' door EvanKleef

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Zwarte Maagd in geel

EvanKleef

Ik vond Simone Kleinsma gisteren een mooie Maria in het lijdensverhaal "the passion". Dat bracht me op het idee deze zwarte madonna te plaatsen. Deze zwarte maagd wordt zéér aanbeden. Van heel Cuba komen de Cubanen naar het "Basilica de nuestra señora del cobre. Sommigen op de knieën voortsleepend op weg er naartoe. Heel indrukwekkend om te zien. Ze draagt een gouden kruis dat paus Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek in 1998 gaf. Door de gele jurk van de maagd en de vele boeketten zonnebloemen, die aanbidders haar elke dag geven, heeft la virgen de la Caridad een dubbelganger in de Afro-Cubaanse orisha Ochún. Haar symbool is juist die gele kleur.

'431029' door EvanKleef '431029' door EvanKleef

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Genieten!

EvanKleef

Afgelopen zondag was het heerlijk genieten tijdens een wandeling door de duinen van Zandvoort. ook een heerlijk zonnetje erbij: genieten! Dat vond deze vos ook en zo te zien is ze zwanger ook; GENIETEN!

'430759' door EvanKleef '430759' door EvanKleef

CubaTrinidad

CubaTrinidad

De langste;-))

EvanKleef

Ik heb ze wel vaker voorbij zien komen: de beroemde Cubaanse sigaren, maar ik denk toch dat dit de langste is; ik daag je uit;-))

'413419' door EvanKleef '413419' door EvanKleef

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Siri

EvanKleef

Ik geloof dat er op Flores geen tandartsen bestaan. Je ziet de mensen de hele dag op "siri" kauwen: een soort van stokje i.c.m. met blaadjes, het stokje mixen in een soort van kalk: het geheel goed kauwen, waardoor er veel speeksel ontstaat, dit niet doorslikken maar uitspugen en het resultaat: een prachtig gebit en een mooie rode mond;-)) Eet smakelijk voor straks!

'413069' door EvanKleef '413069' door EvanKleef

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Ngadu & Bhaga

EvanKleef

Ngadhu & Bhaga De functie en betekenis van de Ngadhu is meervoudig, maar in principe symboliseert Ngadhu de blijvende aanwezigheid van de voorouders. De Ngadhu is mannelijk en de Bhaga is vrouwelijk. De "paartjes" zijn in de regel gekoppeld aan een bepaalde familie in het dorp. Ngadhu gaan tot 7 generaties terug in de tijd. Zodoende zijn er Ngadhu die meer dan 100 jaar oud zijn. De voorouders geven in de dromen van de nabestaanden instructie wanneer het tijd is om de monumenten te herbouwen volgens vaste patronen. Dit gaat dan gepaard met de nodige ceremonies en kan gepaard gaan met het slachten van een aantal buffels waarvan je de hoorns dan aantreft op of bij de Ngadhu.

'413016' door EvanKleef '413016' door EvanKleef

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Traditionele dorp

EvanKleef

In het Langgagebied, iets ten zuiden van Bajawa op het eiland Flores bevinden zich nog traditionele dorpjes. Je kunt ze bezoeken met een lokale gids. Rond een langgerekt plein staan traditionele huizen. Op het plein staan zogenaamde Ngadhu en Bhaga, die de mannelijke en vrouwelijke voorouders uitbeelden. Deze voorouderbeelden spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Men brengt nog steeds regelmatig offers. Zo van bovenaf een mooi uitzicht op het geheel.

'412921' door EvanKleef '412921' door EvanKleef

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Vriendelijk

EvanKleef

Hier zo'n eenvoudig (zie vorige foto) maar o zo vriendelijk gezicht van een mevrouw op Flores. Gewoon lekker voor je hutje zitten en kijken naar die voorbijlopende toeristen; wat een uitslovers zeg!

Community-updates

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >