Ellen69

'1116829' door Ellen69 '1116829' door Ellen69

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Daal af in Ngorongoro

Ellen69

De koritrap op de foto kijkt uit over de bodem van de Ngorongoro krater in Tanzania, die een paar miljoen jaar geleden uitbarstte en nu bron is van voedsel voor veel wild. Safari's in het noorden van Tanzania doen de krater aan, en de grote diversiteit aan dieren op een relatief kleine oppervlakte maakt dat begrijpelijk. Wij deden het gebied aan zonder georganiseerde safari, en begrepen door de hoogte van de entreeprijzen waarom mensen doorgaans kiezen voor een georganiseerde safari (als ik me niet vergis betaalden we US$ 70 per persoon voor de entree, plus US$ 70 per persoon 'concession fee', plus nog eens US$ 250 voor de auto om te mogen afdalen). Het is wel een must-see; alleen al de afdaling per auto de krater in is prachtig. Hyena's liggen te luieren voor de kuddes grazende gnoes, zebra's trekken voorbij, caracals duiken schuchter weg in het lange gras. Giraffes zie je er niet, die kunnen de afdaling van de stijle kraterwanden namelijk niet maken. Leeuwen wel, maar omdat de oppervlakte in de krater relatief klein is, beheerst slechts een leeuwenfamilie dit territorium - en dat creeert problemen met de (afnemende) sterkte van het leeuwengeslacht in de krater.

'1116730' door Ellen69 '1116730' door Ellen69

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Leren vlooien

Ellen69

Als mama aan het vlooien is let je natuurlijk goed op, om de kunst af te kijken. Of mogelijk betekent de blik van dit kleine baviaantje iets anders, wie zal het zeggen.. In Tanzania zie je bavianen op veel plaatsen. De foto is gemaakt in Arusha National Park, een relatief klein park dat onder de rook van het stadje Arusha ligt. Door veel mensen wordt het overgeslagen, maar het is zeker de moeite van een bezoek waard. Het park staat onder meer bekend om de colobusapen die hier gehuisvest zijn.

'1116696' door Ellen69 '1116696' door Ellen69

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

De paringsdans

Ellen69

In Zuid Afrika bevindt zich bij Lambertsbaai een natuurreservaat op een eilandje vlak voor de kust, dat met een dammetje is verbonden met het vasteland. Er broedt een grote kolonie jan van genten; vanuit een grote schuilhut zijn de vogels van dichtbij te observeren. In de drukte van de kolonie is het prachtig de paringsdans te bekijken. De prachtige vogels bevestigen hun onderlinge band door hun sierlijke hals te strekken en de snavels bijeen te steken. Een mooi ritueel om vast te mogen leggen. Bovendien waren we op dit moment de enige toeristen die hier rondhingen!

'1116429' door Ellen69 '1116429' door Ellen69

AustraliëBlue Mountains

AustraliëBlue Mountains

De drie gezusters

Ellen69

De Three Sisters bij Echo Point is een bekende rotsformatie in de Blue Mountains. Volgens een oude legende zouden drie zussen verliefd zijn geworden op drie mannen van een andere stam; volgens hun wetten mochten ze echter niet met hen trouwen. Er ontstond een gevecht, en om de zussen te beschermen veranderde een wijze ze in steen. De wijze overleed echter in het gevecht, en kon niemand de zussen terug veranderen. Echopoint is – hoewel zeker mooi – commercieel van opzet en (helaas te) druk bezocht. Velen verdringen zich om een selfie te maken met de rotsformatie van de drie versteende zusters op de achtergrond. Ik zou het icoon zeker een bezoek brengen, maar daarna vooral genieten van de vele (zeker zo) prachtige, rustige (!) punten die Blue Mountain National Park te bieden heeft. Een groot gebied is helaas verloren gegaan door de verwoestende branden begin dit jaar. Als ik het goed heb, is Echo Point gespaard gebleven.

'1116354' door Ellen69 '1116354' door Ellen69

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Zelf op ontdekking

Ellen69

Het noorden van Tanzania zelfstandig bezoeken is te doen, maar er zijn wat hobbels te nemen. Dan bedoel ik niet alleen letterlijk de hobbels in de weg, want van infrastructuur is vaak nauwelijks sprake; bereid je erop voor dat je niet ziet wat een weg is en wat een bijspoor; vaak lopen vele sporen diverse richtingen op. Met gaten in de zandweg, afhankelijk van het seizoen ondergelopen met water. Maar ook erg vervelend zijn de hoge prijzen die je vrijwel zonder uitzondering overal moet betalen per persoon per dag voor nationale parken, conservation area's, game area's, nou ja, noem maar op - vrijwel elk gebied valt wel onder een van deze noemers. Daar staat tegenover dat de ervaring geweldig is. Wij vonden onze weg prima dankzij de offline app maps.me, logeerden afwisselend in lodges of op kampeerterreintjes, en kookten dan in de gezamenlijke keuken met de lokale koks ons potje. Onbetaalbaar, vond ik het. Ook de vrijheid om overal te kunnen stoppen en zo lang te staan als we zelf wilden - dat is precies hoe ik het graag wil, dus ondanks de ongemakken - als je de middelen hebt - zou ik dit zeker overwegen! De foto is gemaakt in de Serengeti, in Seronera.

'1116104' door Ellen69 '1116104' door Ellen69

AustraliëBungle Bungles

AustraliëBungle Bungles

Struin rond in...Purn

Ellen69

Een van de mooiste ongerepte plaatsen in Australië is voor mij Purnululu National Park, ook wel bekend als Bungle Bungles. Een gedeelte van het park bestaat uit zandsteenformaties die doen denken aan bijenkorven. De heuvels zijn miljoenen jaren geleden ontstaan, waarschijnlijk als gevolg van de inslag van een meteoriet, en daarna deed erosie zijn werk. Purnululu is slechts bereikbaar met 4x4 wagen, maar dat draagt bij aan de ongerepte charme van deze prachtige plaats. Twee basic kampeerterreintjes (van tevoren reserveren!) liggen in het park; Walardi Camp is de beste uitvalsplaats voor de bijenkorven zoals je ze hier op de foto ziet. Daar kamperen geeft je in de vroege ochtend een voorsprong om deze plaats helemaal voor jezelf te hebben.

'1115999' door Ellen69 '1115999' door Ellen69

AustraliëWestern Australia

AustraliëWestern Australia

Stapvoets door een...

Ellen69

The Pinnacle Desert (Nambung National Park) in West Australië oogt welhaast buitenaards. Door dit geelgekleurde landschap loopt een route die je tussen de duizenden metershoge kalkstenen pilaren leidt. Vooral in de vroege ochtend, rond zonsopkomst, is het heerlijk de plek te verkennen. Op de foto zie je ons campervannetje in de verte, dat we daar achterlieten om vervolgens tussen de pilaren te struinen en in alle rust te genieten van de mooie zonsopkomst. Wat later op de dag is deze plek toch redelijk druk bezocht.

'1115964' door Ellen69 '1115964' door Ellen69

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Cowboys kijken in...A

Ellen69

Ik beken: Als jong tienermeisje had ik een guilty pleasure - ik las Bouquet reeks boekjes. Niet zelden speelden die zich af op het Amerikaanse platteland, in staten als Wyoming en Texas. De ondoorgrondelijke macho-cowboy veroverde een mooi, lieftallig meisje uit de Grote Stad, en na wat misverstanden en verzet eindigde het verhaaltje met een gewillig meisje dat zich naar hem voegde en zich aanpaste aan de cowboycultuur. Bij een bezoek aan South Dakota liet ik daarom de kans niet liggen om die Amerikaanse cowboywereld van wat dichterbij te ervaren. De laatste rodeo van dat seizoen vond plaats in White River, een kleine plaats, waar de hele rodeowereld met trailers en caravans naartoe gereisd kwam om deel te nemen aan het spektakel. En ik? Ik heb genoten van al die stoere cowboys die pogingen deden om de wilde paarden (nee, geen meisjes) te bedwingen. Hier een exemplaar in zwart-wit, om nostalgische redenen.

'1115885' door Ellen69 '1115885' door Ellen69

TanzaniaOverige gebieden

TanzaniaOverige gebieden

Vluchtende flamingo's

Ellen69

Lake Natron, in het noorden van Tanzania, is een soort inlands zoutwatermeer. Soms kleurt het meer rood op (wat niet zo was toen wij er waren), doordat bacteriën hier bepaalde pigmenten gebruiken voor hun fotosynthese. Flamingo's sieren het meer, soms met duizenden tegelijk. Op bovenstaande foto zijn er slechts enkele te zien, maar ik moet bekennen dat het ook reuze moeilijk voor me was ze op de foto te krijgen. Bij elk stapje dat ik heel voorzichtig dichterbij schoof, vluchtten zij verder van me weg. Dus heb ik genoegen moeten nemen met een enkel rijtje flamingo's op afstand. Ik moet toch eens investeren in een super-telelens ;)

'1115712' door Ellen69 '1115712' door Ellen69

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Niet te missen

Ellen69

Het is natuurlijk niet te missen bij een bezoek aan Australië; Ayers Rock. Het symbool van de Australische outback, midden in het rode hart van Australië. Een bezoek is een must, maar schrik niet van de hordes toeristen - want een ongebaand pad is dit natuurlijk niet. Terwijl je geniet van de prachtige verkleuringen van de beroemde rots bij zonsondergang (hier net nadat de zon achter de horizon is verdwenen), is het kunst het rumoer om je heen uit te schakelen. Schitterend blijft het wel. De rots was tot oktober vorig jaar nog te beklimmen, al werd dat ook toen sterk afgeraden. Enerzijds omdat dit voor de aboriginals een heilige plek betreft; een plek die voor hen geschonden wordt door beklimming ervan. Je werd dan ook vriendelijk gevraagd dat niet te doen, maar hoe tegenstrijdig is het dat er een looptouw was aangelegd om dat juist wel te doen. Hoe dan ook, eind oktober 2019 werd de rots gesloten voor beklimming, om de aboriginal community tegemoet te komen. Daarnaast was het ronduit riskant; stevige wind op de steile beklimming leidde niet zelden tot fatale valpartijen. En de kruisjes die een tijd lang onderaan de rots werden geplaatst - voor elk slachtoffer een - om mensen van beklimming te weerhouden, bleken een averechts effect te hebben en zijn destijds om die reden ook weer verwijderd.

'1115638' door Ellen69 '1115638' door Ellen69

AustraliëKarijini NP

AustraliëKarijini NP

Ervaar Karijini

Ellen69

Ongeveer 300 kilometer landinwaarts vanaf de westkust van Australië ligt prachtig, ongerept Karijini National Park. Je kunt hier komen met een gewone auto, maar dan mis je een paar plekken die ook zeer de moeite lijken. Wij hadden hier 'slechts' de beschikking over een campervannetje, en voor mij is dat reden om hier nog eens terug te willen keren, om te kunnen zien wat ik nog niet zag. Want dit park staat - met Purnululu - voor mij op een betwiste eerste plaats als het gaat om wonderlijk Australisch natuurschoon. Gelukkig konden we, soms vrijwel stapvoets, Hancock gorge wel bereiken. Door de overweldigende, imposante kloof leidt de Hancock trail je uiteindelijk tot Kermit Pool, die je hier op de foto ziet. De wandeling is uitdagend maar goed te doen. Het eerste stuk gaat deels door water tot aan je knieën (hoe hoog dat water staat zal wellicht ook afhankelijk zijn van de hoeveelheid regenval). Als je daarna niet nat wilt worden (want je kunt een deel zwemmend afleggen) kun je over smalle richeltjes boven het water de track droog afleggen. En ja, dat is soms balanceren, maar wel superleuk! Zwemmen wilde ik niet want ik wilde perse mijn camera mee. De richels kunnen nat zijn van het water en dat maakt ze soms glad; wij droegen rifschoenen en dat is erg goed bevallen. Om bij Kermit Pool te komen leg je het laatste stukje af door het 'spider' pad. Zo genoemd omdat je als een spin met armen en benen gespreid en geklemd tussen de kloofwanden boven een stroompje water hangt. Wat allemachtig mooi was de beloning!!!

'1115606' door Ellen69 '1115606' door Ellen69

AustraliëPurnululu NP

AustraliëPurnululu NP

Kijk uit op...Kungkal

Ellen69

Kungkalanayi is een prachtig uitzichtpunt in Purnululu National Park. Het park ligt in West-Australië, en om er te komen stellen ze een 4X4 verplicht. Maar juist dat maakt dat het nog minder toegankelijk is voor het grote publiek. Twee kampeerterreintjes met niet meer dan een valtoilet en een waterkraantje maken het avontuur compleet. De omgeving is fenomenaal, ik zou zeker adviseren hier heerlijk een aantal dagen te gaan kamperen en ten volle te genieten van de Australische natuur. Let wel op dat je de kampeerplekjes vooraf moet reserveren. Zo niet, dan gaat het kampeeravontuur niet door; het bezoekerscentrum heeft namelijk geen internet, en kan geen reserveringen ter plekke voor je aanmaken of wijzigen. En omdat ze dan geen zicht hebben op de actuele gereserveerde plekken zullen ze niet toestaan dat je ad hoc je tentje opzet.

'1115395' door Ellen69 '1115395' door Ellen69

AustraliëWestern Australia

AustraliëWestern Australia

De Australische...out

Ellen69

Zittend op de rotsen bij het spiegelende water van Bell Gorge, schrik ik op uit mijn dagdromen door een plonzend geluid uit het water vlak naast me. Een reptielenkopje steekt boven water uit, en zwemt in hoog tempo mijn richting op. Even denk ik dat het een waterslang is, want tja, we zitten tenslotte in Australië. Maar als twee pootjes zich vastgrijpen aan de rots waarop ik zit, en een lijfje zich ophijst vanuit het water om zich te koesteren in de warme namiddagzon, ben ik gerustgesteld: het is een onschuldig reptiel. Het diertje maakt het plaatje compleet van de plaats waar ik me bevind. In de Kimberley, in het noordwesten van Australië, is in het begin van de jaren zestig een veeroute aangelegd zodat de geïsoleerde veeboerderijen in deze Australische outback makkelijker hun vee naar de havens in Derby (in het Westen) en Wyndham (in het oosten van Western Australia) konden transporteren. Deze oude veeroute doet nu ook dienst als route voor hen die het binnenland en de wildernis van Australië willen bezoeken. De weg is 647 km lang, maar kent vele zijwegen. Hij is slechts begaanbaar in de droge periode, en er wordt streng geadviseerd de route met een 4x4 te rijden. Plan goed vooruit, de mogelijkheden om te tanken zijn schaars, zorg voor een (of liever nog twee) reservebanden en wees zelfvoorzienend. Maar de ervaring is fantastisch. Bell Gorge is een van de kortere afslagen van de route, en heeft een heerlijk kampeerterrein dat op loopafstand ligt van de Gorge, waar je ook nog eens een verfrissende duik kunt nemen in het heldere water.

'1115338' door Ellen69 '1115338' door Ellen69

Zuid-AfrikaAgulhas

Zuid-AfrikaAgulhas

Cape Agulhas

Ellen69

Cape Agulhas is het meest zuidelijke puntje van Afrika (soms denken mensen ten onrechte dat dat Kaap de Goede Hoop is). Op deze plek komen de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan bij elkaar. Vroeger hebben meerdere schepen hier schipbreuk geleden wegens navigatieproblemen en de reusachtige golven in dit gebied. Een van die scheepswrakken ligt vlak voor de kust, zoals je ziet. Hoewel dit nu dreigend oogt, toont het landschap zich vooral leeg en rustig, met een eindeloze zee die tot aan de horizon reikt. Ik kreeg er een heerlijk onbestemd gevoel van uitgestrektheid van, je kijkt naar het niets..

'1115306' door Ellen69 '1115306' door Ellen69

AustraliëUluru

AustraliëUluru

Vergeet de Olga's nie

Ellen69

Vergeet niet ook de Olga's (Kata Tjuta) te bezichtigen als je in Australië Ayers Rock bezoekt. Deze rotsformatie neemt onder invloed van de veranderende lichtinval steeds een ander kleuraccent aan, en gloeit op tegen het licht van de laagstaande ondergaande zon. De veel bekendere Ayers Rock (Uluru) doet dat ook prachtig, maar is helaas een erg druk bezochte plaats geworden, om niet te zeggen een ware attractie voor veel (vooral ook Chinese) toeristen bij zonsondergang. Terwijl je van de Olga's nog in redelijke rust kunt genieten. Zoals ook Ayers Rock zijn de Olga's voor de aboriginals een heilige plaats, en verboden terrein voor de aboriginal vrouwen. Op de hoogste rots van Kata Tjuta zou volgens de mythologie een slang wonen, genaamd Wanambi.

'1115244' door Ellen69 '1115244' door Ellen69

TanzaniaOverige gebieden

TanzaniaOverige gebieden

Datoga vrouw met kind

Ellen69

In de buurt van Lake Eyasi leven de Datoga, semi-nomadische veetelers zoals de Masai. De vrouwen van de Datoga dragen gewaden van geitenhuid, en versieren hun gezicht en lichaam met litteken-tatoeages. We bezochten deze stam met zijn tweeën, begeleid door de lokale campingeigenaar die is opgegroeid in deze streek. Overigens waren we vrijwel de enigen die van het kampeerterreintje gebruik maakten, waar we zeer gastvrij werden onthaald en waar dagelijks met veel zorg een maaltijd voor ons werd bereid. Ook het bezoek aan de kleine Datoga stam was bijzonder. De mannen zagen we niet; die waren op jacht. Maar de vrouwen lieten ons welwillend hun onderkomen zien en vertelden (vertaald door onze lokale gids) wat timide over hun gebruiken. Bovenal vond ik ze prachtig en innemend.

'1115011' door Ellen69 '1115011' door Ellen69

AustraliëNorthern Territory

AustraliëNorthern Territory

Zonsondergang bij...K

Ellen69

Midden in het rode hart van Australië ligt Kings Canyon, een indrukwekkende 300 meter diepe kloof. De kloof maakt deel uit van Watarrka National Park, en is zeker de moeite van een bezoek waard. De mooiste wandeling die je hier kunt maken is de zes kilometer lange Kings Canyon Rim Walk, waarbij je over de toppen van de canyon loopt. Vanaf de rand van de canyon heb je spectaculair zicht over de omgeving, en kijk je de diepte van de kloof in. In het verleden lieten mensen zich daarbij verleiden tot stunts om een spectaculaire foto te maken, en dat liep spijtig genoeg niet altijd goed af. Op een paar plaatsen zijn herdenkingsbankjes geplaatst ter gedachtenis aan deze nog jonge mensen; dat confronteert je met de gevaren van deze prachtige plek. Zolang je je aan de voorschriften houdt, is er niets aan de hand en kun je genieten van een prachtige route. De beloning? Naast adembenemende uitzichten ook een mooie zonsondergang bij terugkomst, zoals op deze foto. Vergeet overigens niet een hoed met vliegennet mee te nemen, want vliegen zijn hier een plaag!

'1114947' door Ellen69 '1114947' door Ellen69

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Snuif Amerikaanse...c

Ellen69

Altijd al wilde ik graag een keer een rodeo bijwonen in het westen van de VS, maar nooit eerder kwam het ervan - omdat het seizoen was afgelopen of nog niet begonnen de keren dat ik er was. Tot we nog net, eind augustus, de laatste rodeo van dat seizoen konden bezoeken. Deze vond plaats in White River, een kleine (wat vervallen) plaats in South Dakota. De verschillende onderdelen en puntentelling werden ons uitgelegd door welwillende senior cowboys die hun campingstoeltjes hadden bijgeschoven. En als enige toeristen, of liever gezegd vreemdelingen, in deze ons-kent-ons cultuurgemeenschap was het genieten van dat waarover ik vroeger in de boekjes las. Pure nostalgie, vandaar de foto in zwart-wit/sepia.

'1114903' door Ellen69 '1114903' door Ellen69

AustraliëGreat Ocean Road

AustraliëGreat Ocean Road

Geniet van de...uitzi

Ellen69

De Great Ocean Road in Zuid-West Australië is een populaire road trip in Australië. Het is geen ongebaand pad helaas, en dat heeft een goede reden. De uitzichten zijn prachtig, en als je de massa's weet te ontwijken valt er veel te genieten. Op verschillende plaatsen kun je afdalen naar de strandjes, wat ik zeker zou doen om de plek vanuit verschillende perspectieven te bewonderen.

'1114867' door Ellen69 '1114867' door Ellen69

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

STOP!!

Ellen69

Tanzania wordt doorgaans bezocht met chauffeur en / of begeleiding van een lokale gids. Wij zagen dan ook zeer weinig toeristen die, net als wij, zelfstandig het noorden van Tanzania bezochten. Het moet gezegd; het wordt je niet makkelijk gemaakt om het land zonder gids te doorkruisen. In 2018 waren er althans weinig aanbieders van huurauto's zonder gids. Bovendien moet je rekenen op exorbitant hoge prijzen voor, ja, waarvoor eigenlijk niet?! Zeer dure entree per persoon en per auto voor natuurreservaten of conservation area's, en zowat elk gebied in het noorden is als zodanig geoormerkt. Behalve de 'entry permit' betaal je een 'verblijfspermit' per persoon per dag, en ook nog een 'activity permit' per persoon per dag als je iets wilt ondernemen (wat je natuurlijk altijd doet). Al die kosten terzijde, de ervaring zelf is fantastisch. Een gebied dat grenst aan de Serengeti, maar daar nog net niet toe behoort, is Ndutu. De weg naar onze lodge daar was een uitdaging, zoals elke weg in Tanzania een uitdaging is; waar de 'officiële' weg loopt is vaak lastig te beoordelen, omdat sporen allerlei kanten oplopen en ieder zijn eigen weg zoekt. In dit geval zaten we op het 'hoofdspoor', of wat daarvoor door moest gaan, maar we besloten daarvan af te wijken in verband met water op de weg waarbij we niet konden beoordelen hoe diep de gaten daaronder waren. Dus besloten we achter de struiken om te rijden, een ander spoor volgend. Tot we, totaal verrast, een poot vanachter een struik zagen liggen. Nog opgewonden van de onverwachte ontmoeting met wat een leeuw moest zijn, liepen vanaf de andere kant twee welpjes voor onze auto langs terug naar Moeder Leeuw. Uiteindelijk hebben we langer dan een uur staan kijken naar wat drie leeuwinnen en zeven welpjes bleken te zijn. En dat helemaal alleen, tussen de struiken, geen mens te bekennen in kilometers omtrek.

'1114566' door Ellen69 '1114566' door Ellen69

AustraliëWestern Australia

AustraliëWestern Australia

Wandelen in een...maa

Ellen69

Ongeveer tweehonderd kilometer ten noorden van Perth ligt Nambung National Park (the Pinnacle Desert). Je vindt hier een geel gekleurd woestijnachtig landschap met duizenden kalkstenen pilaren, die soms wel vijf meter hoog zijn. Het voelt bijzonder om te wandelen tussen deze kalkstenen formaties in dit onaardse landschap. Erg mooi, maar ik adviseer wel om deze plek te bezoeken bij het ochtendgloren of tegen zonsondergang. Niet alleen is dan het licht het allermooist, maar je vermijdt dan ook de vele bezoekers van het park. Wij hadden op deze vroege ochtend de prachtige plek voor ons zelf.

'1114390' door Ellen69 '1114390' door Ellen69

AustraliëNorthern Territory

AustraliëNorthern Territory

Kamperen tussen de...

Ellen69

Het Devils Marbles Conservation Reserve ligt midden in de woestijn in Australië. De keien, die variëren in doorsnee van een aantal centimeters tot wel zeven meter, en zijn voor de Aboriginals heilig. Voor hen zijn dit de eieren van de Regenboogslang, die hier in de Droomtijd is geweest. Voor ons was het vooral een prachtige stop op onze reis door het Northern Territory. Aan de voet van deze 'knikkers van de duivel' ligt namelijk een klein kampeerveldje, met niet meer voorzieningen dan een (val)toilet. Het fijne van kamperen hier is dat je tot het schemerdonker kunt genieten van de prachtige oranjerode verkleuringen van deze wonderlijke rotsen in de ondergaande zon. Houd er rekening mee dat er ook geen watervoorziening is, dus breng genoeg water mee om ook je afwas e.d. te kunnen doen! Wij hebben genoten van dit plekje midden in het Grote Niets.

'1114248' door Ellen69 '1114248' door Ellen69

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Schattig

Ellen69

Ik ga voor mezelf even wat terug in de tijd, naar 2015. Het fijne van de Verenigde Staten is dat het een heerlijk land is om zelfstandig in rond te reizen. Geen problemen met een taal die je niet kent, en - hoewel de berichtgeving soms anders doet geloven - met vrijwel altijd een veilig gevoel. Dus zijn we al een aantal keren in de VS geweest en kiezen we daarbij steeds voor een of meerdere andere, voor ons 'nieuwe', staten. Dit keer waren we in South Dakota, met als hoogtepunt de prachtige Badlands. Lege, en soms bizarre, onaardse landschappen; werkelijk heerlijk om doorheen te trekken als je ook je rust zoekt. Deze schattig ogende prairie dogs zijn daar veel voorkomend.

'1114090' door Ellen69 '1114090' door Ellen69

AustraliëNorthern Territory

AustraliëNorthern Territory

Zwemmen tussen de...t

Ellen69

Nee, met deze titel bedoel ik niet dat je letterlijk kunt zwemmen tussen de gigantische termietenheuvels die kenmerkend zijn voor Litchfield National Park, in het noorden van Australië. De termietenheuvels zijn verbazingwekkende bouwwerken, die soms lijken op kathedralen. Litchfield is mooi, maar vooral ook in recreatief opzicht een aanrader. Verschillende oogstrelende watervallen monden uit in lieflijk kleine dan wel grote poelen, waarin 'croc-free' gezwommen kan worden (wel zo fijn). Dat zorgt voor een welkome afkoeling bij temperaturen die in de droge periode kunnen oplopen tot ver in de dertig graden.

Community updates

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 26 | Community toppers

Slaapplaats in Dallol. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Openluchtmuseum in Rusland door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Slaapplaats in Dallol door Dreamer666
3. Topblog: Een avond op de Noordpier door TravelGoom
4. Communitylid van de week: Ellen69
5. Nieuwkomer: n.v.t.

week 25 | Community toppers

Ethiopië Mursi. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Agadir van ait kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Ethiopië Mursi door Ameerakker
3. Topblog: Verloren in zand door Agrotewal
4. Communitylid van de week: E.J.
5. Nieuwkomer: Annaspets62

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

FOTOWEDSTRIJD: Culinair
Vreemde gerechtjes proeven, aparte drankjes proberen, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Deel nu je culinaire reisfoto's met ons en maak kans op publicatie in Columbus Travel én extra profielpunten.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik