Ellen69

'1111838' door Ellen69 '1111838' door Ellen69

AustraliëBlue Mountains

AustraliëBlue Mountains

Grotto

Ellen69

Verscholen, onopvallend aangeduid met een klein bordje 'canyon'. Tijdens een van onze wandelingen in de Blue Mountains leidde een zijpad ons naar deze intieme plek, waar tussen de rotsen het beekwater van boven neerdaalt in een kleine poel die niet zou misstaan in een sprookjesboek.

'1111605' door Ellen69 '1111605' door Ellen69

TanzaniaLake Manyara

TanzaniaLake Manyara

Beetje angstig

Ellen69

Natuurlijk kruipt het baby vervetaapje diep weg, tegen de veilige rug van mama aan; ik was stil en had geen kwaad in de zin. Maar ja, hoe kunnen zij dat weten?

'1111449' door Ellen69 '1111449' door Ellen69

TanzaniaOverige gebieden

TanzaniaOverige gebieden

Dino

Ellen69

Dino, is haar naam. Ze is lid van de kleine Datoga stam die we bezochten bij Lake Eyasi. Zij en de andere prachtige vrouwen van de stam lieten ons gastvrij en ietwat verlegen hun onderkomen zien. De vrouwen toonden zich bescheiden, en stalen mijn hart. Schuchter vroeg een van hen of ze mijn (blanke) huid mocht voelen, en mijn (blonde) haren. Om vervolgens giechelend haar hand terug te trekken nadat ik dat goed had gevonden en zij me had aangeraakt. Om aan het einde van dit bezoekje met een hartelijke knuffel afscheid te nemen.

'1111216' door Ellen69 '1111216' door Ellen69

AustraliëGreat Ocean Road

AustraliëGreat Ocean Road

Het verhaal achter de

Ellen69

Loch Ard Gorge, aan de Great Ocean Road in Australie, biedt niet alleen een prachtig uitkijkpunt maar ook een mooi verhaal, voor wie van romantiek houdt. De naam verwijst naar een schip, Loch Ard, dat in 1878 uit koers raakte en op een rif strandde. De enige overlevenden waren de jonge leerling-matroos Tom en het meisje Eva. Tom zou de uitgeputte Eva in zijn armen naar een beschutte grot op het eiland hebben gedragen, en ging vervolgens op zoek naar hulp. Het verhaal werd een legende, al verloopt het daarna minder romantisch dan je wellicht zou verwachten; ze werden niet verliefd op elkaar, en nadat ze gered waren zouden ze elkaar nooit meer hebben gezien.

'1110074' door Ellen69 '1110074' door Ellen69

AustraliëGreat Otway NP

AustraliëGreat Otway NP

De Sheoak Falls

Ellen69

Het nationaal park dat grenst aan de Great Ocean Road geeft een mooi groen contrast met de prachtige kustlijn van Victoria. Diverse watervallen verfraaien het regenwoud, waaronder de sprookjesachtige Sheoak Falls.

'1109923' door Ellen69 '1109923' door Ellen69

AustraliëGreat Ocean Road

AustraliëGreat Ocean Road

Prachtige kustlijn

Ellen69

De Great Ocean Road biedt prachtige uitkijkpunten over de indrukwekkende kustlijn van Zuid-West Victoria, Australie. Vooral bij avondlicht een mooi schouwspel..

'1109511' door Ellen69 '1109511' door Ellen69

TanzaniaLake Manyara

TanzaniaLake Manyara

Wijze baviaan

Ellen69

Lake Manyara National Park in Tanzania is een relatief klein park, maar met een grote verscheidenheid aan zoogdieren en vogels. Wij zagen hier veel apen, en vooral deze baviaan maakte met zijn prachtige blik indruk.

'1109493' door Ellen69 '1109493' door Ellen69

AustraliëGreat Ocean Road

AustraliëGreat Ocean Road

De eerste rotspartije

Ellen69

De Great Ocean Road volgt de ruige kust van Zuid-West Victoria (Australië) over 250 kilometer, en biedt met diverse uitkijkpunten een blik op spectaculaire hoge kliffen en rotsformaties. Het is absoluut de moeite waard om de route te rijden, al moet je bij de uitkijkpunten de vele (vooral Chinese) toeristen wel voor lief nemen. Bij Aireys Inlet, bij het Split Point Lighthouse, kregen wij een voorproefje van deze rotsformaties in zee.

'1109177' door Ellen69 '1109177' door Ellen69

AustraliëVictoria

AustraliëVictoria

Wandelen in Wilsons..

Ellen69

Tijdens onze reis door Australië in 2019 liepen we drie dagen met onze rugzak door Wilsons Promontory. Dit nationaal park, vooral populair bij Australiërs, heeft wandelliefhebbers veel te bieden; van korte dagwandelingen tot meerdaagse wandelroutes. We liepen meerdere dagen en zetten onze tent onder meer op bij Little Waterloo Bay campground. De kampeerplaatsen liggen verspreid in de bossen, en grenzen aan een ondiepe beek (zie foto) die bruingeel kleurt door tannine afkomstig van de theebomen in de regio, zoals in heel Wilsons Prom te zien is. Het aangrenzende strandje biedt prachtige vergezichten over de baai, en is een heerlijke plek om te genieten van de laatste zonnestralen van de dag. Als je van wandelen houdt is dit zeker een aanrader (Voor een meer gedetailleerde beschrijving van deze wandeling; zie ook mijn blog).

'1107881' door Ellen69 '1107881' door Ellen69

AustraliëVictoria

AustraliëVictoria

Piepende voetstappen

Ellen69

Het prachtige Wilsons Promontory National Park is vooral bij Australiers populair, vanwege de ligging dichtbij Melbourne. Een grote camping biedt faciliteiten voor kampeerders, en vanaf deze camping lopen een aantal relatief korte wandelingen naar de monding van de Tidal River en het strand. We wandelden zo'n 4,5 kilometer naar Squeaky Beach, hier op de foto. Het hagelwitte fijne schelpenzand van Squeaky Beach maakt een zacht piepend geluid bij elke stap die je zet, en maakt duidelijk waar dit strand zijn naam aan dankt.

'1107793' door Ellen69 '1107793' door Ellen69

AustraliëVictoria

AustraliëVictoria

Wandelen naar Squeaky

Ellen69

In 2019 hebben we vier maanden door Australie gereisd, en genoten van de diversiteit van de meest prachtige, verrassende landschappen. Met pijn in het hart zien we nu hoe de verwoestende branden de meest prachtige natuurgebieden aantasten, nu ook in de staat Victoria. Wij waren in maart 2019 in Victoria, en bezochten onder meer het mooie Wilsons Promontory, een nationaal park dat vooral onder Australiers erg geliefd is wegens de ligging; dichtbij Melbourne. Wilsons Promontory, een bosrijk gebied, is gelukkig nog niet aangetast door de branden, en laten we hopen dat dat zo blijft. Het is een gebied waar wij verrast werden door de hoeveelheid kleurrijke vogels, veel wombats en - zoals op veel plaatsen in Australie - possums. Deze foto is gemaakt tijdens een van de korte wandelingen die we maakten vanaf de Tidal River camping naar Squeaky Beach. We genieten hier van het prachtige uitzicht vlak voor de afdaling naar het strand. Mocht je meer willen lezen over onze reis: kijk bij de blogs; ik ben pas begonnen met een blog waarin ik onze trip beschrijf, die ik de komende maanden verder zal uitvouwen.

'540609' door Ellen69 '540609' door Ellen69

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Rustig afwachten

Ellen69

Dit jachtluipaard spotte ik in Kruger, in de verte zag ik haar (of zijn?) silhouet, zittend onder een boompje. We stopten, en wachtten rustig af, in de hoop dat ze dichterbij zou komen. En dat deed ze, heel rustig. Terwijl wij daar als enigen stonden, zagen we haar voorzichtig 3 wrattenzwijnen naderen, die nietsvermoedend aan de kant van de weg stonden te eten. Soms rustig lopend, soms sluipend. En wij wachtten, geduldig, hopend dat ze zou toeslaan. Zo ontzettend jammer dat we uiteindelijk natuurlijk niet alleen bleven, en de drukte toenam - zoals dat helaas vaker gaat in (zuid) Kruger. De jacht werd afgebroken, helaas, maar het wachten - zeker in de toch lange tijd dat we alleen waren - was zeker de moeite waard!

'518566' door Ellen69 '518566' door Ellen69

Nieuw-ZeelandMilford Sound

Nieuw-ZeelandMilford Sound

Idyllisch plekje

Ellen69

De Milford Track is een van de vele mooie wandelroutes die je kunt lopen in Nieuw-Zeeland; ik zou deze zeker aanraden als je de mogelijkheid hebt. Wel (ruim) van tevoren boeken, onderweg kun je niet kamperen dus je bent aangewezen op de hutten onderweg, waarvan je slechts gebruik kunt maken als je hebt gereserveerd. De route is adembenemend mooi, door prachtige 'beech forests', met onderweg honderden watervalletjes (zoals op deze foto), waardoor je langs de meest idyllische plekjes loopt.

'517835' door Ellen69 '517835' door Ellen69

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Kamperen tussen de...

Ellen69

Op doorreis in Nebraska bezochten we het wat afgelegen Toadstool Geologic Park. Het landschap, dat in de zuidelijke delen van Nebraska voornamelijk pairielandschap is, begint hier te veranderen; de weidse graslanden worden geleidelijk steeds meer doorbroken door rotsachtige formaties, als voorloper van de badlands in South Dakota. Een gebied rijk aan fossielen en zogenaamde 'toadstools', die door erosie van de zachtere onderste lagen de vorm hebben gekregen van paddestoelen. Wij waren hier tegen het einde van de middag. Het park heeft 6 open kampeerplekken, waarvoor je je ter plekke kunt registreren, en wat had ik spijt dat we geen tent bij ons hadden. Slechts 2 van de plekjes waren bezet op deze onaardse, serene, prachtige plek - en dat terwijl de avond zacht, zonnig en zwoel was..

'511934' door Ellen69 '511934' door Ellen69

Nieuw-ZeelandMarlborough, Nelson, Kaikoura

Nieuw-ZeelandMarlborough, Nelson, Kaikoura

Genieten in de...Marl

Ellen69

De Marlborough Sounds op het Zuidereiland bieden prachtige natuur, je zou hier zelfs walvissen kunnen spotten - helaas zagen wij die niet. Wel hebben we genoten van de prachtige uitzichten vanaf de Queen CharlotteTrack. Voor watersportliefhebbers is hier genoeg te doen, en wat moet het heerlijk zijn met je zeilboot vredig door deze sounds te varen, genietend van de laag staande zon..

'490578' door Ellen69 '490578' door Ellen69

Nieuw-ZeelandMoeraki Boulders

Nieuw-ZeelandMoeraki Boulders

Moeraki Boulders

Ellen69

De Moeraki Boulders in Nieuw-Zeeland zijn onderwerp geweest van verschillende theorieen over het ontstaan ervan. De zwerfkeien zijn miljoenen jaren geleden op de zeebodem ontstaan en liggen verspreid over het strand bij het plaatsje Moeraki. Een apart gezicht...

'486469' door Ellen69 '486469' door Ellen69

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Taiaroa Head

Ellen69

Op Otago peninsula, bij Dunedin (Nieuw-Zeeland), is Taiaroa Head het uiterste puntje van het schiereiland. Het is de enige plek ter wereld waar de Royal Albatross broedt. Deze broedkolonie is te zien vanaf een uitkijkpunt dat deel uitmaakt van het Royal Albatross Centre. In het centrum zelf kun je door een glaswand de vogels (met een vleugelspanwijdte van soms meer dan drie meter) van dichtbij bewonderen. Vanaf het punt waar de foto gemaakt is zijn de vogels in de verte zien (overigens niet op deze foto), terwijl de kliffen plekjes bieden voor pelsrobben en zeeleeuwen.

'485914' door Ellen69 '485914' door Ellen69

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Balanced Rock

Ellen69

Soms moet je, behalve veel geduld, ook gewoon geluk hebben. Balanced Rock, in Arches National Park (VS), is werkelijk schitterend bij zonsondergang - maar dan moet de zon zich wel laten zien. Ik had bijna mijn spullen gepakt omdat ik weinig hoop had dat de dikke bewolking die avond nog zou opentrekken, toen dat plotseling toch gebeurde en deze rotsformatie in vuur en vlam leek te staan. Prachtig! Het duurde slechts enkele minuten, maar dat was voldoende om de belichting te vangen.

'484414' door Ellen69 '484414' door Ellen69

Nieuw-ZeelandAbel Tasman NP

Nieuw-ZeelandAbel Tasman NP

Doorkijkje

Ellen69

De Abel Tasman coast track is prachtig door de vele afdalingen die je kunt maken naar ingesloten baaien - groot en klein. Je wordt verrast door de prachtige goudgele strandjes en het helder blauwgroene water, kunt tijdens de wandeling dus ook een heerlijke duik nemen om af te koelen, of simpelweg genieten van je lunch in de koele schaduw van de bomen langs het strand. Op de foto een doorkijkje op het strand, met zicht op die mooie Tasmaanse zee.

'484306' door Ellen69 '484306' door Ellen69

Nieuw-ZeelandMilford Sound

Nieuw-ZeelandMilford Sound

Wandelen in...sprookj

Ellen69

Tja, ik schreef het al eerder, de Milford Track is een prachtige meerdaagse wandeling door prachtig beechforest in Nieuw-Zeeland, vervolgens over de Mackinnon Pass met prachtige vergezichten over de bergpas (als je het weer treft tenminste!), vervolgens weer door heerlijke groener-dan-groen bossen langs rivieren en talloze sprookjesachtige watervallen. Ik zou deze wandeling iedereen aanraden die dit mooie land bezoekt.

'483723' door Ellen69 '483723' door Ellen69

Nieuw-ZeelandMilford Sound

Nieuw-ZeelandMilford Sound

Sprookjesbos

Ellen69

De Milford Track is een vierdaagse wandeling in Nieuw Zeeland, die loopt van Lake Te Anau tot Sandfly point, waarna je per boot naar Milford Sound gaat. Deze wandeling heeft op mij grote indruk gemaakt; als je plannen hebt naar Nieuw Zeeland te gaan, plan deze wandeling in! Boek ruim van tevoren (de hutten waarin je onderweg verblijft zijn snel volgeboekt, de wandeling is erg geliefd, en er is slechts een beperkt aantal plaatsen). Wij hebben genoten van het prachtige 'beech forest'. Door de enorme hoeveelheid regen die hier jaarlijks valt, is het bos zo nat dat werkelijk alles is begroeid met mos. Dat maakt het een groener dan groen sprookjesbos, met ontelbare watervallen - groot en klein- gedurende de track. Het weer werkte in ons geval uitzonderlijk goed mee; veel zon, geen regen.

'483643' door Ellen69 '483643' door Ellen69

Nieuw-ZeelandAbel Tasman NP

Nieuw-ZeelandAbel Tasman NP

Abel Tasman

Ellen69

De Abel Tasman Coast Track is een fantastische meerdaagse wandelroute door oeroude bossen van Nieuw-Zeeland afgewisseld met charmante, prachtige baaien - groot en klein. Opvallend zijn de goudgele stranden, en het zuivere aquamarijnkleurige water van de zee, werkelijk hemels. Bij deze foto kan ik wegdromen bij het oneindige water, de zon die heerlijk scheen bij een temperatuur van 28 graden, meer konden wij ons niet wensen. De track hoef je overigens niet helemaal te lopen om van deze pracht te genieten; een watertaxi kan je afzetten op een bepaald punt vanaf waar je kunt gaan lopen.

'483594' door Ellen69 '483594' door Ellen69

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Pancake Rocks

Ellen69

Ik houd ontzettend van het licht bij een mooie avondzon, dus ook bij de Pancake Rocks stond ik geduldig te wachten tot het wolkendek open zou trekken - wat helaas niet gebeurde op deze bewolkte, regenachtige avond. Desalniettemin was het aanschouwen van deze mooie plek - zo genoemd wegens de gelijkenis met stapels pannenkoeken - in het avondblauw toch zeer de moeite waard.

'483116' door Ellen69 '483116' door Ellen69

Nieuw-ZeelandAbel Tasman NP

Nieuw-ZeelandAbel Tasman NP

Bewandel de prachtige

Ellen69

Net terug van vakantie naar Nieuw Zeeland. We hebben daar de prachtige Abel Tasman coast track gelopen, vier dagen lang door prachtige bossen en ingesloten strandjes. En dat met een stralende zon en 28 graden. Aan het einde van de dag een heerlijke duik in een van de helderblauwe lagunes.. dit is de eerste foto die ik ervan plaats, als ik het goed heb onthouden was dit Torrent Bay.