Ellen69

'1120237' door Ellen69 '1120237' door Ellen69

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Buitenaards landschap

Ellen69

Bezoek Nambung National Park in het Westen van Australie, of de pinnacle desert, en je waant je op een andere planeet. Wandelen in deze mosterd- tot citroengele wereld, tussen de kalkstenen pilaren die tot vijf meter hoogte kunnen reiken, voelt wat onwerkelijk. Zeker als je de moeite neemt hier te zijn rond zonsopkomst of zonsondergang; dan zijn de (toch redelijk talrijke) andere toeristen hier (nog) nauwelijks te vinden.

'1119774' door Ellen69 '1119774' door Ellen69

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Ongerept Ndutu

Ellen69

Het prachtige Ndutu behoort strikt gezien tot de Ngorongoro Conservation Area, maar het wildgebied is eigenlijk al Serengeti. Het gebied is ongerept, en als je het aandurft hier zelfstandig rond te reizen word je beloond met fantastische ontmoetingen met leeuwen, impala's, olifanten, of - zoals op de foto - een giraffe. Urenlang kun je hier genieten van Afrika op zijn best, zonder een mens te zien. Heerlijk.

'1119752' door Ellen69 '1119752' door Ellen69

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Nog een Afrikaans...p

Ellen69

Nog een typisch Afrikaans beeld, van de Serengeti (Seronera). De Serengeti bezoeken in het droge seizoen vond ik echt de moeite waard. Je mist dan wel de Grote Trek van de gnoes en zebra's, maar krijgt er leegte voor terug. Dus minder toeristen, geen rij auto's bij het spotten van een leeuw, en leegte van het landschap; want het gras is droog (ik houd enorm van de kleur van gedroogd gras) en de begroeiing kaal. En dus laat het wild zich makkelijker spotten; wat wil je nog meer?!!

'1119672' door Ellen69 '1119672' door Ellen69

AustraliëPurnululu NP

AustraliëPurnululu NP

Echidna Chasm

Ellen69

Echidna Chasm is een van de hoogtepunten van Purnululu National Park, in West Australië. Een korte wandeling van ongeveer een kilometer leidt je de spectaculaire kloof in, met wanden die 200 meter boven je uit torenen terwijl het pad versmalt tot amper een meter breed. In de kloof veranderen de wanden voortdurend van kleur door de steeds verschuivende lichtinval, die rond het middaguur delen van de kloof een goudoranje gloed geeft. Adembenemend.

'1119489' door Ellen69 '1119489' door Ellen69

AustraliëNorthern Territory

AustraliëNorthern Territory

Vulkaanuitbarsting

Ellen69

Als mensen aan me vragen wat ik het mooiste vind aan Australië, antwoord ik steevast 'de kleuren!' Nergens zag ik mooiere zonsopkomsten, zonsondergangen, en oogstrelender gekleurde landschappen dan hier. Van bloedrood tot vlammend oranje, van goudgeel tot pastelroze. Een genot voor het oog, zo ook deze zonsondergang bij Kings Canyon in het rode hart van Australië. De oplichtende wolken bij zonsondergang deden me denken aan een visuele vulkaanuitbarsting.

'1119401' door Ellen69 '1119401' door Ellen69

AustraliëBlue Mountains

AustraliëBlue Mountains

Verborgen schoonheid

Ellen69

Haast verstopt, met slechts een klein onopvallend bordje 'canyon' als richtingaanwijzer, ligt deze prachtige kleine kloof, als vertakking van een wandeling in de Blue Mountains. Het water van de bovenliggende beken stroomt als een klein watervalletje de grot in, het daglicht verraadt nog net de kleurenpracht van deze intieme plek. We waren er bijna aan voorbij gelopen...

'1119305' door Ellen69 '1119305' door Ellen69

Zuid-AfrikaBlyde River Canyon

Zuid-AfrikaBlyde River Canyon

Genieten van een...pr

Ellen69

Het uitzicht op de Blyde River Canyon is voor mij Zuid Afrika op zijn mooist. De Blyde River baant zich hier al eeuwenlang een weg door het landschap van Mpumalanga. Door de erosie is er een indrukwekkende kloof ontstaan die wordt omlijst door prachtige rotsplateaus. Rechts op de foto zijn de Three Rondavels zichtbaar; drie ronde heuvels die veel gelijkenissen vertonen met de traditionele hutten van de Xhosa-stam. Het lijkt alsof de daken van de hutten zo boven de kloof uitsteken. Een prachtig gezicht.

'1119240' door Ellen69 '1119240' door Ellen69

AustraliëGreat Ocean Road

AustraliëGreat Ocean Road

Hoor het donderen

Ellen69

De Great Ocean Road is geen ongebaand pad helaas, maar dat is niet voor niets zo. De weg, die 243 kilometer lang slingert langs de prachtige kust ten westen van Melbourne, biedt schitterende uitzichten over de ruige kalk- en zandstenen rotsformaties die voortdurend aan de beukende golven van de oceaan worden blootgesteld en daarom in de loop der jaren van uiterlijk veranderen. Deze foto is gemaakt bij Thunder Cave, waar een pad van ruim een kilometer heen leidt; en waar het bij de bekende twaalf apostelen nog wemelt van de toeristen, is het hier vrijwel uitgestorven.

'1119113' door Ellen69 '1119113' door Ellen69

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Zet je eerste stap op

Ellen69

Het voelt een beetje alsof je op de maan bent, als je wandelt tussen de lijmstenen pilaren van Nambung National Park. Deze Pinnacles zijn miljoenen jaren geleden ontstaan, en er zijn er honderden te bewonderen in het park, sommigen zijn tot ruim vijf meter hoog. Het park is lopend te ontdekken via een aangegeven looproute van zo’n anderhalve kilometer. Ook is het mogelijk om met je auto het park in te gaan, en een route van ongeveer vier kilometer door dit surrealistische landschap te rijden. Een 4x4 heb je daarvoor niet nodig. Ik raad aan rond zonsopkomst of zonsondergang te komen; het licht is dan prachtig en dit toch redelijk druk bezochte park is dan een weldaad van rust. Wel uitkijken voor kangoeroes op de weg - die zijn juist rond dit tijdstip erg actief!

'1119051' door Ellen69 '1119051' door Ellen69

AustraliëBungle Bungles

AustraliëBungle Bungles

Ruig plaatje

Ellen69

Met een lucht zo ruig als het landschap genoten we in 2019 van een prachtige zonsopkomst in de Bungle Bungles, oftewel Purnululu National Park. Het park staat op de Werelderfgoed lijst en dat is niet voor niets, getuige de ongerepte unieke natuur. De foto is gemaakt bij Elephant Rock, een rotsformatie waarin met wat fantasie de contouren van een olifant zijn te herkennen. Die je overigens verder in heel Australië niet zult tegenkomen ;)

'1118961' door Ellen69 '1118961' door Ellen69

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zoeken naar een plekj

Ellen69

Bij Lambertsbaai is vlak voor de kust van Zuid-Afrika een natuurreservaat waar een grote kolonie Kaapse jan van genten broedt. Dit vogeleilandje is verbonden met het vasteland en is makkelijk te bereiken. Een grote schuilhut maakt het mogelijk om de parende en nestelende vogels van dichtbij te observeren. Een prachtige plek, die - althans toen wij er waren in 2017 - niet druk bezocht wordt. Wij waren de enigen die er waren op deze late namiddag, en die genoten van de landingscapriolen (ja, dat is wel even zoeken naar een plekje) en de paringsrituelen in het licht van de laagstaande zon.

'1118895' door Ellen69 '1118895' door Ellen69

AustraliëPurnululu NP

AustraliëPurnululu NP

Als een kathedraal

Ellen69

Aansluitend op mijn blog, die ik afgelopen weekend plaatste, een foto van Purnululu National Park, dat letterlijk 'zandsteen' betekent. De prachtige Cathedral Gorge, die je op de foto ziet, ligt in het zuidelijk deel van Purnululu, een park in de outback van de staat West Australië. Met de akoestiek van een kathedraal maakte Cathedral Gorge in mij een onbedwingbare behoefte los te gaan fluisteren. 's Ochtends in alle vroegte heb je kans dat je de enige bent hier - althans, dat was bij ons het geval. We hadden een uur lang het rijk alleen, voor mondjesmaat mensen binnendruppelden op deze plek, die ontzag inboezemt.

'1118824' door Ellen69 '1118824' door Ellen69

TanzaniaOverige gebieden

TanzaniaOverige gebieden

Masai bij Lake Natron

Ellen69

Oldoinyo l'Engai is voor de Masai die hier wonen een heilige berg, en is prachtig gelegen bij Lake Natron in het noorden van Tanzania. Aan de voet van de berg maken de hutten van de Masai het rustige Afrikaanse plaatje compleet. En toch is het wat bedrieglijk, deze vredige uitstraling. Wij hadden het voorrecht zelfstandig Tanzania te verkennen, dus zonder begeleidende gids. We hebben bij Lake Natron gebruik gemaakt van een campsite bij een lodge, het kampeerveldje grensde aan een Masai nederzetting, en was prachtig gelegen tussen de schaduwrijke bomen en het goed onderhouden grasveldje. Ik heb er genoten. Lake Natron lag op hooguit enkele kilometers loopafstand, en aangezien ik er erg graag zelfstandig op uit trek, bedacht ik dat een wandelingetje naar het meer me precies zou brengen waar ik naar verlangde. Voor de zekerheid checkte ik dat wel even, bij de lodge, en dat bleek maar goed ook. Het antwoord dat ik kreeg was 'if you do that, the Masai here will kill you'. Ik schreef al eerder als begeleidende tekst bij foto's dat Tanzania - naast het feit dat het prachtig is - ook exorbitant duur is. Je betaalt voor alles hoge prijzen, en dan bedoel ik ook echt alles. Hoge entreeprijzen om een gebied in te rijden dat geregistreerd is als nationaal park, conservation area, game area, noem maar op - en elk gebied valt wel ergens onder. Naast entree prijzen betaal je nog verblijfskosten om in het gebied te verblijven (dan heb ik het niet over de hotel- of campingkosten), en daarnaast 'activity permits' als je iets wilt ondernemen, zoals iets bekijken. Wat je natuurlijk altijd wilt. In het gebied bij Lake Natron stelden ze een plaatselijke gids verplicht, om de plaatselijke bevolking mee te laten delen in de opbrengsten van toerisme, wat natuurlijk wel begrijpelijk is. Maar kennelijk komt van al die entreegelden te weinig bij de plaatselijke bevolking terecht. En de Masai in dit gebied reageren erg agressief als je als toerist hier rondkijkt zonder gids. Dat hebben we dus toch maar niet gedaan, die gids is er gekomen..

'1118792' door Ellen69 '1118792' door Ellen69

TanzaniaLake Manyara

TanzaniaLake Manyara

Schattig baviaantje

Ellen69

Tja, wat zal ik zeggen, ik heb wel wat met apen. Ik vind ze mooi, en boeiend vanwege hun menselijke eigenschappen. In Tanzania zagen we in een bavianenfamilie dit schattige kleintje zitten, en ik was verkocht. Ook al zagen we er veel, bavianen in Lake Manyara National Park, elke keer weer kan ik er lang van staan genieten. En omdat we Tanzania met eigen vervoer verkenden, hadden we die mogelijkheid. Gelukkig :)

'1118609' door Ellen69 '1118609' door Ellen69

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Een Afrikaans plaatje

Ellen69

Ndutu lodge was van filmer Hugo van Lawick een tijd lang zijn uitvalsbasis om wild te filmen, en was in 2018 voor ons enkele dagen een heerlijke verwennerij. Op onze weg erheen, onze eigen weg zoekend naast de 'hoofdweg' die vol kuilen zat hier en daar moeilijk begaanbaar was, kwamen we geen levende ziel tegen - dat wil zeggen; geen mensen. Wel een leeuwenfamilie met zeven welpen, giraffes, een enkele olifant, en slechts ongerepte natuur. Zelfstandig reden we hier prachtige, verlaten safari's, om ons 's avonds te laten verwennen met de beste diners die we hebben gehad in Tanzania. Ik had het hier weken kunnen uithouden. Dit prachtige wildgebied behoort strikt gezien tot de Ngorongoro Conservation Area, al is het eigenlijk al Serengeti.

'1118522' door Ellen69 '1118522' door Ellen69

AustraliëNingaloo Reef

AustraliëNingaloo Reef

Niet zomaar een stran

Ellen69

Dit is niet zomaar een strand; dit is een toegang tot een strand aan het Ningaloo Marine Park, het op een na grootste koraalrif van Australië, en wel aan de Westkust. Het 260 km lange Ningaloo Reef loopt parallel aan de kust, en is het dichtst bij de kust gelegen rifstelsel ter wereld. Vanaf de mooie zandstranden loop je met je snorkelset de Indische oceaan in, en kun je direct de meest prachtige vissoorten bewonderen. Niet voor niets is deze plaats benoemd tot UNESCO werelderfgoed. Je bent niet - zoals aan de oostkust bij het Great Barrier Reef- afhankelijk van bootexcursies om koralen te bekijken, tussen je snorkelexpedities door is het heerlijk nagenieten op het fijne zandstrand. Zonder de massa's toeristen die je aan de oostkust ziet. En nog een bonus: van april tot juli zwemmen walvishaaien hier in de kustwateren. Daarvoor is een boottrip wel noodzakelijk, maar echt, de ervaring is waanzinnig!

'1118427' door Ellen69 '1118427' door Ellen69

AustraliëKarijini NP

AustraliëKarijini NP

Fenomenaal Karijini

Ellen69

Karijini National Park, in de staat West Australië, is simpelweg fenomenaal. Dit kleurrijke park is een lust voor je zintuigen. Aan de oppervlakte schitteren alle tinten oranje, geel en groen je tegemoet, maar de korte wandeltracks waarmee je in diverse diepe, smalle kloven kunt afdalen zijn adembenemend. Het vraagt wat behendigheid hier en daar om over richeltjes te balanceren of door koud water te waden, maar dat is werkelijk de inspanning waard. Bovendien zijn die tracks gewoonweg ontzettend leuk om te doen. Op de foto zie je Hancock Gorge, een van de mooiste kloven die het park rijk is. Overigens is een 4x4 niet verplicht, maar wel een aanrader om dit gebied te verkennen. Ik wil er zelf ontzettend graag nog eens terug om dat wat ik met ons kleine campervannetje niet kon verkennen, alsnog een keer te kunnen doen.

'1118353' door Ellen69 '1118353' door Ellen69

AustraliëNorthern Territory

AustraliëNorthern Territory

Onderweg in de outbac

Ellen69

Het rode hart van Australië is zo veel meer dan alleen Ayers Rock, of Uluru. Heerlijke monotone wegen, een landschap dat geleidelijk van uiterlijk verandert met de haast onmerkbare veranderingen van klimaat - tot je merkt dat de irritante vliegen van het droge midden hebben plaats gemaakt voor de al net zo irritante muggen van het tropische noorden. De ergernissen vallen echter in het niet bij de pracht van het landschap dat je doorkruist. Op de route van Uluru-Kata Tjuta naar Watarrka National Park ligt daar opeens deze prachtige platte rotsformatie; Mount Conner, aan de horizon. Dat is een stop onderweg wel waard.

'1118145' door Ellen69 '1118145' door Ellen69

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Pinguins kijken op...

Ellen69

Bij Simons Town, onder de rook van Kaapstad, ligt Boulders Beach; een klein zandstrand, ingesloten tussen granieten rotsblokken ofwel enorme 'Boulders'. Hier bevindt zich een kolonie van zwartvoetpinguïns, die je van dichtbij kunt gadeslaan. Wij logeerden in Simons Town in een fijne Bed & Breakfast met uitzicht op de baai, en genoten 's avonds van een heerlijke maaltijd die de gastheer voor ons bereidde. Tijdens die maaltijd konden we ontspannen nagenieten van de prachtige wandeling die we die dag vanuit Simons Town hadden gemaakt naar het strand - laverend tussen de rotsblokken, hier en daar een groepje pinguins ontwijkend (zie foto). Fantastisch om hier uit te waaien.

'1117962' door Ellen69 '1117962' door Ellen69

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Rijden door de...Sere

Ellen69

De Serengeti staat natuurlijk bekend om de jaarlijkse migratie van gnoes en zebra's. Het is een prachtig gebied in het noorden van Tanzania, met uitgestrekte graslanden en savannes waar veel verschillende diersoorten leven. Deze kudde impala's - allemaal vrouwtjes - kwamen we tegen in een gebied met veel struikgewas. En hoewel ze hier veel voorkomen, blijf ik genieten van deze mooie antilopen.

'1117907' door Ellen69 '1117907' door Ellen69

AustraliëKakadu NP

AustraliëKakadu NP

Zwemmen in het...trop

Ellen69

Kakadu National Park, gelegen in het tropische noorden van Australië, wordt door de meeste mensen bezocht van juni tot september; het weer is dan comfortabel (zelden regen en lage luchtvochtigheid) en alle wegen zijn doorgaans open - ook de 4WD tracks die leiden naar moeilijk bereikbare plekken. Wij waren er in mei; het droge seizoen is dan ingezet, maar vaak zijn dan nog niet alle wegen begaanbaar - die worden pas vrijgegeven nadat de waterstand is gezakt en gebleken is dat de paden echt vrij zijn van zoutwaterkrokodillen. Houd daar dus rekening mee als je graag dit prachtige stuk van Australië wil verkennen. Een van de plekken die we wel konden bereiken, waren de Gunlom Falls. Een klim naar boven leidt tot de top van de waterval, waar het water zich verzamelt in achtereenvolgende poelen omgeven door rotswanden. De poelen zijn geschikt om in te zwemmen, en het geheel oogt prachtig vredig, zoals op de foto. Beneden stort de waterval in een heldere poel waarin zich nogal eens zoetwaterkrokodillen bevinden. Waarschuwingsborden geven aan wanneer voor het laatst een krokodil is gespot. Omdat deze kleinere krokodil geen mensen eet ;) is ook dit water geschikt om een verfrissende duik te nemen. Het bijbehorende kampeerterreintje is een heerlijke plek om dagenlang te verblijven, zeer (!) aan te raden.

'1117716' door Ellen69 '1117716' door Ellen69

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Wandel in een...bijzo

Ellen69

De Pinnacles Desert, onderdeel van Nambung National Park, staat bekend om de duizenden kalkstenen pilaren die hier uit de woestijn oprijzen. De pilaren dateren van miljoenen jaren geleden, toen het zand nog onder de zee lag. De grondstof voor de kalksteen van de pinakels zou afkomstig zijn van schelpen van het zeeleven van weleer. Het voelt onaards om hier te wandelen. Let wel dat je de plek overdag moet delen met nogal wat toeristen, maar als je de moeite neemt voor dag en dauw te komen, heb je de zonsopkomst op deze wonderlijke plek nagenoeg voor jezelf alleen.

'1117676' door Ellen69 '1117676' door Ellen69

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Beleef een Amerikaans

Ellen69

Bezoek een Amerikaanse rodeo, en je voelt meteen dat je in een andere wereld stapt. Een kleine subcultuur waarin iedereen elkaar kent - althans, dat lijkt zo als je als je hier als enige buitenlander binnenstapt. Maar je interesse wordt beloond met een uitgebreide uitleg over de verschillende onderdelen van het rodeogebeuren, zoals de 'barrelrace' (waarbij Cowboy of Cowgirl een zo snel mogelijke tijd moet neerzetten om naar een ton te galopperen, en er omheen te rijden), kalf vangen met een lasso, een wild paard zo lang mogelijk berijden, of het hoogtepunt waar alleen de allerstoerste cowboys zich aan wagen: Een wilde stier berijden. Nooit geweten dat er zo veel verschillende onderdelen zijn. Stof waait op, Amerikaanse rodeomuziek versnelt het ritme, de commentaren schalmen door de megafoon, terwijl cowboys achter de hekken hun rivalen gadeslaan. Ik vond het fantastisch.

'1117630' door Ellen69 '1117630' door Ellen69

AustraliëGreat Ocean Road

AustraliëGreat Ocean Road

Prachtige kustroute

Ellen69

De Great Ocean Road volgt de ruige kust van Zuid-West Victoria gedurende 250 kilometer, en biedt met diverse uitkijkpunten een blik op spectaculaire hoge kliffen, rotsformaties en strandjes enerzijds en op prachtige regenwouden anderzijds. Een ongebaand pad is het helaas al lang niet meer, maar prachtig blijft het wel, en de drukte kun je deels ontvluchten door wat verder te lopen dan de geijkte uitkijkpunten, en andere paden in te slaan. En vergeet niet ook af en toe af te dalen naar strandniveau!

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 37 | Community toppers

Ongerept Ndutu Foto: Ellen69

1. Topreview: Namibië • Twyfelfontein door Barga
2. Topfoto & tip: Ongerept Ndutu door Ellen69
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: LRison
5. Nieuwkomer: A.debeen

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik