Elleke

'1127523' door Elleke '1127523' door Elleke

IndonesiëLombok en Gili

IndonesiëLombok en Gili

Veelbelovende stop...

Elleke

Wij zijn met de 'fast ferry' op weg van Bali naar Lombok. We zijn meer dan 4u onderweg, dus echt snel is dat niet, maar ik kan ook niet zeggen dat wij dat erg vonden. Dit is de stop aan Gili Trawangan en geef toe, dat ziet er toch veelbelovend uit! Gili Trawangan is het grootste eilandje van de 3 voor noord-oost Lombok en bevat ook de meeste uitgaansmogelijkheden en toerisitische faciliteiten. Daarom slaan we dit eilandje over. ;-) Ik kan er ongetwijfeld m'n draai vinden, maar een mens moet kiezen he. En kiezen is verliezen

'1127496' door Elleke '1127496' door Elleke

JapanKyoto

JapanKyoto

De reactie op een...e

Elleke

Imamiya-schrijn is een Shinto-heiligdom in Kyoto, dat oorspronkelijk werd opgericht om te bidden voor bescherming tegen een epidemie; no kidding! Het Imamiya-heiligdom werd gesticht tijdens de Heian-periode in 994 als reactie op een epidemie die het Kyoto-gebied een jaar eerder had getroffen. Het festival van het heiligdom, Yasurai Matsuri, werd eveneens gecreëerd als reactie op de epidemie. Met muziek en dans probeert men stormvogels te sussen door kersenbloesemblaadjes in hun snavel te proppen. Ze geloofden destijds dat zij de ziekte verspreidden. Deze tempel wordt niet genoemd als 'highlight' van de stad. Daarom waren wij er bijna alleen, wat heerlijk was, want bij sommige andere tempels in Kyoto was het koppen lopen. Ik vraag me af of deze specifieke tempel net wél veel bezocht werd het afgelopen jaar. De gebeden zijn evenwel nog niet verhoord...

'1127464' door Elleke '1127464' door Elleke

RéunionPiton de la Fournaise

RéunionPiton de la Fournaise

Het kokosbos van...L'

Elleke

Langs de rondweg N2 van het eiland La Réunion zijn vele plekjes die een stop waard zijn. Niet ver voor Sainte-Rose kan je L'Anse des Cascades vinden. Er is een mini-vissershaven, een kokosbos en talloze watervallen. De site is mooi en de watervallen zijn niet erg druk. Ideaal voor een picknick bijvoorbeeld!

'1127450' door Elleke '1127450' door Elleke

Nieuw-ZeelandBay of Islands

Nieuw-ZeelandBay of Islands

Zonsondergang in...Ru

Elleke

Russell is een gezellig kuststadje in de Bay of Islands. De baai is bezaaid met een 150-tal nog ongerepte eilandjes. Heerlijk dus om tussen die eilandjes te gaan zeilen. Bij zonsondergang zijn we weer aan wal. En dat is evengoed een uitzicht dat ons kan bekoren. Een echt vakantiegevoel daar.

'1127433' door Elleke '1127433' door Elleke

OostenrijkKarinthië

OostenrijkKarinthië

Jodelahiti!

Elleke

Vanaf de Weißensee wandelen we naar de Naggler Alm. Na de klim kan je in deze hut een hapje eten of een frisse pint drinken. Onderweg word je getrakteerd op de Oostenrijkse landschappen zoals je ze verwacht: groene weilanden, geweldig hoge dennenbomen en koeien met bellen om.

'1127410' door Elleke '1127410' door Elleke

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

De luxe?

Elleke

Tijdens een boottochtje op de Parfum rivier glijd je door de mooiste landschappen. Dit huisje is superklein en basic. Hun luxe zit 'em in het decor. De exacte locatie weet ik niet meer, de Parfum rivier is lang ;-), maar het was in elk geval in het Noorden van Vietnam.

'1127394' door Elleke '1127394' door Elleke

SpanjeAlicante

SpanjeAlicante

Een vleugje Hollywood

Elleke

Wij slenterenden door het oude stadscentrum van Alicante en kwamen bij het pleintje aan de Basílica de Santa María. We zagen een boel floristen een boog optuigen met prachtige verse bloemen. Ik dacht "ha, hier staat iets te gebeuren". Dat vond ik wel de moeite om even te wachten daar. Het duurde nog lang vooraleer de bloemenboog af was en vooraleer de gasten toestroomden. Dit was een chique bruiloft! Alle dames, jong en oud waren in het lang uitgedosd en alle mannen strak in het pak. Helemaal klaar voor de rode loper! Ik vond het leuk om gade te slaan. Dat vonden ook enkele Aziatische toeristen, die onophoudelijk foto's van het gezelschap namen en aan het filmen waren met hun tablet. En zelfs mee achter de bruid de basiliek in gingen ;-)

'1127380' door Elleke '1127380' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Buitenlucht

Elleke

Veel mensen hebben het afgelopen jaar de parken in eigen land ontdekt. Het Vrijbroekpark, een provinciaal domein (absoluut geen NP), is anders altijd al wel één van mijn favoriete plekken geweest vlakbij het centrum van Mechelen. Het is er helaas aanzienlijk drukker dan vroeger, maar ik ben al blij dat we er even op een bankje of in het gras kunnen zitten. Dat was vorig jaar deze tijd verboden!

'1127268' door Elleke '1127268' door Elleke

DuitslandBeieren

DuitslandBeieren

De Lechfall

Elleke

De Lechfall is gelegen in een kloof die het resultaat is van duizenden jaren waterstroom. In de kloof zijn vijf niveaus aangelegd, maar die zagen wij niet door heftige regenval. Je kan er makkelijk naartoe vanuit het stadje Fussen. Loop je vanaf dit punt 10 minuten verder, dan sta je voor je het weet in Oostenrijk! Er is een kleine parkeerplaats en het is een startpunt voor leuke wandelingen. Dat deden wij deze keer niet, want het water kwam met zulke bakken uit de lucht dat wij gevlucht zijn naar zonnigere oorden ;-)

'1127243' door Elleke '1127243' door Elleke

PortugalPorto

PortugalPorto

Haar porto en haar...

Elleke

Porto is gebouwd aan de oevers van de rivier de Douro. Aanschouw de bedrijvigheid op de DOuro en aan de oevers. Leuk om te zien! Het is de op één na grootste stad van Portugal (na Lissabon natuurlijk). Ideale city trip. Porto is vooral bekend als herkomstplaats van port(o)wijn, die in Vila Nova de Gaia (gelegen tegenover Porto op de zuidoever van de rivier de Douro) wordt gelagerd, en van daaruit over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Vroeger heette de stad Cale en later Portucale, waar de landsnaam Portugal van is afgeleid.

'1127224' door Elleke '1127224' door Elleke

Groot-BrittanniëLonden

Groot-BrittanniëLonden

Bij het ochtendgloren

Elleke

Ik was voor 't werk in Londen en omdat ik was uitgenodigd door een leverancier, werd mijn verblijf door hen geregeld. Nog nooit heb ik in Londen zo luxe geslapen. Een kamer zo groot als een appartement en met 's ochtends dit uitzicht... Ik kon Londen echt zien ontwaken. Het puntige gebouw is 'The Shard' en dat was toen het hoogste gebouw van Europa. (Denk inmiddels al niet meer het geval.) Het enige jammere was dat ik geen tijd had om wat meer van de luxe te genieten :-S Zo gaat dat dan!

'1127211' door Elleke '1127211' door Elleke

JapanKyoto

JapanKyoto

Vriendinnenuitje

Elleke

Ik leek in Japan meer vrouwen te zien die samen op uitstap gingen dan jongens of mannen. Dat beeld kan best fout zijn; wanneer de dames in kimono lopen, vallen ze ook gewoon meer op :-) Deze meisjes poseren aan de Nanzenji Tempel in Kyoto. Hun high tech camera staat op een mini-statiefje op een paaltje dat zich voor hen bevindt. Ik was te laat om hen van de voorkant te fotograferen. :-)

'1127170' door Elleke '1127170' door Elleke

Nieuw-ZeelandBay of Islands

Nieuw-ZeelandBay of Islands

Heerlijke tussenstop!

Elleke

Als je van watervallen houdt, dan is Nieuw-Zeeland natuurlijk een ideale bestemming. Je vindt ze overal in het land, maar deze Whangarei Falls kan je in het Noorden vinden. Een ideale tussenstop wanneer je naar de Bay of Islands reist. Eigenlijk kan je vlakbij parkeren en een klein rondje lopen. Je kan er zwemmen, maar het is niet voor koukleumen!

'1127142' door Elleke '1127142' door Elleke

ItaliëGardameer

ItaliëGardameer

Italiaanse charme met

Elleke

Sirmione; een heerlijk charmant schiereiland aan het Gardameer. Het water was er verrassend turquoise; we waanden ons even op de Maledieven! We waren er de eerste week van 2020 dat Italië weer 'open' was. Er waren nog niet veel toeristen, dus het was zalig om te voet te verkennen. Het kasteel en de grotten - de toeristische trekpleisters van Sirmione - waren nog (gedeeltelijk) gesloten. Ik denk dat het er in 'normale omstandigheden' wel druk is, maar voor ons voelde het heel rustig aan!

'1127094' door Elleke '1127094' door Elleke

ThailandPhang Nga

ThailandPhang Nga

Gouden koepels van de

Elleke

Ko Panyi (ook bekend als Koh Panyee) is een drijvend vissersdorp (gedeeltelijk op palen) in de provincie Phang Nga. De nederzetting bij Ko Panyi werd aan het einde van de 18e eeuw gesticht door nomadische Maleisische vissers. Er was een wet dat enkel mensen van Thaïse afkomst landeigenaar konden zijn. Ondertussen hebben ze er zelfs een moskee gebouwd en een drijvend voetbalveld! Als je een beetje achter het toeristenrestaurant of de moskee gaat kijken, merk je dat het toch zeker geen luxe-leventje is daar. Weetje: Het zoete water dat op Koh Panyee uit de kraan stroom komt helemaal vanaf het vasteland van Phang Nga via een hele lange slang die over de zeebodem ligt.

'1127090' door Elleke '1127090' door Elleke

FrankrijkNice

FrankrijkNice

La cathédrale...Saint

Elleke

De kathedraal Sainte-Reparate in Nice is een katholieke kathedraal gebouwd in het oude Nice, waarvan het huidige gebouw werd gebouwd tussen 1650 en 1699, het jaar van de wijding. Het is de zetel van het bisdom Nice, sinds '61 geclassificeerd als historisch monument; in 1949 verheven tot de rang van kleine basiliek. Duidelijke barokstijl!

'1127035' door Elleke '1127035' door Elleke

Nederlandtexel

Nederlandtexel

De kwelder van Texel

Elleke

De Slufter is een grotendeels door duinen omsloten strandvlakte op Texel, die in open verbinding met de Noordzee staat, waardoor een kwelderlandschap is ontstaan. De Slufter is deel van het Nationaal Park Duinen van Texel. Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer. Het heeft een oppervlakte van ruim 700 ha (land en water). In het zuidelijke deel van het gebied kan je struinen. Dit gedeelte is misschien wel de meest belopen kwelder van Europa. Meer noord- en westwaarts ligt een groot rustgebied. (met dank aan wiki) Zowel van op land als in de lucht, vonden wij dit een prachtig stukje natuur! Boek een vluchtje met Texel Air om dit moois vanuit de lucht te kunnen zien.

'1127020' door Elleke '1127020' door Elleke

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Balos Lagoon

Elleke

In het uiterste westen van Kreta vind je geen all-inclusive hotels en grote toeristische trekpleisters. Meer ruimte voor de echte charme dus! Wij logeerden in mei 2016 enkele dagen in het dorpje Kaliviani. Het hoogseizoen was nog niet echt van start gegaan, dus het was er erg rustig. Van daaruit kan je heel makkelijk de prachtige Balos Lagoon bezoeken. Je hebt wel een auto nodig, maar huurauto's zijn er echt niet duur. Toen was de weg er naartoe onverhard. Ik hoop dat het nog steeds zo is en zo blijft.

'1127016' door Elleke '1127016' door Elleke

JapanKyoto

JapanKyoto

Suirokaku

Elleke

Vlakbij de Nanzenji Tempel in Kyoto kan je een nog steeds operationeel aquaduct vinden, ganaamd Suirokaku. Het werd gebouwd in de stijl van de Romeinen, maar dateert uit het Meiji-tijdperk. Het is niet meteen een stijl die je in Japan verwacht te zien. Het bleek een populair foto-plekje te zijn :-) Je kunt de waterstroom die van het Biwa-meer naar Kyoto wordt getransporteerd een stukje volgen wanneer je bovenop het aquaduct klimt. Er is een smal voetgangerspad naast het getransporteerde water.

'1126992' door Elleke '1126992' door Elleke

EgypteNijlvallei

EgypteNijlvallei

Bijzondere verhuis

Elleke

De tempel van Luxor vormde het middelpunt van het Opet-feest. Dat was het oud-Egyptisch Nieuwjaarsfestival. De vruchtbaarheid van zowel land als mens werd gevierd. Je ziet hier de obelisk voor de eerste pyloon. Het bas-reliëf op de obelisk stelt Ramses II voor die de Zonnegod aanbidt. Oorspronkelijk stonden er 2 obelisken. De westelijke obelisk werd in opdracht van Napoleon in 1834 verplaatst naar... jawel... de Place de la Concorde in Parijs.

'1126970' door Elleke '1126970' door Elleke

CookeilandenRarotonga

CookeilandenRarotonga

Ultieme vakantie vibe

Elleke

Een fabuleus stukje strand op Rarotonga is Muri Beach. Het is een populair plekje, maar dat betekent echt niet dat je een plekje moet zoeken om je handdoekje te spreiden. Het grootste probleem zal nog eerder zijn om een schaduwplekje te vinden om de hete zon te ontvluchten. Het water zelf is ook niet verfrissend. Wij huurden een studiootje vlakbij en gingen soms 5 keer per dag ernaartoe om een koude douche te nemen om oververhitting te voorkomen :-) Er is een gezellige bar en het is het startpunt voor enkele wateractiviteiten: snorkeltripjes, suppen of een zeillesje met optimistjes. Island life op z'n best!

'1126914' door Elleke '1126914' door Elleke

Nieuw-Zeelandbream-bay

Nieuw-Zeelandbream-bay

Copieuze maaltijd

Elleke

Om tot in Bream Bay te geraken, moeten we via / langs Auckland rijden. Dit is de allereerste keer dat we echt met file te maken krijgen. Er zijn zelfs tolwegen in de omgeving van de stad. Dat hadden we niet verwacht hier in NZ! Eens we in de buurt van onze bestemming komen, ergens tussen Ruakaka en One Tree Point, is de drukte helemaal geweken. We spotten deze copieuze maaltijd. Het web heeft dienst bewezen. De spin kan wel even verder!

'1126899' door Elleke '1126899' door Elleke

KroatiëEilanden

KroatiëEilanden

Sail Away

Elleke

We nemen de ferry van Split naar Hvar, één van de vele eilanden die Kroatië rijk is. Zelfs al is de boot niet speciaal charmant te noemen (een ferry is een ferry), het is toch genieten op het dek en onze huurauto kan mee. We meren aan Stari Grad en kunnen zo verder Hvar verkennen. Onderweg zien we veel zeilbootjes en het kriebelt om een volgende keer eens met een (zeil)bootje te gaan eiland-hoppen ipv met de auto rond te trekken. We hebben dan wel een kapitein nodig, want zeilen kunnen wij helaas niet ;-) We ontmoeten Australiërs die enkele weken zeilen met een ingehuurde kapitein. Die brengt hen naar de meest geweldige verborgen plekken. Ik was direct helemaal verkocht aan zulk een formule eiland hoppen. Door nader onderzoek heb ik geconstateerd dat dat wel een prijzige aangelegenheid kan zijn als je je bootje niet met al te veel anderen wil delen.

'1126874' door Elleke '1126874' door Elleke

Costa RicaArenal Volcano

Costa RicaArenal Volcano

De Montezuma...Oropen

Elleke

Er zijn meer dan 900 vogelsoorten in Costa Rica. Dat is best veel. Daarom ben ik niet 100% zeker dat dit de Montezuma oropendola is :-) Het is een relatief grote zangvogel waarvan het vrouwtje ongeveer 38 centimeter groot wordt en een gewicht bereikt van 230 gram. Het mannetje kan 50 centimeter groot worden en een gewicht van 520 gram halen. Het verenkleed van het mannetje en vrouwtje zijn gelijk gekleurd. De staartveren zijn fel geelgekleurd; de naam oro-pendola is hieraan te danken en betekent gouden pendelaar. De kin en de wangen zijn vaalblauw. Onder de wangen heeft de vogel roze 'wratten'. (Met dank aan wiki!) Wij hebben ze niet vaak gezien in Costa Rica, maar aangezien ze van fruit houden, lok je ze met een beetje lekkers en geluk naar je toe! Niet de allerbeste foto, maar ik had enkel m'n telefoon bij de hand :-S

Community updates

DIT IS DE NIEUWE COLUMBUS!

01-04-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 98! In deze nieuwste editie gaan we op safari in Europa en duiken we in het avontuur op Raja Ampat in Indonesië, op Malta en in Iran. We roadtrippen langs de Engelse zuidkust en vinden het geluk in Bhutan. En dat is nog lang niet alles ... 

DE COLUMBUS TRAVEL AWARDS GAAN VAN START!

04-03-2021 Het is weer zover: de jaarlijkse Columbus Travel Awards gaan van start! Dit jaar gaan we op zoek naar de meest duurzame reisorganisaties, start-ups, socialmedia-influencers en reishelden. Nomineer alvast jouw favoriet(en)!

Dit jaar zullen we de Community-fotowedstrijd lostrekken van de Travel Awards. We willen jullie langer de tijd geven en een eigen wedstrijd voor jullie creëren. Deze zal in april van start gaan: meer informatie volgt spoedig! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 15 | Community-toppers


Alleen aan de Noordzee. Foto: Mitevisuals
1. Topfoto & -tip: Alleen aan de Noordzee door Mitevisuals
2. Review: Kham, China door Your Travel Reporter
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Canipel

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Welke plek is Wereldwonderwaardig, maar nog niet platgetreden? In onze nieuwe fotowedstrijd gaan we op zoek naar 7 Nieuwe duurzame Wereldwonderen. We dagen je dus uit jouw bijzondere ontdekkingen met ons te delen! De hoofdprijs is een reportagereis voor Columbus Travel naar een van deze duurzame Wereldwonderen. Stuur jouw Wereldwonder-fototip in!

Mis jij het reizen ook zo enorm? En kun je niet wachten om weer quality time te besteden met de mensen die je liefhebt? Deel jouw mooiste reisherinnering die je graag opnieuw zou beleven en wie weet wordt jouw wens wel waargemaakt. Elke maand belonen we het leukste verzoek met een avontuurlijk weekendje weg, waaronder een overnachting in een Natuurhuisje in Nederland. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik