Elleke

'1120163' door Elleke '1120163' door Elleke

JapanKyoto

JapanKyoto

Kiyomizu-dera

Elleke

Aan de boeddhistische tempel 'Kiyomizu-dera' is het een drukte van jewelste. Hoewel de eigenlijke tempel gerenoveerd wordt en dus in de steigers staat (2018), loont het de moeite om de andere felgekleurde gebouwen te bekijken. De dames die er in kimono rondlopen zijn meestal zelf toeristen die de traditionele kledij huren voor enkele uren om de tempel(s) te bezoeken. Japanners zijn soms een beetje vreemd ;-)

'1120140' door Elleke '1120140' door Elleke

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Duinwandeling

Elleke

Texel heeft natuurlijk prachtige stranden. Maar ook bij minder weer is er genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken. Wandelen door de schitterende duinen bvb. Er zijn genoeg paden en dus hoekjes om te ontdekken!

'1120110' door Elleke '1120110' door Elleke

DuitslandBeieren

DuitslandBeieren

Gestrand in...Zuid-Du

Elleke

Al een half jaartje keken wij uit naar onze roadtrip door een stukje Oostenrijk en Slovenië. Ons vertrek was initieel gepland op 6 juni. Nu, dat zat er al niet in, want zelf mochten wij België niet verlaten voor 15 juni. Van zodra deze dag was aangebroken, vingen we toch onze trip aan. Probleem: in Oostenrijk mogen we nog niet overnachten en last-minute past ook Slovenië (tot dan vrijwel gespaard van Corona-slachtoffers) haar policy aan: zowat alle Europeanen zijn welkom, maar geen Belgen en Nederlanders... In afwachting van meer nieuws besluiten we dan maar om net voor de Oostenrijkse grens te overnachten. Een beetje op goed geluk belandden we in Füssen, een heel charmant stadje zo bleek. Het is niet meer mogelijk om blogposts te plaatsen op de Columbus site. Daarom verwijs ik graag voor het reisverhaal van onze eerste etappe van onze Europese roadtrip naar https://www.loursontour.info/2020/08/11/het-wordt-een-bizarre-roadtrip-beloofd/ Enjoy!

'1120092' door Elleke '1120092' door Elleke

Costa RicaArenal Volcano

Costa RicaArenal Volcano

Wandelende tak

Elleke

Deze wandelende tak was in het donker quasi niet te spotten. Onze gids met getraind oog moest hem echt aanwijzen met zijn vinger tot een centimeter van het beestje. Nochtans was het wel een exemplaartje van rond de 10 cm denk ik. Hij / zij is beter gecamoufleerd dan dat je zou denken.

'1120070' door Elleke '1120070' door Elleke

SpanjeAlicante

SpanjeAlicante

Mantilla

Elleke

Toen we de stad Alicante bezochten, kwamen we bij een pleintje aan waar ze naarstig voorbereidingen aan het treffen waren voor een huwelijk. Er werd een bloemenboog gemaakt voor de ingang van de kerk. Wij bleven rustig op een bankje wachten tot het gezelschap zou arriveren. Dat duurde wel even, maar familie en genodigden kwamen druppelsgewijs toe. De moeder van de bruid droeg een traditionele mantilla (in het Spaans letterlijk manteltje). Dat slaat op de Spaanse hoofdsluier, gemaakt van chantilly of blonde (speciaal soort kant). De sluier wordt over de kam of peineta gelegd die in de chignon wordt gestoken. Aan het Spaanse hof wordt de mantilla bij religieuze plechtigheden nog steeds voorgeschreven.

'1120037' door Elleke '1120037' door Elleke

FrankrijkNice

FrankrijkNice

Zonnekloppers op het.

Elleke

Het drukste strand van Nice is niet zo heel druk tijdens deze Corona madness. En het water ziet er nog steeds even aanlokkelijk uit. Die kleur roept toch een echt vakantie-gevoel op!? Zelf zijn we er niet gaan zonnen of zwemmen, want we waren maar één dagje in Nice en er zijn dan wel genoeg andere dingen die je wil bekijken. Daarnaast verkies ik, als het even kan, een zandstrand boven de keien ;-)

'1120025' door Elleke '1120025' door Elleke

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Lady Knox

Elleke

Wai-O-Tapu Thermal Wonderland is één van de vulkanische zones nabij Rotorua. Je vindt er de imposante Lady Knox geiser. De naam komt van Lady Constance Knox, een dochter van Uchter Knox, een Britse gouverneur van Nieuw-Zeeland. De geiser barst dagelijks om 10:15 uur uit. Helaas ontdekten wij daar ter plaatse dat deze uitbarsting niet helemaal natuurlijk tot stand komt: de geiser komt pas tot leven wanneer er manueel een bepaalde stof in de opening gegooid wordt. Dat doen ze 1x per dag en uiteraard trekt dat dan veel toeristen op hetzelfde tijdstip... Sowieso is zo'n uitbarsting spectaculair om te zien: de straal kan een hoogte van meer dan 20m bereiken en kan wel een uur duren. De geiser is pas ontdekt bij het begin van de 20ste eeuw door enkele gevangenen nota bene. In 1901 werd in Waiotapu een open gevangenis opgericht. Toen ze kledij gingen wassen, reageerde de geiser met de zeep, wat per ongeluk resulteerde in deze enorme straal. Dus de geiser werkt enkel door iets toe te voegen, en dat doen ze dus tegenwoordig dagelijks om de nieuwsgierige toeristen te lokken. Ik vond dat een beetje jammer, maar het is toch zeer de moeite om het gebied te bezoeken. Er is namelijk nog veel moois te zien! *Grmbl. Ik zie dat mijn foto weer gedraaid wordt. Weet iemand hoe dit komt of weet je er een remedie voor? Dan mag je het me altijd laten weten.

'1119988' door Elleke '1119988' door Elleke

ItaliëGardameer

ItaliëGardameer

Verrassend turquoise

Elleke

We bezochten 'Sirmione'; een heerlijk charmant schiereiland aan het Gardameer. Het water was er verrassend turquoise; we waanden ons even op de Maledieven! We waren er de eerste week dat Italië weer 'open' was. Er waren nog niet veel toeristen, dus het was zalig om te voet te verkennen. Het kasteel en de grotten - de toeristische trekpleisters van Sirmione - waren nog (gedeeltelijk) gesloten. Ik denk dat het er in 'normale omstandigheden' wel druk is, maar voor ons voelde het heel rustig aan!

'1119926' door Elleke '1119926' door Elleke

CookeilandenAnatakitaki grot

CookeilandenAnatakitaki grot

Diep de grot in

Elleke

Atiu is een klein eilandje dat in trek is bij (amateur)ornitologen. Zonder al te veel moeite te doen, spotten we hier enkele speciale vogelsoorten. In de Anatakitaki grotten leeft er zelfs een unieke zwaluw, de kopeka, waarvan er nog maar een 500-tal zouden bestaan. Enkel op Atiu te bewonderen. Van een bedreigde soort gesproken! Wij gaan met een lokale gids op pad om de grotten en de zeldzame zwaluw met eigen ogen te zien. Gelukkig dat we een gids bij hebben. Wij zouden het pad naar de grotten zelfs niet gevonden hebben zonder. De grotten zijn spectaculair en we spotten véél zwaluwen. Ze maken een klikkend geluid met hun tong om zich te kunnen oriënteren in het duister.

'1119883' door Elleke '1119883' door Elleke

NederlandDe Hoge Veluwe

NederlandDe Hoge Veluwe

Planken Wambuis Purpe

Elleke

In Planken Wambuis, een heiderijk natuurgebied bij Ede, heb je de keuze uit verschillende wandelroutes. Je loopt door een gebied met veel grazers: pony’s, Spaanse runderen en een schaapskudde. Er zouden ook wilde zwijnen zitten, maar ondanks dat we wel sporen zagen, hebben we deze niet gezien. Er is een verdoken uitkijkplatform gebouwd, maar ook daar was het stil midden op de dag. Ik denk dat je beter 's ochtends of bij het vallen van de avond gaat om wild te spotten. Naast wandelen, zijn hier ook vele MBT / fietsroutes. Na afloop kan je jezelf trakteren op iets lekkers op het terras van Planken Wambuis restaurant / café.

'1119793' door Elleke '1119793' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Open Monumentendag...

Elleke

Vandaag is het Open Monumentendag en het domein van kasteel De Borgt is voor het eerst toegankelijk voor publiek. Het sprookjesachtige kasteel heeft me, ondanks haar vervallen toestand, altijd aangetrokken. Dat moesten ze me dus geen twee keer vragen. Ontelbare keren ben ik er al voorbij gefietst. Het hele domein heeft een tijd te koop gestaan, nog niet heel lang geleden. Een particuliere koper werd niet gevonden - mijn financiële koopkracht reikte net niet ver genoeg - en dus zijn er nu onderhandelingen met de stad. De binnenkant heeft zijn geheimen nog niet prijs gegeven; ik vermoed dat de toestand van het pand geen bezoekers kan verdragen ;-)

'1119784' door Elleke '1119784' door Elleke

JapanKyoto

JapanKyoto

Kenreimon van het...I

Elleke

Dit is de 'Kenreimon' of de inkompoort van het keizerlijk paleis (Imperial Palace) in Kyoto. Sinds de Meiji-restauratie in 1869, verbleven de keizers in het Keizerlijk Paleis van Tokyo. Tegenwoordig is het terrein open voor het publiek (betalend). Je kan er ook de indrukwekkende binnenvertrekken bezoeken, waar je evenwel niet mag fotograferen. Het keizerlijk paleis van Kyoto (dat ook nog een tijd de Japanse hoofdstad was) verloor zijn oorspronkelijke functies ten tijde van de Meiji-restauratie. Deze werden naar Tokio verplaatst. Voor staatsceremonies zouden de hoogwaardigheidsbekleders binnenkomen via de rijkelijk versierde Kenreimon. Deze poort zou zijn gebruikt bij de zeldzame gelegenheden dat de keizer een buitenlandse diplomaat of hoogwaardigheidsbekleder verwelkomde, en ook voor vele andere belangrijke staatsceremonies. Een bezoek waard als je in de buurt bent!

'1119766' door Elleke '1119766' door Elleke

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Pura Luhur Uluwatu

Elleke

In het zuiden van Bali vindt je de Pura Luhur Uluwatu; één van de vele prachtige tempel complexen die Bali rijk is. We zijn er - zoals iedereen blijkbaar - voor de zonsondergang. Door de enorme drukte is de magie er wel snel af. Of ik het dan niet de moeite vind om de tempel te bezoeken? Zeker wel hoor, hij is prachtig! Maar ik zou het gewoon op een ander tijdstip doen. Dan is het er allicht veel rustiger, ook al is het licht mss net iets minder. Wij brachten in deze regio onze laatste daagjes door van onze Indonesië-reis (Bali - Lombok - Gili - Nusa Lembongan) en ik postte er net een blogje over. Enjoy!

'1119749' door Elleke '1119749' door Elleke

RéunionSaint-Benoît

RéunionSaint-Benoît

Cascade du Bassin La.

Elleke

La Réunion is bezaaid met watervallen. De Cascade du Bassin La Paix, is gelegen in het noord-oosten van het eiland in het arrondissement Saint-Benoit. De waterval is via een korte en makkelijke wandeling te bereiken. Na de afdaling kan je er een verfrissende duik nemen. Er was nog een ander koppel aan het picknicken toen wij er kwamen, maar verder niet veel van de menselijke soort te zien!

'1119728' door Elleke '1119728' door Elleke

BelgiëMechelen

BelgiëMechelen

Minder stoelen, meer.

Elleke

De Mechelse Hanswijkbasiliek werd een aantal jaren geleden volledig aangepakt. De renovatie duurde 3 jaar en werd voltooid in 2016. Wat vroeger een donkere, sombere plek was, baadt nu in het licht. Vroeger stonden er veel meer stoelen in de basiliek, waardoor de schitterende vloer me nooit echt was opgevallen. Nu er toch steeds minder en minder kerkgangers zijn, zijn al die stoelen ook niet meer nodig en kan nu de vloer schitteren. Er was niemand te bekennen. Er speelde een achtergrondmuziekje, maar ik had de basiliek helemaal voor mezelf :-)

'1119684' door Elleke '1119684' door Elleke

Nieuw-ZeelandLake Taupo

Nieuw-ZeelandLake Taupo

220 000 liter water..

Elleke

Nabij Taupo bezoeken we de Huka Falls, die deel uitmaken van de langste rivier van NZ, namelijk de Waikato. In alle hevigheid stroomt het water naar beneden in kolkende, lichtblauwe tinten. Het lijkt een beetje op de natuurlijke versie van de Piraña in de Efteling. Alleen is het hier geen aanrader om met een rubberen vlot naar beneden te komen. Enkel met een krachtige jet boat kan je tot relatief dichtbij de watervallen varen. Als je afgaat op de hoogte - 11 m over bijna 100 m lengte - zou je kunnen denken dat dat niet bepaald heel spectaculair is. Maar de watermassa, waterkracht (meer dan 220.000 liter water per seconde!) en het geluid dat het maakt, doen je toch wel behoorlijk nietig voelen.

'1119660' door Elleke '1119660' door Elleke

FrankrijkNice

FrankrijkNice

Basilique Notre-Dame.

Elleke

De Basilique Notre-Dame de Nice is een rooms-katholieke basiliek in neogotische stijl. Ze werd gebouwd tussen 1864 en 1868, ontworpen door Louis Lenormand en is de grootste kerk in Nice, maar is niet de kathedraal! Hier zie je het beeld en de glasramen boven en achter het altaar. De twee vierkante torens van 65 m hoog kenmerken de buitenkant. Leuk om even binnen te lopen!

'1119625' door Elleke '1119625' door Elleke

KroatiëSplit-Dalmatië

KroatiëSplit-Dalmatië

Hvar stad

Elleke

Hvar is een stad op het gelijknamige Kroatische eiland Hvar. Er zijn vele oudheidkundige bezienswaardigheden: Vanaf Adriatische Zee gezien heeft de stad een mooi uitzicht op de 7 eeuwen oude stadsmuren met daarvoor de palmenpromenade. De stadsmuren boden vroeger voornamelijk bescherming tegen de vele piraten op zee. Het haventje is pittoresk en mede dankzij vele barretjes en restaurantjes, is het een fijne plek om te vertoeven met een mediterraans sfeertje. Hvar wordt de parel van Dalmatië genoemd en is dan ook een populaire plek voor toeristen. Wij waren er half september en toen was de grote drukte alweer voorbij. Echt genieten dus!

'1119604' door Elleke '1119604' door Elleke

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Pura Vida

Elleke

Pura Vida is het motto van de Costa Ricanen. Je ziet en hoort het meermaals per dag en het wordt gebruikt in verschillende contexten. Er wordt bedoeld dat je moet genieten, 'puur leven', dat je alles uit het leven moet halen, dat iets mooi en puur is. Het betekent 'no worries', maar tevens impliceert het ook een groot respect voor wat de natuur ons gegeven heeft. We logeren hier in Tortuguero vlak bij het gelijknamige NP. De foto is genomen vanuit onze - héle basic - accommodatie. De jungle, de vrolijke kleuren en vooral de 'hammock' (hangmat) representeren voor mij La Pura Vida :-)

'1119599' door Elleke '1119599' door Elleke

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Jatiluwih

Elleke

Als je op Bali bent, moet je natuurlijk rijstterrassen bezoeken. Wij gingen naar Jatiluwih en genoten van de heerlijk groene omgeving. Geen verrassing dat deze plek op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Je kan kiezen uit verschillende wandelingen - van een kort rondje tot 12km (als ik het me goed herinner). Wij deden omwille van beperkte tijd de op één na kortste wandeling, maar ik had een langere versie in dit decor niet erg gevonden.

'1119576' door Elleke '1119576' door Elleke

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Wie heeft er een dron

Elleke

Ik was voor de allereerste keer op Texel en dat was méér dan een aangename kennismaking! Voor een mooi overzicht kan je naar het vliegveldje en met 3 passagiers een vluchtje maken van zo'n half uurtje. Ik keek m'n ogen uit, want wat was dit prachtig! Hier vliegen we boven 'De Slufter'. Geef toe, het is toch spectaculairder om het zelf te zien dan een drone de lucht in te sturen? ;-) Wij hadden onze vlucht gereserveerd, maar ik denk dat er ook mensen langs kwamen zonder reservatie; al zou ik het er niet op wagen. Nog populairder zijn er de duo-sprongen. Ook indrukwekkend om te doen, maar foto's nemen wordt dan wel wat moeilijker ;-)

'1119555' door Elleke '1119555' door Elleke

Japan

Japan

Unicum in Japan

Elleke

Dit lijkt misschien niet zo'n speciale foto, maar wat je hier ziet is uiterst uitzonderlijk! Japanners zijn helemaal geen strandgangers, laat staan zonnekloppers. Je vindt in Japan zelfs bijna geen zonnige terrasjes omdat zij helemaal geen kleurtje willen. De hoeden, mondkapjes (voor Corona-tijdperk), parasols en zelfs handschoenen bij zonnig weer, zijn allemaal bedoeld om zo bleek mogelijk te blijven. De zonnemelk die er verkrijgbaar is heeft dan ook altijd een 'whitening' effect. (Aan mij gaan ze geen tube kunnen slijten.) Wij waren dan ook héél verbaasd om zowaar een Japanner in een zwembroek te zien zonnen op het strand bij Odawara! Zijn vrouw / gezelschap is wel goed ingepakt. En voor de zekerheid een parasolletje erbij. :-)

'1119432' door Elleke '1119432' door Elleke

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Verblijfstip ver weg.

Elleke

Op Kreta zijn er best nog onontdekte plekjes waar je kan genieten in alle rust. Dat was zeker van toepassing op ons verblijfje nabij Sougia, in het Zuid-Westen van het eiland. Het Monastery Estate Retreat is een oase van rust. Het is dan ook goed verstopt, want we konden het niet goed vinden. (Misschien zijn er ondertussen duidelijkere bordjes aangebracht.) De kamers zijn met oog voor esthetiek ingericht en elke kamer heeft een privé-terras, meestal met zwembadje. Wij kozen voor de kamer met een jacuzzi op het terras. Het was mei toen we er waren en (vooral 's avonds) nog best koud. Dan heb je dus meer aan een hottub dan aan een zwembad. Omdat het zo afgelegen is, kan je er geen boodschappen doen ofzo. Je kan optioneel ontbijt bij reserveren en ook dat was heel erg verzorgd. Je hebt wel een auto nodig om er te geraken. Wij verbleven er een aantal dagen, omdat het ook een prima uitvalsbasis is om één van de knappe kloven te bewandelen (oa Samaria kloof). En dan dat uitzicht! Onbetaalbaar :-)

'1119411' door Elleke '1119411' door Elleke

Frans-PolynesiëTahiti

Frans-PolynesiëTahiti

Leve de Lotus!

Elleke

Nabij ons verblijfje op Tahiti is er een vijvertje met tal van lotusbloemen. De plant zou gedrenkt in wijn bedwelmende effecten hebben. Volgens de ene word je er relaxed van (soort narcotica), volgens de andere zijn er vrijwel enkel lange termijn-effecten zoals een gezonde seksuele energie en een algemeen goede gezondheid. Het effect op mij, is dat ik er instant vrolijk van word, en dat alleen maar door ernaar te kijken ;-)

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 37 | Community toppers

Ongerept Ndutu Foto: Ellen69

1. Topreview: Namibië • Twyfelfontein door Barga
2. Topfoto & tip: Ongerept Ndutu door Ellen69
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: LRison
5. Nieuwkomer: A.debeen

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik