Ejbaaijens

9
Nepal Kathmandu
Ejbaaijens was hier 31 Jul 2017
In Kathmandu ligt de wijk Boeddhanath waar één van de grootste stoepa's van Azië staat. Wij vonden het een fijne plek vanwege de bijzondere religieuze sfeer, maar ook vanwege de straatjes achter de gigantische stoepa. Door de vele gevluchte Tibetanen heerst daar ook een bijzondere sfeer. Er staan ook diverse kloosters versierd met felle heldere kleuren. Je moet soms wel even een steegje in om deze mooie gebouwen te vinden. Monniken vinden het leuk als je interesse toont. Op straat zat ook een monnik in een walm van wierrook te bidden met een draaiende gebedsmolen in zijn hand. Bij de grote stoepa loopt een man oneindig veel rondjes om een 3 meter hoge gebedsmolen, terwijl andere mensen om de grote stoepa al mediterend rondjes lopen. Ga zeker even aan de rand van het plein zitten om mensen te kijken en de sfeer te proeven.
Bergen
  • fijne sfeer
  • indrukwekkend grote stoepa
  • Tibetaanse cultuur
  • diverse kloosters
  • op het plein wat toeristisch
Review geplaatst op 2017-09-25
8
Tanzania
Ejbaaijens was hier 31 Jul 2013
Zanzibar is niet alleen bijzonder vanwege de hagelwitte stranden en de helder turquoise zee, maar ook vanwege de leuke dorpjes en het Jozani National Park. In dit park kun je prachtige wandelingen maken o.a. over vlonders door een mangrove bos. In de bossen leven ook de ernstig bedreigde Zanzibar Red Colubus aapjes, herkenbaar aan de roodbruine haren op hun rug. Omdat ze niet bang voor mensen zijn kun je ze van redelijk dichtbij observeren. Een aanrader.
Land
  • mooie natuur
  • bijzondere aapsoort
  • prachtig wandelgebied
  • het wordt langzamerhand meer toeristisch
Review geplaatst op 2018-01-10
8
Oman
Ejbaaijens was hier 30 Nov 2017
Vanuit Muscat rijdt je in ongeveer 1,5 uur naar Wadi Shab. Nadat je de auto geparkeerd hebt, ga je met een bootje naar de overkant (2,44 euro retour pp.). Aan de overkant kun je eventueel wat drinken bij een klein restaurantje. Daarna een prachtige wandeling door een kloof. Aan beide zijden een hoge steile bergwand. Hier en daar palmbomen of ander groen. In het eerste deel kleine stukjes waar groenten verbouwd worden. Deze stukjes grond worden voorzien van water via één van de kanaaltjes die hiervoor speciaal aangelegd zijn. Na ongeveer 40 minuten wandelen ko je bij een breder gedeelte waar meer water staat. Het water is kraakhelder en heeft een groene kleur. Hier kun je heerlijk zwemmen of lekker zitten genieten van de bijzondere en prachtige omgeving. Echt een plek om te bezoeken! Het is aan te raden vroeg op de dag te gaan, want dan zijn er niet zo veel toeristen.
Land
  • een prachtige kloof
  • helder groen water
  • mooie wandeling
  • eventueel zwemmen
  • interessante dagtrip vanuit Muscat
  • midden op de dag druk met toeristen
Review geplaatst op 2018-01-02
10
Oman Nizwah
Ejbaaijens was hier 30 Nov 2017
Niet ver van Nizwah ligt het dorp Birkat al Mouz. Hier vind je een oude gerenoveerde toren, een oud fort dat niet te bezoeken valt en een eeuwenoud stelsel van kanaaltjes dat water vanuit de bergen verdeeld en leidt naar de akkers. Dit stelsel staat ook op de werelderfgoedlijst en is zeker het te bewonderen waard. Ik had gelezen dat vanaf de toren het ongeveer 8oo meter lopen was naar een oud vervallen lemen dorp dat tegen een berg aan gebouwd is. We stonden voor de toren, maar welke kant op? Ik sta met mijn gezicht naar de toren en mij gevoel zegt dat we de bredere weg naar rechts moeten volgen. Het is er stil op straat vanwege het vrijdagmiddaggebed. We zien nog niets, maar lopen toch maar stug door. Uiteindelijk zie ik wat oude gebouwen tussen twee huizen door. We lopen het pad in en komen bij een oude lemen toren met een Bijbelse uitstraling. We hebben het gevonden! Er is geen gids en er zijn geen bordjes. Leuk: zelf op onderzoek. Sommige paden zoals op de foto zijn goed begaanbaar, andere vergen klim en klauterwerk. Ook in het ude dorp kleine kanaaltjes waar helder water door stroomt. Een prachtige plek.
Stad
  • oud vervallen lemen dorp
  • fotogeniek
  • mooie uitzichtspunten
  • niet alle stukken zijn begaanbaar
Review geplaatst op 2018-01-05
10
Georgië Kaukasus gebergte
Ejbaaijens was hier 30 Sep 2017
Als je naar Georgië gaat, dan is een rit over de Georgian Military Road een aanrader! De weg loopt vanuit Tbilisi door een adembenemend landschap in het Kaukasus gebergte. Vlak voor de Russische grens ligt in de schaduw van de berg Kazbek (5047 meter hoog) het stadje Stepantsminda (voorheen Kazbegi). Vanuit dit stadje kun je in 2 à 3 uur wandelen naar de Gergeti Trinity Church dat in een verlaten berglandschap een fantastische ligging heeft. Het is ook mogelijk in het dorp een 4x4 auto met chauffeur te regelen die je in ongeveer een half uur over een extreem lastig pad naar boven brengt. Wij waren er in oktober en met de deels gesmolten sneeuw en de bijbehorende modder was dit pad ook voor de lokale chauffeurs een uitdaging, maar dat maakt het ook weer spannend.
Regio
  • prachtig berglandschap
  • mooie wandeling
  • fantastisch gelegen kerkje
  • bij sneeuw moeilijker bereikbaar
Review geplaatst op 2017-12-17
10
Georgië
Ejbaaijens was hier 30 Sep 2017
De Georgian Military Road is echt een schitterende weg vanuit Tbilisi door het Kaukasus gebergte. Onderweg een grillig tussen de bergen gelegen stuwmeer met een eeuwenoud kerkje langs de weg. De bergen worden steeds hoger. Je rijdt door een prachtig natuurgebied en vervolgens een skigebied. Daarna worden de bergen nog hoger en ruiger. Het stadje Stepantsminda (voorheen Kazbegi) is de plek om een tijdje te verblijven. Je kunt er schitterende wandelingen maken of met een 4x4 de bergen in gaan. In de bergen op een volledig verlaten plek een oud klooster. In oktober heb je al kans dat er sneeuw in de bergen ligt. Extra mooi, maar informeer wel even of deze weg open is, want bij teveel sneeuw wordt de weg tijdelijk afgesloten.
Land
  • afwisselende route
  • prachtig berggebied
  • enkele oude kerkjes en kloosters
  • een tussen de bergen gelegen stuwmeer
  • bij veel sneeuw kan de weg afgesloten zijn
Review geplaatst op 2017-12-07
9
Tanzania
Ejbaaijens was hier 31 Jul 2015
Paje is een slaperig dorpje aan de oostkust van Zanzibar. Het ligt aan een poeder wit strand en aan turquoise water. Een omgeving voor prachtige wandelingen. Bij eb door ondiep water naar het rif. Onderweg mooi gekleurde zeesterren en tropische visjes. Ook eindeloos wandelen over het poeder witte strand naar een volgend dorp. Wandelend door dorpen tussen palmen en witte huisjes en in elk dorp een wit zanderig voetbalveld, waar tegen de avond de jongeren op af komen. In het dorp een tijdje h=gaan zitten en genieten van het lome dagelijkse leven. In de avond zijn er kleine hotels waar je eenvoudig maar heerlijk kan eten. Kortom: genieten!
Land
  • spierwitte stranden
  • turquaise zee
  • prachtige dorpjes
  • het wordt steeds toeristischer
Review geplaatst op 2017-11-21
10
Georgië Kaukasus gebergte
Ejbaaijens was hier 30 Sep 2017
Vanuit Tbilisi kun je gemakkelijk het Kaukasus gebergte bereizen via de Georgian Military Road. Het is een bijzonder mooie route. Alleen kan de weg afgesloten zijn als er sneeuw gevallen is. Vanaf oktober loop je dat risico. Vanuit Tbilisi rijdt je eerst langs een enorme stuwdam met daarachter een prachtig meer omringd door de bergen. Een uur later kom je door het wintersport gebied. Meer gecultiveerd, maar prachtig. Echt indrukwekkend worden de landschappen daarna. Via vele haarspeldbochten kom je op steeds grotere hoogten. In de buurt van de Jvari pas zeker stoppen! Rijd je weer verder richting de Russische grens, dan kom je in Stepantsminda, een klein stadje aan de voet van de berg Kazbeg. Daar kun je gemakkelijk met een 4x4 een route de bergen in rijden. Door elkaar geschut kom je dan een prachtig gelegen klooster bezoeken. Kortom deze weg vanuit Tbilisi is een aanrader!
Regio
  • schitterende landschappen
  • prachtig gelegen stumeer
  • wandelen op de Jvari pas
  • bij sneeuw kan de weg gesloten zijn
Review geplaatst op 2017-12-07
9
Nepal
Ejbaaijens was hier 31 Jul 2017
Bungmati is een stadje ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Kathmandu. Het is geen toeristische trekpleister, maar toch zeer de moeite waard om te bezoeken. Er heerst een rustige dorpse en authentieke sfeer. Loop er op gevoel rond. Er is veel beschadigd door de aardbeving van 2015. Iedereen in het dorp werkt heel langzaam aan de wederopbouw. Er valt echter nog veel te doen. Het stadje stond altijd al bekend om de zeer goede houtsnijders. Tussen de bouwmaterialen door zie je af en toe een ruimte waar zij aan het werk zijn. Het stadje wordt omgeven door in lagen opgebouwde landerijen. Een mooi gebied voor een wandeling. Neem de tijd voor een bezoek en ga af en toe even zitten. Je proeft dan echt de couleur locale.
Land
  • authentieke sfeer
  • interessant uitstapje vanuit Kathmandu
  • mooi wandelgebied
  • niet toeristisch
  • stadje in wederopbouw
Review geplaatst op 2017-11-15
9
Ghana
Ejbaaijens was hier 31 Jul 2016
Aan de kust van Ghana liggen diverse interessante stadjes en dorpen. Een prachtig gebied om te wandelen. Het stadje Elmina is prima wandelend te verkennen. Je komt het stadje binnen langst de kustweg. Je komt direct op een levendige markt, die leidt naar het grote witte slavenfort dat aan het strand ligt. Zeker waard om te bezoeken ook vanwege de historische link naar Nederland. Je wordt wat stil van de heftige geschiedenis. Na het fort loop je langs de haven. Je ziet verderop een heuvel met een kathedraal op de top. Het is even zoeken naar een weggetje naar boven, maar eenmaal bovenaan heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Het is een kakafonie aan geleiden en kleuren. Leuk om dit van bovenaf mee te maken. Vanaf de heuvel loop de een andere weg naar beneden richting de haven. Daar komen diverse bijzondere geuren je tegemoet. Ga daar gerust even op een randje zitten om de bedrijvigheid te observeren!
Land
  • mooi uitkijkpunt
  • ongedwongen wandelen
  • mooie drukke haven
  • indrukwekkend slavenfort
  • niet iedereen wil dat je foto's maakt
Review geplaatst op 2017-11-30
8
Groot-Brittannië Cornwall
Ejbaaijens was hier 31 Jul 2010
Het vissersdorpje Polperro is zeker een bezoekje waard. Ga dan wel in het rustige seizoen. Je kunt in het dorpje en met name de omgeving prachtige wandelingen maken. De kust is er groen, ruig en rotsachtig. In het dorpje vind je leuke hotelletjes en knusse restaurantjes. Polperro ligt in Cornwall, wat op zich prachtig is om met de auto te ontdekken. Neem dan bij voorkeur de kleine landweggetjes.
Regio
  • prachtige kust
  • mooie wandelingen
  • knus dorpje
  • kleine restaurantjes
  • in het hoogseizoen kan het druk zijn
Review geplaatst op 2017-11-24
9
Tanzania
Ejbaaijens was hier 31 Jul 2015
Wij verbleven in Ndame Beach Lodge aan de rand van het dorp Paje. Een fijn kleinschalig hotel met een relaxte sfeer. Wij vonden het leuk dat het hotel aan de rand van het dorp ligt, zodat je ook kan genieten van het dagelijkse leven. In het dorp wonen veel families die leven van de visserij of het kweken van zeewier. Het dorp ligt aan een tropisch strand omgeven door palmbomen. Er is wel een groot verschil tussen eb en vloed. Een nadeel voor zonaanbidders en zwemmers, maar heerlijk als je een lange wandeling wil maken naar het rif. Onderweg vind je in de warmwaterpoeltjes de mooiste visjes en zeesterren. Bij iets hoger water komen de vissersbootjes naar het strand en gaan de vrouwen werken in de zeewiertuintjes. Bij hoog water zie je in de verte de vele kitesurfers. Ook een mooi schouwspel.
Land
  • schitterend strand
  • turkoyse zee
  • sfeervol dorp
  • heerlijk wandelen
  • toenemend toerisme (dus ga nu)
Review geplaatst op 2017-11-21
9
Georgië Kaukasus gebergte
Ejbaaijens was hier 31 Oct 2016
Vanuit Tbilisi rijd je naar het noorden via de Georgian Military Highway. Het landschap wordt steeds bergachtiger. Onderweg ene reusachtig stuwmeer met een prachtig kerkje aan de rand. Een stuk verder kom je in een ski-resort. Een weids berglandschap waar je alleen maar van kan genieten. Ongeveer 10 kilometer voor de Russische grens kom je bij het stadje Stepantminda. Je hebt daar al een mooi uitzicht op de berg Kazbeg. In Stepantminda kun je een 4x4 auto met chauffeur regelen om de bergen in te gaan. De rit is zeer uitdagend en je wordt behoorlijk door elkaar geschud. Maar je komt o.a. bij een oud klooster dat schitterend op een berg ligt. Prachtige uitzichten die de rit meer dan waard zijn.
Regio
  • prachtig berggebied
  • leuke kleine hotels
  • uitdagende ritjes de bergen in
  • schitterend gebied voor wandelingen
  • in de winter koud en niet altijd bereikbaar
Review geplaatst op 2016-11-15
7
Ghana
Ejbaaijens was hier 31 Jul 2016
Cape Coast, een stad aan de kust van Ghana. Langs het strand ligt het grote witte slavenfort, welke je zeker moet bezoeken. Een indrukwekkende en stil makende geschiedenis. Ook wat plaatsvervangende schaamte wat de Nederlanders indertijd hebben gedaan. Toch trekken de Ghanezen er zelf een heel positieve les uit: respect, liefde, vrede, elkaar leren begrijpen. De geschiedenis is geweest, laten we ervan leren voor de toekomst. Langs het strand liggen de kleurrijke vissersbootjes tussen de palmbomen. Muziek en felle kleuren voeren hier de boventoon. De straten van Cape Coast vertonen verder een rustige relaxte sfeer. Goed voor een verkennende wandeling.
Land
  • relaxte, lome sfeer
  • prachtige kust
  • slavenfort
  • kleurrijke vissersboten
  • geen plek voor een heel lang verblijf
Review geplaatst op 2017-11-18
10
Sao Tome en Principe Sao Tome
Ejbaaijens was hier 31 Jul 2014
Dit kleine stadje in het oosten van het prachtige eiland Sao Tomé heeft een heerlijk lome sfeer. Wandelend over het dorpspleintje genieten we van de fel gekleurde gebouwtjes, de vrolijke muziek, de spelende kinderen, de kletsende vrouwen en heir en daar een geit. Een stuk verder loop je langs een trapje naar het maanvormige bruine strand. Palmbomen staan tegen het strand op enkele ruige rotsen. Een vissersbootje komt langzaam naar het strand terwijl de vrouwen het bootje tegemoet lopen op het strand. Enkele varkens scharrelen richting het zoute water en zwemmen later door een brak poeltje weer naar het groene gras. Hier moet je naar toe! Geen toeristen en een heerlijk originele plek!
Regio
  • nog niet ontdekt
  • prachtige tropische omgeving
  • fijne dorpse sfeer
  • prima wandelgebied
  • eiland lastig te bereiken
Review geplaatst op 2017-11-16

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik