Dragonfly

'1110760' door Dragonfly '1110760' door Dragonfly

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Happy op de vismarkt

Dragonfly

Op de vismarkt vlakbij Labuan Bajo, werden we hartelijk ontvangen nadat we al meerdere keren op ons scootertje vis hadden gehaald. Inmiddels was men er achter dat ik net als een andere dame op de markt Norma heet en dat schept een band zullen we maar zeggen. Norma is een Indonesische naam. Met handen en voeten kochten we bijna iedere dag verse vis daar en men poseerde iedere keer weer gezellig voor ons 'eenzame' toeristen . Wew aren zo'n beetje de enigen die op een scootertje het binnenland in gingen. Terwijl dit toch echt de moeite waard is.

'1110740' door Dragonfly '1110740' door Dragonfly

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Sate ayam streetfood

Dragonfly

Overal op straat zie je deze kleine karretjes met vaak mannen, die kleine stokjes met sate roosteren. Let op de ven die voor het rooster staat. Provisorisch, maar heel functioneel. De kleine stokjes met kip zijn erg smakelijk. Deze foto maakten we onderweg naar het einde van de lange weg naarGangu richting het strand, alwaar we een bed and breakfast hadden gehuurd. De foto is gemaakt met mijn mobiel. Die prachtig scherpe nachtopnames maakt.

'1110389' door Dragonfly '1110389' door Dragonfly

Sri LankaWest Sri Lanka

Sri LankaWest Sri Lanka

Sri Lanka vanuit de..

Dragonfly

In Sri Lanka reisde we vaak met de trein. De landschappen vanuit de trein waren vanwege de niet aflatende regen soms saai, maar op andere momenten ook weer prachtig. Wij troffen dat jaar een nationale ramp met overstromingen en een enkele opklaring. De trein namen we om wat meer van het prachtige land te zien.

'1110135' door Dragonfly '1110135' door Dragonfly

Indonesië

Indonesië

Solobon Kecil

Dragonfly

3. Sabolon Kecil ligt net buiten de grenzen van het natuurpark, en wordt daarom vaak over het hoofd gezien. Deze stek is echter minstens net zo mooi als vele andere binnen de grenzen van het park, en je betaalt vanwege de ligging geen toegangsprijs. Deze dieper gelegen stek, enkel toegankelijk voor gevorderde duikers, bestaat uit een grote, met wit zand omringde rots begroeid met gigantische waaierkoralen, sponzen en anemonen. Hier leeft een groot palet aan gekleurde vissen, maar ook groene zeeschildpadden zijn frequente bezoekers, wat deze rots zeker een bezoekje waard maakt. Bron dive & travel

'1110082' door Dragonfly '1110082' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Oude kerk in Cebu

Dragonfly

Op de scooter over het eiland Cebu, komen we onderweg een oude kerk tegen. De kerk is afgezet, maar we sluipen toch naar binnen en blijven uren binnen en maken verschillende foto’s. Het licht in de kerk is prachtig door de gaten in het dak.

'1110058' door Dragonfly '1110058' door Dragonfly

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Grote rog

Dragonfly

In het natuurreservaat van komodo zijn veel prachtige duikplekken. De duikmeesters van de duikschool weten precies de plekken te vinden waar je welke zeedieren kunt vinden. Deze plek een cleaningstation voor manta rays is ook een trekpleister voor grote roggen zoals de pijlstaartrog. Hier een foto. De pijlstaartrog eet allerlei kleine zeediertjes waaronder mosselen en slakken, die hij met zijn kaken kapot bijt.

'1109854' door Dragonfly '1109854' door Dragonfly

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Offermandjes maken in

Dragonfly

In de watertempel ten tijden van ons bezoek, bruiste het van activiteit. Deze dames waren druk met het maken van offermandjes. Ook mannen deden mee. De tempel maakte veel indruk op ons. Er zijn er meerdere op Bali en ze zijn allen een bezoek waard.

'1109351' door Dragonfly '1109351' door Dragonfly

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Een plek op het dak

Dragonfly

Lunchen deden wij in de middag toch het liefst ergens in de schaduw op Bali. Gezien de temperatuur niet in debrandende zon. Deze man was druk met het dak in de weer en deed ook zijn lunch op het dak. Toen wij langs liepen zwaaide hij zoals gewooonlijkevennaar onsenlachte ons hartelijk toe.

'1109306' door Dragonfly '1109306' door Dragonfly

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Kleuren onder water

Dragonfly

Nog een fotovan de prachtige onderwaterwereld. Omdat we zo’n 7 tot 10 meter onder de zeespiegel duiken zijnde kleuren nog steeds goed zichtbaar. In de tropen zijn de vissen prachtig van kleur, dit, naast alle nog volledig in tact zijndekoralen, levert het een schitterend tafereel op met de dansende vissen.

'1109252' door Dragonfly '1109252' door Dragonfly

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Manta’s in Komodo...r

Dragonfly

Gelukkig is het reservaat beschermd en is al het onderwaterleven in dit gebied nog helemaal in tact. Haaien, dolfijnen allerlei soorten rays en natuurlijk de manta, die je bijnabij iedere duik op de verschillende duikspots wel ziet. Of je nu snorkelt of duikt. Eerlijk gezegd is snorkelen ook geweldig. Dezezit bij een dagtrip over het hele reservaat in. Een must see als het mij vraagt. Hier een foto van een manta op een zogenaamd cleaning station. De plek waar mantas heen komen als ze schoongemaakt willen worden door de cleaner vissen. Zij leven van de parasieten die mantas meedragen.

'1109015' door Dragonfly '1109015' door Dragonfly

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Castle Rock

Dragonfly

Castle Rock, de favoriet van velen, is een statige rots waarvan de top zich net onder het wateroppervlak bevindt. Het loopt aan alle kanten af tot een diepte van zo’n 50 meter, maar ook in de ondiepere delen speelt zich een ware natuurdocumentaire voor je ogen af. Adelaarsroggen, grote grijze rif haaien en ook veel kleine vissen. Prachtige koralen sponzen. De machtig mooie onderwaterwereld. Bron dive and travel.

'1108939' door Dragonfly '1108939' door Dragonfly

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

De blauwe diepte

Dragonfly

Komodo reservaat kent vele prachtige duikplekken en door de grote oceaan die binnenstroomt is er veel stroming onderwater, waardoor duiken niet voor de beginner altijd even geschikt is, maar voor de liefhebber van grote vissen, is het een paradijs. Door de verschillende golfstromen komt hierdoor ook veel plankton binnen wat aantrekkelijk is voor de plankton eters en roofvissen. Als je zo'n 25 meter onderwater duikt zijn er niet veel kleuren meer en zwem je in een blauwe diepte met heel veel vissen.

'1108880' door Dragonfly '1108880' door Dragonfly

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Kogelvis

Dragonfly

Een vis die je regelmatig ziet en die zich nooit snel uit de vinnen maakt, is de kogelvis of ballonvis. Hij maakt zich groot door zichzelf op te blazen en zo imponeert hij zijn omgeving. In de bek van kogelvissen zitten vier grote, scherpe tanden. Die slijten doordat ze mosselen, slakken en andere schaaldieren eten. Die slijtage is niet erg: de tanden van kogelvissen stoppen nooit met groeien! Kogelvissen zijn er in allerlei kleuren. Ze hebben geen schubben, zoals andere vissen, wel enorme ogen, die je nog beter ziet wanneer ze zich opblazen. Kogelvissen zijn heel erg giftig. Er zit een giftige stof in hun huid en andere delen van hun lichaam. Daarmee kunnen de vissen zich extra verdedigen tegen vijanden. Zelfs als ze zichzelf niet opblazen, worden ze niet zomaar opgegeten! Je ziet ze vaak, zeker in Komodo heb ik ze vaak gezien.

'1108861' door Dragonfly '1108861' door Dragonfly

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Uitzicht op Komodo

Dragonfly

Op het eiland Flores hadden wij een bed and breakfast gehuurd via Air BNB, aan te raden, omdat de stad niet echt fijn is om erg veel langer te verblijven. Wanneer je alleen een Komodotrip van plan bent is het wel aan te raden. Bij ons huis, dat boven op de berg staat, zaten 2 scooters en zo konden we lekker toeren over het mooie eiland. Het eiland Flores heeft slechte wegen en zeker in de buurt van Labuan Bajo, geen bounty stranden. Hiervoor moet je echt de boot naar het reservaat nemen. Dit is absoluut de moeite waard.

'1108830' door Dragonfly '1108830' door Dragonfly

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Oog in oog met een...

Dragonfly

Een trip rond de eilanden van Komodo en Rinca zijn absoluut de moeite waard en dan niet alleen vanwege het prehistorische monster op deze foto. Je ziet het prachtige

'1108610' door Dragonfly '1108610' door Dragonfly

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Tempel in het water

Dragonfly

Tijdens een wandeltocht naar zee, waarbij wij door het het binnenland via allerlei kleine weggetjes naar de tempel van Tanahlot probeerde te lopen, wat ons overigens niet lukte, kwamen wij in een rivier deze verstopte tempel tegen. We klauterde onder het bruggetje naar de oever. Een verstopte schat in het boerenlandschap, tussen de rijstvelden langs de kust van Canggu.

'1108584' door Dragonfly '1108584' door Dragonfly

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Portret van een man i

Dragonfly

Ik maakte dit portret van deze man onverwachts. Hij heeft dus niet geposeerd. Hij werd heel vaak gefotografeerd en trok zich niets van alle fotografen aan. De man was aanvankelijk geconcentreerd bezig met het vlechten van een mand voor het offeren. Toen hij op keek klikte ik.

'1108571' door Dragonfly '1108571' door Dragonfly

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Watertempel op Bali

Dragonfly

Er zijn verschillende water tempels op Bali en eigenlijk zijn ze allemaal wel een bezoek waard. De tempels krijgen hun water via een bron waarvan het water naar zeggen geneeskrachtig en heilig is. Velen mensen, waaronder ook buitenlanders van overal vandaan laten zich graag onder begeleiding van een tempelganger of guru het water in begeleiden. Je hoofd moet dan al biddend onder een van de fonteinen worden gestoken.

'1108435' door Dragonfly '1108435' door Dragonfly

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Soepschildpadden

Dragonfly

De soepschildpad dankt zijn naam aan zijn grootste bedreiging. De dieren worden zo’n 1 meter tot 1,20 meter groot. Duizenden dieren eindigden letterlijk in de pan. Vrouwtjes worden pas na 20 (en soms wel 50) jaar vruchtbaar, waardoor deze soort aan het einde van de jaren zestig bijna was uitgestorven. ( bron droomplekken) Gelukkig is hij in het Komodo reservaat weer volop te zien; soms met tientallen tegelijk als je geluk hebt.

'1108315' door Dragonfly '1108315' door Dragonfly

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Zeeschildpadden

Dragonfly

Komodo heeft een gebied alwaar je kunt snorkelen en duiken bij enorme zeeschildpadden. De zeeschildpadden komen regelmatig boven voor een hap lucht en kan je van heel dichtbij benaderen. Deze zag ik op zo'n 14 meter diepte en ik zwom even achter haar aan om deze foto te maken. Voor de onderwaterfoto's gebruik ik nog altijd mijn 10 jaar oude Panasonic tz5 met onderwaterhuis.

'1108314' door Dragonfly '1108314' door Dragonfly

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Duiken in komodo...re

Dragonfly

Vanuit Labuan Bajo kan je met verschillende duikscholen naar het reservaat om naar de verschillende, stuk voor stuk prachtige locaties te duiken. Sommigen hebben enorme stroming en zijn zeker niet voor de beginnende duiker, maar andere duiklocaties zijn weer goed te doen. De duikscholen doen niet voor elkaar onder en verschillen ook niet veel in prijs. Als je van plan bent om meerdere dagen te duiken, wat ik sterk aanraad, loont het de moeite om een korting te vragen. Duiken in Komodo reservaat is zeker niet goedkoop en daarnaast betaal je ook een fee voor het beschermde natuurgebied. Maar, dan heb je ook wat! Er is echt veel te zien. Onaangetast koraal, zeeschelpen en heel veel verschillende zeedieren van heel klein tot groot.

'1108290' door Dragonfly '1108290' door Dragonfly

Indonesië

Indonesië

Manta’s

Dragonfly

Twee maal in mijn leven zwom ik met de mantarays. Dit is een bijzondere belevenis. De manta’s zijn bijzondere dieren, die echt oogcontact maken en met je op zwemmen. Deze foto maakte ik tijdens een van onze duiken in het Komodoreservaat. Heel dichtbij benaderen mag dan niet. Later, op een snorkeltrips ging ik nog eens en dook naar ze toe. Er waren er 4.een van de grootste circa 4 meter doorsnede, spiegelde mijn salto onderwater, hij naar beneden, ik weer naar boven. Buiken naar elkaar gericht. Geweldig!

'1108205' door Dragonfly '1108205' door Dragonfly

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Armoede langs de kade

Dragonfly

De stad Labuana bajo leent zich bij uitstek voor straatfotografie. Vooral langs de haven wonen de mensen in nog oude op instorten staande huizen.Dit is schril contrast met de oprukkende multinationals die er naast een duur winkelcentrum bouwen. hopelijk kunnen deze mensen in de toekomst ook profiteren van het toerisme. Voor nu leverde het nog authentieke straatfoto’s op.

'1108149' door Dragonfly '1108149' door Dragonfly

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Pijlstaartroggen

Dragonfly

Een van onze mooiste duikervaringen was destijds in Maleisie Sipadan. Ik heb het over 14 jaar gelden, want inmiddels schijnt het al behoorlijk te hebben ingeboet door klimaatveranderingen en vervuiling, heb ik gehoord. Flores en dan specifiek Komodo reservaat is vergelijkbaar met Sipadan. Ook hier grote vissen en heel veel variatie. Deze grote pijlstaart rog (blue spotted) was druk aan het graven naar eten op de bodem. Toen wij iets te dicht naderden ging hij er van door. De giftige staart is in principe heel gevaarlijk en giftig, maar de rog staat bekend als vriendelijk en zal nooit zomaar steken.