Dirkjankralt

'558967' door Dirkjankralt '558967' door Dirkjankralt

Verenigde StatenLas Vegas

Verenigde StatenLas Vegas

Colourful Vegas

Dirkjankralt

Zo zag je Las Vegas nog nooit! Als je deze stad ooit bezoekt, ga je natuurlijk 's avonds The Strip verkennen. Mijn persoonlijke ervaring is dat het gekker, groter en lichter is dan ik altijd had gedacht. Nagebouwde versies van Venetië, Parijs, en New York vind je hier op een steenworp afstand van elkaar. Alles groot, alles verlicht. Op deze foto zie je een stukje van The Venetian, een van de vele hotel/ casino's. Door hier voor zwart/wit te kiezen, krijgt het geheel een bijzondere uitstraling.

'558647' door Dirkjankralt '558647' door Dirkjankralt

Verenigde StatenYosemite NP

Verenigde StatenYosemite NP

Pittoresk panorama:..

Dirkjankralt

Dit iconische uitzicht wordt je voorgeschoteld als je via State Route 41 Yosemite National Park binnenrijdt: Tunnel View. De steile rotswand aan de linkerkant is El Capitan, een 900 meter hoge uitdaging voor de serieuze klimmer. In het midden kun je nog net de Half Dome zien, een granieten koepel waar de helft van lijkt te ontbreken. En aan de rechterkant van de vallei storten de wateren van de Bridalveil Falls zich met donderend geraas naar beneden. Het plaatje wordt gecompleteerd door de prachtige Yosemite Valley.

'557486' door Dirkjankralt '557486' door Dirkjankralt

Verenigde StatenGeorgia en Tennessee

Verenigde StatenGeorgia en Tennessee

Grand rod run fun

Dirkjankralt

Deze ’57 Chevrolet Bel Air is slechts een van de vele klassiekers die ik tegenkwam in het plaatsje Pigeon Forge, TN. Tijdens de Spring Grand Rod Run wordt elke vierkante meter asfalt ingenomen door een stukje Amerikaanse geschiedenis. Je ziet er de oude Corvette Stingrays, merkwaardige hot rods en alles ertussenin (de achtergrond geeft een kleine indicatie). Voor de liefhebber van deze automobielen een waar walhalla dus. Behalve deze Grand Rod Run, die elk voor- en najaar plaatsvindt, kun je hier terecht voor de Corvette Expo, de Great Smoky Mountain Jeep Invasion of andere shows die jaarlijks worden georganiseerd. Mocht je helemaal niets met auto’s hebben; geen nood. Er zijn tal van attracties, zoals Dollywood theme park en het Titanic museum. Vanwege de nabijheid van de Great Smoky Mountains, zo'n 13 kilometer verderop, is Pigeon Forge ook een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan dit National Park.

'537259' door Dirkjankralt '537259' door Dirkjankralt

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Molendriegang...Leids

Dirkjankralt

Je kijkt naar de Bovenmolen van de Driemolengang in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Rechts kun je nog net een stukje van de Middenmolen en Ondermolen zien. De drie molens zijn in 1672 gebouwd om de polder droog te malen. In 1951 heeft een gemaal dit overgenomen, en zijn de molens niet meer in bedrijf. Aan de Stompwijkseweg bevindt zich een kleine parkeerplaats, en vanaf daar kun je het pad naar de Molendriegang lopen en de molens van buitenaf bekijken. Ze zijn echter niet opengesteld voor het publiek.

'535202' door Dirkjankralt '535202' door Dirkjankralt

BelgiëWaals-Brabant

BelgiëWaals-Brabant

Order of Battle

Dirkjankralt

Op deze plek vond Napoleon zijn Waterloo. De foto is gemaakt bij het monument de Leeuw van Waterloo. Op de voorgrond zie je een deel van de 'Order of Battle', de positionering van de verschillende troepen die deelnamen aan de Slag bij Waterloo, en op de achtergrond een deel van het toenmalige slagveld. Het monument ligt op een 45 meter hoge heuvel. Om deze hoogte te overwinnen moeten er ongeveer 220 traptreden bedwongen worden. Ik kan je vertellen dat dat nog redelijk tegenvalt. Aan de voet van de trap wordt dan ook gewaarschuwd voor de steile (en trouwens ook smalle) trap en dat er een goede lichamelijke conditie nodig is om deze te beklimmen. Je kunt alleen bij het monument komen via het nabijgelegen museum. Let op de verschillende tickets die er zijn. Je kunt kiezen om alleen naar het museum te gaan (goedkoopste ticket), maar er zijn ook verschillende combinatietickets, waarmee je toegang krijgt tot het monument en verschillende omliggende interessante locaties.

'534730' door Dirkjankralt '534730' door Dirkjankralt

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Kasteel Staverden op.

Dirkjankralt

Het is wat mij betreft een van de mooiste fietsgebieden van ons land; de Veluwe. En als je zo lekker door de bossen aan het fietsen bent, kun je zomaar een mooi kasteel tegenkomen. Kasteel Staverden ligt in Staverden (de kleinste stad van de Benelux) en dit is onderdeel van de gemeente Ermelo. Rond 1300 werd dit kasteel gebouwd door graaf Reinald I van Gelre. Hij wilde een stad stichten en dit kasteel moest de eerste aanzet daartoe zijn. Nadat het kasteel af was, geloofde Reinald het echter wel en bouwde niets meer. Zo kwam er geen stad, maar wel een landgoed. Het kasteel ziet er op de foto wat waterig uit, maar dat komt natuurlijk omdat ik de foto heb gemaakt van de reflectie van het kasteel in de vijver en deze heb omgekeerd.

'534002' door Dirkjankralt '534002' door Dirkjankralt

ItaliëTrentino

ItaliëTrentino

Naar de top van de...

Dirkjankralt

Nog 1 bocht, en dan heeft de wandelende fietser (rechts in beeld) de Stelvio bedwongen. Er zijn dan 48 haarspeldbochten genomen en hij heeft een hoogte van 2758 meter bereikt. Op de foto zie je bocht 2, 3 en 4. De Stelvio ligt in het uiterste noorden van Italië. Als je vanuit het noorden (Zwitserland) komt, rijd je de Stelvio eigenlijk nauwelijks. Tot een hoogte van 2503 meter volg je de Umbrailpas. Deze pas is overigens ook zeer de moeite waard. Als je daar boven bent, zit je inmiddels in Italië en kun je kiezen voor de afdaling richting Bormio, of klim je verder en overbrug je de laatste meters naar de top.

'533563' door Dirkjankralt '533563' door Dirkjankralt

ItaliëTrentino

ItaliëTrentino

De eenzame wachter va

Dirkjankralt

In het uiterste noorden van Italië, op een steenworp afstand van de grens met Oostenrijk én Zwitserland, vind je het Lago di Rèsia, of Reschensee (hoogte 1520 meter). Dit stuwmeer ligt vlakbij de Reschenpas, die de grens met Oostenrijk vormt. Tussen 1948 en 1950 werd een stuwdam aangelegd waardoor het meer ontstond. Omdat o.a. het dorp Graun onder water zou komen te liggen, werden er ongeveer 160 huizen afgebroken. Vandaag de dag zie je alleen de oude kerktoren van het dorp nog boven het water uitsteken, als stille herinnering aan vervlogen tijden.

'532810' door Dirkjankralt '532810' door Dirkjankralt

Noorwegen

Noorwegen

Hinnøya in het hoge..

Dirkjankralt

Op weg naar de Lofoten doen we een andere eilandengroep aan: de Vesterålen. Deze foto is gemaakt op Hinnøya, wat (buiten de eilanden die bij Spitsbergen horen) het grootste eiland van Noorwegen is. Langs de E10 vind je dus ook al voordat je op de Lofoten bent talloze mooie plekjes om te fotograferen. Zo halverwege de avond is er nauwelijks verkeer en kun je prima van dit mooie landschap genieten.

'532593' door Dirkjankralt '532593' door Dirkjankralt

Duitsland

Duitsland

Mooi Monschau

Dirkjankralt

Monschau ligt aan de westkant van het 'Nationalpark Eifel', tegen de grens met België. 'De parel van de Eifel' vinden ze zelf, en daar hebben ze niet eens ongelijk in. Met z'n nauwe straatjes en oude vakwerkhuisjes in het oude centrum is dit stadje zeker een bezoek waard. Een praktische tip: Parkeren in het centrum is niet mogelijk, de auto moet daarbuiten neergezet worden. Let er wel op dat je genoeg muntjes bij je hebt, de betaalautomaten bij de parkeerplaatsen accepteren niet altijd je pinpas.

'531345' door Dirkjankralt '531345' door Dirkjankralt

SpanjeBarcelona

SpanjeBarcelona

Plaça de Sant Felip..

Dirkjankralt

Dit plein is me het meest bijgebleven van mijn bezoek aan Barcelona. Het is weggestopt tussen al het andere historische geweld van deze mooie stad, en daarom loop je het makkelijk voorbij. Naar verluidt deed Antoni Gaudí dit plein steevast aan tijdens zijn avondwandelingen in de periode dat hij werkte aan de Sagrada Família. Maar er zijn ook minder leuke dingen gebeurd: tijdens de Spaanse Burgeroorlog ontplofte er hier een bom en vielen er tientallen doden. De schade is aan de gevel van de kerk nog duidelijk te zien. Het plein is omzoomd door gebouwen en er staan alleen een paar bomen en een fontein, waardoor het een bijzondere en historische sfeer ademt. Wil je dit plein bezoeken, loop dan vanaf de Plaça Nova naar Carrer del Bisbe en sla bij Plaça de Carriga i Bachs rechtsaf. Via een klein steegje kom je dan op het plein. Hoewel het er niet extreem rustig is, lijken de grote hordes toeristen dit plekje vooralsnog gemist te hebben.

'530807' door Dirkjankralt '530807' door Dirkjankralt

Verenigde StatenMammoth Cave National Park

Verenigde StatenMammoth Cave National Park

Into the cave!

Dirkjankralt

Mammoth Cave is 's werelds langste grottencomplex, met (voor zover bekend) meer dan 600 km aan gangen. Sinds 1981 maakt dit park deel uit van het Unesco Werelderfgoed. Toen we Mammoth Cave National Park binnenreden, was er niet veel bijzonders te zien. Zodra je echter bij het bezoekerscentrum komt, zie je pas wat dit park allemaal te bieden heeft. Van hier uit worden verschillende Cave Tours georganiseerd. Je gaat dan per bus naar een van de grotten voor een excursie. Toegang tot het park is gratis, maar voor de verschillende tours moet wel betaald worden. Houd er ook rekening mee dat je vaak geen wandelwagen, statief of rugzak mee mag nemen de grot in. Heb je niet al te veel tijd, neem dan de Self Guided Tour. Die start bij de Old Entrance. Binnen drie kwartier loop je een paar honderd meter grot door, terwijl op verschillende punten Park Rangers staan die je wat over die specifieke plek kunnen vertellen. Mocht je niet onder de grond willen: vanuit het bezoekerscentrum lopen verschillende ruiter-, fiets- en wandelroutes, bij elkaar zo'n 130 km.

'530587' door Dirkjankralt '530587' door Dirkjankralt

Verenigde StatenGeorgia en Tennessee

Verenigde StatenGeorgia en Tennessee

Robert's Western Worl

Dirkjankralt

Robert's Western World, Honky Tonk Central, Tequila Cowboy en Whiskey Bent Saloon. Als je in Nashville bent heb je de bars met 'live music' voor het uitzoeken. Mocht je in deze stad komen, ga dan eens langs bij één van deze gelegenheden. Natuurlijk zijn er veel toeristen, maar het muzikale centrum (voornamelijk te vinden langs Broadway) ademt een plezierige en ongedwongen sfeer. Iedereen is er om te genieten van de muziek en de nostalgie. Een bezoekje aan het Johnny Cash Museum is bijvoorbeeld zeer de moeite waard. Deze foto is genomen in Robert's Western World, een heel gezellig tentje waar ook prima country werd gespeeld. Met deze foto heb ik geprobeerd de sfeer een beetje weer te geven. Mocht je van een lekkere cheeseburger houden, ben je hier trouwens ook aan het goede adres!

'530351' door Dirkjankralt '530351' door Dirkjankralt

NoorwegenPreikestolen

NoorwegenPreikestolen

Top of the world

Dirkjankralt

De welbekende Preekstoel in Noorwegen zie je hier boven het omringende landschap uit torenen. Je moet er wel wat voor over hebben: vanaf de parkeerplaats is het een twee uur durende wandeling om boven te komen. Maar op 604 meter hoogte is de beloning er dan ook wel naar; vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over het Lysefjord. Let wel op: er is op de Preekstoel geen hek, leuning of welke vorm van afrastering dan ook. Het is dus zaak niet te dicht bij de rand te komen. Als je het beklimmen te vermoeiend vindt, het is ook mogelijk om per boot door het Lysefjord te varen en het geheel vanaf beneden te bekijken.

'530143' door Dirkjankralt '530143' door Dirkjankralt

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

So close, yet so far

Dirkjankralt

In de categorie 'bijzondere bestemmingen' deze volle maan. Momenteel nog toekomstmuziek, maar misschien kunnen we ooit wel verslag doen van onze reis naar de maan. Voorlopig zullen we het echter met dit soort platen moeten doen.... Doorgaans beschikken we bij de havens van Rotterdam niet over de meest heldere lucht, maar vannacht was de volle maan toch best goed te zien. Voor mij in ieder geval reden genoeg om deze even vast te leggen!

'529996' door Dirkjankralt '529996' door Dirkjankralt

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Summer has come and..

Dirkjankralt

In het uiterste zuiden van Rotterdam, tussen het Havenspoorpad en de Charloisse Lagedijk, vind je de Drechterweide. Dit parkje is klein, maar biedt een paar mooie paadjes, wat bruggetjes, een eilandje en uiteraard deze bomen. Druk is het er nooit en als de bladeren verkleuren is het een mooi plekje om even heen te gaan. Toen ik vanmorgen naar buiten keek, was het alsof de herfst alweer in het land was. Daarom vond ik deze foto wel passend voor vandaag.

'529880' door Dirkjankralt '529880' door Dirkjankralt

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

A postcard from Norwa

Dirkjankralt

Op de Lofoten hoef je niet op zoek te gaan naar mooie landschappen, je komt ze automatisch wel tegen. Wat mij betreft het mooiste gedeelte van dit mooie land. Dit fjordlandschap liepen we tegen het lijf toen we op zoek waren naar een overnachtingsplek. We reden op de E10, en deze foto is genomen vlakbij de afslag naar weg 82. Als je wild kampeert en dus geen rekening hoeft te houden met eventuele openingstijden van campings, is het aan te raden om in juni 's avonds nog lekker wat door te rijden. De andere toeristen zijn dan niet meer op de weg te vinden, waardoor je het rijk zo goed als alleen hebt. En omdat het toch niet donker wordt, profiteer je ook nog eens van het mooie avondlicht, dat er tot de ochtend is!

'529659' door Dirkjankralt '529659' door Dirkjankralt

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Lente in Drenthe

Dirkjankralt

Nog een prachtig plekje dat we tegenkwamen in het noorden van Drenthe, net ten zuiden van Appelscha. Vorig weekend stond alles hier nog schitterend in bloei. Op meer plekken in deze regio vonden we bollenvelden. Mocht je niet van de drukte van de Bollenstreek houden, dit is een prima alternatief; toeristen vind je hier nauwelijks. En de tulpenvelden doen zeker niet onder voor die op de bekendere locaties.

'529596' door Dirkjankralt '529596' door Dirkjankralt

Verenigde StatenGeorgia en Tennessee

Verenigde StatenGeorgia en Tennessee

Great Smoky Mountains

Dirkjankralt

Great Smoky Mountains National Park is bij het grote publiek misschien niet het bekendste, maar desondanks toch het drukst bezochte nationale park in de Verenigde Staten. Gelegen op de grens van North Carolina en Tennessee, maakt het deel uit van de Blue Ridge Mountains. De foto vormt gelijk de verklaring voor de benaming van deze bergen, want het ziet er zowel 'smoky' als 'blue' uit. Deze foto is gemaakt vanaf Clingmans Dome. Met z'n 2025 meter is dit niet alleen het hoogste punt van het park, maar ook gelijk van de staat Tennessee. Vanaf de parkeerplaats is het een halve mijl (af en toe) vrij pittig klimmen tot je de uitkijktoren bereikt, die een schitterend 360 graden panorama biedt.

'529276' door Dirkjankralt '529276' door Dirkjankralt

Nederland

Nederland

Met kop en schouders

Dirkjankralt

In het uiterste noorden van Drenthe, op een steenworp afstand van Friesland, kwamen we vrij onverwacht een aantal bollenvelden tegen. Onverwacht, omdat ik eerlijk gezegd niet wist dat ze ook op deze locatie te vinden waren. In een veld van gele "Strong Gold" tulpen, strekte dit rode exemplaar zich het verste naar de blauwe lucht uit.

'529081' door Dirkjankralt '529081' door Dirkjankralt

Verenigde StatenOhio, Indiana, Kentucky

Verenigde StatenOhio, Indiana, Kentucky

Kentucky spring

Dirkjankralt

Terwijl in Nederland de temperatuur niet boven de tien graden kwam, was de ´lente´ in Kentucky al een stuk verder gevorderd. Het was bijna dertig graden toen we deze koolzaadvelden tegenkwamen, gelegen aan Highway 31W. Deze loopt o.a. tussen Cave City (bij Mammoth Cave National Park) en Bowling Green. Als alternatief kun je ook de Interstate 65 nemen, die hier niet ver vandaan ligt. Maar als je geen haast hebt, zijn de kleinere en veelal extreem rustige Highways een veel betere optie.

'526637' door Dirkjankralt '526637' door Dirkjankralt

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

The cloud

Dirkjankralt

Na een lange dag rijden door Utah kwamen we rond de avond aan in Page, net over de staatsgrens in Arizona. Gedurende de rit erheen werden we getrakteerd op een van de grootste wolkbreuken die ik ooit heb meegemaakt. Ruitenwissers in de hoogste stand en nog konden we ternauwernood wat door de voorruit zien. Maar net zo plotseling als het begon, sloeg het weer ook weer om. Letterlijk binnen één minuut veranderde de lucht van een egaal grijze massa naar een stralende lucht. Ondanks dat het de rest van de avond droog bleef, kon ik vanuit het motel nog een dreigende lucht in de verte zien hangen.

'526221' door Dirkjankralt '526221' door Dirkjankralt

ZwitserlandGraubünden

ZwitserlandGraubünden

The road to freedom

Dirkjankralt

Een van de mooiere bergpassen die ik heb mogen bezoeken is de Julierpas, gelegen in kanton Graubünden, niet ver van de Italiaanse grens. Al in de Romeinse tijd was dit een belangrijke transportroute. De weg die er nu ligt werd in de eerste helft van de 19e eeuw aangelegd. Groot voordeel van de Julierpas is dat deze ook in de winter berijdbaar wordt gehouden. De pas verbindt Bivio met Silvaplana en bereikt een hoogte van 2284 meter.

'525970' door Dirkjankralt '525970' door Dirkjankralt

SpanjeBarcelona

SpanjeBarcelona

De scherven van Anton

Dirkjankralt

Dit is een detailopname van de zitbank in Park Güell, Barcelona. Het park dankt z'n naam aan de man die opdracht gaf het aan te leggen: Eusebi Güell. De bedoeling was dat Gaudí voor dit park ongeveer 60 woningen zou ontwerpen, maar uiteindelijk werden er maar twee gebouwd. Gaudí zelf bewoonde er eentje van. Naast deze woningen bestaat het park o.a. uit een zuilengang met daar bovenop een groot plein. Dit zou, als alle 60 woningen gebouwd waren, het centrale punt van het park zijn. Hier vind je ook de zitbank die om het hele plein kronkelt en versierd is met mozaïeken. Hiervoor werd allerlei gebroken aardewerk hergebruikt. Voor het door Gaudí ontworpen gedeelte van het park dient entree betaald te worden (€ 8,-). De rest van het park is echt een park, dus met veel bomen en struiken. Aangezien het tegen de heuvels aan gebouwd is, zijn er ook veel trappen. Nog twee tips: 1) Er mag maar een bepaald aantal bezoekers tegelijk in het park aanwezig zijn. Als je je kaartje hebt gekocht kan het dus zijn dat je moet wachten op het volgende tijdstip dat er nieuwe bezoekers naar binnen mogen. Eenmaal binnen geldt er geen tijdslimiet voor je bezoek. 2) Als je in het Gaudí gedeelte van het park bent, heb je veel uitgangen naar het openbare deel van het park. Let wel op: Als je eenmaal weer in dit openbare gedeelte bent, mag je niet meer opnieuw naar het Gaudí gedeelte, tenzij je bij de kassa een nieuw kaartje koopt. Dit wordt echter bij het aanschaffen van de tickets duidelijk aangegeven.

Community updates

ONZE NIEUWSTE EDITIE #94
22-10-2020 Morgen (vrijdag) valt Columbus-editie 94 op de mat bij abonnees, met een nieuwe rubriek over de Columbus Community. Met aandacht voor bijzondere Communityleden, hun reiservaringen en beste fotografietips. Vanaf nu in elke Columbus-editie!

REIZIGER VAN DE WEEK
16-10-2020 Ben jij de volgende Reiziger van de Week? Elke week zet de Columbus-redactie een reiziger in het zonnetje: iemand die een reisdroom heeft waargemaakt. Deze Reiziger van de Week  ontvangt een Osprey-tas cadeau en een ereplekje op deze webpagina en in ons blad. Je mag jezelf of iemand anders nomineren. Verras ons!

9-10-2020 De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

week 41 | Community toppers

IJsvogel in de vlucht Foto: Antwan

1. Topreview: Bayuda Volcanic-field, Soedan door Dianadm
2. Topfoto & tip: IJsvogel in de vlucht door Antwan
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Hestermaasdam
5. Nieuwkomer: Reisdromen

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Op dit moment is er geen fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik