Dianadm

10
Bosnië-Herzegovina Una-np
Bosnië-Herzegovina kent veel natuurschoon, maar het Una NP is toch wel toch wel één van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest in Europa. Het NP is vernoemd naar de rivier de Una en is nauwelijks bekend. Veel toeristen zul je hier niet tegenkomen, zelfs niet in het hoogseizoen. Het park is enorm uitgestrekt (bijna 200 km²) en het is onmogelijk om het in één dag te verkennen, zeker omdat de wegen onverhard zijn (lees slecht). Trek daarom zeker een paar dagen uit om het gebied te ontdekken. De natuur is hier de grootste attractie. Naast de vele watervallen waarvan de Martin Brod en de Strbacki buk de absolute toppers zijn, vind je er bergen, bossen en heel veel dieren. Er leven meer dan 100 verschillende soorten vogels maar ook grote roofdieren zoals beren, wolven en lynxen worden regelmatig gespot. Ben je actief ingesteld? Ga dan raften op de rivier. Dat is hier veilig en een stuk goedkoper dan in de omringende landen. Niet alleen de natuur is geweldig, maar ook wat betreft cultuur zit je goed. Je vindt er een groot aantal ruïnes en middeleeuwse kastelen die zeer de moeite waard zijn. Overnachten kan in het nabij gelegen stadje Bihać, maar veel leuker is om één van de dorpjes in het NP te slapen. Wij sliepen in Kulen Vakuf, een dorpje waar je je nog echt welkom voelt en waar je heerlijk kunt eten.
Highlight
  • veel natuurschoon
  • maar ook cultuur
  • amper toeristen
  • hoge dierdichtheid
  • geweldige plek voor een actieve vakantie
  • door de hoogte in de zomer minder warm dan de rest van het land
  • de ingangen 3 en 5 zijn goed berijdbaar met een ‘gewone’ auto
  • spotgoedkoop
  • slechte wegen
Review geplaatst op 2020-08-04
9
Letland Kemeri  NP
In Riga is het goed mogelijk om de stad met een groen uitstapje te combineren. Op een uur treinen (richting Tukums) ligt het stadje Kemiri. Hiervandaan is het nog een half uur lopen naar de ingang van Kemiri NP, bekend om zijn gigantische moeraslandschap met drassig gras en honderden meertjes. Op het eerste gezicht een vriendelijk gebied, maar er zijn hier al heel wat mensen, dieren en tanks (WO II) opgeslorpt en naar de bodem gezakt. Een echte killer dus. Tegenwoordig hoef je je daarover geen zorgen meer te maken. Er is een prachtige boardwalk, waarover je uren kunt wandelen en omdat het gebied zo groot is, kom je amper andere mensen tegen. Het landschap is uitzonderlijk mooi maar het beste uitzicht krijg je pas wanneer je op de uitkijktoren in het midden van het park klimt. Daar heb je een 360º-zicht over het hele NP en kun je de schoonheid ervan echt ervaren. Het gebied staat bekend om z’n grote variatie aan dieren, je kunt hier onder andere dassen, vossen, herten en vooral veel verschillende soorten vogels spotten. Een mindere (veel voorkomende) diersoort is de mug, dus zorg dat je DEET bij je hebt èn iets te drinken en te eten, want voorzieningen zijn hier niet.
Highlight
  • bijzonder gebied, ecologisch en historisch
  • weinig bezoekers, zelfs midden in de zomer
  • prachtig groen wandelgebied
  • goede verbinding vanaf Riga
  • OV is spotgoedkoop
  • gratis
  • veel muggen
  • geen voorzieningen
Review geplaatst op 2020-06-02
10
Tanzania Empakaai-ngorongoro-highlands
Grote kans dat je tijdens je reis naar Tanzania een bezoek brengt aan de Ngorongoro Crater. Terecht, maar het gebied heeft veel meer te bieden. Op een uur rijden vanaf de krater liggen de Ngorongoro Highlands met 7 uitgedoofde vulkanen, kale vlaktes en regenwoud. Een spectaculair landschap van ongekende schoonheid. De beste manier om de hooglanden te ontdekken is te voet. Er worden door diverse reisbureautjes wandelsafari’s aangeboden variërend van 2 uur tot enkele dagen waarbij je onderweg kampeert en je begeleid wordt door een (gewapende) ranger van de Ngorongoro Conservation Area Authority. Wij bezochten de Empakaai-krater (dagexcursie) die met een doorsnee van 6 km en een hoogte van 300 meter veel kleiner is dan zijn beroemde ‘broer’ Ngorongoro. De Empakaai is een ingestorte vulkanische caldera waarvan het grootste deel van het oppervlak wordt ingenomen door een sodameer waar duizenden flamingo’s te zien zijn. Groot wild en katachtigen zijn hier niet, wel veel zebra’s, waterbokken, jakhalzen en vogels. De afdaling naar beneden is steil en gaat over goed begaanbaar pad door het bos. Goede wandelschoenen zijn wel aan te raden. Beneden kun je in ongeveer 3 uur het meer rondwandelen en genieten van de stilte en schoonheid. De Highlands zijn nog redelijk onbekend en worden door weinig toeristen bezocht. Als je kennis wilt maken met een authentiek stukje Tanzania, is dit gebied een must om te bezoeken.
Natuurgebied Excursie Gebergte Activiteit Highlight
  • spectaculair landschap
  • fantastische ervaring
  • onontdekt gebied, nauwelijks andere toeristen
  • vanaf de kraterrand prachtig uitzicht op de Kilimanjaro en de Rift Valley
  • wandelsafari’s in verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden
  • buiten het gebaande pad
  • duizenden flamingo’s
  • er zijn weinig rangers, dus vroeg boeken is noodzakelijk
  • ongunstige weersomstandigheden (vaak bewolking en/of regen)
  • pittige klim omhoog (niet door de steilheid maar door de hoogte)
  • weinig wild
Review geplaatst op 2020-03-29
10
Soedan Meroe
In de Noord-Sudanese woestijn vind je meer piramides dan in heel Egypte. Absolute koploper is Meroë waar bijna 200 piramides in groepjes bij elkaar staan. De piramides zijn lang, slank en sierlijk (de typisch Nubische stijl) en hebben een hoogte van ongeveer 30 meter. Ze werden gebruikt om de (zwarte) farao’s in te begraven, een traditie die rond 300 v.Chr. uit Egypte overwaaide. Hoewel niet alle bouwwerken de tand des tijds hebben doorstaan (erosie en vernieling) is de site een absolute archeologische topper. Nergens op aarde vind je zoveel piramides bij elkaar. Ook de ligging is fantastisch, de piramides liggen tussen rode zandduinen waar de wind vrij spel heeft. Hierdoor zijn ze deels bedekt door zand wat voor een heel natuurlijke setting zorgt. Overnachten. Naast de piramides is een ‘veldje’ waar je je tent op kunt zetten. Er zijn geen faciliteiten (douche en wc), maar deze plek is zo uniek dat het best een nachtje basic kan. Hier overnachten heeft als groot voordeel dat je zowel de zonsopgang als de zonsondergang tussen de piramides kunt meemaken. Wil je wat meer luxe, er is een tented camp op 3 km afstand. Meroë zou toeristische topper kunnen zijn, maar omdat Sudan jarenlang negatief in het nieuws is geweest, komen er (nog steeds) amper toeristen. Wij hadden deze plek helemaal voor onszelf – op wat kamelendrijvers na - een geweldige ervaring!
Attractie Woestijn Cultuur Architectuur Highlight
  • fantastische ervaring
  • geweldige ligging
  • archeologische topper
  • unieke overnachtingsplek
  • nauwelijks toeristen
  • informatief museum
  • goed bereikbaar over verharde weg vanaf Khartoum (200 km)
  • geen
Review geplaatst op 2020-03-06
9
Zuid-Afrika
Grote kans dat je tijdens je reis naar Zuid-Afrika een bezoek brengt aan het Kruger NP. En terecht, Kruger is bekend om zijn goede safari mogelijkheden en grote hoeveelheden dieren die je hier kunt spotten. Vanwege de goede bereikbaarheid is het centrale en zuidelijke deel het meest populair bij toeristen, maar wil je iets minder standaard, ga dan naar het noordelijke deel van het NP. Het noorden is ruiger, meer weg van de gebaande paden en stiller omdat het lastiger te bereiken is. Omdat het gebied droger is dan de rest van het NP, zijn er wel iets minder dieren, maar het grote voordeel is dat je ze vaak voor jezelf hebt. Je kunt in dit deel van het park uren rijden, zonder maar een andere auto tegen te komen, een heel bijzondere ervaring. Door de overwegend lage begroeiing zijn de dieren goed te zien. En speciaal voor vogelliefhebbers, nergens anders komen zoveel verschillende vogels voor als hier. Net buiten de poort van de Phalaborwa gate kun je comfortabel overnachten, maar als je meer van het avontuur bent is het Punda Maria Rest Camp een prima alternatief. Je kampeert dan midden in de natuur met uitzicht op de dieren en wie wil dat nou niet?
Land
  • prachtige natuur met drooggevallen rivieren en eeuwenoud bos
  • lage begroeiing, waardoor je de dieren goed kunt zien
  • walhalla voor vogelliefhebbers
  • weg van de massa
  • de dieren heb je hier nog echt voor jezelf
  • weinig restcamps, zorg dat je voldoende benzine hebt
  • door droogte iets minder dieren
  • Camps alleen te boeken via San Parks, dus niet op de bonnefooi
  • minder goed te bereiken
Review geplaatst op 2020-02-23
9
Indonesië Kawah-ijen
De Ijen vulkaan op het Indonesische eiland Java is een natuurspektakel van formaat. Uniek door zijn metershoge blauwe vlammen (komt slechts op 2 plaatsen in wereld voor), het zuurste kratermeer ter wereld en de zwaveldragers die het zwavel aftappen en twee keer per dag 80 kilo zwavel omhoog brengen in rieten manden die ze aan een stok op de schouder dragen. De beklimming van de Kawah Ijen is pittig vanwege de hoogte (2250m) en de steilheid van de paden en het nachtelijk uur. De vulkaan is bereiken vanuit de omliggende dorpjes en het eerste deel gaat door een tropisch bos. Daarna begint de klim naar de kraterrand, ongeveer een kilometer steil omhoog en in het pikkedonker daal je af in de krater. Geen pad, dus puur op gevoel gaan ga je steen voor steen naar beneden. De gasmaskers die hier verplicht zijn, zijn geen overbodige luxe, evenals een gids die op de juiste momenten met zijn zaklantaarn bij schijnt. Ruim een uur later sta je ín de krater, middenin het meest onaardse schouwspel dat je ooit gezien hebt. Onderin de krater wordt het blauwe vuur zichtbaar dat alleen ’s nachts te zien is, een betoverend gezicht omdat de vlammen lijken te dansen. Een uur later, nog in het donker, klim je weer omhoog en zittend op de kraterrand zie je het langzaam licht worden en kun je genieten van een weergaloze zonsopgang. Ik vond dit echt één van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Java en de inspanning voor de volle 100% waard. Een aanrader voor wie van avontuur houdt.
Activiteit Excursie Natuurgebied Highlight
  • avontuurlijke hike
  • natuurspektakel, uniek in de wereld
  • adembenemende zonsopkomst
  • nog niet overspoeld door toeristen
  • zwaveldampen, gasmasker verplicht
  • pittig, niet voor iedereen weggelegd
Review geplaatst op 2020-01-05
9
Cuba Las-terrazas
In de heuvels van de Sierra de Rosana ligt het kunstenaarsdorpje Las Terrazas. Het dorp wordt omringd door een enorm natuurreservaat met dezelfde naam (UNESCO) en is vooral bekend om zijn terrasvormige heuvels vol pijnbomen. Het is hier groen, groener, groenst en eco-toerisme is al jaren de belangrijkste bron van inkomsten. De omgeving vraagt om ontdekt te worden. Dat kan op een actieve manier door te hiken, mountainbiken, paardrijden en/of kanoën, maar er zijn ook eenvoudige wandelingen in de omgeving van het dorp uitgezet. Geen zin in iets actiefs? Kom dan tot rust in de natuurlijke baden van Baños del San Juan. Het dorp heeft één hotel (hotel Moka) dat een prima uitvalsbasis is en waar je gerust enkele dagen kunt doorbrengen. Omdat Las Terrazas op de route van Havana naar Viñales ligt, kun je hier ook alleen een tussenstop maken. Bezoek dan vooral de Casa del Campesino, waar je samen met de Cubanen de beste koffie van heel Cuba kunt drinken.
Activiteit Wandelroute Natuurgebied Dorp Highlight
  • nauwelijks andere toeristen
  • makkelijk bereikbaar
  • eco bestemming
Review geplaatst op 2019-12-09
8
Turkije Cappadocië
De Ihlaravallei ligt ten zuiden van de stad Aksaray en is de groene uitzondering in het droge landschap van Cappadocië. De vallei ligt in een kloof, die in de loop van eeuwen uitgesleten is door de Melendir rivier en is omringt door hoge, loodrechte rotswanden, waarin meer dan 60 kerken en rotskapellen verscholen liggen. De kerken met de mooiste fresco’s zijn te vinden tussen Ihlara en Belisirama. Het is soms wel een klim om bij een kerk te komen, maar zeker de moeite waard. Het begin van de wandeling is in Selime, de afdaling naar beneden gaat eerst over een stoffig paadje en daarna over gevallen rotsblokken, maar hierna is er een goed begaanbaar pad (met af en toe een groot rotsblok waar je overheen moet). Aan het begin van de tocht zijn kleine, maar prachtige watervallen te zien, hierna volg je de rivier, verdwalen is onmogelijk. Soms is er een brug over de rivier, zodat je afwisselend in de zon en in de schaduw kunt lopen. Onderweg is het genieten van een oase van rust. Je hoort alleen de wind in de bomen en het ruisen van het water. De afstand die afgelegd wordt, is ongeveer 15 km, dit kan je in drie tot vier uur lopen (is afhankelijk van de hoeveelheid kerken je onderweg wilt zien). De vallei staat weliswaar in de Lonely Planet maar wordt amper bezocht, wij hebben er uren alleen gelopen. Dit komt waarschijnlijk door de bereikbaarheid. Je kunt er wel komen, maar je moet er wel moeite voor doen. Tip: neem voldoende water mee. Er zijn geen voorzieningen.
Highlight
  • prachtige hike door een prachtig gebied
  • avontuurlijk
  • weinig bezoekers, zelfs midden in de zomer
  • mooie kerkjes en fresco's
  • rustig
  • niet voor mensen die slecht ter been zijn
  • geen voorzieningen
  • kan er heet zijn
  • lastig om te bereiken
Review geplaatst op 2019-08-14
9
IJsland Borgarfjordur-eystri
Borgarfjördur Eystri is een afgelegen dorpje dat aan de Oostfjorden ligt. Het dorp wordt omringd door hoge bergkammen, waar zelfs 's zomers nog sneeuw op ligt. De weg ernaartoe is niet eenvoudig. Via de onverharde 946 is het zo'n 70 km hobbelen over grind, bulten en kuilen en door smeltwaterstromen. Bergopwaarts heb je kans om hele stukken in de wolken te rijden, maar de rit is meer dan de moeite waard. Als je het laatste stuk naar beneden rijdt, zie je het dorp al in de diepte liggen. De pittoreske rode huisjes staan gegroepeerd rond een baai en ook de omgeving van het dorp is prachtig. Je kunt hier wandelen en verschillende trekkings doen in het nabijgelegen natuurgebied Alfaborg. Overnachten kan in een hotel (de enige) of op de camping, heel druk qua toerisme is het hier nooit. De grootste attractie van het dorp is de papegaaiduikerkolonie, die één van de grootste van IJsland is en zeker niet onderdoet voor Latrabjarg in de Westfjorden. Op 5 minuten rijden van het dorp ligt Hafnarholmi, een piepklein schiereiland, waar de papegaaiduikers in grote getale voorkomen. Dit is dé plek om ze van dichtbij te zien. Je wandelt hier letterlijk tussen de nesten omdat deze op nog geen halve meter van het wandelpad liggen. Overdag zijn de vogels op zee, maar tegen de avond zitten veel papegaaiduikers voor hun holletje. De visvangst is binnen en het is tijd om uit te rusten en te socializen op de rotsen.
Dorp Attractie Natuurgebied Wandelroute Highlight
  • mooi wandelgebied
  • leuk pittoresk dorpje
  • je kunt heel dichtbij de vogels komen
  • rustig, vrijwel geen andere toeristen
  • lastig om te bereiken
  • het weer, altijd laaghangende bewolking en sneeuw
Review geplaatst op 2019-06-10
8
Spanje Barcelona
In Barcelona wemelt het van de streetart. Sinds het begin van deze eeuw trekt de Catalaanse hoofdstad graffiteros aan van over de hele wereld. Hierdoor is het straatbeeld verfraaid en zijn de lelijke elementen in de stad weggewerkt. In tegenstelling tot veel andere steden zijn hier geen grote murals, maar kleine, subtiele kunstwerkjes. En juist omdat de werken klein en minder prominent aanwezig zijn, zijn ze moeilijk te vinden. De oplossing hiervoor is een streetart-tour waarbij je samen met een local op zoek gaat naar de mooiste werken. Dat is dubbel leuk, want je komt op plekken die je zelf niet zou vinden en leert tegelijkertijd meer over de stad. Samen met Mike van Barcelona Street Style Tour verkennen we de wijken El Borne en Barri Gòtic, Je moet hier goed om je heen kijken om alle kunstwerkjes te ontdekken, dit varieert van kleine mozaïeken tot beeldjes en mooi beschilderde deuren. Achter ieder kunstwerk schuilt wel een verhaal of een boodschap. Barcelona Street Style Tour organiseert iedere dag twee tours. Meedoen is gratis, maar het is wel gebruikelijk om achteraf een fooi te geven.
Stad
  • het 'andere' Barcelona
  • 'ontdekkingstocht' - leuk om te doen
  • leerzaam
  • geen
Review geplaatst op 2019-05-14
8
Bulgarije Zuidwest Bulgarije
Wil je op een relaxte manier kennismaken met Bulgarije, neem dan de trein. Het land heeft een uitgebreid spoornetwerk en één van mooiste treinroutes is het traject Septemvri – Dobrinisjte waar de trein dwars door het Rhodopengebergte gaat. Je rijdt langs bergen, bossen, bergweiden en rotsformaties. In de dorpjes die voorbij glijden, zie je het boerenleven dat in het moderne westen allang verdwenen is en hoe hoger de trein stijgt, hoe ruiger het landschap wordt. De rit gaat per slowtrain en dat betekent ook echt langzaam. Over 125 km spoorlijn doe je al gauw 5 uur en omdat hier alleen maar oude treinen rijden, is het ook niet echt comfortabel. Maar het is het waard. De uitzichten zijn soms zo spectaculair dat het lijkt of deze smalspoorroute speciaal voor het toerisme is aangelegd, maar niets is minder waar. Voor veel bewoners van het gebied is dit het enige vervoersmiddel en dé manier om bijvoorbeeld met hun waren naar de markt te gaan. Je moet daarom niet gek opkijken als er onderweg boeren instappen met kippen of grote emmers pruimen. Septemvri ligt op ongeveer een uur treinen vanaf Sofia (de lijn richting Plovdiv). Voor de prijs hoef je het niet te laten, een enkeltje kost niet meer dan 3.50 euro (2019).
Regio
  • mooie treinroute
  • prachtige uitzichten onderweg
  • duurzaam
  • relaxed
  • grote kans op ontmoetingen met lokale bevolking
  • goedkoop
  • je moet geen haast hebben
  • trein rijdt vaak niet op tijd
  • niet echt comfortabel
Review geplaatst op 2019-04-16
8
India Camel-research-center-bikaner
Het Camel Research Center of Camel Farm in Bikaner is uniek in de wereld. Op de boerderij wordt onderzoek gedaan naar kamelen/dromedarissen en hun belang voor het ecosysteem van de woestijn. Er worden honderden dieren gehouden van 3 verschillende rassen. Een ideale plek om kinderen kennis te laten maken met kamelen, zonder dat je meteen een kamelensafari hoeft te doen. Je kunt hier de dieren aaien, kamelenmelk drinken (zoutig) of kamelenijs eten en zelfs voor een klein bedrag (50 Rs) een ritje maken. Een leuk uitje voor een uur of 2. Omdat de Camel Farm naast onderzoekcentrum ook een fokkerij is, is de kans groot dat je ook geboorte meemaakt. Wij hebben dat geluk en zien een baby geboren worden. Na een vrije val van 2.5 meter staat de kleine binnen een paar minuten al (wankel) op zijn poten. Op dat moment kan hij ook kennismaken met zijn 'tantes', die vol ongeduld bij de omheining staan te wachten, een kennismaking die bijzonder en warm is. Echt heel leuk om mee te maken. De Camel Farm ligt ongeveer 8 km buiten de stad en is vrij eenvoudig te bereiken per taxi of tuktuk, het entree is 100 Rs. Zeker een bezoek waard, ook voor grote mensen.
Activiteit Excursie Highlight
  • Uniek in de wereld
  • Kans om een geboorte mee te maken
  • Leerzaam, interessant museum
  • Leuk voor kinderen en volwassenen
  • Kan er warm zijn
  • Kan druk zijn in het hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-03-24
9
Costa Rica El-bosque-eterno-de-los-ninos
El Bosque Eterno de los Niños, vertaald 'Het Eeuwige Woud der Kinderen', is het grootste privéreservaat van CR, gekocht door kinderen uit meer dan 40 landen. Een initiatief dat gestart is in 1986 met als doel het tropisch regenwoud en de bijbehorende fauna te behouden, en dat is gelukt. Het reservaat is in ruim 30 jaar gegroeid van 6000 naar 20.000 ha. Het gebied ligt tussen twee bekende trekpleisters in, het vulkaanpark Arenal en Monteverde-nevelwoud en omdat deze plaatsen steeds drukker worden, zijn veel dieren naar El Bosque Eterno de los Niños getrokken. Je vindt hier 50% van alle voorkomende diersoorten van CR, waaronder jaguars, tapirs en 700 verschillende vlindersoorten. Het reservaat is minder bekend en minder toegankelijk en hierdoor komen er veel minder bezoekers.Het telt 3 biologische stations waar je kunt overnachten in één van de zes kamers en een heerlijke Costa Ricaanse maaltijd geserveerd krijgt. Er is ook een onderwijscentrum voor kinderen, waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt. Er zijn vogel-, dag- en nachtwandelingen, die elk 2 uur duren en waarbij je goed het verschil kunt zien tussen het bos overdag en ’s nachts. Een unieke ervaring, die je zeker niet wilt missen. Het minpunt is dat het slecht bereikbaar is. De laatste 6 km gaan dwars door de jungle over een nogal extreme weg, een 4 WD is daarom een must. De coördinaten van het San Gerardo station waar wij hebben overnacht zijn 10 ° 21'34.77 "N, 84 ° 47'27.57" W
Natuurgebied Excursie Highlight
  • eco-bestemming
  • prachtige natuur
  • hoge dierdichtheid
  • rustig, weinig andere bezoekers
  • wandelingen zijn een unieke ervaring
  • educatief
  • weinig overnachtingsplaten - reserveren moet
  • moeilijk bereikbaar
Review geplaatst op 2019-03-10
8
Armenië Karahunj
Karahunj is een groot megalithisch complex dat in een prachtige bergachtige omgeving in de provincie Sisian ligt. Het monument is 3500 jaar ouder en vooral ook ruwer dan zijn equivalent Stonehenge en behoort tot de oudste stenen bouwwerken ter wereld. Het bestaat uit 204 verticaal geplaatste puntige stenen die in het midden een cirkel vormen. Hiervan hebben er 84 een rond gat hebben en lang was het onduidelijk waar deze voor dienden. Maar nu is ontdekt dat het een observatorium was, waarmee de bewegingen van de zon, maan en sterren bekeken konden worden. De gaten dienden als telescopische gereedschappen en zijn met zo’n precisie in de stenen aangebracht dat ze zelfs nu nog gebruikt kunnen worden. Om dit te bewijzen, organiseert het plaatselijke museum eens per week een ‘sterrenwacht-avond’ (als het niet bewolkt is). En omdat deze plek ver van de bewoonde wereld ligt, is het hier ’s avonds pikdonker en zie je duizenden sterren en als het meezit ook nog de melkweg. Het is wel handig om vooraf te informeren of de avond doorgaat (bij de VVV in Sisan). Karahunj ligt aan de M12 en wordt goed aangegeven. Na een klein klimmetje loop je zo op de stenen af.
Activiteit Natuurgebied Highlight
  • leuke activiteit
  • unieke sterrenwacht
  • prachtige ligging
  • weinig andere toeristen
  • gratis
  • ligt afgelegen
  • kan er koud zijn
Review geplaatst op 2019-02-13
8
Armenië Khndzoresk
Cappadocië staat bekend om zijn grotwoningen, maar ook in Armenië vind je een soortgelijke locatie. In het dorp Khndzoresk in de zuidelijke regio Syunik, ligt een grote grottenstad die van de 13de eeuw tot de jaren ’60 van de vorige eeuw bewoond is geweest. Je ziet hier zowel natuurlijke, als uitgehakte grotten, die tegen de steile hellingen van de Khor Dzor-kloof liggen. Op het hoogtepunt woonden er zo’n 15.000 mensen in de klifwoningen en waren er voorzieningen als kerken, winkels en scholen. Veel grotten liggen bovenop elkaar en een complex systeem van touwen en ladders was nodig om elkaar te kunnen bereiken. De westkant van de kloof is behoorlijk overwoekerd, maar aan de andere kant is een groot deel van de stad nog steeds zichtbaar en toegankelijk. Een steengoede ervaring om te bekijken en een walhalla voor klimliefhebbers. Om er te komen is al een avontuur op zich. Vanaf de stad Goris zijn de eerste twee kilometer nog geasfalteerd. Vanaf de afslag (Stepanakert Rd) wordt het een behoorlijk ruig traject en je moet echt een goede auto hebben, anders is het niet te doen. Parkeren kan bij een kleine winkel en vanaf daar kun je een trap van 400 treden afdalen voordat je een hangbrug bereikt. De 160 meter lange brug ligt er sinds 2012 en vormt de verbinding tussen het nieuwe dorp en de oude grottenstad, een overbrugging tussen het heden en verleden en het bijzondere aan deze brug is dat hij eigenhandig gebouwd is, zonder moderne machines.
Activiteit Dorp Cultuur Gebergte Highlight
  • gratis
  • prachtige ligging
  • unieke locatie
  • onontdekt, geen andere toeristen
Review geplaatst op 2018-12-12

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 37 | Community toppers

Ongerept Ndutu Foto: Ellen69

1. Topreview: Namibië • Twyfelfontein door Barga
2. Topfoto & tip: Ongerept Ndutu door Ellen69
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: LRison
5. Nieuwkomer: A.debeen

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik