Dianadm

'1121457' door Dianadm '1121457' door Dianadm

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Bij de Ari's

Dianadm

De markten in Ethiopië zijn een lust voor je zintuigen en de ultieme plek om de lokale bevolking te ontmoeten, die naar de markt komen om te (ver)kopen en te socializen. We zijn hier in Jinka, een leuke, kleine stad aan de rand van de Omovallei. De stad ligt midden in het leefgebied van de Ari's, een minderheid die hun nomadenbestaan heeft opgegeven en hier permanent woont. De Ari's zijn over het algemeen wat welvarender dan de omringende stammen en houden zich vooral bezig met de landbouw. De landbouwproducten worden verhandeld op de markt. Het is hier druk, kleurrijk en chaotisch. Alle waren worden op de grond uitgestald en liggen kriskras door elkaar heen, daartussen lopen potentiële kopers en soms ook nog loslopend vee. Het gaat er gemoedelijk aan toe en zelfs het maken van foto's lukt hier zonder veel gedoe of betalen. Engels spreken ze niet en hun taal verstaan we niet, maar met handen en voeten komen we een heel eind. Tegen zonsondergang is het nog steeds een drukte van belang. Overal gebeurt wel wat, je komt hier echt ogen en oren tekort.

'1121331' door Dianadm '1121331' door Dianadm

IndonesiëNorth Sumatra

IndonesiëNorth Sumatra

Badhuis Tangkahan

Dianadm

Bij het plaatsje Tangkahan worden verstoten en gehandicapte olifanten uit het Gunung Leuser NP opgevangen. Zij hebben hier een groot stuk jungle tot hun beschikking waar ze vrij kunnen rondlopen. Iedere ochtend nemen de dieren een bad in de Buluh rivier. Na dit dagelijkse ritueel mag je zelf de olifanten een flinke wasbeurt geven. Het bedrag (25 euro) dat je hiervoor betaald komt volledig ten goede aan de verzorging van de olifanten. Heel gaaf om te doen en dichterbij een olifant kun je niet komen. En als je ‘geluk’ hebt zoals wij, word je na afloop ook nog eens getrakteerd op een heerlijke olifantendouche.

'1121147' door Dianadm '1121147' door Dianadm

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Gletsjerwandelen bij.

Dianadm

Yulong Mountain ligt ongeveer 30 km boven de stad Lijiang en is een uitloper van de Himalaya. De berg heeft een hoogte van 5600 meter en je vindt hier de meest zuidelijk gelegen gletsjer van het noordelijk halfrond. Met de kabelbaan (één van de hoogste ter wereld) kom je tot 4500 meter en hiervandaan is het nog 150 meter klimmen naar het panoramapunt. Dat klinkt als een simpele klim, maar omdat de kabelbaan in korte tijd een flinke hoogte overbrugt, heb je extra last van de ijle lucht en moet je om de paar meter op adem komen. Een spuitbus met zuurstof, die je onderaan de berg kunt kopen, is daarom geen overbodige luxe. De klim is zeer de moeite waard. Vanaf het uitzichtpunt heb je een 360º- view over de prachtige omgeving. Het uitzicht over het dal, de bergen en gletsjer is in alle opzichten adembenemend.

'1121009' door Dianadm '1121009' door Dianadm

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Drukte aan de Coast

Dianadm

De Cape Coast is een inspirerende plek om te fotograferen, van de hectische taferelen in de havens, de vissersboten op het strand tot de visverkopers die je op elke straathoek tegenkomt. Het leukst is om je tussen de vissers te begeven. De drukte, kleuren en geuren maken grote indruk, maar het uitzicht vanaf het (voormalige) slavenfort is minstens zo geweldig. Op het strand krioelt alles en iedereen door elkaar, overal gebeurt wel wat. Hier kun je toch uren naar kijken!

'1120896' door Dianadm '1120896' door Dianadm

NepalDhading - Nepal

NepalDhading - Nepal

Homestay met een...ui

Dianadm

Tijdens de driedaagse Dhading-trekking wandelen we over heuvels en bergen en langs dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Bezienswaardigheden zijn er niet, maar juist het dagelijkse leven van de Newari-bevolking is wat het zo speciaal maakt. Hier vind je nog ongerepte en authentieke cultuur. Onderweg overnachten we bij Nepalese families in zeer eenvoudig onderkomens. Ghalehaun is onze eerste stop. Van slapen komt niet veel op de gammele stapelbedjes en wassen moet gewoon buiten bij de kraan. Heel koud, maar wel met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya. Een onvergetelijke ervaring en je draagt ook nog eens bij aan de ondersteuning van je gastgezin en hun familie.

'1120776' door Dianadm '1120776' door Dianadm

IranGilan

IranGilan

Rudkan in de wolken

Dianadm

Verborgen in de bossen van noordelijke provincie Gilan ligt Qal'eh Rudkhan, een middeleeuwse vesting uit de pre-islamitische tijd. Het kasteel ligt op twee bergtoppen en is te bereiken via een trap van 1024 treden, een pittige klim van ruim 3 km via een kronkelende route door het bos. Pas de laatste meters voor de top wordt toegangspoort van het kasteel zichtbaar. Qal'eh Rudkhan is de oudste bakstenen vesting van Iran en is prachtig bewaard gebleven. Via een wandelpad kun je het complex van alle kanten bewonderen en dan zie je pas hoe enorm groot het is, de muren rond het kasteel zijn meer dan 1.5 km lang. Wij bezoeken het kasteel de ochtend na een hele dag regen. De wolken hangen nog laag rond bergtoppen, wat wel voor een mysterieuze setting zorgt. Door de regen zijn de bemoste traptreden spekglad, over de afdaling doen we daarom net zolang als de klim naar boven. Helemaal vervelend is de terugtocht overigens niet. Rudkan is een attractie voor Iraanse toeristen en zij hebben massaal hun kleedjes uitgerold langs de trap. Om de paar meter is er wel een familie die een praatje met je wil maken.

'1120540' door Dianadm '1120540' door Dianadm

TogoTamberma Valley

TogoTamberma Valley

Trots in Tamberma

Dianadm

De vallei van Tamberna is een fantastisch gebied. Je vindt er glooiende heuvels en enorme baobabs, maar het mooist zijn toch de dorpen met de iconische kasteelachtige huizen, de tata’s, die versterkt zijn en uit meerdere verdiepingen bestaan. De Tamberma architectuur staat bekend als één van de mooiste van Afrika Het gebied kun je het best wandelend ontdekken, waarbij je van dorp naar dorp loopt. Er leven hier verschillende stammen (de Fon, Fon, Ewe, Somba en Peul) en door het isolement van de vallei zijn eeuwenoude tradities en gebruiken vrijwel onveranderd gebleven. Onderweg heb je regelmatig mooie ontmoetingen, zoals met deze trotse Ewe-vrouw die alle tijd nam voor een praatje.

'1120451' door Dianadm '1120451' door Dianadm

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Heilige Mona

Dianadm

In Ghana kun je maar beter geen aap zijn, want je wordt òf opgegeten òf verhandeld. Tenzij je een Mona aap bent en het geluk hebt om in natuurpark Baobeng- Fiema te wonen. De bewoners van dit gebied beschouwen de apen als heilige wezens omdat volgens hen de geest van overleden slaven in de Mona meerkatten voortleeft. En die verering gaat ver. Er mag niet op de dieren worden gejaagd en er mag ze ook geen pijn worden gedaan. Als één van de apen overlijdt, is er een uitgebreide eredienst en worden ze in een klein kistje begraven op het apenkerkhof. Omdat de Mona's hier geen natuurlijke vijanden hebben, zijn ze totaal niet schuw. Het is erg leuk om door het bos te lopen en ze allerlei capriolen en kattenkwaad uit te zien halen. Wij waren er in januari net na een geboortegolf. Overal waar je keek zag je kleine aapjes. Deze pasgeborene was nog een beetje nat en zat in de veiligheid van zijn moeders armen.

'1120265' door Dianadm '1120265' door Dianadm

IranAlborzgebergte

IranAlborzgebergte

Oneindige rijst

Dianadm

Het Alborzgebergte heeft het perfecte klimaat voor het verbouwen van rijst. Het is één van de natste regio’s van Iran en de temperatuur ligt hier een stuk lager dan in de rest van het land. Het gebied is goed voor twee oogsten per jaar en dit gebeurt nog volledig op de traditionele manier. We zijn hier in Shulam, een dorp dat tegen de flanken van het gebergte ligt. Anders dan in Zuidoost Azië zijn de rijstvelden hier vlak en strak, goed voor mooi lijnenspel en ideaal om tussendoor te wandelen. Tot zover het oog reikt zie je hier rijstbouw en elk jaargetijde levert prachtige beelden op. Groen als de rijst is geplant en goudgeel als de rijst bijna kan worden geoogst. Deze foto is begin mei genomen, net nadat de eerste rijst is aangeplant. De velden staan nog grotendeels onder water. Een wonderschoon landschap waar we twee volle dagen van hebben mogen genieten.

'1120172' door Dianadm '1120172' door Dianadm

Soedan

Soedan

Kraterlandschap

Dianadm

Deze Bisharin-vrouw kwam in de Atrunkrater zo mijn beeld inlopen. Ze is net als wij afgedaald in de krater en neemt een kijkje bij de ezels en de dromedaris die zich te goed doen aan het gras. De Atrunkrater is ongeveer een miljoen jaar geleden ontstaan tijdens de laatste vulkaanuitbarsting in Soedan. In de krater vind je een meer dat gevuld is met zout water en dit zout wordt al eeuwenlang handmatig gewonnen, passief door het indampen van de zoute modder en actief door het afborstelen van de zoutkorsten langs de oever. De ezels en dromedarissen zorgen voor het vervoer van het zout, maar zolang er nog niet genoeg verzameld is, kunnen ze vrij rondscharrelen. De kraterbodem van de Atrun is niet alleen bezaaid met stenen maar er is ook veel groen dat in plukken over de krater verdeeld ligt. Voedsel genoeg voor alle dieren en omdat het gras altijd groener is aan de overkant, zijn ze constant in beweging.

'1120020' door Dianadm '1120020' door Dianadm

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

In mootjes hakken

Dianadm

Hout is de voornaamste bron van brandstof in Ethiopië. Het hout komt van eucalyptusbomen, een snel groeiende boom die zo'n honderd jaar geleden geïntroduceerd werd om een eind te maken aan het groeiend houttekort. Pas toen het grootste deel van Ethiopië ermee was bebost, bleek dat de boom heel veel water verbruikte, de grond verarmde en erosie was het gevolg. Toch werd besloten de eucalyptusbomen te houden, de voordelen waren groter dan de nadelen, wel ging men op zoek naar alternatieve brandstoffen. Tegenwoordig wordt er op kleine schaal biogas gewonnen (uit koeienmest), dit is echter voor veel mensen te duur want niet iedereen heeft genoeg geld om koeien te houden. Ondanks dat houtkap ontmoedigd wordt, wordt er in hele land nog volop gekapt. Ook hier in Badir Har. Voor bijna elk huis ligt wel een bos hout dat gebruikt gaat worden om op te koken of het huis te verwarmen, maar daarvoor moet het wel eerst in kleine mootjes worden gehakt.

'1119913' door Dianadm '1119913' door Dianadm

BeninCotonou

BeninCotonou

Place du Marché...Flo

Dianadm

Het is een drukte van belang in de lagune van Lac Nokoué. Het is marktdag en de bootjes varen af en aan om handel naar de drijvende markt te brengen of juist om nieuwe voorraden in te slaan. Een kleurrijk en vooral ook vrolijk gebeuren. De markt in Cotonou is dé ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking die hier van heinde en ver naartoe komt peddelen. Bijna alles is er te koop, van plastic sandalen, groenten en fruit tot traditionele juwelen. De markt is groot maar wel één die authentiek aanvoelt, een plek waar je urenlang kunt rondkijken zonder je ook maar een moment te vervelen.

'1119639' door Dianadm '1119639' door Dianadm

IndonesiëEast Java

IndonesiëEast Java

Tawangmangu

Dianadm

Het dorp Tawangmangu ligt op 1000 meter hoogte en heeft daarom een aangenaam koel klimaat. Het dorpje ligt op de flanken van de Lawu-vulkaan en in de omgeving kun je heerlijk wandelen en genieten van vergezichten op de schilderachtige valleien en felgroene heuvels die begroeid zijn met theeplanten. De thee die hier verbouwd wordt is de groene Sunda Purwa die overal in Indonesië aangeboden wordt. Zonder nadenken drink je het op maar na een bezoek aan een plantage, waar je ziet hoe zwaar het werk is voor de vrouwen, kijk je voortaan toch met meer respect naar je theetje!

'1119523' door Dianadm '1119523' door Dianadm

CubaHavana

CubaHavana

Een sigaartje op...st

Dianadm

Habana Vieja is een waar El Dorado voor fotografen. De tijd lijkt er te hebben stilgestaan, het is er authentiek, levendig en kleurrijk. Weg van de drukte ervaar je nog het echte Cubaanse leven dat zich voornamelijk op straat afspeelt. Veel luxe heeft de bevolking niet, maar ze vinden het bijna altijd goed wanneer ze gefotografeerd worden, zonder dat daar gelijk ‘one dollar’ tegenover hoeft te staan. Deze man zat in de deuropening te genieten van zijn sigaartje en van de wereld om hem heen.

'1119425' door Dianadm '1119425' door Dianadm

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Ngorongoro: ga vroeg.

Dianadm

Bij Ngorongoro mag je al heel vroeg de krater in. Het is nog donker als we door de poort rijden en voorzichtig aan de afdaling beginnen omdat we maar een paar meter zicht hebben. Maar als het lichter wordt en de eerste zonnestralen het landschap bereiken, is het meteen optimaal genieten! Doordat de vlaktes volledig omringd zijn door de kraterwanden, heb je hier een bijzondere windval en thermiek. Hierdoor ontstaan er spectaculaire wolkenformaties, waar 's ochtends vroeg de zon doorheen prikt. Dit zet de achtergrond in het het licht. Je ziet hier ook een gedeelte van Lake Magadi, het sodameer dat een groot deel van de kratervloer beslaat en er vanaf boven uitziet als een dikke plak zout. Als je als één van de eersten de krater in gaat, kun je af en toe je auto stilzetten om een foto te maken, zonder dat er gelijk een hele file achter je ontstaat. Wij kampeerden op de kraterrand, waardoor dit mogelijk was. Steenkoud, maar met een prachtig uitzicht. Wil je wat meer luxe dan kun je terecht in 'the Ngorongoro Crater lodge', die niet ver van de campsite ligt.

'1119325' door Dianadm '1119325' door Dianadm

Soedan

Soedan

Zoutvervoer

Dianadm

Het Bayuda Volcanic-field is lang voor de buitenwereld verborgen gebleven. Ongeveer een eeuw geleden werd het bij toeval op luchtfoto’s ‘ontdekt’ en zelfs nu nog moet je goed zoeken op Internet, wil je info over het gebied vinden. In het hart van de lavavelden ligt de Atrun-krater, die ongeveer een miljoen jaar geleden is ontstaan tijdens de laatste vulkaanuitbarsting in Soedan. Het kratermeer is gevuld met met zout water en dit zout wordt al eeuwenlang gewonnen door Bisharin-families. Dat gebeurt nog steeds met de hand op een vrij arbeidsintensieve manier (ik heb hier al eerder een foto van geplaatst). Deze man is op weg naar de krater en zorgt voor het vervoer van het zout naar de dorpen in de omgeving. Hoewel de zoutwinning hier op kleine schaal gebeurt, is het de belangrijkste bron van inkomsten voor de lokale bevolking.

'1119189' door Dianadm '1119189' door Dianadm

IerlandBurren

IerlandBurren

Versteende stilte

Dianadm

Aan de westkust van Ierland vind je het bijzondere landschap van de Burren of Bhoireann, wat in het Gaelisch 'stenige plaats' betekent. En stenig is het... De Burren bestaat uit een enorm geërodeerd kalksteenplateau (1300 km²). Door het terugtrekkende landijs van de laatste ijstijd zijn er sleuven (grikes) in het zachte gesteente 'getrokken', die soms tientallen meters diep zijn en waar nu planten een beschut plekje hebben gevonden. Een natuurgebied vol wonderlijke vormen: fascinerend, uniek en fotogeniek. Het vraagt wel wat handigheid om hier te wandelen. Veel stenen zijn ongelijk, (vaak) nat, glad en door de sleuven moet je van steen tot steen springen. Dit heeft als grote voordeel dat slechts weinigen zich hieraan wagen. Een uitdaging maar absoluut de moeite waard. Dit stukje Burren vind je aan de Atlantische kustweg R477 iets voorbij Ballyvaughan.

'1119086' door Dianadm '1119086' door Dianadm

IndonesiëBromo Tengger Semeru NP

IndonesiëBromo Tengger Semeru NP

Cemoro Lawang

Dianadm

De zonsopkomst bij de Bromo-vulkaan behoort tot de fraaiste ter wereld. De combinatie van een spectaculair maanlandschap, de optrekkende mist en gouden zonnestralen zorgen voor een waanzinnig mooi schouwspel en één van de meest bijzondere ervaringen tijdens mijn reis door Java. De beste plek om de zonsopkomst te bekijken is vanaf het viewpoint op de naastgelegen Penanjakan vulkaan. Hier heb je niet alleen een fantastisch uitzicht op de het Bromo massief, maar ook op het bergdorp Cemoro Lawang. Het dorp is dé ideale uitvalsbasis om de vulkaan te beklimmen. Cemoro Lawang ligt gedrapeerd over de rug van de Tengger-caldera en laat zich het mooist fotograferen met een drone. Bij gebrek daaraan zat er voor mij niets anders op dan half hangend over een hek deze foto te nemen.

'1119000' door Dianadm '1119000' door Dianadm

Zuid-AfrikaDrakensbergen

Zuid-AfrikaDrakensbergen

Op pad met Bandile

Dianadm

We zijn op pad met Bandile, onze gids in Drakensbergen, die vol enthousiasme verteld over de planten en kruiden die we onderweg tegenkomen. Veel van de planten zijn geneeskrachtig en werden in het verleden gebruikt door sjamanen van de San of Bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Het sap uit de bladeren werd gebruikt voor spirituele doeleinden en om ziekten te genezen, terwijl uit de wortels natuurlijke kleurstof werd gewonnen waarmee duizenden rotstekeningen zijn gemaakt. Deze worden gezien als de eerste menselijke kunstuitingen.

'1118834' door Dianadm '1118834' door Dianadm

Soedan

Soedan

Lost city

Dianadm

Soedan heeft naast prachtige en onontdekte landschappen veel archeologische sites. Bij de ruïnestad Dungulah vind je een combinatie van deze twee. Dungulah was ooit de levendige hoofdstad van het kleine christelijke koninkrijk Makoeria. Er waren paleizen, kerken, huizen en een fort, de Thronehall, waar 7 eeuwen lang Nubische koningen werden gekroond. Tot het koninkrijk in de 14de eeuw veroverd en verwoest werd door de Arabieren. Van de stad restte slechts ruïnes, wat bleef was het fort, dat de geschiedenis overleefde en nog eeuwenlang gebruikt werd als moskee. Vanaf het fort ligt de voormalige hoofdstad aan je voeten, een mooie en vooral ook interessante plek, maar de omgeving is misschien nog wel mooier. Dungulah ligt aan de Nijl en beide oevers zijn begroeid met palmbossen, een ligging aan de rand van vruchtbaarheid. Nog mooier wordt het als het avondlicht de ruïnes en de omringende woestijn oranje kleurt. Een magisch moment, wat nog eens extra benadrukt wordt door de allesoverheersende stilte.

'1118736' door Dianadm '1118736' door Dianadm

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

AvondWad

Dianadm

De Waddenzee staat bekend om zijn fraaie zonsopkomsten, maar de zonsondergang mag er ook zijn. Halverwege de Waddendijk, ter hoogte van het dorp Buren (Ameland) ligt een brede trap, een soort kleine tribune, waar je in alle stilte van het uitzicht kunt genieten. Zittend op één van de treden heb je een prachtig zicht op de zee en de drooggevallen zandplaten en hoe later het wordt, hoe zachter de kleuren, waardoor een soort aquarelachtige sfeer ontstaat. Het Waddengebied is uniek in de wereld. Door de natuurlijke dynamiek van de wind en het getijde is het Wad altijd in beweging. Hierdoor ervaar je het landschap elke dag weer anders.

'1118361' door Dianadm '1118361' door Dianadm

KroatiëKrka 

KroatiëKrka 

World of water

Dianadm

Het Krka Nationaal Park is een betoverende plek. Overal zie, hoor en voel je water. Het borrelt, bruist, kabbelt en stroomt in de vorm van beken, riviertjes en watervallen. Hofleverancier van al dit water is de turquoise kleurige Krka-rivier die zich een weg baant door een enorm oerbos, een schitterend gebied en met recht één van de highlights van Kroatië. Wij kamperen vlakbij de ingang en het voordeel hiervan is dat je 's morgens meteen om 7 uur het park in kunt. Hierdoor heb je alle tijd om alles goed te bekijken en als je dan ook nog buiten het hoogseizoen bent, dan heb je dit prachtige stuk natuur helemaal voor jezelf.

'1118076' door Dianadm '1118076' door Dianadm

CubaMatanzas

CubaMatanzas

Hij is een zij

Dianadm

In deze pride week mag een foto van een LHBT ’er natuurlijk niet ontbreken. Dit is Giselle, we ontmoeten haar tijdens een koffiestop in Manicaragua, waar ze als serveerster werkt in het plaatselijke koffietentje. Bij gebrek aan andere klanten heeft ze wel tijd voor een praatje. Giselle is geboren als Salvador en is net aan haar transitie begonnen. De eerste hormoonbehandelingen zijn achter de rug, het begin van een twee jaar durend traject dat volledig gesponsord wordt door de staat. Dat klinkt mooi, maar in een land waar homofobie en machisme de norm is, is dit zeker een dappere beslissing. Officieel heeft Cuba het goed voor elkaar met een jaarlijkse gaypride en een organisatie die voor gelijkheid voor alle geaardheden pleit (CENESEX), maar de praktijk is net even anders. LHBT ’ers zijn vaak het slachtoffer van psychologische oorlogvoering en worden regelmatig zonder reden gearresteerd. Toch is Cuba nog één van de beste plekken in Latijns Amerika om ‘anders’ te zijn. Giselle heeft inmiddels haar haar blond geverfd en haar broek verruilt voor een rok. Ze heeft alle vertrouwen in een mooie toekomst en dat wens ik haar ook toe. Bij het afscheid mag ik een foto nemen, maar alleen wel mèt de onvermijdelijke Cubaanse sigaar ;)

'1117766' door Dianadm '1117766' door Dianadm

NepalPokhara

NepalPokhara

Peddelen op Lake Phew

Dianadm

Als je een bezoek aan Nepal brengt, sla dan vooral Pokhara niet over. Pokhara is dé uitvalsbasis voor trektochten naar het machtige Annapurna-gebergte, maar daarnaast is het ook een stad waar je naartoe gaat om uit te rusten na alle inspanningen. Als er één plek rustgevend is dan is het wel het Phewa Lake. Bij het North Lakeside kun je op twee plekken een bootje huren om heerlijk op het meer rond te dobberen. Geniet van de stilte en vaar vooral richting het zuiden om een magnifiek uitzicht te hebben op het Himalaya-gebergte. Grote kans dat je onderweg een visser tegenkomt die na een dagje toeristen rondvaren tegen de avond een mooi plekje zoekt om zijn net uit gooien.

Community updates

WINNAAR GRIEKSE GEHEIMEN
23-10-2020 De afgelopen maanden vroegen we Columbus-fans om hun Griekse reisgeheimen met ons te delen. Dat hebben we geweten! Wat een geweldige tips hebben jullie ingestuurd! De stemronde is afgelopen en de winnaar is bekend! Nieuwsgierig wie de winnaar is geworden? Laat hier je felicitaties achter >

ONZE NIEUWSTE EDITIE #94
23-10-2020 Vandaag valt Columbus-editie 94 op de mat bij abonnees, met een nieuwe rubriek over de Columbus Community. Met aandacht voor bijzondere Communityleden, hun reiservaringen en beste fotografietips. Vanaf nu in elke Columbus-editie!

REIZIGER VAN DE WEEK
16-10-2020 Ben jij de volgende Reiziger van de Week? Elke week zet de Columbus-redactie een reiziger in het zonnetje: iemand die een reisdroom heeft waargemaakt. Deze Reiziger van de Week  ontvangt een Osprey-tas cadeau en een ereplekje op deze webpagina en in ons blad. Je mag jezelf of iemand anders nomineren. Verras ons!

9-10-2020 De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

week 42 | Community toppers

Migratie wapitiherten Foto: Dreamer666

1. Topreview: Diepholzer Moor, Duitsland door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Migratie wapitiherten door Dreamer666
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Wisseschout
5. Nieuwkomer: Fulltimetravels.nl

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Op dit moment is er geen fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik