Dianadm

'1139209' door Dianadm '1139209' door Dianadm

Soedan

Soedan

Highway A1

Dianadm

De Highway A1 is één van de weinige geasfalteerde wegen in Soedan. De weg loopt vanaf de grens met Egypte naar de hoofdstad Khartoem en wordt voornamelijk gebruikt voor goederen- en kamelen-vervoer. Voor Soedanese begrippen een gebaand pad, voor ons een eindeloze weg waar we niemand, maar dan ook niemand zijn tegengekomen. Geen zebrapad nodig tijdens de stops. Het is hier weids en oorverdovend stil. Iets wat in ‘onze’ wereld onvoorstelbaar is.

'1139181' door Dianadm '1139181' door Dianadm

Costa RicaLimón Province

Costa RicaLimón Province

Plan Romantico

Dianadm

De Bribri-indianen leven in het uiterste zuidoosten van Costa Rica, aan de Yorkin-rivier in het grensgebied met Panama. In het gelijknamige dorpje Yorkin maken we kennis met hun cultuur en dompelen we ons 3 dagen onder in het dagelijks leven van de indianen. Hoewel de Bribri-indianen geen authentieke kleding meer dragen, zijn er nog genoeg tradities overeind gebleven. Ze hebben hun eigen taal, geloof en gebruiken en ieder dorp heeft nog zijn eigen sjamaan. De natuurlijke leefomgeving staat voorop. Lang voordat duurzaamheid ‘hip’ werd, leefden de Bribri al in harmonie met de natuur. Dit wordt nog eens extra duidelijk tijdens de verschillende hikes die je door het regenwoud kunt maken, waarbij je uitleg krijgt over bomen en planten en regelmatig oog in oog komt te staan met de dieren die hier voorkomen (vogels, apen, slangen, spinnen, tapirs). De Bribri zijn grotendeels zelfvoorzienend en wat ze niet zelf kunnen verbouwen wordt dagelijks aangevoerd per boot. Samen met de krant, die naast het laatste nieuws ook goed is voor een Plan Romantico.

'1139070' door Dianadm '1139070' door Dianadm

DuitslandRuhrgebied

DuitslandRuhrgebied

Wandelen op een...ach

Dianadm

Net over de grens bij Venlo vind je de Tiger and Turtle Magic Mountain. Een opvallend kunstwerk in de vorm van een achtbaan, zonder karretjes maar met treden (279) zodat je eroverheen kunt lopen. De naam verwijst naar het contrast tussen de snelle achtbaanvorm (tiger) en de relatief langzame manier waarop je er overheen loopt (turtle). De constructie staat bovenop een zogenaamde Halde, een heuvel gevormd van afvalproducten uit de mijnbouw en is al van verre te zien. Wanneer je de trappen oploopt richting de looping, word je beloond met een geweldig uitzicht over Duisburg en de Rijn. En over heel veel industrie. Want het blijft natuurlijk wel het Ruhrgebied.

'1139022' door Dianadm '1139022' door Dianadm

EthiopiëAmhara

EthiopiëAmhara

Amhara portret

Dianadm

Op weg naar Lalibela rijden we door het Ethiopische Hoogland, een vulkanisch plateau dat op een hoogte van ruim 2500 meter ligt. De weg die we volgen is een zogenaamde ´bumpy road´, een grindweg vol bulten en gaten. Soms is de weg zo slecht dat we even uit moeten stappen, zo is de bus lichter en kan de chauffeur de hindernis(sen) beter nemen. Deze noodgedwongen stops zijn voor ons een mooie gelegenheid om foto's te nemen, niet alleen van het prachtige landschap maar ook van voorbijgangers die we onderweg tegenkomen. Zoals deze herder die zich losmaakte van zijn kudde en even tijd nam voor een praatje.

'1138923' door Dianadm '1138923' door Dianadm

TogoKustgebied

TogoKustgebied

Anebo Beach

Dianadm

Alles draait om de vis in Anebo Beach, een dorp vlakbij de Tongolese hoofdstad Lomé. Een dagtaak, van het uitvaren en binnenlopen van de boten, het boeten van de netten tot de verdeling en verkoop van de vis. Heel fotogeniek en de plek bij uitstek om het lokale leven van dichtbij te ervaren. En als je hier wat langer rondloopt wordt het steeds makkelijker om te fotograferen, je valt niet meer op. Deze foto is gemaakt tegen het vallen van de avond. De rust is bijna teruggekeerd op het strand met als stille getuigen de afgebladderde bootjes die klaar liggen om bij zonsopgang weer uit te varen.

'1138768' door Dianadm '1138768' door Dianadm

MauritaniëSahara

MauritaniëSahara

Moorse ogen

Dianadm

Mauritanië is het land van de Moren, een bevolkingsgroep die bestaat uit een mengelmoes van Afrikanen, Arabieren en Berbers. De Moren leven verspreid over Marokko, de Westelijke Sahara, Algerije, Niger en Mali en hebben een lange historie, eeuwenoude gebruiken en een eigen taal ( Hassaniya -een variant van het Arabisch). Ze leven in de Sahara en zijn daarom altijd woestijnproef gekleed: volledig gesluierd en gehuld in een blauwe Dra'a (lang gewaad). Deze man komen we tegen op het Adrar-plateau. Hij is op weg naar zijn dorp en heeft wel zin in een praatje. Een goede reden voor een theestop en voor mij een mooie gelegenheid om foto's te maken. Ik val vooral voor zijn ogen....

'1138624' door Dianadm '1138624' door Dianadm

BeninAtakora

BeninAtakora

Royal Look in Benin

Dianadm

In de Atakora mountains, in het noorden van Benin, bezoeken we het prachtig gelegen dorp Tanéka Koko. Na een rondje dorp en bezoek aan de medicijnman, mogen we op audiëntie bij de Chief, waar we onder het toeziend oog van één van zijn ministers uitleg krijgen over de gang van zaken. Het gesprek vindt plaats in een vrij donkere hut. Er zijn geen ramen en het weinige licht dat er is komt uit de deuropening. Dit zijlicht zorgt wel voor een speciaal sfeertje. Eigenlijk is het niet mijn bedoeling om foto’s te nemen, maar het moment is te mooi om voorbij te laten gaan. Dus ISO omhoog voor een ministeriële Royal Look.

'1138554' door Dianadm '1138554' door Dianadm

Mauritanië

Mauritanië

Weer even terug

Dianadm

Vorige week was de 2de aflevering van 'Oases in de Oriënt' en was ik weer even terug in Mauritanië, een prachtig onontdekt land dat mij in meerdere opzichten positief verrast heeft. In de serie gaat presentator Kefah Allush op ontdekkingstocht langs hedendaagse oases en geeft ons een inkijkje in de gemeenschappen die er leven. Ook voor mij was deze reis een ontdekkingstocht, vooral omdat er over dit land zo weinig bekend is. Ik heb er genoten van de bevolking (veelal nomaden), landschappen en oases. Mijn persoonlijke favoriet is de Terijt-oase in de Vallée Blanche (Oued El Abiod). Een oase uit het boekje, met palmbomen en kabbelende beekjes. Terijt wordt door de Mauretaniërs het paradijs genoemd, het hedendaagse Hof van Eden en is beslist geen Fata Morgana.

'1138441' door Dianadm '1138441' door Dianadm

JordaniëWadi Rum

JordaniëWadi Rum

Vervlogen tijden

Dianadm

Wadi Rum was nog mooier dan ik me had voorgesteld. Een adembenemend landschap met duinen, ravijnen, bergen, kloven, prachtige rotsbruggen en zand in 50 tinten oranje. Een gebied dat bijna onaards aandoet en het decor voor deze vervallen auto. Een filmisch beeld waar je je fantasie op los kunt laten. ik voelde me hier even een reiziger in vervlogen tijden.

'1138311' door Dianadm '1138311' door Dianadm

Mauritanië

Mauritanië

Uit de kunst

Dianadm

Als er van een land geen reisgidsen zijn en er nauwelijks iets te vinden is op Internet, dan wordt je reis al snel een ontdekkingsreis. Zo vinden we aan de voet van de Ben Aïcha-tafelberg een tiental kunstwerken Ze zijn ter gelegenheid van de eeuwwisseling door kunstenaars van over de hele wereld in de rotsen gebeiteld. Stuk voor stuk prachtig, midden in het grote niets.

'1138181' door Dianadm '1138181' door Dianadm

Mauritanië

Mauritanië

Het laatste licht in.

Dianadm

Chinguetti ligt aan de rand van Erg Ouarane, een immense zandwoestijn die reikt tot aan de stad Ouadane. De Erg is 1000 km² groot en de duinen kunnen hoogten bereiken tot wel 400 meter. Net buiten het dorp beginnen de eerste duinen en vanaf de top het je een fantastisch uitzicht over het landschap. Een zonsondergang in de woestijn is altijd een magisch moment. Als de zon nog net boven de duinen uitkomt en de laatste zonnestralen het zand een warme gloed geeft, voel ik magie. Nog mooier wordt het als er in de verte een karavaan tevoorschijn komt. Ze zijn bijna thuis.

'1138130' door Dianadm '1138130' door Dianadm

ItaliëNapels

ItaliëNapels

Kijk omhoog bij...Gal

Dianadm

Je kunt niet anders dan omhoog kijken bij Galleria Umberto I. Deze in 1887 ontworpen galerij heeft een kruisvorm en is volledig overkoepeld door glas. Door deze constructie werd in 1890 een overdekte winkelstraat gecreëerd met luxueuze winkels. Voor díe tijd echt revolutionair en ook nog eens op een bijzondere plek. Dit ´winkelcentrum´ werd gebouwd in Santa Brigida, op dat moment de meest criminele wijk van Napels. Nog steeds zijn er wel wat winkeltjes, maar de galerij is vooral heel mooi. Heerlijk om daar te genieten van de bouwstijl en het mooie licht dat door de ramen valt. Een goed moment om mijn 10-20 mm lens weer eens te gebruiken. Galleria Umberto I is één van de highlights van Napels, maar wel eentje die je niet mag overslaan. Toen wij er begin mei waren, was het er opvallend rustig.

'1138074' door Dianadm '1138074' door Dianadm

IranYazd

IranYazd

Masjid-e-Jameh moskee

Dianadm

In Yadz bezoeken we de prachtige Masjid-e-Jameh. Deze Vrijdagmoskee is in de 12e eeuw gebouwd en nog steeds in gebruik. Een mooi staaltje Perzische architectuur met schitterend tegelwerk en prachtige mozaïeken. Ook de qanat (ondergronds aquaduct) dat achteraan op het binnenplein te vinden is, is heel bijzonder om te zien. De moskee sluit om 19.00 uur, maar de buitenkant is ook 's avonds mooi om te fotograferen. Deze foto is genomen vanaf het rooftop restaurant van ons hotel. De moskee staat zoals altijd in de blauwe spotlights, maar vanwege filmopnames (het witte licht rechts) zijn dit keer ook de koepels verlicht.

'1137934' door Dianadm '1137934' door Dianadm

MauritaniëSahara

MauritaniëSahara

Meeliften bij Akhmako

Dianadm

Op weg van Ouadane naar d'Aderg rijden we door een landschap dat van zand langzaam overgaat in een steenvlakte. Bij de bergpas van Akhmakou moeten de auto’s een steile klif afdalen. Centimeter voor centimeter kruipen de wagens naar beneden. Omdat de omgeving prachtig is, besluiten we om uit te stappen en wandelen we over de rotsweg naar beneden. Alleen Sid, onze gids, gaat voor de alternatieve manier...

'1137899' door Dianadm '1137899' door Dianadm

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Tulpenview

Dianadm

In de Noordkop (Noord-Holland) vind je het grootste aaneengesloten bollengebied van Nederland. Deze foto is genomen in de buurt van Obdam vanuit een heteluchtballon. Varen in een luchtballon is een geweldige ervaring en het uitzicht is fantastisch. Niet alleen op de bollenvelden, maar ook op het IJsselmeer en de Noordzee. Een win-win-situatie.

'1136755' door Dianadm '1136755' door Dianadm

Mauritanië

Mauritanië

De weg is weg

Dianadm

Asfaltwegen zijn vrij uniek in Mauritanië. Je vindt ze alleen in en rond de steden en dat heeft zijn redenen. Naast het financiële aspect (of beter gezegd het gebrek aan geld) is er het klimaat. Zandstormen zorgen ervoor dat wegen binnen de kortste keer onder het zand verdwijnen en onbegaanbaar worden. Een kansloze missie dus. Een ondergestoven weg, zoals hier net buiten de stad Toungad, levert wel een mooi plaatje op en vraagt om een foto. Maar soms duurt dat wat langer dan gedacht. Onze chauffeur is er maar bij gaan zitten.

'1136678' door Dianadm '1136678' door Dianadm

Soedan

Soedan

Kababisch

Dianadm

In Soedan wemelt het van de kamelen. Ze kunnen vrij rondlopen, maar horen allemaal bij de Kababisch, een nomadenvolk dat leeft van het fokken en verhandelen van de dieren. Egypte is de grootste afnemer en de karavaanroute tussen de 2 landen is al eeuwen oud. In de Middeleeuwen stond de route bekend als de Darb el-Arbaïn, de veertig-dagen-weg, een naam die verwijst naar het aantal dagen dat de karavanen erover deden om van Soedan naar Egypte te reizen. De Darb el-Arbaïn is de enige trans-Sahararoute die nog intensief met kamelen wordt bereisd. Terwijl nomaden in andere delen van de Sahara hun viervoeters hebben ingeruild voor 4WD, is er voor de Kababisch de afgelopen honderd jaar nauwelijks iets veranderd. Nog steeds staat de kameel centraal in hun leven. Deze nomade komen we op de vroege ochtend tegen in de Libische woestijn. Hij is op weg naar zijn kudde maar stapt toch even af van zijn kameel om een praatje te maken.

'1136599' door Dianadm '1136599' door Dianadm

Mauritanië

Mauritanië

Terug in de tijd bij.

Dianadm

In Mauritanië voel je je nog echt een ontdekkingsreiziger. Naast prachtige en onontdekte landschappen vind je er ook veel historie. De stad Ouadane is wat dat betreft een aanrader om te bezoeken. Hoewel niet alle bouwwerken de tand des tijds hebben doorstaan is dit absoluut een unieke plek. Ouadane was de poort naar de Sahara en tussen de 8ste en 17de eeuw het levendige centrum van de trans-Sahara handelsroute, de zoutroute tussen Timboektoe en Zuid-Marokko. In die tijd stond de stad bekend als ongerept, mysterieus en rijk aan cultuur. Vandaag de dag vind je er voornamelijk ruïnes, overblijfselen van een gouden verleden waar je via een wirwar aan trappen langs kunt wandelen. Labyrintische smalle steegjes en ingestorte gebouwen voeren je naar een ander tijdperk – een locatie voor jou alleen (toerisme kennen ze hier niet) en de geschiedenis.

'1136445' door Dianadm '1136445' door Dianadm

MauritaniëSahara

MauritaniëSahara

Erg Taffoujert...bedw

Dianadm

Mauritanië bestaat voor bijna 90% uit zand en omdat de wind vrij spel heeft, zijn er op veel plaatsen zandduinen ontstaan. Onze gids Sid kent ze op zijn duimpje. Hij weet keer op keer de mooiste plekjes te vinden en is altijd als eerste boven. Op blote voeten, dat klimt het best en altijd gekleed in zijn blauwe Dra'a dat hier door de wind opbolt. We zijn hier halverwege de Erg Taffoujert, een flinke duin met grotendeels mul zand. Voor Sid valt dit in de categorie beklimmen, voor ons is dit echt wel bedwingen.

'1136401' door Dianadm '1136401' door Dianadm

Mauritanië

Mauritanië

De bibliotheek van...

Dianadm

Chinguetti is een kleine stad in het noorden van Mauritanië. De stad is gesticht in de 8ste eeuw en was lang onderdeel van de beroemde trans-Sahara handelsroute. Daarnaast was het eeuwenlang het belangrijkste wetenschappelijke centrum van West-Afrika. In de oude wijk vind je nog veel van de oude glorie terug. Chinguetti is beroemd om zijn prachtige (ksar)architectuur, moskee en bibliotheken waar je oude manuscripten kunt bewonderen. Deze dateren uit de late Middeleeuwen en worden met grote zorg bewaard. Hier zie je de beheerder die onder het toeziend oog van onze tolk Berki de deur van de oudste bibliotheek opent. Voor het eerst in 2 jaar kan hij weer bezoekers ontvangen.

'1136244' door Dianadm '1136244' door Dianadm

MauritaniëSahara

MauritaniëSahara

Klein in een groots..

Dianadm

Mauritanië is één van de grootste zandbakken ter wereld. Maar liefs 90% van het land bestaat uit droog gebied, variërend van steppe tot woestijn. Leeg, woest en eindeloos. Reizen is hier nog echt een avontuur. Bij de voormalige handelstad Ouadane duiken we de woestijn in richting Iselberg d’Adergde (de tafelberg hier links op de foto). De berg wordt omringd door prachtig glooiende zandheuvels, maar nog mooier zijn de witte duinen van Oum-en-Beidh, die als witte slagroomtoefjes verspreid op het naastgelegen plateau liggen. Het hele gebied is adembenemend mooi en enorm uitgestrekt. Als je hier rondwandelt voel je je nog echt klein.

'1135609' door Dianadm '1135609' door Dianadm

EthiopiëMursi stam

EthiopiëMursi stam

Gebroeders

Dianadm

De Mursi zijn één van de acht stammen in de Omovallei en tevens de meest bekende. De dorpjes waar ze leven, liggen diep in het Mago NP, op een paar uur rijden van de stad Jinka. De Mursi dossen zich al vanaf jonge leeftijd bijzonder uit, zoals deze jongens die we bij één van de dorpjes tegenkomen. Het blijken broertjes te zijn (met dank aan onze Mursi-gids) en ze hoeden in de buurt van het dorp een kudde geiten. Reizen door de Omovallei is reizen door de tijd. De stammen die hier leven, hebben al honderden jaren dezelfde tradities en gewoontes. Heel bijzonder om een inkijkje te mogen nemen in hun leven en helemaal om ze te mogen fotograferen.

'1135536' door Dianadm '1135536' door Dianadm

CubaCienfuegos

CubaCienfuegos

Kijk eens door een...

Dianadm

Cienfuegos ligt aan de zuidkust van Cuba en wordt vaak kort bezocht onderweg naar Trinitad. Maar het is het zeker waard om hier wat langer te verblijven. Omdat Cienfuegos gesticht is door de Fransen, doet deze stad heel anders aan dan de rest van Cuba. Met zijn kleurrijke gevels, brede straten en charmante Franse koloniale architectuur doet Cienfuegos zijn bijnaam 'Perla de la Sur' (Parel van het Zuiden) eer aan. De stad kun je perfect te voet verkennen. Naast de historische stad is er ook buiten het centrum genoeg te zien. Een aanrader is een wandeling naar Punta Gorda, hier heb je vanaf de boulevard het mooiste zicht op de baai en de haven. Bij toeval ontdekte ik deze bril op de kade, waardoor je een net iets andere kijk op de omgeving hebt.

'1135436' door Dianadm '1135436' door Dianadm

Soedan

Soedan

Napata aan je voeten

Dianadm

Napata was 3000 jaar geleden de levendige hoofdstad van het kleine koninkrijk Kush. De stad was vooral bekend door zijn ligging bij Djebel Barkal, een rode tafelberg die in de oudheid als heilig beschouwd werd. Volgens de mythe was het de geboorteplaats van de Goden, het Olympus van de oude Nubiërs. Van de voormalige hoofdstad is niets meer over, wat bleef waren een tiental piramides en tempels, waarvan je hier de tempel van Amon ziet (Unesco). Een tempelruïne die tot op de dag van vandaag een Nubisch bedevaartoord is. Vanaf de top van de Djebel Barkal ligt de geschiedenis aan je voeten, een mooie en vooral ook interessante plek, maar ook de omgeving is prachtig. Napata ligt aan de Nijl en beide oevers zijn begroeid met palmbossen, een ligging aan de rand van vruchtbaarheid. Nog mooier wordt het als het avondlicht de woestijn en de ruïnes oranje kleurt. Een magisch moment, wat nog eens extra benadrukt wordt door de allesoverheersende stilte.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier