Dianadm

'1118361' door Dianadm '1118361' door Dianadm

KroatiëKrka 

KroatiëKrka 

World of water

Dianadm

Het Krka Nationaal Park is een betoverende plek. Overal zie, hoor en voel je water. Het borrelt, bruist, kabbelt en stroomt in de vorm van beken, riviertjes en watervallen. Hofleverancier van al dit water is de turquoise kleurige Krka-rivier die zich een weg baant door een enorm oerbos, een schitterend gebied en met recht één van de highlights van Kroatië. Wij kamperen vlakbij de ingang en het voordeel hiervan is dat je 's morgens meteen om 7 uur het park in kunt. Hierdoor heb je alle tijd om alles goed te bekijken en als je dan ook nog buiten het hoogseizoen bent, dan heb je dit prachtige stuk natuur helemaal voor jezelf.

'1118076' door Dianadm '1118076' door Dianadm

CubaMatanzas

CubaMatanzas

Hij is een zij

Dianadm

In deze pride week mag een foto van een LHBT ’er natuurlijk niet ontbreken. Dit is Giselle, we ontmoeten haar tijdens een koffiestop in Manicaragua, waar ze als serveerster werkt in het plaatselijke koffietentje. Bij gebrek aan andere klanten heeft ze wel tijd voor een praatje. Giselle is geboren als Salvador en is net aan haar transitie begonnen. De eerste hormoonbehandelingen zijn achter de rug, het begin van een twee jaar durend traject dat volledig gesponsord wordt door de staat. Dat klinkt mooi, maar in een land waar homofobie en machisme de norm is, is dit zeker een dappere beslissing. Officieel heeft Cuba het goed voor elkaar met een jaarlijkse gaypride en een organisatie die voor gelijkheid voor alle geaardheden pleit (CENESEX), maar de praktijk is net even anders. LHBT ’ers zijn vaak het slachtoffer van psychologische oorlogvoering en worden regelmatig zonder reden gearresteerd. Toch is Cuba nog één van de beste plekken in Latijns Amerika om ‘anders’ te zijn. Giselle heeft inmiddels haar haar blond geverfd en haar broek verruilt voor een rok. Ze heeft alle vertrouwen in een mooie toekomst en dat wens ik haar ook toe. Bij het afscheid mag ik een foto nemen, maar alleen wel mèt de onvermijdelijke Cubaanse sigaar ;)

'1117766' door Dianadm '1117766' door Dianadm

NepalPokhara

NepalPokhara

Peddelen op Lake Phew

Dianadm

Als je een bezoek aan Nepal brengt, sla dan vooral Pokhara niet over. Pokhara is dé uitvalsbasis voor trektochten naar het machtige Annapurna-gebergte, maar daarnaast is het ook een stad waar je naartoe gaat om uit te rusten na alle inspanningen. Als er één plek rustgevend is dan is het wel het Phewa Lake. Bij het North Lakeside kun je op twee plekken een bootje huren om heerlijk op het meer rond te dobberen. Geniet van de stilte en vaar vooral richting het zuiden om een magnifiek uitzicht te hebben op het Himalaya-gebergte. Grote kans dat je onderweg een visser tegenkomt die na een dagje toeristen rondvaren tegen de avond een mooi plekje zoekt om zijn net uit gooien.

'1117671' door Dianadm '1117671' door Dianadm

GhanaBusua Beach

GhanaBusua Beach

Schelpenverzamelaar

Dianadm

Het is goed schelpen zoeken op het strand van Busua (Cape Coast). Bij laag water liggen ze letterlijk voor het oprapen. De schelpdieren zijn deels voor de verkoop en deels voor eigen gebruik. Ze worden toegevoegd aan een rijkgevulde vissoep die bij fufu (een mengsel van gekookte en gemalen yam en cassave) gegeten wordt. Dé maaltijd voor de gewone man. Schelpen verzamelen is hier een typisch kinderklusje. Deze jongen had binnen no time zijn emmertje vol.

'1117483' door Dianadm '1117483' door Dianadm

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Magische zonsopkomst

Dianadm

Ik fiets bijna dagelijks door de Kalverpolder, maar zo mooi als gister zie ik het zelden. De stilte, opkomende zon en laaghangende mist zorgen voor een bijna magisch sfeertje. Dus fiets aan de kant om te genieten van het moment, voordat het leven van alle dag begint. Ik heb dit weggetje al minstens 1000 keer gereden, maar zo'n uitzicht verveelt nooit.

'1117407' door Dianadm '1117407' door Dianadm

Soedan

Soedan

Petrified Forest

Dianadm

Midden in het grote niets van de Nubische woestijn (Karima Region) vind je een Petrified Forest. De fossiele bomen vertellen het verhaal van een oeroud bos dat hier miljoenen jaren geleden heeft gestaan. Bijna niet voor te stellen als je om je heen kijkt en alleen maar zand en zandduinen ziet. Hier zie je een klein gedeelte van het voormalige bos. De grootte van de stammen laat goed zien hoe hoog de bomen ooit waren. Bij veel exemplaren zijn de jaarringen zichtbaar en is de textuur van het hout voelbaar. En zelfs de rivier (nu Wadi) waarin het versteningsproces plaatsvond, is nog te zien. Een uniek proces waarbij alle omstandigheden perfect moeten zijn (aanwezigheid van sediment en grondwater) om tot dit resultaat te komen. Een bijzonder natuurfenomeen en een prachtige plek om rond te dwalen.

'1117197' door Dianadm '1117197' door Dianadm

BeninOuidah

BeninOuidah

Warming up

Dianadm

Ieder jaar op 10 januari komen in Ouidah hoogpriesters, koningen en andere voodoo-aanhangers bijeen om het voodoo-festival te vieren. Het strand bij Ouidah was het eindpunt van de slavenroute. Hier werden slaven uit het hele land heengebracht om verscheept te worden naar de Nieuwe Wereld. Dit wordt eens per jaar herdacht met toespraken en optredens, maar de nadruk ligt toch vooral op het positieve. Het is feest! De dag start bij de ‘Temple des Pythons’ waar ceremonieel een geit geslacht wordt om Dangbe, de slangengod, te eren en wordt gevolgd door zang, dans, het aanroepen van de geesten en inwijdingsrituelen. Buiten bij de tempel is deze priesteres al volledig in trance geraakt, ze beweegt zachtjes op het ritme van de drums. Dit is slechts een voorproefje, een soort warming up voordat het echte feest in alle hevigheid losbarst en voor zoveel energie zorgt dat ze er weer een jaar tegenaan kan.

'1117075' door Dianadm '1117075' door Dianadm

IranShiraz

IranShiraz

Kleurexplosie

Dianadm

De Masjed-e Nasir al-Molk of roze moskee is één van de fraaiste moskeeën van Iran. De moskee is bekend om de prachtige lichtval in de winterbedshal. Als de zonnestralen door de gebrandschilderde ramen vallen, reflecteert dit op de vloer, muren en pilaren en is de gebedsruimte op z’n mooist. De roze moskee is ongetwijfeld het meest gefotografeerde plekje van Shiraz en het is een hele uitdaging om foto’s te maken zonder andere mensen. Dit lukt alleen als je er bent als het complex opengaat (7 uur), vijf minuten later worden de luiken voor de ramen geopend en vallen de eerste lichtstralen naar binnen. Dan is het een kwestie van snelheid, je hebt ongeveer 10 minuten de tijd om vrijuit te fotograferen. Daarna is het al zo druk dat dit niet meer gaat lukken. Ga dan niet weg maar verwonder je over het fotografische toneelspel en de selfies die hier massaal worden genomen. Gewoon gaan zitten en je hebt uren vermaak.

'1116796' door Dianadm '1116796' door Dianadm

Soedan

Soedan

Zoutwinning

Dianadm

Het Bayuda Volcanic-field is lang voor de buitenwereld verborgen gebleven. Het gebied ligt vrij geïsoleerd, diep in de woestijn, en is alleen bereikbaar met een 4WD. In het hart van de lavavelden ligt de Atrun-krater, die ongeveer een miljoen jaar geleden is ontstaan tijdens de laatste vulkaanuitbarsting in Soedan. Het kratermeer is gevuld met met zout water en dit zout wordt al eeuwenlang gewonnen door Bisharin-nomaden. Dit gebeurt nog steeds handmatig: passief door het indampen van de modder die uit het meer geschept wordt en actief door het afborstelen van de zoutkorsten in het gras en langs de oever. Een heel (arbeids)intensief werkje. Bij het meisje rechts zie je het borsteltje waarmee ze dat doet, haar jerrycan is al voor een deel gevuld. Zout is de belangrijkste inkomstenbron van de nomaden en zo gaat er geen korrel verloren.

'1116410' door Dianadm '1116410' door Dianadm

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Killing Fields

Dianadm

Twee keer per jaar vindt de jaarlijkse trek of 'great migration’ plaats. Een waar spektakel waarbij 1.2 miljoen gnoes en honderdduizenden zebra's en gazellen op drift raken in hun zoektocht naar vers gras. Vooral de ‘crossing’ bij de Mara-rivier is een indrukwekkend schouwspel en ik heb het geluk om daar het staartje van mee te maken. De achterhoede bestaat vaak uit oudere en zwakkere dieren en juist bij deze groep vallen de meeste slachtoffers. Door de sterke stroming, hoge steile wanden en krokodillen halen veel dieren de overkant niet en worden ze door het snelstromende water meegesleurd. Een natuurlijke selectie die zich elk jaar herhaalt. Het ‘slagveld’ is goed zichtbaar op een plek waar de rivier wat rustiger stroomt. Overal in het water drijven kadavers. Op dat moment komen de aaseters in actie en dat gebeurt volgens een bepaalde rangorde, eerst de gieren dan de maraboes. Hierbij is snelheid geboden, want de dode dieren zuigen zich vol water, waarna ze ontploffen en uiteenvallen in duizenden stukjes, om tenslotte te eindigen als voer voor de vissen.

'1116314' door Dianadm '1116314' door Dianadm

EthiopiëAmhara

EthiopiëAmhara

Mariadag in Debarq

Dianadm

De orthodox-christelijke kerk in Ethiopië bestaat al sinds de 4de eeuw en is sterk verankerd in de Ethiopische samenleving. Naast de gebruiken (besnijdenis bij jongens en het vasten op woensdag en vrijdag) is verering ook een belangrijk onderdeel van het geloof. Maria is één van de belangrijke heiligen in Ethiopië. Iedere 22ste van de maand is het Maria-dag en wordt zij extra vereerd. Wij overnachten in Debarq en als we 's ochtends ons hotel uitstappen, zien we honderden in het wit geklede gelovigen. Zij zijn op weg naar de St.Maria-kerk, waar ze zich verzamelen en een kruisje van de priester ontvangen. Er wordt gezongen, gebeden en ook de trommels ontbreken niet. Het is een heel bijzondere ervaring om tussen de gelovigen richting de kerk te lopen en al vanaf het eerste moment wijkt dit meisje niet van mijn zijde. Samen met haar broertje is zij de gekleurde uitzondering tussen al het wit. Een prachtig begin van 22 oktober.

'1116127' door Dianadm '1116127' door Dianadm

Groot-BrittanniëNoord Ierland

Groot-BrittanniëNoord Ierland

On the edge

Dianadm

Mussenden is de naam van deze tempel aan de Noord-Ierse kust. De tempel (1785), gebouwd naar Romeins voorbeeld, is onderdeel van het enorme landgoed Downhill Demesne en deed ooit dienst als bibliotheek. De ligging is zowel spectaculair als dramatisch. Mussenden ligt op de rand van een klif, zo'n 120 meter boven de oceaan en is een prachtplek om te bezoeken. Tenminste, zolang het nog kan. De klif waarop de tempel is gebouwd, kalft langzaam af en meerdere klifreddende operaties hebben dit nog niet weten te stoppen. Het is daarom niet de vraag òf maar wanneer de tempel voor altijd in zee zal verdwijnen.

'1116047' door Dianadm '1116047' door Dianadm

VietnamHa Long Bay

VietnamHa Long Bay

Gewoon lekker

Dianadm

Het water loopt je in de mond als je rondloopt op de Foodmarket van Cat Ba. De kleuren, geuren en smaken prikkelen je zintuigen en zijn een lust voor je ogen, neus en mond. Op de markt wordt naast groenten, exotisch fruit en verse kruiden, vooral veel vis verkocht. En dat is niet zo verwonderlijk. Cat Ba staat bekend om zijn viskwekerijen en het eiland ligt ook nog eens in de visrijke Chinese zee. Deze verkoopster wil net beginnen aan haar Tai chanh, rauwe vis ingelegd in azijn, een gerecht dat hier veel gegeten wordt. De Vietnamese keuken wordt gezien als één van de gezondste ter wereld, eenvoudig van uiterlijk, maar rijk van smaak . Bovendien een keuken die heel veelzijdig is en je hoeft echt geen Foodie te zijn om van al dit lekkers te genieten.

'1115691' door Dianadm '1115691' door Dianadm

Soedan

Soedan

Camping Soedan

Dianadm

In Soedan slapen we een week in de woestijn. Primitief? Jazeker. 7 dagen zonder douche of toilet, ons potje koken we op houtkool in het zand en we verwarmen ons bij een kampvuur. Maar ondanks deze ‘ontberingen’ is kamperen in deze oneindige leegte toch vooral geweldig. Iedere dag is het weer een race tegen de klok om het tentje voor donker op te zetten, want donker is hier ook echt donker. Voordat de sterren tevoorschijn komen, klim ik op een duin en zie de zon langzaam zakken. Het ervaren van de zonsondergang in de woestijn is onbeschrijflijk. Want naast dat het een prachtig gezicht is, is er helemaal geen geluid. Je hoort hier namelijk niets: geen vogels, geen verkeer, geen mensen, geen wind. Alleen maar doodse stilte… Deze 'camping' ligt op een uur rijden van de oase van Tamtam.

'1115601' door Dianadm '1115601' door Dianadm

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Goed gemutst

Dianadm

In de Omovallei leven meer dan 20 stammen op hun eigen traditionele wijze. Elke stam heeft zijn eigen unieke klederdracht, haarstijl, tatouages, sieraden, dans en muziek en sociale structuur. We zijn op bezoek bij de Arbore, een stam in het zuidoosten van de vallei. De stam bestaat uit ongeveer 25.000 mensen en is multicultureel. Ze zijn door onderlinge huwelijken verbonden met de Konso, Hamar en Tsemai en bemiddelen vaak bij conflicten tussen de stammen. Kenmerkend zijn de rood, geel en blauwe kralenkettingen, die door meisjes en vrouwen gedragen worden. De mannen moeten het doen met een vrolijk aandoend hoedje. Deze goed gemutste man viel me op door zijn mooie, zachte uitstraling.

'1115485' door Dianadm '1115485' door Dianadm

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Anomabo

Dianadm

Terwijl mijn reisgenoten de laatste dagen van de reis doorbrachten op ligbedjes bij het resort, klom ik over de muur en bracht 2 dagen door op het strand van het naastgelegen vissersdorpje Anomabo. Alles in het dorp draait om de vis, van het uitvaren en binnenlopen van de boten, het boeten van de netten tot de verdeling en verkoop. Heel fotogeniek en de plek bij uitstek om het lokale leven van dichtbij te ervaren. En als je hier uren rondloopt wordt het steeds makkelijker om te fotograferen, je valt niet meer op. Deze foto is gemaakt tegen het vallen van de avond. De rust is teruggekeerd op het strand met als stille getuigen de afgebladderde bootjes die klaar liggen om bij zonsopgang weer uit te varen.

'1115387' door Dianadm '1115387' door Dianadm

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Beter 1 vogel in de..

Dianadm

San Diego de los Baños is een kleine plattelandsstad waar je heerlijk door leuke straatjes kan dwalen en tot rust kan komen in één van de thermale baden. De stad is omringd door weelderig groen en ligt aan de rand van het Park La Guïra, dé plek om vogels te spotten in Cuba. Toch heb ik ook altijd iets met mensen. Door de mensen leer je een land een kennen en soms heb je ook leuke ontmoetingen, zoals met deze man, die dolgelukkig is met zijn pas gevangen vogeltje. Mannen en vogeltjes… het blijft een dingetje. Toch zie ik er liever 10 in de lucht ...

'1115243' door Dianadm '1115243' door Dianadm

NederlandLelystad

NederlandLelystad

Tussen de paarden

Dianadm

Ik ben niet echt een paardenliefhebber, maar wilde paarden zijn toch wel heel speciaal. Een bezoek aan de Oostvaardersplassen is altijd de moeite waard. Het is een prachtig natuurgebied, met mooie wandelroutes en mooie wildlife. Vanaf het bezoekerscentrum start het Lange Wandelpad. Deze 7 km-lange route leid je langs de ‘Europese savanne’ waar je heel veel vogels, runderen, herten en Konikspaarden kunt zien (neem wel een verrekijker mee). Uniek voor Nederland én voor Europa. Voor de betere natuurbeleving. Samen met een bevriende bioloog mocht ik van het pad af en wat dieper het gebied in waar we een kudde Konikpaarden heel dicht konden benaderen. De paarden trokken zich niets van ons aan, zelfs niet toen ik tussen ze in ging zitten om ze uit een ander perspectief te fotograferen. Prachtig hoe de dieren zich hebben aangepast aan hun omgeving, daar kunnen wij nog wat van leren... NB Het bezoekerscentrum is momenteel gesloten, maar de wandelpaden zijn gewoon toegankelijk.

'1115118' door Dianadm '1115118' door Dianadm

IndonesiëEast Java

IndonesiëEast Java

Magelang ontwaakt

Dianadm

Het is mooi wakker worden in Magelang, een stadje op ongeveer een uur rijden van de Borobudur. Het stadje ligt te midden van een lieflijk landschap van rijstvelden, akkertjes, snel stromende rivieren en wuivende bomen in alle soorten en maten. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan, het Java dat we kennen uit de boekjes en van de Conimex-reclame. Magelang is niet alleen een prima uitvalsbasis voor de Borobudur, maar ligt ook slechts een kwartier brommeren van Windusari waar de mooiste rijstterrassen van Java liggen, minstens zo mooi als Tegallalang op Bali, maar dan zonder toeristen.

'1115054' door Dianadm '1115054' door Dianadm

Soedanmeroe

Soedanmeroe

Meroë

Dianadm

In Soedan voel je je nog echt een ontdekkingsreiziger. Naast prachtige en onontdekte landschappen vind je er veel archeologische sites. Meroë is de absolute topper met bijna 200 piramides. Deze zijn niet zo groot als in Egypte, maar zeker zo spectaculair. Nergens op aarde vind je zoveel piramides bij elkaar. Hoewel niet alle bouwwerken de tand des tijds hebben doorstaan (erosie en vernieling) is dit absoluut een unieke plek. De piramides liggen tussen rode zandduinen waar de wind vrij spel heeft. Hierdoor zijn ze deels bedekt door zand wat voor een heel natuurlijke setting zorgt. Klim op één van de zandduinen en geniet van een magische zonsondergang.

'1114942' door Dianadm '1114942' door Dianadm

BeninAtacora

BeninAtacora

Medicijnman-in-de-dop

Dianadm

Gister viel de jubileumeditie van Columbus op de mat met daarin mijn foto van de medicijnman van Boukombu Otamarie. Superleuk, vooral ook omdat het mijn favoriete foto is van mijn reis door Togo en Benin. Dit is zijn zoon, medicijnman-in-de-dop, de opvolger van zijn vader. De ceremonie zou voor hem een soort leermoment moeten zijn, maar hij heeft toch vooral oog voor hele andere zaken.

'1114840' door Dianadm '1114840' door Dianadm

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Helikopteren boven...

Dianadm

Vorig jaar bestond onze buurtsuper 10 jaar en ter gelegenheid daarvan mochten klanten voor een zacht prijsje een helikoptervlucht boven de omgeving maken. Dat liet ik me geen twee keer zeggen en zo kwam het dat wij op een mooie meidag in Purmerend opstegen en boven Waterland vlogen. Vanaf boven is het goed te zien hoe dit gebied aan zijn naam komt: heel veel water. De sloten en vaarten zijn in de middeleeuwen gegraven om het drassige veen af te wateren en zo het land bruikbaar te maken voor landbouw. Hierdoor ontstond een mooie groene lappendeken. Ook op de grond is Waterland de moeite waard, het is een prachtig gebied om te fietsen, zeker als je van polderlandschappen en weide- en watervogels houdt. Bekende stadjes zijn Edam, Marken en Broek in Waterland, maar ook de pittoreske dorpen, die vaak als een lint langs het water liggen, zijn leuk om te bezoeken. Er zijn diverse knooppunten/fietsroutes te vinden op Internet die je langs de mooiste plekjes brengt. Dichtbij de Randstad maar o zo rustig.

'1114515' door Dianadm '1114515' door Dianadm

SoedanOmdurman

SoedanOmdurman

Theehuis

Dianadm

Theehuizen of imah bumi spelen een belangrijke rol in het leven van de Soedanezen. Het is meer dan een ontmoetingsplaats, het is een sociale gelegenheid waar mannen van alles met elkaar komen bespreken, van politiek tot de achter-achter-achterneef die laatst is verloofd. Een manier van bij elkaar komen, te bidden, te genieten van de koelte en een glaasje thee. Dit laatste wordt altijd verzorgd door een Settat al-shay, de theedame, die de glaasjes minstens voor de helft vult met suiker. De ideale plek om het leven van alledag mee te maken.

'1114377' door Dianadm '1114377' door Dianadm

ItaliëFlorence

ItaliëFlorence

Campanile

Dianadm

De Campanile van Florence is een middeleeuwse toren, gebouwd in de veertiende eeuw als klokkentoren voor de Basilica di Santa Maria del Fiore. Het is een prachtig bouwwerk, maar de meeste bezoekers komen toch vooral voor het fantastische uitzicht dat je vanaf de hoogste verdieping over de stad hebt. Hiervoor moet je eerst een hoogte van 85 meter overbruggen d.m.v. een 414 treden tellende trap. Onderweg kom je een aantal plateaus tegen, rustpunten op weg naar de top. Deze foto is (liggend op mijn buik) genomen door een rooster van het 3de plateau. De toren is populair, het is daarom aan te raden om vooraf te reserveren en het liefst zo vroeg mogelijk (openingstijd) te gaan. Daarna is het een kwestie van snelheid ...

Community updates

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 30 | Community toppers

Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Naardermeer, Nederland door Graaf
2. Topfoto & tip: Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang door Dreamer666
3. Topblog: Rondje Twente op de fiets door Karinm
4. Communitylid van de week: Barga
5. Nieuwkomer: Jessicavosman

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik