Dianadm

'1129074' door Dianadm '1129074' door Dianadm

IranIsfahan

IranIsfahan

Avondmagie

Dianadm

Ik heb al aardig wat pleinen gezien, maar er kan er geen één tippen aan het Naqsh-e-Jahan in Isfahan. Het 'Plein van de Iman' is de meest magische plek van de stad. Overdag kun je er ronddwalen in de prachtige gebouwen die rond het plein staan: de Masjid-i-Sjah en Sjeik-Lutfullah-moskee, het Ali Qapo paleis of de Qeisarieh-bazaar, dat zich onder de bogen bevindt. Tegen de avond komen de families en groepen vrienden. Kinderen spetteren rond in het grote bassin en op de gazons worden grote kleden uitgerold waarop samen de maaltijd wordt genuttigd. Maar het mooiste moment van de dag is als het donker wordt en de gebouwen in het licht worden gezet. Voor het betere duizend-en-één-nacht-gevoel.

'1128531' door Dianadm '1128531' door Dianadm

BeninCentraal Benin

BeninCentraal Benin

Dans als een vogel in

Dianadm

Het ‘land van de 41 heuvels’ staat bekend om zijn traditionele gemaskerde dansen. Tijdens de droge tijd kun je er in verschillende dorpen Yoruba-dansen meemaken. Een kleurrijk ritueel dat altijd plaatsvindt tegen zonsondergang om de ergste hitte te vermijden. De dansers zijn verkleed als dieren en bewegen als het dier wat zij voorstellen. Een spektakel van jewelste, zowel voor ons als de plaatselijke bevolking. Omdat het toerisme hier nog in de kinderschoenen staat, is het ook nog echt authentiek. De dans is intensief en uitputtend en er gaan regelmatig dansers ‘out’, zoals hier op de achtergrond. Deze 'vogel' liet zich niet kennen en fladderde er vrolijk op los.

'1128329' door Dianadm '1128329' door Dianadm

SoedanOmdurman

SoedanOmdurman

Sufi-king in Omdurman

Dianadm

Bij de Hamid-Al-Nil tombe in Omdurman vindt iedere vrijdagavond net voor zonsondergang een Dervish ceremonie plaats. Hierbij dansen de Sufi aanhangers in een grote kring op het ritme van de muziek. Door het opzwepende getrommel raken zij in trance en door de intensiviteit van de dans gaat er met enige regelmaat iemand 'out'. Een bijzonder ritueel: fascinerend en spectaculair tegelijk. We kijken onze ogen uit! Deze Sufi-man is één van de leiders (Sufi-king). Voorafgaand aan de ceremonie werpt hij me een veelzeggende blik toe.

'1125079' door Dianadm '1125079' door Dianadm

Soedan

Soedan

Waterbron in de...woe

Dianadm

Middenin de Bayuda woestijn, vlakbij het Naqa’a-tempelcomplex, vind je een waterbron of hafir. Het water bevindt zich op 70 meter diepte en via een katrolsysteem worden de waterzakken van dierenhuid in de diepe ondergrond gevuld. Er moet heel wat mens- en ezelkracht aan te pas komen om de volle zakken naar boven te halen. Het water wordt niet alleen gebruikt om de dieren te laten drinken, maar wordt ook in kleine tanks naar de omringende dorpen gebracht. Deze hafir was al bekend bij de oude Nubiërs en wordt meer dan 2000 jaar gebruikt.

'1124810' door Dianadm '1124810' door Dianadm

EthiopiëAmhara

EthiopiëAmhara

De kloof overbruggen

Dianadm

De Blauwe Nijl ontspringt in het Tanameer in de hooglanden van Ethiopië. Niet ver van het meer vind je de Blauwe Nijl-watervallen en daarvandaan slingert de rivier door een diepe kloof richting Soedan. De kloof is bekend onder de naam Blue Nile Gorge en is in de loop van de eeuwen uitgesleten. Met een lengte van ruim 400 km is het één van de grootste canyons ter wereld. De weg van/naar Bahar Dar gaat voor een deel door de kloof. Een prachtige rit, waarbij je tijdens de afdaling zicht hebt op de kloof, de rivier en diverse kleine watervallen. Onderweg maken we een aantal stops en dat is meteen een mooie gelegenheid om foto's van het landschap te maken.

'1124686' door Dianadm '1124686' door Dianadm

KroatiëZadar County

KroatiëZadar County

Spiegeltje,...spiegel

Dianadm

De studentenstad Zadar ligt aan de Adriatische zee en is rijk aan historische bouwwerken. Langs het centrum loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee kunstwerken van Nikola Bašic, de Groet aan de Zon en het zee-orgel. Deze bijzondere kunstwerken hebben de boulevard weer aantrekkelijk gemaakt voor het publiek. Hiervoor kreeg Bašic in 2006 de Europese prijs voor stedelijke openbare ruimte. De Groet aan de Zon bestaat uit een cirkel met een doorsnee van 22 meter en is bedekt met driehonderd glazen platen waaronder zonnecellen zijn geplaatst. De zonne-energie wordt overdag opgeslagen en zorgt ’s avonds voor een fantastisch kleurenspel. Maar ook voordat de zon helemaal onder is, is het al volop genieten van de prachtige spiegeling van de glazen ondergrond.

'1124532' door Dianadm '1124532' door Dianadm

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Zoekplaatje

Dianadm

Tijdens een wandeling door de Kalverpolder zag ik dit steenuiltje, dat tussen een wirwar van wilgentakken de omgeving scherp in de gaten hield. Steenuilen zijn lastig te spotten omdat ze zo klein zijn (21-25 cm) en omdat ze heel lang stil kunnen zitten. Hierdoor vallen ze nauwelijks op, je oog moet er maar net op vallen. In het kwartier dat ik hier recht voor hem stond heeft hij ook geen seconde bewogen. Op Wiki lees ik: 'Het aantal steenuilen in Nederland is sterk verminderd door veranderingen op het platteland. Woongebieden en industrieterreinen nemen steeds meer ruimte in en de inrichting van het overgebleven platteland is grootschaliger geworden. Een deel van de achteruitgang is te verklaren door vermindering van nestelgelegenheid, bijvoorbeeld in oude schuren en hoogstamboomgaarden. Hagen en houtkanten zijn schaarser dan vroeger. Steenuilen worden ook relatief vaak slachtoffer van het verkeer'.

'1124445' door Dianadm '1124445' door Dianadm

BeninOuidah

BeninOuidah

In de ban van Ogoun

Dianadm

Vandaag was ik weer even terug in Benin, waar ieder jaar op 10 januari de Nationale Voodoodag gevierd wordt. Overal in het land worden festivals gehouden en kunnen de 14 Voodoo-goden in mensengedaante verschijnen. Deze Fon-jongeman vertegenwoordigt Ogoun, de God van de oorlog en het ijzer, beschermer van de metaalbewerkers. Op zijn rug draagt hij een zware rol met rode veren, die de kracht van Ogoun symboliseert. Om de God gunstig te stemmen is er vooraf een haan geslacht en zijn bloed geofferd. Na dit offer brengt de jongen, die volledig in trance is, de rol naar de priester. Deze mag onderweg niet aangeraakt worden anders raakt Ogoun ontstemd. Bij de priester krijgt hij sterke drank aangeboden om tot rust te komen en vaak wordt er ter plekke ook nog een geitje geslacht. Voor de gelovigen een hoogtepunt, voor ons een ritueel dat maar moeilijk te begrijpen is. Toch wel een gebruik waarbij je je afvraagt: 'hoe is het mogelijk dat dit bestaat?'

'1124289' door Dianadm '1124289' door Dianadm

Soedan

Soedan

Afdalen bij Djebel...

Dianadm

En dan opeens staat ie daar, midden in de woestijn. Een rode tafelberg die al van kilometers afstand te zien is. Djebel Barkal of Pure Berg was lang het ijkpunt van karavanen die van Centraal Afrika naar Egypte trokken en werd in de oudheid als heilig beschouwd. Het was de geboorteplaats van de Goden, het Olympus van de oude Nubiërs. Ruim 1000 jaar lang was dit het religieuze hart van het Nieuwe (Egyptische) Rijk en alleen toegankelijk voor priesters en hoogwaardigheidsbekleders, maar tegenwoordig kun je als gewone sterveling ook de 100 meter hoge berg beklimmen. Via de rotsen aan de achterkant kom je op een plateau waarvandaan je een fantastisch 360° uitzicht hebt over tempelruïnes, die aan de voet van de berg liggen (Unesco), een tiental piramides en de Nijl. Via de zijkant die bedekt is met zand kun je de afdaling maken. Hier zie je net een paar mensen naar beneden komen. De berg laat zich van zijn mooiste kant zien in de late middaguren en is vrij eenvoudig te bereiken vanaf de stad Karima. Wel dwars door de woestijn, want gebaande paden zijn er in Soedan simpelweg (nog) niet.

'1124164' door Dianadm '1124164' door Dianadm

IranFars

IranFars

Domweg gelukkig in...

Dianadm

Iedere lente trekken honderdduizenden nomaden van het warme laagland van Khuzestan naar het koele hoogland van het Zagrosgebergte. Daar zetten ze hun tenten op en weiden ze hun vee. Om de groene vlaktes te bereiken, moeten ze bergpassen van ruim 3000 meter overbruggen, te voet met hun vee, hun hele hebben en houwen op paarden en ezels gepakt. Eén van de nomadenstammen die in het warme seizoen in het Zagrosgebergte leven, zijn de Bakhtiari. Dit volk is te herkennen aan hun traditionele kleding, een klederdracht die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. We komen ze met enige regelmaat tegen tijdens een trekking door de bergen, altijd omringd door hun geiten en schapen. Deze man heeft het beter bekeken. Hij zit op een mooi plekje op een heuvel en kan zijn kudde van een afstandje in de gaten houden. De Bakhtiari zijn een trots volk en vinden het oprecht leuk als je belangstelling toont voor hun manier van leven. Een bestaan zonder westerse gemakken zoals water en elektriciteit, een levensstijl die duizenden jaren terug gaat. Eenvoudig, maar wat een vrijheid! Deze man zou niet anders willen.

'1124050' door Dianadm '1124050' door Dianadm

CubaHavana

CubaHavana

Bolide

Dianadm

Alle clichés die je kunt bedenken over Havana zijn waar: de klassieke auto's op de weg, bejaarde muzikanten met dikke Cubaanse sigaren en de oude koloniale gebouwen. De stad is puur maar erg arm, het ontbreekt werkelijk aan alles. Het is daarom moeilijk om al het erfgoed goed te onderhouden. . Een uitzondering daarop zijn de oude auto’s die dienstdoen als taxi. Deze zijn van binnen en buiten volledig gestript en in oude glorie hersteld. Amerika’s trots in de in de fifties, iconen van het huidige Cuba. De meeste bolides vind je bij El Capitolio, maar ook hier bij het Plaza de la Revolución, het plein waar Fidel ooit zijn urenlange toespraken hield, zijn er een aantal te vinden. Ook al zitten de autostoelen voor geen meter, een ritje door de stad is hier toch wel een 'must'. Deze foto is genomen met een supergroothoek wat voor een fisheye-effect zorgt.

'1123950' door Dianadm '1123950' door Dianadm

NepalPokhara

NepalPokhara

Fewatal

Dianadm

Als je een bezoek aan Nepal brengt, sla dan vooral Pokhara niet over. Met bergreuzen als de Annapurna en Machhapuchhare (de 'Fishtail') in de achtertuin, is Pokhara dé uitvalsbasis voor trektochten in de Himalaya, maar daarnaast is het ook een stad waar je heel goed kunt uitrusten na alle inspanningen. Pokhara ligt in een gebied van grote natuurlijke schoonheid, middenin het het dal van de Seti rivier. Omdat de stad op een hoogte van 880 meter ligt, is de temperatuur er altijd aangenaam. In de directe omgeving vind je enkele mooie meren, waarvan de Fewatal er één is.

'1123820' door Dianadm '1123820' door Dianadm

IndonesiëEast Java

IndonesiëEast Java

Bromopaardje

Dianadm

Bij het Bromo Tengermassief waan je je op een andere planeet. In alle vroegte je bed uit om de zon te zien opkomen boven het vulkaanlandschap om vervolgens in een oude jeep door een maanlandschap naar de Bromo-vulkaan te rijden. Na een korte wandeling over de sea of sands, klim je in een kwartier naar de kraterrand. Daar hoor je de vulkaan rommelen en zie je vulkanisch as omhoog komen met de enorme rookpluim. Een energieke vulkaan in een onaards landschap, een fantastische ervaring. Niet iedereen heeft zin in een klim op de vroege ochtend. Het alternatief is een Bromopaardje dat je tegen betaling omhoog brengt. Deze Javaanse man staat ietwat verveeld te wachten op zijn eerste klant, die zich (gelukkig voor hem) kort na deze foto aandient. Zelf ziet hij het waarschijnlijk niet meer, maar in zo’n omgeving is het toch prachtig werken. Voor ons was het één van de mooiste bestemmingen tijdens onze reis door Indonesië.

'1123713' door Dianadm '1123713' door Dianadm

GhanaMole NP

GhanaMole NP

Safari light

Dianadm

In Ghana moet je de natuur wel wat zoeken. Ben je hier naar op zoek, ga dan naar het Mole NP. Dit NP in het noorden van Ghana is het grootste natuurreservaat van het land en één van de beste plekken om op safari te gaan. Verwacht geen Oost-Afrika, de volledige big 5 zal je niet vinden, maar er zijn wel olifanten, buffels, apen, antilopen en heel veel soorten vogels. Dat klinkt misschien minder spannend, maar het is zeker niet minder leuk. Sterker nog, wie olifanten van dichtbij wil zien, doet er juist goed aan om naar Mole af te reizen. Door de jarenlange inzet van rangers leeft hier een overvloed aan olifanten, een populatie die nog steeds groeit. Je kunt hier een wandelsafari maken o.l.v. een (gewapende) gids, een safari die veel weg heeft van een speurtocht. Grote delen van het NP zijn namelijk bedekt met bosschages en kreupelhout, waardoor het wel even zoeken is, maar als je dan op nog geen 3 meter afstand oog in oog staat met de grijze reuzen, is de beloning groot (een foto hiervan zal ik later plaatsen). De beste kans om ze te spotten, is bij de waterplaats. Bij zonsop- en ondergang komen hele kuddes zich er wassen en drinken. En daar zit nou juist het pijnpunt, de bescherming gaat hier zover dat je daar juist dan niet mag komen. Slechts van grote afstand kun je de dieren observeren. Onze lodge lag op een steile berg en vanaf het terras hadden we uitzicht over het park en op de waterplaats in de diepte. Mijn lens schoot hier tekort, maar gelukkig heb ik met een verrekijker toch nog kunnen genieten van de drukte bij de poel. Op de foto zie je het water spiegelend in het laatste zonlicht.

'1123643' door Dianadm '1123643' door Dianadm

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Rustmomentje

Dianadm

Lalibela, de stad van de engelen. Een bijzondere plek waar je je blijft verwonderen. In een labyrint van gangen en tunnels bevinden zich elf rotskerken die 800 jaar geleden handmatig met hamer en beitel uit de bergen zijn gehakt. Vooral de ceremonies zijn een belevenis. De geur van wierook, kaarslicht, het gezang van de kerkgangers en het geluid van de trommels dat weerkaatst wordt door de hoge gewelven. Een mystieke ervaring of je nou gelovig bent of niet. Niet alleen de kerken maar ook het leven erbuiten is boeiend om te zien, het is een schouwspel op zich. Overal zie je priesters, nonnen en pelgrims hun ochtendgebeden reciteren of in de bijbel lezen. Gekleed in het wit, de kleur van een goede ziel, beleven ze hun geloof op een heel intense manier. Maar dat urenlang bidden vermoeiend kan zijn, zien we aan de gelovigen die her en der tegen de kerkmuren geleund zitten. Deze oudere vrouw met haar ’mayuamia’ (bidstok) heeft ook een rustig plekje opgezocht. En voor de nieuwsgierigen onder ons: 1919 is het jaar dat de kerk gerestaureerd is.

'1123584' door Dianadm '1123584' door Dianadm

SoedanAl-Ubayyid

SoedanAl-Ubayyid

Weer even terug

Dianadm

Vorige week was de laatste aflevering van ‘Ondersteboven van Afrika’ en was ik weer even terug in Soedan, een prachtig onontdekt land dat mij in meerdere opzichten positief verrast heeft. Eén van de plekken die werd aangedaan was Dongola El-Agouz, ooit de levendige hoofdstad van het kleine christelijke koninkrijk Makoeria, met paleizen, kerken, huizen en de Thronehall (hier op de achtergrond), het fort waar 7 eeuwen lang Nubische koningen werden gekroond. Het koninkrijk werd in de 14de eeuw veroverd en verwoest door de Arabieren. Van de stad restte slechts wat muurtjes en een hoop stenen, maar wat bleef was het fort, dat de geschiedenis overleefde en nog eeuwenlang dienst deed als moskee. De crew mocht een kijkje nemen in de Thronehall, deuren die voor ons gesloten bleven en zo kon ik maanden later het bouwwerk toch nog van binnen zien, waar archeologen volop bezig zijn met herstelwerkzaamheden om zo de geschiedenis een nieuw leven in te blazen.

'1122157' door Dianadm '1122157' door Dianadm

IerlandCounty Donegal

IerlandCounty Donegal

Bunglas Point

Dianadm

Ben je op zoek naar 'Four Seasons In One Day', ga dan naar Ierland. Het ene moment valt de ijskoude regen nog met bakken uit de hemel en het volgende moment prikt de zon alweer door de wolken heen. Zo ook bij Slieve League. Minder bekend dan de beroemde Cliffs of Moher, maar zeker niet minder indrukwekkend. Sterker nog: ze behoren tot de steilste van Europa en zijn met hun 609 meter de hoogste van het land. Voor het beste uitzicht klim je omhoog naar Bunglas Point. Hier heb je niet alleen een prachtig zicht op de kliffen, maar ook een fantastisch uitzicht over de Atlantische Oceaan.

'1121934' door Dianadm '1121934' door Dianadm

IranFars

IranFars

Verborgen schoonheid

Dianadm

De Margoon-waterval is met zijn 70 meter de hoogste en volgens velen de mooiste waterval van Iran. De Margoon ligt verborgen in een nauwe kloof en is te bereiken via een steeds smaller wordend pad dat is uitgehakt in de rotsen. Aan het eind van de kloof stort het water zich in meerdere stromen over een breedte van 100 meter naar beneden om zijn weg te vervolgen door één van de vele beekjes. Sprookjesachtig mooi! Niet alleen de waterval maar het hele Margoon-gebied is zeer de moeite waard. Bergtoppen boven de 3500 meter zijn hier geen uitzondering, het is er ongerept en vooral ook heel ruig. Ideaal om te rotsklimmen of te hiken en omdat het gebied op hoogte ligt (2200 meter), is de temperatuur een stuk aangenamer dan in de rest van het land. De Margoon waterval ligt ongeveer 65 km vanaf de stad Yasuj in de provincie Fars. Net buiten het dorpje Margoon vind je een klein bordje waarop in het Farsi het pad naar de kloof wordt aangegeven. Lees je taal niet, geen nood. Er zijn altijd wel een paar Engelssprekende Iraniërs die je de weg willen wijzen.

'1121790' door Dianadm '1121790' door Dianadm

IndonesiëGunung Kawi

IndonesiëGunung Kawi

Berg van Poëzie

Dianadm

Gunung Kawi, de berg van de poëzie. Veel Balinezen geloven dat de mythologische reus Kibo Iwo de graven in één nacht met zijn enorme nagels uit de tufstenen rotsen heeft gekrabd. Altijd leuk zo'n mythe (veel leuker dan de werkelijkheid) maar de waarheid is dat ze in de 11e eeuw door doodgewone mensen zijn uitgehakt in opdracht van de toenmalige koning Anak Wungsu. De berg fungeert als gedenkplaats. Als je het complex wilt bezoeken, moet je 371 treden afdalen. Onderweg word je beloond met een prachtig uitzicht op de groene vallei, rijstvelden en de rivier Pakrisan. Omdat je de trap ook weer omhoog moet (best pittig), kun je het Gunung Kawi het best vroeg in de ochtend of laat in de middag bezoeken. Dan is het minder warm en bovendien een stuk rustiger dan overdag. De graven liggen aan beide zijden van de rivier in een jungleachtige setting. Deze (hier op de foto) zijn ter ere van de vier concubines van de koning. Gunung Gawi ligt vlakbij het dorp Tampaksiring, een uur scooteren ten noorden van Ubud.

'1121685' door Dianadm '1121685' door Dianadm

Soedan

Soedan

Samen met de studente

Dianadm

Soedan heeft naast prachtige en onontdekte landschappen veel archeologische sites. Het tempelcomplex van Soleb is zonder twijfel één van de mooiste van het land en is verbluffend goed bewaard gebleven. Vooral als je je realiseert dat de tempels al in de 14e eeuw voor Chr. gebouwd zijn. Je vindt er hiëroglyfen, figuren in basreliëf, obelisken en fraai bewerkte pilaren waar we deze studenten tegenkwamen die ook op ‘ontdekkingstocht’ waren. Niet alleen het complex maar ook de omgeving is schitterend. Soleb ligt aan de Nijl, waarvan de oevers zijn begroeid met palmbossen. Via de voormalige processieweg, die aan beide zijden geflankeerd wordt door rammen, kom je bij het water. Een prachtplek om de zon-in-de-rivier te zien zakken. Om hier te komen is een avontuur op zich. Het complex ligt op de westelijke Nijloever ver weg van de ‘beschaving’ en je kunt hier alleen komen na een urenlange rit door dwars door de woestijn. Het alternatief is de pont zo’n 4 km ten noorden van het dorp Wawa, een stuk sneller maar wel in de categorie spannend. Van veiligheid hebben ze in Soedan nog nooit gehoord.

'1121457' door Dianadm '1121457' door Dianadm

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Bij de Ari's

Dianadm

Jinka is een kleine stad aan de rand van de Omovallei. De stad ligt midden in het leefgebied van de Ari's, een minderheid die hun nomadenbestaan heeft opgegeven en hier permanent woont. De Ari's zijn over het algemeen wat welvarender dan de omringende stammen en houden zich vooral bezig met de landbouw. De landbouwproducten worden verhandeld op de markt. Het is hier druk, kleurrijk en chaotisch. Alle waren worden op de grond uitgestald en liggen kriskras door elkaar heen, daartussen lopen potentiële kopers en soms ook nog loslopend vee. Het gaat er gemoedelijk aan toe en zelfs het maken van foto's lukt hier zonder veel gedoe of betalen. Engels spreken ze niet en hun taal verstaan we niet, maar met handen en voeten komen we een heel eind. Tegen zonsondergang is het nog steeds een drukte van belang. Overal gebeurt wel wat, je komt hier echt ogen en oren tekort.

'1121331' door Dianadm '1121331' door Dianadm

IndonesiëNorth Sumatra

IndonesiëNorth Sumatra

Badhuis Tangkahan

Dianadm

Bij het plaatsje Tangkahan worden verstoten en gehandicapte olifanten uit het Gunung Leuser NP opgevangen. Zij hebben hier een groot stuk jungle tot hun beschikking waar ze vrij kunnen rondlopen. Iedere ochtend nemen de dieren een bad in de Buluh rivier. Na dit dagelijkse ritueel mag je zelf de olifanten een flinke wasbeurt geven. Het bedrag (25 euro) dat je hiervoor betaald komt volledig ten goede aan de verzorging van de olifanten. Heel gaaf om te doen en dichterbij een olifant kun je niet komen. En als je ‘geluk’ hebt zoals wij, word je na afloop ook nog eens getrakteerd op een heerlijke olifantendouche.

'1121147' door Dianadm '1121147' door Dianadm

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Gletsjerwandelen bij.

Dianadm

Yulong Mountain ligt ongeveer 30 km boven de stad Lijiang en is een uitloper van de Himalaya. De berg heeft een hoogte van 5600 meter en je vindt hier de meest zuidelijk gelegen gletsjer van het noordelijk halfrond. Met de kabelbaan (één van de hoogste ter wereld) kom je tot 4500 meter en hiervandaan is het nog 150 meter klimmen naar het panoramapunt. Dat klinkt als een simpele klim, maar omdat de kabelbaan in korte tijd een flinke hoogte overbrugt, heb je extra last van de ijle lucht en moet je om de paar meter op adem komen. Een spuitbus met zuurstof, die je onderaan de berg kunt kopen, is daarom geen overbodige luxe. De klim is zeer de moeite waard. Vanaf het uitzichtpunt heb je een 360º- view over de prachtige omgeving. Het uitzicht over het dal, de bergen en gletsjer is in alle opzichten adembenemend.

'1121009' door Dianadm '1121009' door Dianadm

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Drukte aan de Coast

Dianadm

De Cape Coast is een inspirerende plek om te fotograferen, van de hectische taferelen in de havens, de vissersboten op het strand tot de visverkopers die je op elke straathoek tegenkomt. Het leukst is om je tussen de vissers te begeven. De drukte, kleuren en geuren maken grote indruk, maar het uitzicht vanaf het (voormalige) slavenfort is minstens zo geweldig. Op het strand krioelt alles en iedereen door elkaar, overal gebeurt wel wat. Hier kun je toch uren naar kijken!

Community-updates

COMMUNITYHOST SAPHIRA IS TERUG!
17-06-2021 Sinds vorige week heeft Saphira weer rustig de draad opgepakt bij Columbus Travel:
"Ik heb de afgelopen maanden in een rollercoaster gezeten, waarbij nieuw leven en de dood heel dichtbij elkaar stonden. In februari ben ik bevallen van een 2e prachtige en gezonde dochter (Ghislaine), waarna eind april, ik mijn moeder geheel onverwachts heb verloren ... Zo kan het mooie leven ineens z'n ups en downs hebben. Het leven gaat door: stel nooit iets uit tot ooit, geniet en leg de mooie momenten vast!

Ik zal geleidelijk de taken voor de Community weer overnemen van Vellah, zodat zij andere redactionele taken bij Columbus kan blijven doen. Ik heb er weer zin in, dus jullie zullen mij online weer vaker voorbij zien komen!"

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-06-2021 We trappen af met het thema voor juni: roadtrips in tijden van corona! Let wel: je hoeft niet alleen maar foto's van auto's of wegen te uploaden; het kan om alles gaan wat je tijdens een autovakantie het afgelopen jaar gezien of beleefd hebt (auto's en wegen mogen dus ook ;-). En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

WINNAAR MAANDTHEMA MEI BEKEND

01-06-2021 De winnaar van de maandwedstrijd van mei, met als thema 'Steden in tijden van corona', is Dreamer666 met haar foto 'Overal mondmaskers in het straatbeeld van Lissabon'! Deze foto heeft alles in zich: het toont een heel bekend reisbeeld op een andere manier, zonder allerhande locals en toeristen maar wél net met die ene man met een mondkapje op. Over tig jaar zullen we deze foto nog steeds herkennen als Lissabon in coronatijd. Bovendien - en niet onbelangrijk - is de begeleidende tekst heel duidelijk en informatief. Gefeliciteerd, Jessi!

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 24 | Community-toppers


Gordon Dam, Tasmanië. Foto: Mitevisuals
1. Topfoto & -tip: Gordon Dam door Mitevisuals
2. Review: Catania door Gillian
3. Communitylid van de week: Antwan
4. Nieuwkomer: Shirley Peperkamp

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JUNI: ROADTRIPS IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juni is: roadtrips. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik