Dennisenroel

'1004617' door Dennisenroel '1004617' door Dennisenroel

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Dreigende wolken bove

Dennisenroel

Een roadtrip op Kreta in oktober heeft iets speciaals. De wijnvelden verkleuren, de olijvenoogst staat voor de deur en het weer wordt een beetje ruig. Met soms prachtige wolkenluchten als gevolg. We kijken hier uit over de vallei van Avdou, waar een stuwmeer is aangelegd.

'1000872' door Dennisenroel '1000872' door Dennisenroel

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

De langste boom van..

Dennisenroel

De (offroad) autoroute Bara di Karta is pas enkele jaren geleden uitgezet. Je wordt hier langs een (natuur)historisch deel van Bonaire geleid. Eén van de attracties is deze: de langste boom van Bonaire. Deze route is echt een aanrader als je denkt dat je Bonaire wel gezien hebt. We citeren de routebeschrijving: "Daar waar saliña Washikemba in Boka Washikemba uit komt, staat de langste boom van Bonaire (28 m.) De boom groeit in oost-west richting. De vorm van de boom is het resultaat van de vrijwel constante oostenwind. Het is de grijze mangrove. De bladeren hebben twee rode bultjes met inkepingen aan de steeltjes van de bladeren. Om in deze zoute bodem te kunnen overleven, wordt het zout via deze inkepingen naar buiten geperst. Wanneer het regent, spoelt het zout van de plant." Bron: https://www.explore-bonaire.com/

'1000747' door Dennisenroel '1000747' door Dennisenroel

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Kleine beekjes worden

Dennisenroel

IJsland is een machtig mooi land. De Westfjorden zijn niet te vergelijken met de rest van het land, maar zeker zo mooi. De lange ritten langs de fjorden zijn onvergetelijk. Hier rijden we over een pas en kijken we uit op een fjord. Op de voorgrond een veld met mos. Verder in de diepte zie je hoe beekjes grotere stromen vormen, om uiteindelijk in het fjord uit te monden. Genieten!

'1000701' door Dennisenroel '1000701' door Dennisenroel

DuitslandSleeswijk-Holstein

DuitslandSleeswijk-Holstein

Jannen in de vlucht

Dennisenroel

De Jan-van-Genten van Helgoland. Een relatief jonge kolonie die zich er in de afgelopen decennia gevestigd heeft. Wij vonden het heel bijzonder om hier te zijn. Je zit heel dicht bij de kolonie en kan zo hun natuurlijke gedrag goed observeren. Hier twee Jannen in de vlucht.

'1000661' door Dennisenroel '1000661' door Dennisenroel

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Pico Bello

Dennisenroel

Het eiland Pico had niet onze hoogste verwachtingen. En misschien wel daarom was het bezoek aan dit eiland tijdens onze rondreis over de Azoren één van de hoogtepunten. Vooral de rondrit over het oostelijke hoogland was fenomenaal, met diverse mooie uitzichten op de Pico. Je waant je hier in een Noord-Europees paradijs.

'1000594' door Dennisenroel '1000594' door Dennisenroel

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Prachtig Ponta de São

Dennisenroel

De wandeltocht over Madeira's oostelijke schiereiland, Ponta de São Lourenço, was voor ons een van de hoogtepunten van onze reis naar Madeira. Een eiland dat ons sowieso enorm verrast heeft. In tegenstelling tot de rest van het groene eiland, is Ponta de São Lourenço kaal. Toch is het gebied ontzettend kleurrijk, mede door haar vulkanische oorsprong. Een tocht door dit gebied is pittig (felle zon, harde wind, afwisselend stijgen/dalen en veel losliggend gesteente), maar meer dan de moeite waard.

'1000554' door Dennisenroel '1000554' door Dennisenroel

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Griekse herfst

Dennisenroel

Met dit regenachtige weer verlangen we terug naar de Griekse herfst. In september en oktober is het nog prima toeven op Kreta. Hier een willekeurig plaatje van de prachtige noordkust.

'1000512' door Dennisenroel '1000512' door Dennisenroel

NederlandDe Wadden

NederlandDe Wadden

Schotse hooglanders i

Dennisenroel

In de Bollekamer, een prachtig natuurgebied in het zuidwesten van Texel, vind je grote kuddes Exmoore pony's en Schotse hooglanders. Deze buitengewoon indrukwekkende dieren maken dankbaar gebruik van de verkoelende plassen in het gebied. En het gedrag dat ze vertonen is heel interessant om te volgen. Een echte aanrader als je op zoek bent naar het safari-gevoel in eigen land!

'1000484' door Dennisenroel '1000484' door Dennisenroel

Nederlandse AntillenWashington Slagbaai NP

Nederlandse AntillenWashington Slagbaai NP

Het tsunami-verleden.

Dennisenroel

Veel mensen weten waarschijnlijk niet dat Bonaire een heuse tsunami boulder coast heeft: een kust waar tsunami's de afgelopen duizenden jaren grote brokstukken uit de oceaan op land hebben geworpen. Sommige stenen zijn enkele meters in doorsnee en wegen vele tonnen; toch liggen ze soms meer dan 100 meter uit de kust. Wetenschappers hebben berekend dat de tsunami-golven tussen de 14 en 89 meter hoog moesten zijn, om dit staaltje kogelstoten te laten zien. Dit is één van de landschappen die je kunt zien langs de lange route in Washington Slagbaai NP. De tsunami boulder coast ligt aan de oostkust.

'1000448' door Dennisenroel '1000448' door Dennisenroel

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Dampende aarde!

Dennisenroel

Hverir is een vulkanisch zeer actief gebied in het noordoosten van IJsland. Kokende modderpoelen worden afgewisseld door stinkende solfataren en zelfs de bergen die dit gebied omringen, stoten grote hoeveelheden stoom uit. Staalblauw, feloranje en bruin zijn hier de primaire kleuren. Zo moet de aarde eruit hebben gezien in haar jongere jaren, toen de aardkorst nog warm en onstuimig was. Hier staan we midden in een veld dampende aarde.

'1000404' door Dennisenroel '1000404' door Dennisenroel

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Verrassend Flores

Dennisenroel

Flores was toch wel een hoogtepunt van onze Azoren-reis. Wij waren er eind september. Net buiten het seizoen. Groot voordeel is dat je dus maar weinig andere reizigers tegenkomt. Potentieel nadeel is het minder stabiele weer, zeker als de wind uit het zuiden komt. Een zuiderwind neemt namelijk vochtige lucht mee, waardoor de toppen van het eiland in een dik wolkendek gehuld kunnen zijn. Drie dagen achtereen reden wij tevergeefs naar het merenplateau. Steeds was het fenomenale landschap - dat wij kenden uit de reisfolders en foto's van mede reisreporters - onder een dik wolkendek verborgen. We zijn wel 5 keer teruggegaan, in de hoop toch iets te kunnen zien. Tot de laatste ochtend. De wind was gedraaid en het was helder! Wat een kadootje. Onderweg op de 7-merenroute hadden we dit prachtige uitzicht op de heuvels van Flores. De landerijen worden van elkaar gescheiden door stenen muurtjes en hortensiahagen.

'1000256' door Dennisenroel '1000256' door Dennisenroel

PortugalMadeira

PortugalMadeira

De bergen rond Faial

Dennisenroel

In het noordoosten van Madeira vind je vooral rond het dorpje Faial prachtige landschappen. Talloze haarspeldbochten slingeren er door de groene valleien met puntige bergen. Vergelijkingen met Hawaii dringen zich op. De moeite waard om hier eens een dagroute te rijden!

'1000139' door Dennisenroel '1000139' door Dennisenroel

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Waarom Pink Beach nie

Dennisenroel

Mocht je je voornemen om ooit een huwelijksaanzoek te doen op Pink Beach, denk daar dan nog maar eens goed over na. Want sinds een orkaan in 1999 is Pink Beach helemaal geen roze strand meer. Het roze zand - resultaat van door golfslag kapot geslagen roze schelpen en rood koraal - is met deze storm zo goed als weggevaagd. Jammer! Toch is het nog altijd een fijn strand om te bezoeken. Fijn zand en een snorkelgebied om te zoenen. Ook staat er altijd een lekker fris windje. En gek genoeg zie je er meestal helemaal niemand!

'1000051' door Dennisenroel '1000051' door Dennisenroel

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Herfstkleuren in...La

Dennisenroel

Je hebt misschien geen 100% zon- en strandgarantie, maar Kreta is wel degelijk de moeite van het bezoeken waard in oktober. Vooral omdat het eiland dan aan het verkleuren is. Hoe hoger je gaat - zoals hier op de Lassithi hoogvlakte - hoe intenser de herfstkleuren in oktober al zijn.

'1000030' door Dennisenroel '1000030' door Dennisenroel

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Hverfjell: een kijkje

Dennisenroel

De Hverfell is een kegelvulkaan in het noorden van IJsland in het Mývatn gebied. De Hverfell wordt ook wel de Hverfjall genoemd, over de juiste naamgeving zijn de IJslanders het onderling nog niet eens. Beide namen betekenen hete-bronnen-berg. De vulkaan is ongeveer 2500 jaar geleden in een aantal dagen ontstaan. De uitgestoten lava koelde door water vrijwel onmiddellijk af waardoor de ringvormige vulkaan vrijwel geheel uit tefra, as en fijn gruis is opgebouwd. De vulkaan is 312 meter hoog, de krater heeft een diameter van ongeveer 1 kilometer en is 140 meter diep, en in het midden van de krater ligt een kleine asheuvel. De beklimming is pittig, maar meer dan de moeite waard. Je hebt er een prachtig uitzicht op het Mývatn meer en op het binnenste van de vulkaan. Als je bovenop de rand van de Hverfjell staat, ervaar je hoe groot deze asheuvel eigenlijk is.

'998156' door Dennisenroel '998156' door Dennisenroel

PortugalAzoren

PortugalAzoren

De molens van Faial

Dennisenroel

Van een groot deel van het eiland Faial heb je mooie uitzichten op de vulkaan Pico op het naastgelegen en gelijknamige eiland. Faial staat bekend om haar typische molentjes, waarvan er verspreid over het eiland nog enkele te vinden zijn. Deze vonden wij in de buurt van een uitzichtspunt boven de hoofdstad Horta.

'996976' door Dennisenroel '996976' door Dennisenroel

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Vallende nevel in...M

Dennisenroel

Op de weg ER101 van west naar oost rijd je door het bananendorp Madalena do Mar. Als je dit dorpje uit rijdt, wordt je uitgenodigd om door een tunnel je weg te vervolgen in de richting van Ponta do Sol. Maar wacht héél even! In plaats van rechtdoor, kun je ook rechts, een weinig zeggende weg in. Neem vooral deze afslag. Na een tunneltje van slechts enkele tientallen meters lang kom je aan in een prachtige baai. Van de rotsen komen diverse kleine watervallen naar beneden. Sommige watervallen zijn zó fijn, dat het eerder vallende nevel betreft. Door de warmte raken dan ook niet alle watervallen het water. Zeer de moeite waard om even te stoppen!

'995924' door Dennisenroel '995924' door Dennisenroel

NederlandDe Wadden

NederlandDe Wadden

Lepelaar in de vlucht

Dennisenroel

De Sluftervallei, juli 2018. We lopen de vallei door tot aan de zandbanken aan zee. Eenmaal daar aangekomen stuiten we op een grote groep foeragerende lepelaars. En vangen er één in de vlucht.

'995532' door Dennisenroel '995532' door Dennisenroel

Verenigde StatenPhiladelphia

Verenigde StatenPhiladelphia

Philadelphia City Hal

Dennisenroel

Met een hoogte van 167 meter is het stadhuis van Philadelphia het hoogste gemetselde bouwwerk ter wereld. Bovendien was het vanaf de opening in 1901 tot 1908 het hoogste gebouw ter wereld. Het stadhuis werd ontworpen door de architect John McArthur Jr. en gebouwd in de periode 1871-1901. Voor de bouw van het gebouw bevond zich op de locatie het Centre Square, sinds de stichting van de stad in 1682 een van de vijf oorspronkelijke pleinen in de stad. Bij de opening was de City Hall het hoogste bewoonbare gebouw ter wereld. Hoewel het stadhuis een hoogte heeft van 167 meter, telt het slechts 9 verdiepingen. Boven op het gebouw bevindt zich een ruim 11 meter hoog standbeeld van William Penn, de stichter van de stad Philadelphia en de naar hem vernoemde staat Pennsylvania. Onder het standbeeld, op een hoogte van ongeveer 150 meter, bevindt zich een uitzichtplatform, dat bereikt kan worden per lift. De City Hall is een iconisch bouwwerk in de stad en op diverse plaatsen van verre al herkenbaar. Hier het zicht op het stadshuis vanaf de Benjamin Franklin Parkway; een hoofdader die wordt geflankeerd door vrijwel alle vlaggen van de wereld. Met dank aan Wikipedia

'994751' door Dennisenroel '994751' door Dennisenroel

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Zonsondergang in de..

Dennisenroel

Op het meest oostelijke puntje van São Jorge, vlakbij de Azoren driehoek (daar waar Pico, Faial en São Jorge in elkaars zicht liggen), kun je genieten van de mooiste zonsondergangen van de Azoren. De zon zakt hier achter het eiland Faial en zet de vulkaan Pico in een magisch licht. Wij denken nog vaak met heimwee terug aan onze reis door de Azoren!

'993266' door Dennisenroel '993266' door Dennisenroel

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Zoutwinning op Bonair

Dennisenroel

De zoutwinning op Bonaire kent een lange en helaas ook deels zwarte geschiedenis. Voor de zoutwinning werden in het verleden namelijk talloze slaven ingezet. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Nu is het een grote multinational die de zoutwinning uit zeewater op zich heeft genomen. Jaarlijks zo'n 400 miljoen kilo. Dit uit zee gewonnen zout wordt overigens niet gebruikt voor consumptie, maar voor diverse industriële toepassingen. Het keukenzout van Bonaire wordt namelijk helemaal geïmporteerd uit Nederland. De zoutwinning, met zijn prachtige zoutkegels en omringende pekelmeren, levert in ieder geval bijzondere, man-made landschappen op. Hier waren wij er tijdens het gouden uurtje.

'992360' door Dennisenroel '992360' door Dennisenroel

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Pas op voor hete...vo

Dennisenroel

Welkom in het waanzinnige Hverir, een vulkanisch zeer actief gebied in het noordoosten van IJsland. Kokende modderpoelen worden afgewisseld door stinkende solfataren en zelfs de bergen die dit gebied omringen, stoten grote hoeveelheden stoom uit. Staalblauw, feloranje en bruin zijn hier de primaire kleuren. Zo moet de aarde eruit hebben gezien in haar jongere jaren, toen de aardkorst nog warm en onstuimig was. Wat een geweldig gebied om te bezoeken! Ga hier beter niet van de gebaande paden af, want dan zal het je zeker te heet onder de voeten worden. Ook kun je beter geen gevoelige neus hebben als je dit gebied bezoekt.

'990755' door Dennisenroel '990755' door Dennisenroel

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Idyllisch dorpje in d

Dennisenroel

Als je buiten de gebaande paden wilt gaan, moet je misschien niet naar Kreta afreizen. Maar dat betekent niet dat het geen fijne bestemming kan zijn. Natuurlijk moet je de bekende toeristenplaatsen mijden. Maar als je buiten het seizoen gaat en de mooie plekjes opzoekt, dan kan een trip naar Kreta wel degelijk de moeite waard zijn! Wij waren er vorig jaar oktober. Het weer was nog prima en we gingen vooral op pad in de binnenlanden. En daar vonden we het prachtig. Net voorbij het stadje Agios Nikolaos passeerden we dit prachtig gelegen dorpje in de Kretenzische heuvels.

'990341' door Dennisenroel '990341' door Dennisenroel

NederlandDe Wadden

NederlandDe Wadden

De Texelse Bollekamer

Dennisenroel

Het duingebied tussen het Hoornderslag en het Jan Ayeslag, in het zuidwesten van Texel, wordt de Bollekamer genoemd. Het gebied dankt zijn naam aan een van de oudste duinvalleien die centraal in het gebied ligt. De brede valleien zijn veelal met duinheide begroeid en vormen een prima omgeving voor planten als de klokjesgentiaan, die in de nazomer diepblauw kleurt en goed opvalt tussen de dopheide. In een deel van het gebied zorgen Schotse hooglanders en Exmoorpony's voor het terugdringen van de verruiging van de duinen. Dit binnenmeer is een belangrijke verzamelplek voor de Hooglanders. Daarnaast zie je er veel verschillende soorten vogels.

Community-updates

EDITIE 104 | NATUURREIZEN & WILDLIFE-TIPS

01-11-2021 Columbus Travel editie 104 ligt vanaf vandaag in de winkels! Je wordt getrakteerd op de beste wildlifetips en we nemen je mee naar Costa Rica, het Zwarte Woud, Kenia en Roemenië to name a few. En ook in deze editie vind je traditiegetrouw de prachtigste communityfoto's, dit keer van AMeerakkerAGrotewalDeerikDreamer666
Ellen69 en Henk Vanetie. Bekijk de editie hier >

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

01-11-2021 Het maandthema van oktober - portretten - is afgesloten en de winnaar is bekend: gefeliciteerd Marco met je prachtige liefdesfoto uit Italië! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier!

WEEK 47 | COMMUNITY-TOPPERS


Hoe geraak je in Brooks Falls. Foto: Dreamer666
1. Topfoto & -tip: Hoe geraak je in Brooks Falls door Dreamer666
2. Review: Fiordland in Nieuw-Zeeland door Myrthe Levels
3. Communitylid van de week: Henk Vanetie
4. Nieuwkomer: Aylawilbrink

Doe mee aan onze fotowedstrijden

MAANDTHEMA: NATUURPARKEN TIJDENS CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van november is: natuurparken. Lees meer over de wedstrijd >

FOTOWEDSTRIJD: WIN DE SAFARIREIS VAN JE LEVEN!

Sifnos, Griekenland

Natuurliefhebbers: grijp je kans! Met je favoriete natuurfoto maak je dit najaar kans op een geheel verzorgde, luxe safarireis voor twee personen naar Greater Amboseli in Kenia. Doe mee >

DOE DE ISRAËL-QUIZ EN MAAK KANS OP GAVE PRIJZEN!

Sifnos, Griekenland

Van inspirerende steden tot Bijbelse landschappen en van Tel Aviv tot aan de Rode Zee: in Israël raak je nooit uitgekeken. Ontdek hoeveel jij weet van dit eeuwenoude land en sleep een van de drie te gekke reisprijzen in de wacht! Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik