DeOpschepper

'1122954' door DeOpschepper '1122954' door DeOpschepper

IndiaMumbai (Bombay)

IndiaMumbai (Bombay)

Vismarkt Mumbai

DeOpschepper

Om 5 uur 's ochtends nam ik de taxi naar de vismarkt in Mumbai. Het was voor Indiase begrippen nog stil op straat, maar eenmaal aangekomen bij de vismarkt was het weer die alledaagse chaos. Er waren denk ik wel duizend mensen in die kleine haven. Dat niemand vanaf de kade in het water viel was ongelofelijk. Mannen die net terug kwamen met hun vissersboten, gooiden hun vangst op de kade. Vrouwen droegen de vissen in grote bakken op hun hoofd, liepen er mee weg om het zo snel mogelijk weer te verkopen. Het was bizar, maar typisch India.

'1122593' door DeOpschepper '1122593' door DeOpschepper

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Kaapstad vanaf Signal

DeOpschepper

Zonsondergang gluurders. Van zowel Lionshead als Signal hill zijn de toppen op warme zomeravonden vaak bedekt met toeristen die de zon willen zien zakken in de zee. Dit relatief kleine en moeilijk te bereiken platform op Signal hill is naar mijn weten de rustigste plek om de zonsondergang te bekijken. Met uitzicht op de stad, de zonsondergang en elkaar.

'1122183' door DeOpschepper '1122183' door DeOpschepper

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Kleurrijke straten va

DeOpschepper

De bananenman voor het bananengeel gekleurde huis. Ik heb deze foto zelf in mijn kamer hangen, want iedere keer als ik er naar kijk, word ik er zo vrolijk van. Het zijn de kleuren in de foto en het stralende gezicht van de man, die me telkens weer een glimlach op mijn gezicht doen verschijnen.

'1121994' door DeOpschepper '1121994' door DeOpschepper

IsraëlTel Aviv

IsraëlTel Aviv

Fisherman

DeOpschepper

Tel Aviv, een bruisende stad gebouwd aan zee. Het drukke stadsleven kan je gemakkelijk ontsnappen bij het vrij rustige strand. Het is de garantie voor prachtige zonsondergangen, kleurrijke luchten en het doen wegwaaien van al je zorgen. Deze man zat op de rotsen gelegen bij het oude stadscentrum genaamd Jaffa. Tel aviv heeft een prachtig oud stadcentrum, een hippe en artistieke wijk en fantastische markten om over heen te slenteren. Het heeft dat mystieke van het Midden Oosten en maakt daardoor dat je je in een totaal andere wereld waant. Ik was halsoverkop verliefd.

'1121929' door DeOpschepper '1121929' door DeOpschepper

IndiaMumbai

IndiaMumbai

Openlucht wasserette

DeOpschepper

Als je ooit binnen bent geweest in het huis van een Indiaas gezin in Mumbai, begrijp je dat ze hun was graag wegbrengen. De huizen in Mumbai zijn vaak klein en men woont daar met 3 generaties; grootouders, ouders en kinderen. Dat betekent dus ook een heleboel was. Vroeger, en uit de cijfers blijkt nog steeds, bleven veel vrouwen thuis om het huishouden te doen. Maar aangezien Mumbai zo'n overbevolkte stad is, stijgen de huurprijzen enorm. Sommigen zeggen dat de huurprijzen van New Yorkse appartementen worden overstegen in Mumbai. Dat vrouwen in de grote steden gaan werken komt dus steeds vaker voor. Niet alleen om meer geld te verdienen voor het huishouden, maar ook omdat er tegenwoordig meer wordt gestreden voor de rechten van de vrouw in India. De huizen zijn klein en als er al aansluiting is voor een wasmachine is er meestal geen plek voor een wasmachine. Mensen wassen hun kleding in een grote emmer en dit is een tijdrovend proces. Daarom brengen veel mensen de kleding weg naar deze openlucht wasserettes. Waar vele mensen werken. De een werkt bij het weken van de kleding, een ander zeept de kleding in en weer een ander persoon spoelt de kleding uit. Dan kom je bij het droogproces. Iemand slaat de kleding droog, een ander werkt bij de centrifugeer tonnen, iemand hangt de kleding tussen twee gedraaide touwen te drogen en de laatste persoon vouwt alles netjes op. Het is ontzettend hard werken, maar het is prachtig om te zien.

'1121884' door DeOpschepper '1121884' door DeOpschepper

ChinaShanghai

ChinaShanghai

De Bund in Shanghai

DeOpschepper

De Bund in Shanghai is misschien wel op z’n mooist op een mistige avond. De felle lichten op en in de gebouwen zijn niet alleen een toeristentrekker, het is tevens een kunstwerk. Volledige light shows worden weggegeven en deze avond verlichtten de wolken mee. Een upside down light show reflecteert in de rivier. Na mijn eerste keer Shanghai durfde ik het te zeggen: ik houd van moderne architectuur en kunst. Waar ik eerder het liefst de begane paden verliet en alleen de historische centra van steden bekeek, is de moderne werkelijkheid in Shanghai niet te vermijden. De oude stad heeft ruimte moeten maken voor wolkenkrabbers en shoppingcentra. Ook al is dit triest, want de oude Chinese cultuur lijkt wat verloren te gaan met de opkomst van grote ketens. Toch lijkt het moderne Shanghai te voldoen aan de behoefte van de mainstream Shanghainees. Er staan rijen voor de Starbucks en Mac Donalds, terwijl marktlieden hun klanten naar zich toe moeten trekken. Ik heb de Shanghai van 40 jaar geleden niet gekend. Dus ik kan alleen zeggen dat wat ik daar zag, betoverend was.

'1121851' door DeOpschepper '1121851' door DeOpschepper

TanzaniaDar es Salaam

TanzaniaDar es Salaam

Lokaal Dar es Salaam

DeOpschepper

Het leven in Dar es Salaam is niet gemakkelijk. Mensen komen van het platteland naar de stad in de illusie dat werk en een beter leven hen in de schoot geworpen wordt. Met kleine bedrijfjes proberen mensen geld te verzamelen. Veel mensen hebben zelfs meerdere banen tegelijkertijd. Deze vrouw op de foto verkoopt chapati's op de veranda van haar huis. De veranda is de belangrijkste plek van het huis. Het is een sociale plek, want buurtgenoten lopen langs en blijven staan voor een praatje of om wat te eten te kopen. Bij de vrouw in de foto kwamen meerdere mensen langs om chapati's te kopen en bij de overbuurvrouw haalden ze gefrituurde cassave. Overdag zijn de meeste mannen op pad om te werken en door het verkopen van voedsel verdienen de vrouwen thuis ook een zakcentje terwijl ze tegelijkertijd zorgen dat er eten op tafel staat. Het groepsgevoel in Dar es Salaam is groot. Tevens werken deze communities als sociaal vangnet. De mensen helpen elkaar en proberen er iedere dag weer een gelukkige dag van te maken.

'1121806' door DeOpschepper '1121806' door DeOpschepper

IndiaUdaipur

IndiaUdaipur

Aan de voet van de...

DeOpschepper

Aan de voet van een tempel in Udaipur zat deze vrouw te wachten. Udaipur wordt ook wel de city of lakes genoemd en is een van de meest romantische steden die ik me kan voorstellen. Uiteindelijk maken de vele rooftop bars en drijvende paleizen het decort van de romantiek, maar de mensen die er wonen, laten het tot leven komen. Net als deze vrouw die zat te wachten op haar man en vervolgens samen hand in hand weglopen met haar hoofd op zijn schouder.

'1121803' door DeOpschepper '1121803' door DeOpschepper

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Ontdek echt India in.

DeOpschepper

In Varanasi aan de kade van de Ganges ook wel ghat genoemd, vind je veel van deze Sadhu Baba's oftewel heiligen. Ze worden door Hindoes gezien als de vertegenwoordigers van een god en soms zelfs aanbeden als een god zelf. Men respecteert hen om hun heiligheid en gevreesd om hun vervloekingen. Ook andere Hindoestaanse rituelen spelen zich in Varanasi op straat voor je neus af. Je wordt hier ondergedompeld in de magie van India.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier