Dapau

'304986' door Dapau '304986' door Dapau

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Road to Masca

Dapau

De Canarische eilanden (zo niet heel Spanje) ligt natuurlijk vol met mooie slingerweggetjes door bergen en dalen. Lekker in de huurseat al dan niet met baby aan boord kun je je heerlijk laten verdwalen. Zo ook op Tenerife waar deze pas gerenoveerde weg spectaculaire uitzichten biedt richting het prachtige dorpje Masca.

'281691' door Dapau '281691' door Dapau

MongoliëGobiwoestijn

MongoliëGobiwoestijn

Grazen

Dapau

Op de flanken van de uitlopers van het Altaj gebergte groeit in de regentijd gras. Nomadenfamilies strijken alleen in dit seizoen hier neer om hun vee te laten grazen. Buiten de zomer is het hier met temperaturen tot 50 graden onder nul niet goed toeven.

'281622' door Dapau '281622' door Dapau

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Vogelrijk

Dapau

Texel is in oktober blijkbaar een goede plek voor vogelspotters. Overal op het eiland stonden kuddes vogelaars en vogelfotograven naar dit soort plekken te turen. We zijn er maar es tussen gaan staan, maar kwamen met 200mm niet verder dan dit. Toch wel mooi..

'279234' door Dapau '279234' door Dapau

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Surrogaat

Dapau

Dit is geen plaatje uit Mongolië (zoals jullie wellicht van ons verwachten) maar een plaatje van een plek waar je wat sneller met een 6 weken oude baby naartoe gaat. Om de honger naar Mongolië te stillen zijn we afgelopen weekend maar es in een Texelse Yurt gaan zitten. Texel is een prima surrogaat! En met een sterrenhemeltje erboven waan je je toch snel in het Mongoolse..

'278021' door Dapau '278021' door Dapau

JordaniëWadi Rum

JordaniëWadi Rum

Deserted

Dapau

Overdag is de Wadi Rum woestijn alles behalve verlaten. Maar 's morgens vroeg als de eerste zonnestralen voorzichtig over de kenmerkend gevormde rotsen tevoorschijn komen kun je je volkomen verlaten wanen in deze prachtige woestijn.

'277444' door Dapau '277444' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Lunchtime

Dapau

Tijd voor de lunch in een tot kinderdagverblijf omgetoverde ger tent. Twintig kinderen tussen 2 en 6 jaar uit de nabije omgeving kunnen hier de dag doorbrengen met spelletjes doen, kleuren en zingen. De ger is een initiatief van Unicef, zodat kinderen die niet naar school kunnen, in dit geval vanwege de enorme afstanden, toch een vorm van scholing krijgen. De lunch bestaat uit een boterham en een schaaltje verse zoute melkthee.

'277236' door Dapau '277236' door Dapau

MongoliëZuid Mongolie

MongoliëZuid Mongolie

Tussen hemel en aarde

Dapau

In de enorme ruimte op de overgang van steppe naar woestijn ligt een hoopje stenen (ovoo). Het is de bedoeling dat je er 3 maal met de klok mee omheen loopt en er stenen of andere kleine offers bij gooit. Een driver is gestopt om dit ritueel uit te voeren om zo een 'goede reis' af te dwingen bij de goden. Op deze plek die strak staat van de oerkracht en spiritualiteit is het als een grenspost tussen hemel en aarde.

'276589' door Dapau '276589' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Poolen

Dapau

Als je door het oosten van Mongolië rijdt kan het uren duren eer je iemand tegen komt. Als dat dan vervolgens twee poolende Mongolen zijn met een hond sta je wel even te kijken

'273097' door Dapau '273097' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Pretty Face

Dapau

Dit mooie grietje deed ook mee aan de paardenrace tijdens Nadaam. 10 kilometer in galop op een 2 jarig paardje. Een paar 100 meter voor de finish hield het paardje het voor gezien en rende linea recta naar huis, 50 meter links van de route, met een huilend grietje op z'n rug. Later wist ze toch nog deze smile eruit te persen.

'272943' door Dapau '272943' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Milking at Sunset

Dapau

De oudste zoon des huizes heeft de koeien op de juiste plek gebracht. De moeders binnen de omheining en de kalfjes en stieren erbuiten. Nu is het aan de dochters om te gaan melken tot het donker wordt.

'272647' door Dapau '272647' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Markant

Dapau

Tijdens het Nadaam Festival dat plaats vindt door het hele land word je niet alleen getrakteerd op paardenraces, bogschietwedstrijden en worstelpartijtjes, ook markante koppen komen uit alle hoeken tevoorschijn.

'272598' door Dapau '272598' door Dapau

MongoliëUlaanbaatar omgeving

MongoliëUlaanbaatar omgeving

En de hemel ging open

Dapau

Alsof iemand daarboven de luiken even had open gezet kwam er een enorme bak met water naar beneden. Mongolië is op dat soort momenten het land bij uitstek om het vast te leggen. Genoeg ruimte om de lucht te zien...

'272433' door Dapau '272433' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Cowboy

Dapau

Een cowboy op de Mongoolse steppe. Traditiegetrouw haalt en brengt de oudste zoon des huizes (of gers) de dieren van en naar hun graasland, te paard in de oneindige ruimte..

'271647' door Dapau '271647' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Levenslicht

Dapau

Een levenspad op weg naar het licht ... paden die elkaar kruisen ... associaties die we kregen bij het terugzien van deze foto. We hebben 'm gebruikt bij het geboortekaartje van onze dochter Silke die op 26 augustus 2010 het levenslicht zag. Iedereen enorm bedankt voor de mooie woorden en gelukwensen!

'270238' door Dapau '270238' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Tevreden Roker

Dapau

Een jaar lang heeft hij zijn paarden en kinderen voorbereid op de grote races die plaatsvinden tijdens Nadaam. Vlak voor de start rookt hij nog een sigaretje in de wetenschap dat het wel goed zit.

'269848' door Dapau '269848' door Dapau

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

In Gedachten

Dapau

We raakten met deze vrouw in gesprek (via de gids) over een gevoelig onderwerp voor veel Mongolen. Steeds meer mensen verruilen het harde nomaden-bestaan op de steppe voor een leven in de stad. Het contrast is zo groot dat veel mensen daar ook niet gelukkig worden. Families worden uit elkaar gedreven op zoek naar betere omstandigheden. Zij vertelde over haar broer die z'n kudde dieren heeft verkocht en nu in de stad woont, werkeloos en ongelukkig. Er is vaak geen weg terug en dat doet pijn.

'269411' door Dapau '269411' door Dapau

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Erdene Zuu Khid

Dapau

Het eerste boeddhistische klooster van Mongolië is opgericht door Altai Khaan in 1586. Op het hoogtepunt stonden er binnen de muren van het klooster tussen de 60 en 100 tempels, ongeveer 300 gers en woonden er 1.000 monniken! In 1937 tijdens de Stalinistische onderdrukking werd het klooster compleet platgelegd en voor een groot deel verwoest. Slechts drie tempels bleven overeind en een onbekend aantal monniken kwam om of werd verscheept naar Siberië om nooit meer iets van te vernemen.Sinds de val van het communisme in 1990 is het klooster weer volop in gebruik en hoewel het veel van de oude glorie aan het terugwinnen is is het slechts een schaduw van wat het ooit was.

'269349' door Dapau '269349' door Dapau

VietnamZuid en Centraal Hoogland Vietnam

VietnamZuid en Centraal Hoogland Vietnam

Ander Vietnam

Dapau

Een foto uit ons analoge tijdperk. In 2004 reden we met een gehuurde Russische jeep door het centraal hoogland, weg van de kustweg 'Highway Nr 1'. Een beetje weggestopt wonen daar ook zgn minority people. Ze worden niet gezien als 'authentiek Vietnamees' en hebben daardoor minder rechten. Ze wonen afgelegen en krijgen weinig bezoek van westerlingen. Het prachtige gebied en de mensen maakte indruk.

'269250' door Dapau '269250' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Stads

Dapau

Ver van de echte bewoonde wereld sliepen we bij een nomadenfamilie waar ons dit meisje opviel. Bij navragen bleek dat zij ook op bezoek was, bij haar familie. Ze is geboren en getogen in UB (Ulaanbatar) en verschilt met haar perfecte huidje en roze kleren toch behoorlijk van haar nomadische leeftijdgenootjes. Niettemin een mooie meid vonden wij.

'269046' door Dapau '269046' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Del

Dapau

Del is de naam voor de lange traditioneel Mongoolse jas. De del is meestal gemaakt van wol en wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen. In de winter draagt men varianten waarbij de mouwen langer zijn om de handen extra te beschermen tegen de extreme kou. Een zijden sjaal om het middel verhoogt het draagcomfort en is meestal oranje, maar soms ook geel, groen of blauw. Iedereen die er een heeft draagt 'm altijd tijdens bijzondere aangelegenheden zoals hier op een Nadaam festival.

'268874' door Dapau '268874' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Opzadelen

Dapau

Deze paardentrainer legt nog even de laatste hand aan het finetunen van een houten zadel. Mongoolse ruiters 'staan' altijd in de beugels en in tegenstelling tot westerlingen krijgen ze daarom nooit een houten kont. Wij wel..

'268410' door Dapau '268410' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Binnen de lijntjes

Dapau

Na een halve dag hobbelen zonder iets of iemand tegen te komen doemt daar ineens een ger op. Het blijkt een kinderdagverblijf voor 20 kinderen uit de omgeving (straal van 25 km) Daar zat dit meisje heel geconcentreerd een door Unicef gesponsorde kleurplaat in te kleuren.

'268199' door Dapau '268199' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Who thinks What?

Dapau

Verscholen in een ger achter een ketel melkthee kon ik dit zestal ongegeneerd gadeslaan. Hun gedachten zijn waarschijnlijk bij de grote wedstrijd, 10 km sprint op 2 jaar jonge paardjes voor kids, die dadelijk gaat beginnen. De drie meisjes zijn deelnemers, de man in de rode jas is hun trainer, de man in het spijker jasje is een vroegere winnaar en de hond... geen idee.

'268030' door Dapau '268030' door Dapau

JordaniëWadi Rum

JordaniëWadi Rum

Under the Stars

Dapau

Een bezoek aan Jordanië is niet compleet zonder minstens 1 nacht in de Wadi Rum woestijn door te brengen. Het rode zand, de prachtige rotsformaties en 's nachts in de bedoeïenentent onder een prachtige sterrenhemel.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

05-08-2022 Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

EINDE COMMUNITY EN FOTOWEDSTRIJD

05-08-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Maar zoals het ook vaak gaat met het bouwen van nieuwe sites, ontstaat er vaak wat vertraging. We hebben nog steeds geen exacte datum, maar we zullen naar alle waarschijnlijkheid niet vóór oktober offline gaan. Dat geeft ons dan ook genoeg tijd voor één laatste fotowedstrijd om 15 jaar community te vieren! Info volgt binnenkort

EDITIE 112 | De mooiste berggebieden weg van de massa

5-8-2022 Columbus Travel editie 112 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de mooiste berggebieden. Van de onbekende parels van de Alpen tot de ongebaande paden van de Andes. Tijdens een roadtrip langs de Canadese westkust betreden we een wereld waarin mens en woestenij samengaan, met diepe fjorden en bossen die ouder zijn dan de westerse beschaving. Ook ontdekken we de Faeröer, een vulkanische archipel die ook wel ‘Europa’s best bewaarde geheim’ wordt genoemd. Daarnaast presenteren we de Harz, een bosrijk middelgebergte in Duitsland, als het ideale alternatief voor bekendere berggebieden in de buurt. Plus: in een speciale total guide bewijzen we dat Dubai méér is dan wolkenkrabbers en mega malls. Ingewijden delen hun favoriete tips op het gebied van architectuur, cultuur, natuur en gastronomie.  Bekijk de editie hier >

COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


16-07-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

WEEK 32 | COMMUNITY-TOPPERS


8 op een rij in Namibrand. Foto:MirandaNoomen
1. Topfoto & -tip: 8 op een rij in Namibrand door MirandaNoomen
2. Review: n.v.t.
3. Communitylid van de week: Corriedewinter
4. Nieuwkomer:Spitskit

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN CAMPERWEEKENDJE MET JE VRIENDEN!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. De winnaar krijgt tevens fantastische fietsaccessoires van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik