Dalix

'1107114' door Dalix '1107114' door Dalix

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Kijken naar de...koni

Dalix

2019 is een heftig jaar voor ons geweest. Het kopen van ons nieuwe huis in Spanje en de verkoop van ons huis in Nederland werd overschaduwd door een aantal vreselijke en onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Hopelijk wordt 2020 een veel beter jaar. Deze foto heeft mijn vriendin Barbara altijd heel veel rust en afleiding gegeven, zo ook in dit afgelopen moeilijke jaar. Ik wil jullie allemaal heel hartelijk bedanken voor jullie mooie reacties op mijn foto's. Jullie zijn fantastisch! Ik wens jullie een prachtig 2020 met mooie reizen, foto's, inspiratie en goede gezondheid. Un abrazo muy fuerte! Marcel

'1106978' door Dalix '1106978' door Dalix

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Even genieten!

Dalix

Ossenpikkers hebben de gewoonte om op grote zoogdieren, zoals giraffes, neushoorns en gnoes neer te strijken en daar parasieten uit de vacht te pikken zoals teken en horzellarven. De relatie tussen ossenpikkers en grote zoogdieren werd lang beschouwd als een mooi voorbeeld van mutualisme. Het zoogdier had immers baat bij het verwijderen van parasieten en de vogel had een eiwitrijk dieet. Uit nader onderzoek blijkt echter dat ossenpikkers zich óók als parasieten gedragen en wonden bij de zoogdieren opzettelijk vergroten om er bloed uit te drinken, zodat er weinig preventieve werking van uitgaat. Voor het zoogdier is het vaak wel een moment van genieten, zoals je op deze foto ziet.

'1106870' door Dalix '1106870' door Dalix

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

Het meest extreme...c

Dalix

Vandaag zag ik aflevering 1 van de serie 'seven continents, one world' met commentaar van mijn held David Attenborough. We hebben deze serie opgenomen en deel 1 ging over Antarctica. Dat inspireerde mij om een foto van dit meest extreme continent op aarde te plaatsen. Voor alles daar zijn slechts superlatieven op zijn plaats. De omgeving, het weer, de kou, de golven, de zeeziekte (die wij gelukkig niet hebben) en de onbeschrijfelijke schoonheid. Een continent in extremis.

'1106817' door Dalix '1106817' door Dalix

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

De haven van Blokzijl

Dalix

Gisteren was ik bij m'n zusje in Blokzijl op bezoek. Ze wonen daar aan de haven, de Kolk. 's Middags rond een uur of vier brak de zon door de wolken en gaf het haventje een prachtige kleur. Snel een kiekje gemaakt. Helaas kon ik geen beter standpunt innemen.

'1106682' door Dalix '1106682' door Dalix

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

De prachtige omgeving

Dalix

Chaitén en haar omgeving is een prachtig stuk Chili. Het viel mij op dat het niet vaak bezocht wordt. En dat terwijl je hier schitterende wandelingen kunt maken in ongerepte natuur. In mei 2008 is de gelijknamige vulkaan uitgebarsten. De omgeving wordt gesierd door besneeuwde bergen hetgeen zelfs een simpele brug een iets ander uiterlijk geeft.

'1106525' door Dalix '1106525' door Dalix

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Lago Argentino, een..

Dalix

Een prachtig stuk van Patagonië is in zuidelijk Argentinië. Met name het Argentino meer is schitterend. Een dag rondvaren met de boot is een absolute aanrader. Je komt langs prachtige gletsjers en de boot manoeuvreert zich dicht langs mooie ijssculpturen. Het ijs is prachtig blauw, zoals je op deze foto ziet. Het hoogtepunt van de dag is wellicht het naderen van de Perito Moreno, volgens velen de mooiste gletsjer op aarde. En dan lig je er voor. Onbeschrijfelijk mooi.

'1106481' door Dalix '1106481' door Dalix

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

De pinguïns van...Cuv

Dalix

Cuverville Island is een van de vele plekken waar je tijdens een reis naar Antarctica naartoe gaat. Uiteraard met de zodiac. Dat is tevens het mooie van deze reis. Naast de Falkland eilanden en het onbeschrijfbaar mooie South Georgia kom je op het Antarctisch schiereiland op veel bijzondere plekken. Eén van die plekken is Cuverville Island waar een indrukwekkende kolonie ezelspinguïns leeft.

'1106388' door Dalix '1106388' door Dalix

SpanjeLa Gomera

SpanjeLa Gomera

Een beauty van een...

Dalix

Voor mij is La Gomera een van de heerlijkste plekken om te wandelen. Je vindt er relatief weinig toeristen. Het avontuur begint voor ons op de boot vanaf Tenerife. Bijna altijd word je op de korte overtocht getrakteerd op dolfijnen. Je komt aan in het haventje van het leuke plaatse San Sebastián. Aangezien wij de westkust van het eiland het mooist vinden, volgt er een werkelijk prachtige rit dwars over het eiland door indrukwekkende natuur. En af en toe heb je een mooi uitzicht op San Sebastián en de vulkaan de Teide op Tenerife. Deze foto laat dat uitzicht zien.

'1106340' door Dalix '1106340' door Dalix

SpitsbergenSor Spitsbergen NP

SpitsbergenSor Spitsbergen NP

Luchten van...Spitsbe

Dalix

Hoe dichter je bij de polen komt, hoe sneller het weer lijkt te kunnen veranderen. Dat zie je bijvoorbeeld in IJsland al. Op Spitsbergen kan het weer in slechts enkele uren volledig omslaan. De luchten zijn er vrijwel altijd prachtig. Op deze foto hadden we een schitterende dag en was het, zoals de Engelsen zeggen, 'smooth sailing'.

'1106295' door Dalix '1106295' door Dalix

ChinaChinese Muur

ChinaChinese Muur

Een indrukwekkende...

Dalix

Als je naar China gaat, bezoek je uiteraard de Chinese muur. Hij wordt jaarlijks door ontelbaar veel toeristen bezocht. Gelukkig bezoeken zij de muur dichtbij Peking. Een absolute aanrader is om een uurtje of vier verder te rijden. Dan zijn er nog steeds toeristen maar heel veel minder! Wij hebben hele stukken over de muur gelopen zonder een andere toerist te zien. Ik zag er best wel tegenop, ik dacht geen foto's zonder massa's toeristen te kunnen maken, maar op deze plek is het gelukkig redelijk gelukt.

'1106230' door Dalix '1106230' door Dalix

EcuadorGalapagos eilanden

EcuadorGalapagos eilanden

Blauwe voetjes op...I

Dalix

Als je naar de Galápagos eilanden gaat, raad ik je aan om niet te kort te gaan. De meeste reizen die aangeboden worden zijn tussen de 7 en 8 dagen. Wij hebben twee reizen gecombineerd om bijna alle eilanden te kunnen zien. Dan ben je 15 dagen aan boord en krijg je een vrijwel compleet beeld van de eilanden. Zelfs dan moet je 1 of 2 eilanden missen. Ik was erg onder de indruk van de Blauwvoet Jan van Genten. De naam doet hun eer aan. Op het eiland Isabella komt je prachtige exemplaren tegen.

'1106126' door Dalix '1106126' door Dalix

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Walvissen bij South..

Dalix

Aan land op South Georgia kom je allerlei soorten pinguïns, walrussen en zeehonden tegen. Je komt ogen tekort. Maar eenmaal weer op zee zie je ook orka's, dolfijnen en walvissen. Op deze foto hadden we rustig weer, maar niet veel later kwamen we in een enorme storm terecht. De golven waren twaalf meter hoog. De ziekenboeg draaide overuren. Er verschenen steeds minder mensen bij het ontbijt en degenen die het wel aandurfden hadden regelmatig een blauw oog of een enorme bult op het hoofd. Je dan aan boord verplaatsen is echt een enorme uitdaging.

'1106060' door Dalix '1106060' door Dalix

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Prachtig Andalucía

Dalix

Het aantal kilometers dat ik door Andalucía gereden en gewandeld heb is niet te tellen. Dit prachtige deel van Spanje is behoorlijk groot en er is enorm veel te ontdekken. De plaatsjes met hun witte huisjes geven me altijd een heerlijk, rustgevend gevoel. Ik vind de mensen er bijzonder aardig en het eten vind ik er geweldig. Dit is het redelijk onbekende plaatstje Alcaucín. Niet een van de mooiste, maar het late middaglicht maakte er nog iets van.

'1105988' door Dalix '1105988' door Dalix

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

Het voeden van de...c

Dalix

Op Port Lockroy, een van de vele bestemmingen op het Antarctisch schiereiland, leeft onder andere een kolonie ezelspinguïns. Elke pinguïn is wel met iets bezig. Of het nu een nestje bouwen is, van de rotsen duiken om vis te vangen of een chick voeden. Het maakt niet uit, je blijft kijken naar deze grappige vogels. Als dan aan het eind van de dag de expeditieleider je weer naar de zodiac roept, wil je je het liefst verstoppen, zodat je nog langer naar deze fantastische beesten zou kunnen blijven kijken.

'1105937' door Dalix '1105937' door Dalix

Chinayangshuo

Chinayangshuo

Fietsen in het...Kars

Dalix

Fietsen in het Karstgebergte bij Yangshuo in China is een geweldige ervaring. Je ziet het leven op het platteland, komt in hele kleine dorpjes waar mannen in vage barretjes of huiskamers kaartspelen en fietst door een magistraat landschap. Met name langs de rivier de Li gebeurt van alles. Je ziet er zelfs Chinese gezinnen in bootjes zich op het water vermaken. Fietsen in dit soort landen vind ik altijd al geweldig, maar hier in het Karstgebergte was het echt top!

'1105846' door Dalix '1105846' door Dalix

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Bijeneters en...Swazi

Dalix

Milwane in Swaziland heeft ons verrast. Wat een mooie, rustige en bijzondere plek. We sliepen niet in de traditionele bijenkorfhuisjes, maar hadden een gezellig huisje met uitzicht over een prachtige vallei. Op de houten vlonder bij het restaurantje zie je vele soorten vogels onder het genot van een glas wijn. Maar het mooiste vonden we de wandelingen in de buurt. Je komt er nauwelijks andere toeristen tegen (wij twee welteverstaan) en ziet er dieren als impala's, alligators, schildpadden, wilde varkens en vele soorten vogels. Een klein paradijsje en een absolute aanrader!

'1105811' door Dalix '1105811' door Dalix

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

Fantastische...natuur

Dalix

Antarctica is een continent dat blijft verbazen. Ongelofelijk hoeveel verschillende soorten ijs je er tegenkomt. Voor mij het mooiste continent op aarde, maar dat wisten jullie al. Tijdens avondsafari's in de zodiac val je van de ene verbazing in de andere. Hoe vaak hebben m'n vriendin en ik elkaar niet aangekeken en gezegd 'is dit nu werkelijkheid of dromen we?' Het is de werkelijkheid. En een hele mooie!

'1105768' door Dalix '1105768' door Dalix

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Buffels in Kruger

Dalix

Met een beetje geluk kom je in aardig wat landen in Afrika de 'big five' tegen. Wellicht is het luipaard het lastigst om te spotten. Toch vond ik het ook niet makkelijk om groepen buffels te ontdekken. Hier in het Krugerpark in Zuid-Afrika kwamen ze na lang wachten voorbij lopen. Voor mij een feest.

'1105685' door Dalix '1105685' door Dalix

SpitsbergenLongyearbyen

SpitsbergenLongyearbyen

Vervoer op Spitsberge

Dalix

Longyearbyen, de kleine hoofdstad van Spitsbergen, is een aangename plaats om enkele dagen te verblijven. De noordelijkste hoofdstad ter wereld ademt een bijzondere sfeer. Helemaal als de zon over de besneeuwde bergen schijnt. Hier zie je hoe lokale mensen hun scooter door husky's laten voortbewegen. Een goede oefening voor deze ijverige honden.

'1105559' door Dalix '1105559' door Dalix

SpitsbergenNordvest Spitsbergen NP

SpitsbergenNordvest Spitsbergen NP

Spitsbergen, land van

Dalix

Elke dag op Spitsbergen is een feest. De natuur is er overweldigend. Met name de vele gletsjers hebben een enorme indruk op mij gemaakt. Je zou het niet zeggen, maar dit is een kleurenfoto. Je kan het zien aan het blauw van de meest rechter gletsjer. Het licht en het weer veranderen constant op Spitsbergen.

'1105511' door Dalix '1105511' door Dalix

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

Feilloze zwemmers!

Dalix

De pinguïn is een zeevogel. En ook de enige vogel die niet kan vliegen. Maar zwemmen kan hij wel! Daarin is hij dan weer de beste ter wereld. Ik heb ze soms vanuit het niets zien komen opduiken en perfect landen op een ijsschots. Ongelofelijk hoe ze dat kunnen inschatten. Nou ja, soms ging het ook niet helemaal feilloos. Op deze foto zijn ze net in de sneeuw op een ijsschots geland. Je kan het zien aan het opspattende water. Of de bewoner van de schots het een leuk idee vond, valt te betwijfelen.

'1105462' door Dalix '1105462' door Dalix

TibetXigaze

TibetXigaze

Dwars door Tibet

Dalix

Tibet is beroemd om haar prachtige kloosters en natuurlijk de indrukwekkende pieken van de Himalaya. Maar ik heb ook enorm genoten van het dagelijkse leven op het platteland. Een tocht van Gyangtse naar Shigatse bijvoorbeeld brengt je langs prachtige dorpjes en geeft je een kijkje in het leven van de Tibetanen op de hoogvlaktes. Voor deze foto was ik iets te laat, maar het was de enige mogelijkheid om paard en wagen nog in beeld te brengen.

'1105408' door Dalix '1105408' door Dalix

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Jonge boeddhisten in.

Dalix

's Ochtends zeer vroeg, nog vóór zonsopkomst, liepen mijn vriendin en ik naar de ghats van Varanasi om daar het vroege dagelijkse leven gade te slaan. Op een gegeven moment zagen we een aantal mannen in rode kleding die op een verhoging stond. Ze zwaaiden met manden vol wierook en hielden prachtige attributen voor zich. Uit sommige kwam vuur. Een prachtig gezicht. We vroegen een paar Indiase omstanders wat dit allemaal voorstelde en ze vertelden ons dat het een manier van jonge boeddhisten was om de geschiedenis van India uit te beelden.

'1105369' door Dalix '1105369' door Dalix

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

On the road in...Pata

Dalix

Met een 4WD door Chileens en Argentijns Patagonië rijden. Wat wil je nog meer? De ultieme vrijheid die je hebt! Zelf de route bepalen, overal kunnen stoppen waar je wilt (natuurlijk ook voor de foto's) en je constant verbazen over de schitterende veelzijdige landschappen. Een reis met alleen maar hoogtepunten.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier