Ambassadeur Corriedewinter

'1130788' door Corriedewinter '1130788' door Corriedewinter

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Een hoekje in het...z

Corriedewinter

We maken een roadtrip door Andalusië en komen terecht in Alhama de Granada, een oude Moorse vesting. Het stadje dankt zijn naam aan het riviertje de Alhama, dat in een diepe kloof ligt. Al Hamma betekent in het Arabisch dan zoiets als warmwaterbron. Die zwavel- en warmwaterbronnen kun je bezoeken, of zelfs een hele kuur doen in Hotel Balneario. De indrukwekkende kloof is prachtig om te zien, maar het is nog leuker om er een stuk(je) te wandelen. Deze vriendelijke dame woont aan de rand van de kloof. Ze laat ons haar huisje zien en wijst ons de weg naar het wandelpad van 3 km dat vlakbij haar huis begint. We wandelen langs een vervallen fabriekje dieper de kloof in. Dan lopen we langs het water, waar ook nog een ondergronds gangenstelsel is te vinden dat in tijden van nood als vluchtroute en wateraanvoer diende. Het is er prachtig, zoals in heel Andalusië. Luister maar eens naar dit lied: http://www.youtube.com/watch?v=lm_8Nc0tY1E Ik heb daar een hoekje in het zuiden waar meisjes dansen met de zee waar het oosten door zijn straten vecht en het westen valt het niet binnen omdat het niet wil storen zeven broers zijn zoals ze zijn en een moeder genaamd Andalusië een moeder in haar hart die geen angst kent de straten zijn gericht op het strand zijn nachten zijn kaneelstokjes waarin de lucht zout maakt daar heb ik zoveel emoties meegemaakt en Ik heb zoveel liefdes ontdekt een van die dingen die je aan het huilen maken Heerlijk!

'1130751' door Corriedewinter '1130751' door Corriedewinter

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

De overpeinzing in...

Corriedewinter

We nemen de pont vanaf het Centraal Station naar de NDSM werf om daar het museum STRAAT te bezoeken en verder rond te struinen op het terrein, waar nu ook in een van de loodsen een priklocatie is. (zie voor meer info mijn vorige foto) Dit mannetje kijkt geboeid naar het werk. Hij vindt het wel mooi, maar ook een beetje rommelig. Het werk is gemaakt door Entes uit Peru Toelichting van STRAAT: 'Gebruikmakend van de ‘estrapo’-techniek, verwijderde Entes een aantal Nederlandse posters van de museumdeur. Hij plakte deze vervolgens bovenop de posters die hij had meegenomen uit Peru en van tevoren op het doek had geplakt. Het resulterende werk bekritiseert onze individualistische maatschappij waarin alles simpelweg eruitziet als rotzooi. “Mensen zien totaal niets. Nooit. Ze zien de shit niet, ook niet de politieke shit, en hebben alleen tijd voor hun eigen ding en om op hun telefoon te kijken. Ze zijn hun verstand verloren in de mobiele telefoon.” / Entes Iets om over na te denken dus.

'1130730' door Corriedewinter '1130730' door Corriedewinter

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Go to museums STRAAT

Corriedewinter

Go to Museums, staat hier op de muur van een van de gebouwen van de NDSM werf in Amsterdam-Noord. Ik bedoel hier museum STRAAT: een graffiti en street art museum voor iedereen. Wij waren hier met onze kleinzoon van 6, die volop genoot van de streetart in en buiten het museum. Met behulp van een speurtocht bekeken we de kustwerken, er moesten selfies gemaakt worden, op sommige kunstwerken kon je klimmen en aan het einde van de tocht was er een verrassing. Buiten op de werf ging het feest gewoon verder. Op de foto zie je verder nog een muurschildering van een jonge Thomas a Kempis, van Donovan Spaanstra. De oudere Thomas, ook door Spaanstra, is vorige week onthuld in Zwolle, als onderdeel van het project Wie is Thomas?

'1130060' door Corriedewinter '1130060' door Corriedewinter

MoldaviëTransnistrië

MoldaviëTransnistrië

Geslaagd!

Corriedewinter

Wat ziet ze er stralend uit, dit meisje dat ik ontmoette in Tiraspol, de hoofdstad van het eenzijdig onafhankelijk verklaarde Transnistrië, een land dat eigenlijk niet bestaat. Ze is zojuist geslaagd en viert dit in het hotel waar wij ook logeren. Even over Transnistrië: Men koos zelfs een eigen president en een eigen parlement die beiden niet erkend werden door de regering van Moldavië. In augustus 1994 kreeg Transnistrië wel vergaande autonomie wat betreft regionale aangelegenheden. Het landje heeft een eigen munteenheid, de Transnistrische roebel, een eigen politiemacht en een uit 5000 manschappen bestaand leger. Het heeft ook eigen (niet officiële) grenzen die gecontroleerd worden door Transnistrische grenswachten. Je moet behoorlijk lang wachten bij de grens. De officiële talen in Transnistrië zijn Russisch, Moldavisch en Oekraïens. Alle straatborden zijn in het Russisch of in het Cyrillisch alfabet en studenten en scholieren worden op universiteiten en scholen onderwezen in het Russisch. Ook lokale overheden en de meeste officiële instituten werken met de Russische taal. Het is dus niet zo vreemd dat veel jongens en meisjes in Moskou gaan studeren. Dit meisje gaat naar Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Maar eerst: feest!

'1129955' door Corriedewinter '1129955' door Corriedewinter

NoorwegenOslofjord

NoorwegenOslofjord

Het topje van de...ij

Corriedewinter

Het Oslo Operahuset, aan de rand van de Oslofjord, lijkt op een enorme ijsberg die oprijst uit het water. Achter het glas zie je een theaterzaal die helemaal is opgetrokken uit hout. Je kunt helemaal tot aan het topje van de 'ijsberg' lopen langs schuine hellingen, die ook wel gebruikt worden om te skaten, mits het niet al te druk is. Boven heb je een prachtig uitzicht over de fjord, vooral als de zon ondergaat.

'1129917' door Corriedewinter '1129917' door Corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Grote keizerlibel op.

Corriedewinter

Nu we nog steeds veel thuis zijn, of op pad in eigen land, is het leuk om wat te gaan experimenteren met fotograferen van kleine diertjes. Het lijkt ook alsof er dit jaar veel meer insecten zijn. Zij hebben misschien wel een goed coronajaar met minder verstoringen. Deze grote keizerlibel (Anax Imperator) is op zoek naar prooi, of naar een vrouwtje, of hij heeft net gepaard. Al deze activiteiten moet hij nadat als larve is uitgeslopen uit zijn huid in maximaal 8 weken doen. Het huidje heb ik al een paar weken geleden gevonden, dus ik denk dat deze man al oud is. Hij zat er maar stilletjes bij, dus ik kon hem goed benaderen.

'1129844' door Corriedewinter '1129844' door Corriedewinter

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Struinen op de Kop va

Corriedewinter

Na meer dan een jaar kunnen we eindelijk weer naar het fotomuseum in Rotterdam-Zuid op de Wilhelminapier, een plek vol historie en moderne architectuur. Het gebouw ‘De Rotterdam’ van Rem Koolhaas is niet te missen. Je ziet het hier tussen de hekken van een nieuwe bouwplaats door, met de Erasmusbrug er net naast. De drie met elkaar verbonden torens van bijna 150 meter hoog vormen samen een ‘verticale stad’ met luxe appartementen, een viersterren hotel, kantoren, winkels, horeca, fitness en parkeren. Op het terras van het hotel heb je een schitterend uitzicht over de haven.

'1129724' door Corriedewinter '1129724' door Corriedewinter

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Voetbal in de bergen

Corriedewinter

Het Al Hajar-gebergte is is een ruig en zeer gevarieerd gebied. Je hebt er Jebel Shams, de hoogste berg van Oman, en Jabal Akhdar, wat de 'Groene Berg' in het Arabisch betekent. Je komt door kleine gehuchten, oude, onbewoonde dorpen, langs grotten en canyons. Hier rijden we naar Jebel Shams, een schitterende rit langs af en toe nauwe en steile wegen, je ziet beneden nog een auto rijden. In het midden op de foto zie je een groene vlek. Dit is een voetbalveld, dat hoort bij het dorp Bilad Sayt. Best ver om daar even te gaan trainen. Er wordt af en toe gespeeld, maar hoofdzakelijk ligt het veld er verlaten bij. Het is namelijk aangelegd voor een film over een (fictief) talentvol jong voetballertje uit het dorp, die ervan droomde prof te worden. Het is een schitterende reclamefilm, lekker om bij weg te dromen.

'1129477' door Corriedewinter '1129477' door Corriedewinter

NoorwegenOslo

NoorwegenOslo

Noorwegen staat op...

Corriedewinter

Steeds meer landen zijn geel gekleurd op de kaart van Europa. Gelukkig ook mijn geliefde Noorwegen. Eigenlijk heeft dit land geen introductie nodig, er staan zoveel mooie foto's op de site. Wat ik jullie wel wil aanraden is om eens wat langer in Oslo rond te kijken (in het najaar bijvoorbeeld) Hier loop je in het 'dorp in de stad' Telthusbakken. Er staan houten huizen uit de 16e en 17e eeuw, die allen nog bewoond worden. Damstredet, dat je hier ziet, is maar 160 m lang. Toch doe je er lang over om alles te bekijken. Langs de steile straat die overgaat in kinderkopjes vind je leuke tuintjes, kleine restaurants (het rode gebouwtje) en veel 'husflid' (volkskunst).

'1129405' door Corriedewinter '1129405' door Corriedewinter

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Even geld versturen

Corriedewinter

We reizen al een tijdje door Madagaskar met onze vrienden, die tevens gids/chauffeur zijn. Zij regelen de hotels e.d voor ons, wij hebben hen voldoende euro's gegeven die ze voor een gunstige koers hebben ingewisseld bij bekenden die er ook weer iets aan verdienen. Zo gaat dat nu eenmaal, ik gun het ze van harte. Af en toe sturen de jongens geld naar hun families. In het zuiden op het platteland zijn nauwelijks banken te vinden, wel vestigingen van Airtel, waar je via je telefoon een rekening hebt, een virtuele portemonnee. Zo kan de familie in Fianarantsoa makkelijk het geld ophalen bij een plaatselijke Airtel. Deze dame runt het depot. Ze verkoopt ook telefoonkaarten en wat drankjes en hapjes in het barretje ernaast. Ze heeft haar gezicht ingesmeerd met tanaka, als bescherming tegen de zon. Wat officiële info over geldzaken: De munteenheid van Madagaskar is de Ariary (MGA). Eén Ariary bestaat uit vijf Iraimbilanja. De mogelijkheden om te pinnen zijn in Madagaskar erg beperkt. Ook met een creditcard kan niet overal worden betaald. Bij banken en accommodaties in Antananarivo wordt doorgaans alleen een Visa Card geaccepteerd. Buiten de hoofdstad is er bijna geen mogelijkheid tot pinnen. Banken zijn doordeweeks geopend van 08:00 uur tot 16:00 uur. Het wordt aangeraden om voldoende contant geld in Euro’s of Amerikaanse Dollars mee te nemen en deze ter plaatse bij banken, hotels of op de luchthaven te wisselen voor Ariary. (Bron: 27 vakantiedagen)

'1129384' door Corriedewinter '1129384' door Corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Hier heb je de ruimte

Corriedewinter

Hoge duinen, breed strand, zeehonden, surfen, fossielen zoeken, zwemmen, varen containerkranen bedienen, dat kan allemaal als je op je roadtrip naar Zeeland over de N57 even afslaat naar de Maasvlakte. De hoge duinen die je hier ziet, hebben alle tijd gehad om aan te groeien. Erachter ligt het brede Slufterstrand van Maasvlakte I. Hier gaan we lekker spelen en van het duin afrollen. Later rijden we naar Futureland (nu weer open), waar je zelf een (virtuele) containerkraan kunt bedienen, een boottocht door de haven maakt of fossielen gaat zoeken. Aan het eind van de dag rijd je weer over de N57 en overnacht in een van de huisjes van de Roompot of Aquadelta. En 's morgens begint het volgende avontuur. Heel belangrijk: afstanden zijn niet te lang!

'1129382' door Corriedewinter '1129382' door Corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Een roadtrip in...cor

Corriedewinter

Oeps, is dit nu een aantrekkelijke foto waardoor je een roadtrip over de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden wilt maken? Voor mij wel, want hij is gemaakt op een van de nieuwste stukjes Nederland, namelijk de Maasvlakte. En, voor ons is het dichtbij huis, niet onbelangrijk in coronatijd. Zoals je nu ziet lijkt het een en al industrie en haven. Maar straks zoeken wij een parkeerplaats bij een van de prachtige schone stranden rechts van de weg. Je kunt er eindeloos wandelen, surfen, kitesurfen, zwemmen met of zonder kleren aan. En: je spot de mooiste vogels in de Europoort bij de vogelkijkhutten. Je kijkt hier ook uit op een zandplaat vlak voor de kust. Als er geen surfers zijn liggen er op deze zandplaat regelmatig grote groepen zeehonden. Op de volgende foto laat ik jullie zien waarom deze roadtrip zo geschikt is voor kinderen.

'1129193' door Corriedewinter '1129193' door Corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Hamsteren

Corriedewinter

Het woord 'hamsteren' zullen we niet snel vergeten. Toen ik op zaterdag 14 maart 2020 naar de supermarkt ging, was er geen meel, pasta en toiletpapier meer te krijgen. Het gebaar voor hamsteren dat doventolk Irma tijdens de persconferentie liet zien, kent iedereen. Het hamsteren bleef nog wel even; deze foto maakte ik op 14 april.

'1129188' door Corriedewinter '1129188' door Corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Koningsdag 2020: in d

Corriedewinter

Op 27 april 2020 schuif ik al heel vroeg aan in de rij bij het kleine winkelcentrum om mijn bestelde tompouces op te halen. De buurtsuper (rechts) heeft nog geen klandizie, de stomerij, die al mondkapjes verkoopt terwijl ze nog niet verplicht zijn, is gesloten net als de bloemenwinkel links en de snackbar in de hoek naast bakker Voskamp. Eigenlijk is het best gezellig, er heerst een gevoel van saamhorigheid. Verhalen gaan over en weer, er is nog zo weinig bekend, alles is nieuw. Wie had gedacht dat Koningsdag 2021 op dezelfde manier zou verlopen, nu zelfs met mondkapjes?

'1129092' door Corriedewinter '1129092' door Corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Geen inname van den..

Corriedewinter

Het is 1 april 2021. Op 1 april is het normaal gesproken ontzettend druk in de stad. De inwoners vieren dan de inname van den Briel door de Watergeuzen op 1 april 1572, tijdens de 80-jarige oorlog met een groot openluchtspel. De stad werd 'de Eersteling der Vrijheid', de Spanjaarden werden verdreven. Nu hangt, net als in 2020, de Spaanse vlag aan de voorgevel van De Hoofdwacht, waar vroeger de wachten voor de poorten gereld werden. Er lopen ook Spanjaarden door de stad, die streng controleren op de 1,572 m afstandsregel. De Spanjaarden kunnen helaas geen pint drinken op het terras van het drinklokaal, dat is nog gesloten vanwege de coronamaatregelen.

'1129050' door Corriedewinter '1129050' door Corriedewinter

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Zebra crossing

Corriedewinter

In de Serengeti zwerven Burchell zebra's tijdens de grote trek in enorme kuddes van duizenden dieren over de vlaktes. Familieleden letten op elkaar, zodat individuele familieleden niet van de groep afdwalen. De oudere en zwakkere dieren krijgen een plekje in het midden van de groep, zodat ze minder risico lopen. Hier zien we een kleine groep een riviertje oversteken. Ze hebben net wat gedronken, de dominante merrie in het midden geeft het sein om verder te gaan. We staan vrij dichtbij met onze jeep, maar de dieren lijken zich niets van ons aan te trekken.

'1129013' door Corriedewinter '1129013' door Corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Kalknacht in...corona

Corriedewinter

De nacht van 31 maart op 1 april staat in Den Briel bekend als de Kalknacht. Op de zeer vroege morgen van 1 april gaan vooral jonge Briellenaren met een emmer kalk en kwast de straat op, om op ramen van huizen en winkels grappige zinnen te kalken. Het kalken had vermoedelijk om die reden een hoog 1 aprilgehalte. Het kalken moet je zien als het maken van 1 aprilgrappen en dat je dingen kwijt kon, die je normaal niet kon uiten en waar een ludieke draai aan werd gegeven. De gedachte als kalker was: ‘Toen u onder de klamme lappen lag te snurken, kalkte ik deze tekst op uw raam en u weet niet wie de dader is.’ Bron: Rensvanadrighem) Wegens incidenten met moeilijk verwijderbare latexverf (in plaats van kalk), is het inmiddels verboden om op die nacht ‘kalk te vervoeren’. Tegenwoordig worden dan ook veel kalkstiften gebruikt, die minder opvallen. Op het raam van de kapper, die voorlopig tot 28 april 2020 gesloten is, staat geschreven: ‘Wij hopen op voor jullie het beste’ Lief toch?

'1128988' door Corriedewinter '1128988' door Corriedewinter

MoldaviëNoord Moldavie

MoldaviëNoord Moldavie

Zo gaat het al eeuwen

Corriedewinter

Een roadtrip door het voormalige Sovjetland Moldavië is een verrassing! Er is veel te zien en vooral te proeven. De wijnen uit Cricova zijn wereldberoemd. Tel daar de vriendelijke bevolking en de rust en ruimte bij op en je hebt een topreis. We logeren in Butuceni, op 60 km van Chisinau, een dorpje dat diep verscholen in een door de rivier Raut uitgesleten vallei ligt. Het dorp staat bekend als agriresort. We slapen in kleine huisjes op een verhoging die vroeger als kachel dienst deed. Het leven is heel gemoedelijk, de tijd lijkt hier stil te staan. Vanuit het dorp lopen we in een kwartier naar Orheuil Vechi (Oud Orhei), waar we een grottenklooster bezoeken. Een toren geeft toegang tot het klooster dat in de kalkstenen wand hoog boven de rivier is uitgehouwen. Langs een donkere trap dalen we af naar de grot en komen in een kerkje terecht waar deze eenzelvige monnik gewoon zijn gang gaat. In het verleden sliepen er wel 20 monniken in grotnissen achter het kerkje. Je kunt naar buiten, dan kom je op een natuurlijk terras op een klif, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende streek en de rivier. Gelovigen stoppen hier muntjes in de wand. Let op: een hoofddoek en decente kleding zijn verplicht.

'1128966' door Corriedewinter '1128966' door Corriedewinter

Groot-Brittanniënorthumberland

Groot-Brittanniënorthumberland

Noordse stern bewaakt

Corriedewinter

Northumberland ligt in het Noordoosten van Engeland. Het vasteland is al prachtig om te verkennen, maar sla de de Farne eilanden niet over. De eilanden liggen net voor de kust bij het plaatsje Seahouses. Van daaruit maak je een vaartocht langs verschillende eilanden waar zeehonden liggen en je duizenden vogels ziet. Op Inner Farne huizen duizenden papegaaiduikers, alken en heel veel noordse sterns. Deze stern heeft schettert naar andere vogels, achter de kuikens zit een stern te broeden. Ik kan deze foto maken, maar word wel flink belaagd door andere vogels, die om hun nest te beschermen op je hoofd duiken of een losse flodder neerlaten. Doe daarom oude kleding aan en zet een hoed of dikke muts op, want je zit gegarandeerd onder.

'1128931' door Corriedewinter '1128931' door Corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Honden mogen niet naa

Corriedewinter

Vol ongeduld wacht deze hond in de taxi tot zijn baasje terugkomt uit de sporthal waar hij gevaccineerd wordt. Zelfs hulphonden mogen niet naar binnen, er is hulp genoeg van vrijwilligers. Gelukkig heeft er niemand in zijn gezin Covid-19 opgelopen en is de hond ook niet besmet. Dieren zijn er niet zo ziek van, maar het is toch lastig als je als hulphond je werk niet kunt doen. Broodje aapverhaal? Bericht RIVM: april 2021 Bij recent onderzoek in Nederland zijn antistoffen tegen SARS-CoV-2 gevonden bij ongeveer 1 op 5 katten en 1 op 7 honden uit huishoudens met personen met COVID-19. Dit betekent dat deze huisdieren besmet zijn geweest met het virus. Honden en katten die een besmetting met SARS-CoV-2 doormaken, vertonen doorgaans geen tot milde klachten. Voor huisdiereigenaren uit een huishouden met COVID-19 worden extra voorzorgsmaatregelen geadviseerd: Vermijd contact met je huisdier, knuffel niet en laat je niet likken. Houd honden en katten zoveel mogelijk binnen tijdens je isolatie- of quarantaineperiode en/of die van je huisgenoten. Laat honden enkel kort en aangelijnd uit. Laat een niet-zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen, als dat mogelijk is. Goede hygiëne is extra belangrijk. De kans dat mensen besmet worden door hun huisdier is veel kleiner dan dat ze ziek worden van hun huisgenoten. Het is verstandig dat alle huisgenoten met klachten zich laten testen en contact met de kat of hond zo veel mogelijk vermijden.

'1128887' door Corriedewinter '1128887' door Corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Sporten of prikken

Corriedewinter

19 mei 2021: Eindelijk mag er weer binnen gesport worden. Nog geen wedstrijden, maar samen trainen is al geweldig. Helaas is in Sportcomplex Den Oert in Spijkenisse nog geen ruimte om te sporten. De hal is aangewezen als priklocatie voor de hele regio. Als deze er niet geweest zou zijn, dan moesten we bijvoorbeeld naar Delft, een reis van zo'n 40 km met de auto. OV duurt nog veel langer met bus, metro, trein en weer een bus. Nog even volhouden..

'1128849' door Corriedewinter '1128849' door Corriedewinter

MoldaviëTiraspol

MoldaviëTiraspol

Transnistrië, waar...

Corriedewinter

Transnistrië, een dwergstaatje zo groot als Overijssel, riep na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie eenzijdig de onafhankelijkheid uit. De staat wordt door geen enkel land erkend, maar heeft toch zijn eigen munt: de Transnistrische roebel, een heuse grens waar je een visum moet kopen en een leger van 15000 man. Transnistrië wil zich het liefst aansluiten bij Rusland, dat het landje wel steunt. Er wordt Russisch gesproken en kameraad Lenin staat nog fier overeind voor het parlementsgebouw. Hier zie je het grote park van de hoofdstad Tiraspol met het standbeeld van Alexander Suvorov, de stichter van de stad in 1792. Het is feest vandaag, de middelbare scholieren zijn geslaagd voor hun eindexamen. Een meisje is op het beeld geklommen om lekker met haar vriendje, die nog aan de andere kant staat, in de schaduw te zitten. Later zal ze haar eindexamenfeest vieren in een plaatselijke pizzeria of hotel. Verder studeren gebeurt niet in Transnistrië, maar in Moldavië of Rusland, want diploma’s van een universiteit in Tiraspol worden niet erkend. Tiraspol ziet er welvarender uit dan Moldavië. Dit komt door de steun van Rusland en door het bedrijf Sheriff, dat veel werkgelegenheid biedt in de vele winkels, benzinestations, bouwbedrijven en bij voetbalclub FC Sheriff Tiraspol, die 17 keer kampioen van Moldavië werd.

'1128804' door Corriedewinter '1128804' door Corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Brielle op 1,572 m...

Corriedewinter

Juni 2020: De coronamaatregelen worden versoepeld. De horeca is open en ook het theater en Historisch Museum Den Briel openen hun deuren. Door die versoepelingen wordt het drukker op straat. De 1,5 m regel blijft heel belangrijk. Zo houden we in Brielle zelfs iets méér afstand, namelijk 1,572 meter. Waarom? Met dit getal wordt de link gelegd naar het bevrijdingsjaar 1572, het jaar waarin Brielle door de Geuzen werd bevrijd van het Spaanse bewind. In de binnenstad van Brielle is de 1,572 meter afstand op verschillende manieren terug te zien, zoals op banners, vlaggen en tekeningen op de straat waarin de Geuzen met een meetlat de juiste afstand opmeten. Zo worden bezoekers en inwoners op een sympathieke manier gestimuleerd om voldoende afstand te houden. Mei 2021: De tekeningen zijn wat afgesleten, maar de banners worden regelmatig vernieuwd. De antiekwinkel is net weer open, mevrouw met het mondkapje heeft alles nog maar eens goed afgestoft.

'1128748' door Corriedewinter '1128748' door Corriedewinter

NoorwegenOslo

NoorwegenOslo

Gratuler med...nasjon

Corriedewinter

Het is vandaag 17 mei, nasjonaldag, de dag van de grondwet, in Noorwegen. Noorwegen werd op 17 mei 1814 onafhankelijk van Denemarken en kreeg toen een eigen grondwet. De verjaardag van de grondwet wordt groots gevierd met vlaggen, kinderoptochten, eten, drinken en vuurwerk. In Oslo verzamelen de 60 000 kinderen van alle scholen zich in de wijken voor de 'barnetoge ', die via de Karl Johannsgate naar het koninklijk paleis loopt, waar de koninklijke familie hen toezwaait vanaf het balkon. Ik loop een stukje mee met de optocht. De mensen zijn heel vriendelijk, feliciteren elkaar en zwaaien uitgebreid met vlaggetjes. Dit meisje doet haar best de vlag zo mooi mogelijk hoog te houden. Het is best zwaar, maar ze is toch blij dat ze is uitgekozen. 'Tip: Probeer zeker een keer in mei naar Noorwegen te gaan. Het weer is meestal goed, vaak warmer dan in Nederland.

Community-updates

EDITIE 103 | 16 LEUKSTE GROENE STEDEN VAN EUROPA

17-09-2021 olumbus Travel editie 103 is uit! Niet alleen vind je hierin de leukste groene steden van Europa, maar ook weer een aantal geweldige communityfoto's van Canipel, Dreamer666, Yvoto-Travel, Ameerakker, Lsteentjes en Bjornsnelders. Gefeliciteerd alle zes!

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

02-09-2021 Het maandthema van augustus - landschappen - is afgesloten en de winnaar is bekend: gefeliciteerd Esthers met je prachtige foto van Mont Saint Michel! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier!

WEEK 37 | COMMUNITY-TOPPERS

Dikkopje op de lavendel CREDIT Agrotewal
Uitzicht op het Krka nationaal park. Foto: Antwan
1. Topfoto & -tip: Uitzicht op het Krka nationaal park door Antwan
2. Review: De Wadden door Ciska van Geer
3. Communitylid van de week: Deerik
4. Nieuwkomer: Gerda Vonk

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN SEPTEMBER: EILANDEN IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van september is: eilanden. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN OVERNACHTING OP DE WADDEN

Wat is het Wad voor jou? Deel je foto’s en video's van je favoriete plekken, wandelingen, dieren, (vakantie)huisjes, restaurants en andere parels in het Waddengebied. Elke maand geven we een Natuurhuisje op de Wadden cadeau aan de beste inzending. Doe mee >

DOE DE GRIEKENLAND-QUIZ EN WIN EEN REIS NAAR SIFNOS

Sifnos, Griekenland

Wie verder dan hotspots als Athene, Kreta of Santorini, ontdekt een Griekenland vol onontdekte eilandjes, pure schoonheid en ongerepte natuur. Ben jij een echte Griekenland-kenner? Doe de quiz en win een reis voor twee naar Sifnos, de parel van de Cycladen! Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik