Ambassadeur Corriedewinter
Wat ik nog wilde...pl
Deze foto laat de Wind Osprey met hijsinstallaties van de vorige foto in zijn geheel zien. Ik wilde hem toch ter verduidelijking plaatsen. Even een indruk van de afmetingen: het oorspronkelijke vissersschip laadt nu windturbines, Het gaat om maximaal vier windturbines per keer. Is de lading eenmaal aan boord, dan zal de Wind Osprey een overhang hebben van 40 meter aan bakboord en vijf meter aan stuurboord met een hoogte boven het water van ongeveer zeventien meter. De lengte van het schip is 161 m, de breedte 49 m.
Wat ik nog wilde...pl
Vakantietijd is vaak logeertijd. Met onze kleinzoon gaan wij vaak naar het Maasvlaktestrand, heerlijk natuurlijk. Hij is nu oud genoeg om ook wat mee te pikken van vroeger (dinosaurusbotten zoeken) en van de vele havenactiviteiten. Het meeste zie je in Futureland, waar je zelf een containerschip kan laden, of wat wij deden: een boottocht langs de terminals en de bijzondere schepen die er afgemeerd liggen. Hier kijkt kleinzoon omhoog naar de rotorbladen van de grootste windmolens ter wereld die door het schip de Wind Osprey worden vervoerd. Op windenergie.nl vond ik het volgende: Vrijdag is het installatieschip Wind Osprey van Cadeler met de eerste lading windturbinecomponenten vertrokken vanaf Sif op Maasvlakte 2, richting het offshore windpark Hollandse Kust Zuid. Het zijn de componenten van de allereerste Siemens Gamesa 11 MW windturbines die in een commercieel windpark geinstalleerd worden. In totaal worden in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid, gelegen op ongeveer 18 kilometer uit de kust van Den Haag en Zandvoort, 140 windturbines te staan. Het gaat om het type SG 11.0-200 DD met 200m-rotordiameter en 225m-tiphoogte. Het is op dit moment de grootste offshore windturbine dat commercieel gebruikt wordt. Samen zijn zij goed voor een geinstalleerd vermogen van 1,5 GW. Daarmee is Hollandse Kust Zuid het grootste offshore windpark ter wereld. Cadeler ontving de opdracht voor het transport, hijsen en installeren van de turbines in januari 2020. Op Maasvlakte 2 bij Sif komen alle componenten bij elkaar en worden complete torens gereed gemaakt. Deze worden samen met de gondel en de rotorbladen op de Wind Osprey geplaatst. Dit hefschip kan de componenten voor vier windturbines per keer vervoeren. Op een live-stream zijn de activiteiten bij Sif te volgen. Hollandse Kust Zuid Hollandse Kust Zuid is het eerste subsidievrije offshore windpark in Nederland. Het is een project van Vattenfall en BASF. In juli 2021 startte de eerste bouwactiviteiten op zee. Het windpark moet in 2023 gereed zijn. Het windpark krijgt twee offshore transformators (Hollandse Kust (zuid) Alpha en Beta). Vorige maand werd de topside van Beta geplaatst en staan nu beide platforms van TenneT. Alpha is al gereed om de eerste stroom straks te ontvangen.
Wat ik nog wilde...pl
We hebben in Oman verschillende vismarkten bezocht, in iedere plaats langs de kust zijn er wel een paar. Deze markt is al bijna afgelopen, meneer bedient nog een laatste klant. De visboeren zien er keurig uit, er wordt hygiënisch gewerkt. Fotograferen is geen enkel probleem, de heren vinden het zelfs leuk.
Wat ik nog wilde...pl
Dit las ik op een site waar je de mogelijke beroepen van je voorouders kunt opzoeken. Als ze uit Schotland komen wordt dit vermeld: Meer dan 100 jaar lang speelde mijnbouw een grote rol bij het voorzien van werk en het domineren van het landschap van bepaalde gebieden (zoals hier aan de grens met Engeland). De mijnbouw werd aanvankelijk gerund door individuele landeigenaars, maar tijdens de jaren 1800 kwam dit in handen van private bedrijven. Het was zwaar en gevaarlijk werk voor de mijnbouwer, maar ook voor zijn familie – vaak moest zijn vrouw de kolen transporteren die haar man naar boven had gebracht. Wil je meer weten over de mijnbouw,, dan is het Nationaal Mijnmuseum een aanrader. National Mining Museum Scotland ligt in de gerestaureerde Lady Victoria Colliery in Newtongrange, 13 km ten zuiden van Edinburgh. Het vertelt het verhaal van de steenkool in Schotland door middel van tentoonstellingen en rondleidingen door ex-mijnwerkersgidsen door de mijn, ook ondergronds. Onze hoofdredacteur heeft een Schotse naam: ik ben benieuwd welk beroep zijn voorouders hadden.
Wat ik nog wilde...pl
Meer dan drie eeuwen lang heeft de slavenhandel in Dahomey (o.a. Benin) plaatsgevonden. Miljoenen Afrikanen werden gedwongen vanuit het binnenland via de slavenroute naar de kust te lopen vanwaar zij gedeporteerd werden om aan de andere kant van de oceaan op plantages te werken. Hier zie je het landschap van het laatste stuk van de honderden kilometerslange slavenroute die wij vanuit Ouida liepen (4km) Onderweg kom je langs de boom der vergetelheid. De slaven werden daar gebrandmerkt met het merk van hun toekomstige meester en moesten om de boom heenlopen, zodat zij hun afkomst zouden vergeten. Mannen liepen 9 keer rond de boom, vrouwen 7 keer. Koning Agadja van Dahomey plantte de boom van de terugkeer. Deze markeert het laatste afscheid. Als men drie keer rond deze boom liep, kreeg men de garantie dat de ziel zou terugkeren. We zijn nu dichtbij het strand waar de route eindigt bij een monument: La Porte de Non Retour. Men zou het moederland nooit meer zien.
Wat ik nog wilde...pl
In de hoofdstad Mindelo op Sao Vicente vind je een replica van de Torre de Belem uit Lissabon. Hier is deze toren afgebeeld op een winkel op de grote Afrikaanse markt in het centrum. De afbeeldingen zijn geschonken door Portugal, waar de Azulejos (blauwe tegels) geproduceerd worden. Ik zag er heel veel in Porto, bijvoorbeeld bij het treinstation.
Wat ik nog wilde...pl
Dit mannetje heeft meegeholpen om de piroque van de vissers op het strand te slepen. Hij vaart ook mee op de drijvers om de boot in balans te houden. Nu kijkt hij hoeveel er gevangen is. Achter hem staat een fruitverkoopster klaar om wat vis mee te nemen voor het avondeten. Voor extra info: zie vorige foto
Wat ik nog wilde...pl
We zijn RN 7 afgereden tot aan de westkust. De kustweg van Tulear naar Ifaty was tot voor kort een zandweg waar je het beste met een taxibrousse over kon rijden. Tegenwoordig is deze weg gedeeltelijk verbeterd tot een asfaltweg, de RN9. Wij logeerden ver van de hoofdweg in Mangily. Naast ons eco-hotel ligt een vissersdorp. Hier wonen de Vezo, een van de kleinste stammen van Madagaskar, ze leven hoofdzakelijk van de visvangst met net en door speervissen. Het is avond, de laatste piroques zijn gearriveerd. Wij hebben een afspraak gemaakt om met een visser mee te gaan. Voor een klein bedrag vaart de visser langs de kust naar een ander strand waar hij een maaltijd van vers gevangen vis klaarmaakt. We stoppen om te snorkelen, je ziet de mooiste vissen in het ondiepe water. Neem wel zelf een snorkel mee, de visser gebruikt de snorkel zelf ook voor het speervissen. Sommige vissers spreken een beetje Frans. Engels is lastig, maar met handen en voeten kom je een heel eind.
Wat ik nog wilde...pl
Deze foto staat al vele jaren klaar om te plaatsen. We zijn in Oud Delhi vlakbij het Rode Fort, waar achter een hek een soort openlucht kliniek is opgezet. De patiënten krijgen hier een behandeling waarbij verschillende lichaamsdelen met banden worden omwikkeld en daarna gemasseerd worden. Ik weet niet precies welke behandeling dit is, wellicht iets uit de Ayurveda?
Wat ik nog wilde...pl
Deze foto zit in mijn mapje: nog te plaatsen, ik heb nog tot 1 september de kans.. Ik maakte hem in coronatijd, toen we nog niet zoveel mochten en men in quarantaine moest. Voor zeelieden was dit een ramp. Zij zaten vast op hun schip en moesten soms zelfs op zee blijven. Deze dame zit voor het Zeemanshuis te breien. Zij breit warme mutsen voor de zeelieden, een cadeau voor in een overlevingspakket of voor kerst. Deze mutsen gaan naar een Vietnamese bemanning. Ze waren er erg blij mee, stond in de krant. Mevrouw breit vrolijk door, ook als het geen coronatijd is.
IJsvogel aan de oever
Deze zwart witte ijsvogel is heel vaak te zien. Meestal zie je hem biddend in de lucht op zoek naar visjes. Deze vogel wacht bij zijn holletje in de oever tot zijn vrouwtje of mannetje naar buiten komt na het voeren van de jongen. De gang die ze graven is erg lang, helemaal aan het eind is het jong veilig.
Herinnering aan:...La
Het Laguna de Nimez, een ondiep gedeelte van het Lago Argentino, niet ver van El Calafate, is een geweldige plek om vogels te spotten. Natuurlijk ga je vooral naar de gletsjers in El Calafate, maar ik heb ontzettend genoten in dit rustige gebied. De vogels zijn namelijk helemaal niet schuw. Deze grijze kiekendief zit hier tussen het riet op nog geen drie meter afstand. Hij heeft alleen maar aandacht voor een vrouwtje in de buurt en vliegt zelfs niet weg als ik nog dichterbij kom. Er zijn trouwens ook vogelkijkhutten en je kunt verrekijkers huren. Geweldig toch?
De berg van Sint...Mi
Je zou zo maar zeggen dat dit de beroemde Mont Saint Michel in Frankrijk is. Je kunt ernaartoe lopen als het eb is, het was ook een klooster. Maar: St. Michael's Mount bij het plaatsje Marazion in Cornwall is een klooster dat vroeger beheerd werd door de monniken van Mont Saint Michel in Frankrijk, zeg maar een dependance. De Mount is echter veel kleiner dan zijn grote broer. Nu woont de familie Saint Aubyn op het kasteel, dat later gebouwd is. Het is eb, de kasseienweg naar het eiland ligt droog, dus je kunt het eiland lopend bereiken. Wil je met vloed naar het eiland ? Er vaart een bootje vanuit het haventje op de achtergrond voor 1 pond per keer heen en weer naar een rots op het strand rechts. Neem ruim de tijd voor het kasteel en de tuinen eromheen; er is heel veel te zien.
Herinnering aan: Het.
Zolang het nog kan, blijf ik foto's plaatsen op deze mooie site. Met dit weer neem ik jullie mee naar het strand van Zuid-Holland waar van tijd tot tijd de strandbeesten van Theo Jansen rondlopen . Theo, kunstenaar-uitvinder, maakt al jaren deze bewegende sculpturen van elektriciteitsbuizen en petflessen die echt lijken te leven. Ze bewegen zich voort op windenergie die is opgeslagen in de flessen. Hier zie je de Animaris Percipere, op het strand van Scheveningen. Het dier heeft zelfs een ’maag’ waarin hij lucht kan opslaan, zodat hij zonder wind toch kan bewegen. Het ideaal van Theo is dat de beesten zelfstandig op het strand leven en door hun bewegingen het duinlandschap kunnen beïnvloeden. Als je meer over de techniek wilt weten moet je echt een keer naar een van zijn lezingen en demonstraties gaan. Nog een tip: De beesten waren de afgelopen jaren meestal op het strand of in musea te zien, maar ze zijn óók gewoon vlakbij Delft te spotten, namelijk op een heuvel naast de A13, vlak achter de Aziatische supermarkt Amazing Oriental. Het stukje grond heet ‘Strandbeest Playground’, de werkplaats van Theo ligt ernaast. Er zijn verschillende bewegende strandbeestjes te zien, sommigen kun je zelf in beweging brengen. Toegang gratis! De Strandbeesten van Theo Jansen zijn werkelijk overal te zien. Zijn beesten zijn op tournee langs musea in Japan, Australië, Argentinië, China, Frankrijk, de VS en pas in België. Artikelen verschenen onder meer in The Guardian en The New York Times, bij Taschen verscheen een kloek boek over de kunstenaar. We Like Art is in nauwe samenwerking met Theo Jansen 'hofleverancier' van zijn Strandbeestfossielen, kleine onderdelen van overleden strandbeesten. Kunst van Theo aan de muur, geweldig toch!
Madagaskar • Centraal Madagaskar
Madagaskar • Centraal Madagaskar
Mora Mora, een...heri
De Malagassiërs hebben het niet makkelijk, er is droogte in het zuiden, het toerisme komt vanwege de strenge regels voor corona nog moeilijk op gang en toch zien ze altijd een lichtpuntje. Ze zeggen 'Mora, mora': rustig aan, geniet van het leven, wind je niet over kleine dingen. Het betekent ook wel, dat sparen voor later moeilijk is. Als er geld verdiend is wordt het meestal snel opgebruikt. Morgen zien we wel weer. Om die reden sturen we het schoolgeld voor de kinderen het liefst rechtstreeks aan de school, met ontvangstbevestiging. Typisch Nederlands.. Deze visser zit in de buurt van Fianarantsoa, waar geen droogte heerst, heerlijk te vissen. Mora mora, doe het rustig aan volgende week in de warmte!
Herinnering aan: de..
We zijn op bezoek in een kamp van de Hadzabe (Bushmen) Ze leven van jagen en verzamelen, hebben geen geld, dus er wordt onderling geruild. Deze mensen drinken water uit de rivier. We zijn er in de droge tijd en mogen mee om water te halen. Een van de vrouwen maakt een kuil in de rivierbedding tot er water omhoog komt, dan schept ze water met zand op en giet het heel voorzichtig in een jerrycan, zodat het zand achterblijft. Verder zoeken we mee naar wortels. De mannen gaan op jacht. Als er een heel groot dier is geschoten (pijlen met gif), verhuist de hele familie tijdelijk naar het dier totdat het vlees verwerkt is. Dit kindje had al even op mijn schoot gezeten (ze was niet droog) en 'helpt' nu mee om een krukje te versieren. De staaf wordt heet gemaakt om figuren in het hout te branden. Gelukkig is de staaf nu niet heet, ik vind hem al gevaarlijk genoeg met zijn scherpe punt.
Herinnering aan:...No
Deze mevrouw fietst door het 'dorp in de stad' Telthusbakken. In de 17de eeuw lag dit wijkje bij de Oostpoort. Fabrieksarbeiders bouwden daar op de steile hellingen hun houten huizen. De huizen worden alle nog bewoond. Damstredet, dat je hier ziet, is maar 160 m lang. Toch doe je er lang over om alles te bekijken. Langs de steile straat die overgaat in kinderkopjes vind je leuke tuintjes, kleine restaurants en veel 'husflid' (volkskunst). Ik ging er vaak wandelen met onze kleinzoon van toen 2 jaar, die alles prachtig vond. Zie je trouwens de opvangrekken voor de sneeuw op het dak? In de winter kan je er dus ook veilig wandelen. Uit mijn mapje 2012
Herinnering aan:...Oe
Naar Oeganda ga je waarschijnlijk voor het wildlife. Het is ook geweldig mooi in de verschillende nationale parken, als je bijvoorbeeld een olifant in de Nijl zie grazen. De mensen zijn heel vriendelijk, dat merkten we steeds onderweg. Ik neem altijd foto's van thuis mee. Als ik die laat zien, komen de vragen. Hoeveel kinderen heb je, is het koud in jouw land? We kopen ook onderweg proviand en wat fruit, dan hoeven we niet uitgebreid ergens te gaan lunchen. Wij hebben net iets gekocht als er een grote bus aankomt. De dames weten niet hoe hard ze moeten rennen om als eerste bij de bus te zijn. Nu hebben ze geen tijd voor foto's; geef ze eens ongelijk.
Herinnering aan: Sao.
Het eiland Sao Vicente is een van de kleinere eilanden van Kaapverdië. Er loopt maar een weg, die je helemaal kunt lopen vanaf Salamansa naar Mindelo of Baia da Gatas. We beginnen hoog en dalen langzaam af. Onderweg kom ik deze dame tegen. Het is nog vroeg, maar ze is al aan het werk begonnen in haar tuintje, waar ze wat groente verbouwt. Nu heeft ze wel tijd voor een foto, als ik eerst wat tomaten bij haar gekocht heb. Ze woont nog maar alleen met haar man, de kinderen zijn naar Rotterdam vertrokken. Er komt een glimlach als ik vertel dat ik in de buurt van Rotterdam woon. Nu even de foto, het heeft lang genoeg geduurd.
Madagaskar is geel
Madagaskar heeft mijn hart gestolen. Naast de optimistische mensen die in dit straatarme land proberen te overleven zijn het de unieke dieren en het landschap die me steeds weer boeien. Dit meisje in Andasibe NP verkoopt maki's, gemaakt van borstelhaar en andere snuisterijen. Ze lijkt hoopvol, want druk is het niet bij haar loketje. Ik neem er een paar mee, altijd leuk voor de kinderen. Onze Malagassische vriend, gids en chauffeur, schreef gisteren dat hij zijn eerste reis van dit jaar gemaakt had. Hopelijk volgen er snel meer.
Herinnering aan:...Ri
Uit mijn mapje: september 2019 We bezoeken 5 eilanden in Kaapverdië, allemaal verschillend. Santa Antao vind ik het mooiste eiland van de archipel. Het landschap is ruig en bergachtig met diepe ravijnen en begroeide valleien, waar koffie, sinaasappel, papaja en suikerriet wordt verbouwd. Je kunt er eindeloos wandelen langs moeilijke en makkelijke paden, of gewoon langs de weg, het is er niet druk. Bij dit huisje maken we een praatje met handen en voeten, wat erg gewaardeerd wordt.
Herinnering aan:...Ni
Hebben jullie ook zo’n mapje op je computer waarin je foto’s zet die je ooit nog eens wilt plaatsen? Ik dacht aan deze foto toen ik gisteren de documentaire Tussen de Amerika’s zag. Stef Biemans, die 15 jaar in Nicaragua heeft gewoond, probeert de verschillende landen in geluiden te vangen. Hier zie je de Iglesia de la Recolección (herinnering) in Léon, waar vele kerken zijn te bewonderen. De witte kathedraal waar je op kunt lopen is het grootste bouwwerk, maar de gele Iglesia de la Recolección uit 1786 is naar mijn idee de mooiste. De kerk heeft een gevel die Mexicaans aandoet, compleet met barokke zuilen en medaillons met beeltenissen uit het leven van Jezus Christus. De schoolkinderen hebben een bijeenkomst in de kerk vanwege het einde van het schooljaar in juli 2008 . Het is zo jammer dat je ook hier opnieuw minder onbevangen kunt reizen.
Duik de geschiedenis.
Het Maria Majorplein zal niet bij iedereen bekend in de oren klinken, maar het is het pleintje bij de Pandhof Sinte Marie aan de Mariaplaats in Utrecht. Hier stond ooit de prachtige Mariakerk, die al op een klein tegeltableau tegenover het plein is afgebeeld. Op 18 juni 1636 maakte Pieter Saenredam een tekening, een voorstudie voor een schilderij, van de Mariakerk. Hij maakte vaker dit soort tekeningen om dan uiteindelijk in zijn atelier het daadwerkelijke schilderij te maken. Sinds 2021 heeft deze tekening een definitieve plek op de muur van restaurant El Qatarijne gekregen. De muurschildering door Kunstenaarscollectief De Strakke Hand is een uitvergroting van de oorspronkelijke tekening van tien bij tien centimeter groot. Zij hebben o.a een meisje met een muziekkoffer toegevoegd om de link te leggen met het naastgelegen conservatorium. Hier zie je een detail om de verrassing als je zelf gaat kijken niet te bederven. Het jongetje heeft zich verstopt; hij hoopt dat het meisje niet omkijkt
Wijsheid is als een..
Een Afrikaans spreekwoord luidt: ‘Wijsheid is als een baobab; een mens kan hem niet in zijn eentje om armen.’ De baobab is een boom die al snel zo fors uitgroeit dat je de stam zelfs niet met twaalf mensen kunt omarmen. De filosoof Mogobe Ramose zegt hierover: Wijsheid begint met het besef dat onze twee armen de stam van de baobab niet kunnen omarmen. Maar als we de handen ineenslaan, is het mogelijk dat wij elkaar kunnen versterken en verrijken. Dan wordt wijsheid geboren. De grote bomen werden, ook vanwege de schaduw van het brede bladerdak, vaak gebruikt voor beraadslagingen. Tijdens zo’n beraadslaging kom je de ander tegen en heb je tegelijkertijd de mogelijkheid om jezelf te vormen. De foto heb ik gemaakt in het stekelwoud in het droge zuidwesten, waar veel verschillende baobabs staan en sifaka's (halfapen) zich vrij bewegen tussen de vegetatie. De uithollingen in de stam dienen om naar boven te klimmen om de vruchten te oogsten. Verder is de boom levensreddend, want hij kan wel ongeveer 100.000 liter water bevatten en is dus een belangrijke bron in een droge omgeving.