Cobinho

'1109802' door Cobinho '1109802' door Cobinho

JamaicaSaint Ann Parish

JamaicaSaint Ann Parish

Bob

Cobinho

Nee, dit is niet een nieuwe reclame van Veilig Verkeer Nederland met raadzaam advies. Het gaat hier om de The King of Reggae, Bob Marley. Als je naar Jamaica gaat en als je iets van eiland wilt zien, dan zal waarschijnlijk Nine Miles op het lijstje staan. In Nine Mile staat het geboortehuis van Bob Marley, met daarin zijn kinderbed. Boven aan de berg (Mount Zion), in het dorpje, is een klein kapelletje gebouwd met de graven van Bob Marley en zijn broer Anthony, versierd met bloemen. Bloemen en planten zie je overal in het dorpje, maar ook overal foto’s, verwijzingen en herinneringen van en naar Bob!

'1109368' door Cobinho '1109368' door Cobinho

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Kleurenpallet

Cobinho

Een paar jaar terug hadden Eefje en ik al een roze meer (Lac Rose, in Senegal) gezien. Een zoutmeer dat haar naam te danken heeft aan de kleur van het water, die roze-achtig tot mauve is. Dit komt door de hoge zoutconcentratie die het licht anders breekt en door de aanwezigheid van rode plankton en microbacteriën. Afgelopen jaar kwam na roze, groen erbij! Op Lanzarote bezochten we een gifgroen meer, Lago Verde. Het meer is ontstaan in een oude krater. De groene kleur is niet ontstaan door zwavel of andere stoffen die je bij vulkanen aantreft. Het meer is zo groen gekleurd vanwege algen die in het zoute water leven. De bovenrand van de krater is makkelijk bereikbaar. Hier heb je een prachtig uitzicht op het meer, maar ook op het zwarte strand met haar grillige rotsen met een brede kleurschakering van roestrood, aardebruin, blauw en pekzwart. In tegenstelling tot het roze meer, kan je niet bij het groene meer komen, slecht tot op een paar meter. Een touw en enkele bordjes geven aan dat je niet verder mag.

'1108090' door Cobinho '1108090' door Cobinho

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Links Rechts

Cobinho

Regelmatig kijk ik terug naar mijn foto's gemaakt tijdens eerdere reizen. Ik betrap me dan dat ik dan toch wel het liefst naar mijn safari-foto’s kijk…. Denkend aan de ritjes in de jeeps, speurend naar dieren. Onbedoeld krijg ik dan wel ineens een brainwave, als ik een bepaald beeld zie. Bij deze was dat ook weer eens het geval, met een kleine `dichterlijke’ vrijheid, Hakken, beuken, springen De krater gaat uit z'n bol Allemaal van links naar rechts Het gras, dat wordt gemold Allemaal van links naar rechts Het gras, dat wordt gemold Allemaal van links naar rechts Het gras, dat wordt gemold Naar links! Naar rechts! Nog unne keer! Naar links! Naar rechts! (“Links Rechts” van de Snollebollekes)

'1107478' door Cobinho '1107478' door Cobinho

GuatemalaIzabal

GuatemalaIzabal

Schietgebedje

Cobinho

Heer geef me kracht? Ik had beter moeten weten en niet moeten gaan varen met mijn bootje. Iedereen om me heen gaf al aan dat, dit bootje zijn beste tijd heeft gehad en dat het niet verstandig zou zijn om er op uit te gaan! Ik wilde niet luisteren en nu hoop ik maar dat ik veilig en droog thuis kom. Ik beloof dat dit de laatste keer is dat ik het bootje zal gebruiken. Dit keer is echt de allerlaatste keer! Heer geef me kracht!!

'1107327' door Cobinho '1107327' door Cobinho

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Nieuwsgierige geduld

Cobinho

Eefje en ik lopen rond, bij de hindoeïstische Koneswaram Tempel van Trincomalee. Er staan een aantal vrouwen in een rij te wachten op hun puja (een ritueel waarmee hindoes een godheid vereren) . Een aantal van hun zullen er dagelijks heen gaan, om te bidden en offers te brengen aan de goden. Ze wachten geduldig, maar ondertussen missen ze niets van wat er om hun heen gebeurt. Aan het begin van een puja, in de mandir (hindoeïstische plaats van aanbidding en gebed (woord mandir is samengesteld uit twee woorden, `man' en `dir', waarvan de betekenissen zijn geest en kalm)), wordt er een bel geluid, om de gelovigen eraan te herinneren dat ze zich moeten concentreren op de puja en alle verkeerde gedachten moeten verdrijven. Het bellen schudt tevens ook de goden, als het ware wakker uit hun slaap.

'1107173' door Cobinho '1107173' door Cobinho

GambiaKololi Beach

GambiaKololi Beach

Visserslatijn

Cobinho

Je had erbij moeten zijn! Ik was gisteren op zoek naar voedsel en ik vloog al een tijden rondjes, maar kon niets vinden. Ineens zag ik ‘em liggen. Het was een joekel van een vis. Nog nooit had ik zo’n grote vis gezien…. Wel zooooo groot! Enorm wat een beest. Het was te veel voor mezelf om op te eten, zo groot was ie. Jammer dat je er niet bij was, want we hadden er makkelijk samen van kunnen eten en dan was het waarschijnlijk nog te veel geweest…

'1106320' door Cobinho '1106320' door Cobinho

SenegalGorée

SenegalGorée

Pechservice

Cobinho

Slenterend door de straatjes, op slaveneiland Gorée, kijk ik mijn ogen uit. Allemaal rood en geel gekleurde huizen, met houten luikjes en met ijzeren balkonnetjes. Een langgerekt straatje met allersoort aan kunstwerkjes, zoals houtsnijwerk, schilderijtjes en zelfgemaakte sieraden, maar ook recycle-kunst. Ook hier is het een feestje van kleuren. Zelfs de kunstenaars en kooplui zien er prachtig en kleurrijk uit. Ik pas me aan, aan het tempo om me heen en slenter verder. Er zit een mannetje gehurkt en is bezig met z’n karretje. Het is geen lekke band, maar hij is er wel druk mee. Helaas is er sprake van een taalbarrière, want ik kom er niet echt uit met wat hij aan het doen is. Ik denk dat hij tracht z’n karretje wat te verstevigen of stabieler te maken…

'1105959' door Cobinho '1105959' door Cobinho

Sri LankaZuid Sri Lanka

Sri LankaZuid Sri Lanka

Vissersplaatje

Cobinho

Paalvissers, of steltvissers, uit Sri Lanka zijn enorm populair, want het levert prachtige en unieke plaatjes op. Paalvissen begon tijdens WOII. Er werd reeds veel gevist, maar de visvangst kon de vraag naar voedsel niet aan. Een paar slimme vissers besloten ‘in de zee’ te gaan vissen, door op paal te gaan zitten. Het beroep van paalvisser is aan het uitsterven. Je vindt ze aan de zuidkust, maar degene die je veelal zult aantreffen zijn vaak geen echte visser. Sri Lankanen die doen alsof ze een paalvisser zijn, door op een paal te poseren met een hengel in hun handen. Je vindt ze dicht bij een drukke weg, zodat ze makkelijk te vinden zijn voor toeristen. Ze zullen maar al te graag poseren, uiteraard tegen een vergoeding! De echte paalvisser vindt alleen bij zonsopkomst of zonsondergang, In de avond verkopen ze de gevangen vis direct zodra ze aan land komen. De lokale bevolking staat dan daar hun op te wachten.

'1105615' door Cobinho '1105615' door Cobinho

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Dag van de cheeta

Cobinho

Vandaag is de dag van de cheeta of is het cheetah? Ik heb het idee zonder h in het Nederlands en met h in het Engels… Van alle dieren is de cheeta verreweg mijn favoriet. Prachtige en elegante dieren, maar ook kwetsbaar. Na een vangst moet ie snel eten, omdat sterkere roofdieren zoals leeuwen en hyena's de prooi zullen proberen af te pakken, als ze de kans krijgen. De afgelopen jaren zijn Eefje en ik 3x naar Afrika geweest. Mijn grootste wens was telkens om cheeta’s te spotten. In Kenia kwamen we niet verder dan voetsporen in het wild. Wel zagen we ze in een opvangcentrum, maar tja da’s een beetje hetzelfde als ze zien in Dierenpark Amersfoort. In Zuid-Afrika hadden we iets meer geluk. We zagen een paar liggen, heel ver in de verte en nauwelijks te herkennen. Op de laatste dag in Serengeti (Tanzania) hadden we echt geluk! Op het moment dat ik dacht weer niet...

'1105395' door Cobinho '1105395' door Cobinho

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Cactustuin

Cobinho

De Jardín de Cactus, bij het dorpje Guatize, is het laatste werk gemaakt door alleskunner César Manrique (kunstschilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur). De tuin is aangelegd in de vorm van een amfitheater en bevat zo’n 10.000 cactussen, van zo’n 1400 verschillende soorten. De cactussen zijn geplant tussen zwarte lavasteen. Dit zwart zorgt er voor dat de groene, gele en rode kleuren van de cactussen opvallen. Groot en klein, dun en dik, bloeiend of juist niet… een grote diversiteit! Manrique’s liefde voor Lanzarote heeft er voor gezorgd dat Lanzarote ’s cultuur en natuur niet aangetast zou worden door het massatoerisme, bijv. geen advertenties aan de kant van de wegen. Dit zie je ook terugkomen in de tuin, geen cactusattracties. Geen grote infoborden bij de cactussen, enkel kleine bordjes met daarop hun naam en afkomst. Aan de rand van de tuin staat een gofiomolen. Gofio is een typisch Canarisch product. Het bestaat uit geroosterd maïs of gerst dat fijngemalen wordt. Hiermee krijgt de tuin nog meer een Lanzarote-tintje. (graag openen)

'1105188' door Cobinho '1105188' door Cobinho

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Tuinprikkels

Cobinho

Hé… dat was niet wat we hadden afgesproken. Ik zou snel wat plaatjes van de “Jardín de Cactus”, het allerlaatste project van César Manrique, schieten. Alleen van de tuin, zonder mensen. Dus die mensen die daar naar beneden lopen, graag weer omdraaien en bij de groep gaan staan. Ja, zoals die meneer daar rechts doet. Dankuwel! Het duurt maar een minuutje, of twee, dan kunnen jullie losgaan in de tuin!

'1104650' door Cobinho '1104650' door Cobinho

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Halve wijnkommetjes

Cobinho

Lanzarote staat verrassenderwijs (?) bekend om haar goede wijnen. Het zijn geen Chardonnay, Sauvignon Blanc of Merlot wijnen, maar je vindt er de Malvasia druiven. Deze worden geteeld in het wijngebied La Geria. Dit gebied strekt zich uit langs een smalle straat tussen Uga en het Monumento al Campesino, in de nabijgelegen heuvels. Langs de ongeveer 15 km lange weg liggen meerdere wijnhuizen (bodega’s), die dagelijks worden bezocht door toeristen. Deze bodega's hebben een wijnproeverij annex winkel - ook met streekproducten - meestal aangevuld met een klein museum. Een enkele bodega heeft er zelfs een restaurantje bij. Het landschap ziet er niet uit alsof de wijnbouw hier zou kunnen plaats vinden. De wijnstokken zijn in kuilen in de grond aangeplant. In iedere kuil komt slechts één wijnstok te staan en de kuil wordt vervolgens gevuld met picón, poreuze lavasteentjes die vocht kunnen vasthouden. In de kuilen groeit geen onkruid en de wortels moeten soms wel 60 cm diep zoeken naar vochtige en vruchtbare grond. De wijnstok bevindt zich in het midden van de kuil, die deels afgeschermd wordt door een halve cirkel van grotere lavastenen. Hierdoor worden de planten en vruchten beschermd tegen de soms zeer felle passaatwinden die over het eiland waaien. Deze halve kommen zorgen voor een uniek landschap en is zelfs een beschermd natuurgebied! De productie van de wijn is laag, omdat de wijnplanten zover uit elkaar staan. De wijn die wordt geproduceerd, wordt voornamelijk aan de kusten afgezet en er vindt (vrijwel) geen export plaats. De opbrengsten zijn daarom gering en om deze reden wordt er steeds minder wijn verbouwd en daardoor zijn er dus steeds minder wijnpercelen.

'1103376' door Cobinho '1103376' door Cobinho

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Kleurlandschapfascina

Cobinho

Welcome to Mars, of is het Mount Doom (LotR). Eefje en ik waren op Lanzarote (`de zwarte parel van de Canarische Eilanden’). We gaan op excursie naar/door Timanfaya NP. Timanfaya is een nationaal park in het zuidwesten van het eiland Lanzarote. We worden door het park gereden door een bus, met een spannend muziekje als achtergrond… passend bij het wonderlijke, maar fascinerende landschap. We rijden langs rijen met vulkanische bergen, Montañas del Fuego (de vuurbergen). Vroeger, voor 1730, was dit gebied een vruchtbaar gebied en waren er verschillende dorpen, waaronder het dorp Timanfaya. Door verschillende zware vulkaanuitbarstingen over een periode van 6 jaar, werd het gehele gebied bedekt met een dikke laag lava. In 1824 vond opnieuw een vulkaanuitbarsting plaats. De gevolgen, o.a. de lavavelden en 25 kraters, zijn hier nog steeds goed in het landschap te zien. Deze vulkaanuitbarsting is tevens de laatste uitbarsting van een vulkaan op Lanzarote geweest.

'1102189' door Cobinho '1102189' door Cobinho

BraziliëFortaleza

BraziliëFortaleza

Waterstraat

Cobinho

De herfst is weer begonnen en de verwachtingen voor dit weekend horen bij dit jaargetijde. "Het is wisselend bewolkt en in de kustprovincies komen enkele buien voor. In de middag en avond breiden de buien zich verder landinwaarts uit. Met name In het westen en noorden kan er bij buien dan ook onweer en korrelhagel voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De zuidwestelijke wind is meest matig, aan de westkust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, later hard, 7 Bft. In de avond is er langs de westkust bij buien kans op (zware) windstoten rond 75 km/uur." (KNMI) De regenval zal niet zo heftig zijn, zoals Eefje en ik het meemaakte in Brazilië, in het begin van dit jaar. In een korte tijd, hele heftige buien! In no time stonden de straten blank... geen pretje voor fietsende en lopende mensen! Het was zelfs zo heftig, dat koeien beschutting zochten op het terrein van ons hotelletje (zie een opname van me, eerder dit jaar geplaatst). Gelukkig hadden we die dag gepland om naar Forteleza te gaan, want het was niet bepaald een stranddag.

'1101691' door Cobinho '1101691' door Cobinho

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Vakantiehuisje

Cobinho

Wat een fraaie ligging! Dit vakantiehuisje ligt op een heuvel. Achter het huis ligt Al Khazneh ("De Schatkamer"), maar er is geen zichtcontact en aan de voorzijde hebt u het rijk alleen. Geniet hier van het weidse en adembenemende uitzicht vanaf één van uw balkonnetjes. Het vrijstaande vakantiehuisje is ondanks de unieke, vrije ligging per voet of muilezel prima bereikbaar. Aan de rand van het terrein zijn genoeg parkeerplaatsen en er zijn diverse goede busverbindingen met de omliggende, karakteristieke dorpjes. De inrichting, met veel originele accenten en veel hout en steen doen u versteld staan en geeft een warm en romantisch gevoel. In dit authentieke vakantiehuisje voelt u zich als een local!

'1100881' door Cobinho '1100881' door Cobinho

Nederlandbrabantse-wal

Nederlandbrabantse-wal

Heidepaars

Cobinho

Afgelopen weekend waren Eefje, Mats en ik weer eens in onze favoriete Cottage (voorheen) voor een lang weekendje weg. Elke keer zijn we weer verrast en verbaast over de stilte die daar heerst. Dat zijn we niet thuis niet gewend, met Schiphol om de hoek. Behalve de Cottage is de omgeving ook prachtig. Met Mats maken we meerdere, langere wandelingen door de bossen en over de heide. In het voor- en najaar leveren dit mooie plaatjes op, maar dat wisten we al jaren. We komen er al ruim elf jaar. De afgelopen dagen was een opleving van de zomer en ik moest aan een Indian Summer denken, maar dat is het blijkbaar toch niet het geval. Een Indian Summer is in de periode van eind september tot half november. In die tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Boven West-Europa waait de wind daardoor uit zuidelijke richtingen, waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Dus met een beetje mazzel krijgen we nog een periode met mooi weer…

'1100783' door Cobinho '1100783' door Cobinho

Sri LankaCentral Province

Sri LankaCentral Province

Best of both worlds

Cobinho

Tussen excursies naar Sigiriya (Leeuwenrots), Pinnawala (Elephant Orphanage), Galle (oude VOC-stad) en nog vele, andere hoogtepunten, zat een verrassing. In de buurt van Dambulla werden we op het platteland in een klein dorpje afgezet. Op het programma stond een `village safari’. Ik had geen idee wat me te wachten stond en was klaar om me te laten verrassen. We begonnen met een tochtje door de omgeving in een ouderwetse ossenkar. Aan de rand van een riviertje wordt er gestopt en stappen we over. De safari gaat verder over het water, in een Sri Lankaanse traditionele catamaran. Ik ben dol op boottochtjes, maar dat weten de oplettende lezertjes ondertussen wel. Het tempo ligt op het water vaak lager, waardoor je meer van je omgeving kan opnemen. Vanaf het water zie je dingen toch net weer wat anders, uit een ander perspectief. We varen over riviertjes, een kalm meertje, maar ook langs een landschap dat lijkt te zijn overstroomt. Ik ben blij dat er op deze reis ook weer een boottochtje zit en geniet!

'1100444' door Cobinho '1100444' door Cobinho

SurinameParamaribo

SurinameParamaribo

Telplaatje

Cobinho

De meest gangbare manier om in Paramaribo de Suriname Rivier over te steken is via de Jules Wijdenboschbrug. De oude veerverbinding tussen Paramaribo en Commewijne (Meerzorg) is hierdoor komen te vervallen. Kies je er voor om de Peperpot fietstour te gaan doen, dan steek je de Suriname Rivier toch over het water over, met een korjaal (tentboot). Als het kan, probeer ik voor tochtjes over het water, op wat voor manier dan ook. Vanuit het water heb je toch altijd weer een ander perspectief. Nog voor we de Plantage Peperpot aan gaan doen, krijgen we een beter zicht op de Goslar, een Duits koopvaardijschip dat op 10 mei 1940 tot zinken is gebracht in een nauwe bocht van de Suriname-rivier bij Paramaribo. Bij een poging om het schip te bergen, brak de romp in tweeën. De overkant wordt bereikt en met wat stuurmanskunsten belanden we naast een wirwar van korjalen. De fietsen worden aan land getild en we zijn klaar voor de Peperpot fietstour. En, oh ja: ik denk 22…

'1100276' door Cobinho '1100276' door Cobinho

BraziliëCeará

BraziliëCeará

Aan de koekant

Cobinho

Wij, Nederlanders, zijn het land waar vaak – ik zeg dus niet `altijd’ – geklaagd wordt. Dat kan zijn over het spel van Oranje, de dure auto van de buurman (“waar betaalt hij dat van”), maar ook over het weer. Het weer is eigenlijk nooit goed. De winters zijn niet winters genoeg, de herfst heeft te veel stormen. De zomer is of te warm of weer te nat. Er is altijd wel te klagen en ik denk dat het (soms) ook wel terecht is… 40 graden is ook wel heel warm! Echter, het kan nog extremer want als zelfs koeien gaan schuilen voor een regenbui, dan moet het wel heel erg zijn, toch?

'1100142' door Cobinho '1100142' door Cobinho

SenegalRetbameer

SenegalRetbameer

Ruggensteuntje

Cobinho

Het Roze Meer (Frans: Lac Rose; officieel: Lac Retba ) is een zoutmeer dat op 25 km van de hoofdstad Dakar van Senegal ligt en dankt zijn naam aan de kleur van het water, die roze-achtig kleur komt door hoge zoutconcentratie dat het licht anders breekt en door de aanwezigheid van rode plankton en microbacteriën. Zout wordt uit het meer geschept en in hoopjes op het strand opgestapeld. Ieder heeft zijn eigen zoutberg met daarop een bordje met zijn naam. De mannen halen het zout uit het water. De vrouwen legen het zout in de bootjes. In één bootje kan één ton zout. Dit zout kan gebruikt worden als keukenzout, of voor het inzouten van vis, of als strooizout Mijn oog volgt op een vrouw met haar kindje op haar rug. Dit doet me denken aan wat een gids, op safari, ooit vertelde. In de hele wereld, behalve in Het Westen, dragen moeders hun kindje op de rug. Dit is praktisch, want dan kan haar kindje niets overkomen terwijl ze bij mama op de rug slapen of rondkijken en de moeder kan doorgaan met haar dagelijkse bezigheden. In Het Westen dragen ze de kinderen vaker tegen de buik, maar zijn reden waarom kan ik me niet echt goed voor de geest halen omdat deze nogal vergezocht leek te zijn… iets met beter zicht op mogelijke gevaarlijke situaties.

'1099912' door Cobinho '1099912' door Cobinho

CyprusPaphos

CyprusPaphos

Een helpend...trouwha

Cobinho

Een paar jaar terug waren Eefje en ik op Cyprus, voor een zonvakantie, maar ook een aantal uitstapjes. Bij het betrekken van onze kamer, met een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee, viel ons direct een trouwkapelletje op. Gelegen pal aan het strand en dus met hetzelfde uitzicht als ons. Ik had niet gedacht aan trouwen in combinatie met Cyprus, echter het eiland blijkt een hele populaire locatie te zijn! Als je er over nadenkt is het wellicht ook best wel voor de hand liggend. Het is een schitterend eiland met prachtige zandstranden, ruige berglandschappen, koele bossen en graslanden bedekt met wilde bloemen. Allemaal mooie locaties voor huwelijksfoto’s. De link met de liefde is ook snel gemaakt, want het eiland is de geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de liefde. Cyprus heeft daarnaast een (zeer) warm en zonnig klimaat. Eerlijk gezegd is een stralende en zonnige dag toch uiteindelijk wat je wilt op een trouwdag. Populaire trouwlocaties zijn Protaras, Limassol, Paphos en Agia Napa. En dan maar hopen dat de genodigden ook allemaal een stralend humeur hebben meegenomen…

'1099685' door Cobinho '1099685' door Cobinho

Zuid-AfrikaBlyde River Canyon

Zuid-AfrikaBlyde River Canyon

Drie zusjes

Cobinho

De Blyderivierspoort (Blyde River Canyon) is een kloof in Zuid-Afrika en is zo'n 26 kilometer lang en ongeveer 800 meter diep. De hoge wanden van de kloof bestaan voornamelijk uit rood zandsteen waarin de rivier de Blyde, de kloof heeft uitgesleten. Wind en water hebben het zachte deel van de rotsen afgesleten en het binnenste harde deel (quartz) is overgebleven. De Blyderivierspoort maakt deel uit van de "Panorama roete" (Panoramaroute). Deze begint bij het plaatsje Graskop en gaat langs "God's Window", de "Pinnacle" en Bourke’s Luck Potholes". Een bijzondere uitzicht over de canyon is ter hoogte van de "Drie Rondeels". Dit zijn drie reusachtige, ronde rotsen. Deze rotsen (rechts van de opname) lijken op de traditionele ronde hutten (Rondavels) van de Xhosa-stam. De hutten zie je overal in Afrika. Deze ‘rots-hutten’ torenen 700 meter hoog uit boven het omliggende landschap. De drie rotsen worden ook wel liefkozend de “Three Sisters” genoemd of soms bij naam, naar de drie meest lastige vrouwen van Bapedi Chief Maripi Mashile, van links naar rechts: Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto. (openklappen toont het hele panorama en de zusjes)

'1099501' door Cobinho '1099501' door Cobinho

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Onder het oog brengen

Cobinho

We rijden het Kruger Park in en ik ben benieuwd welk dier we als eerste zullen zien. Ik gok op zebra’s want die zagen we op een eerdere safari-vakantie ook als eerste, in bijna elk park dat we inreden. Enigszins verrassend blijkt het een olifant te zijn… meerdere zelfs! De olifanten zijn rustig en dat kan niet over ons worden gezegd. Net binnen en nu al olifanten! Ik begin met m’n plaatjes te schieten en zoom steeds meer in. Het oog intrigeert me en dan daar focus ik me dan ook op. Eenmaal thuis gekomen wilde ik wat meer te weten komen over olifantenogen en begon daarom te googlen. Ik vond talloze sites met allerlei informatie over olifanten, over de slurf (meer dan 40.000 spieren), over de slagtanden (een soort kaasschaaf… schaaft de schors van de boom om de pulp eronder op te eten), over de huid (een soort van beschermingsjas), over de oren (voor verkoeling, maar ook om emoties te uiten) en over de hersenen (weegt ongeveer vijf kilogram en het brein ontwikkelt zich op een ongeveer gelijke wijze als dat van de mens). Echter nix over de ogen. Wellicht dat ik verkeerde zoekcriteria gebruik, maar ik ben ondertussen zo goed als niets wijzer geworden. Waarom hebben olifanten van de grote, grove wimpers; wat voor kleur ogen kunnen ze hebben; hoe goed is hun zicht (overdag en ’s nachts)...

'1099224' door Cobinho '1099224' door Cobinho

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Strandgast

Cobinho

Je zou het niet denken, maar ondanks dat Eefje en ik houden van de 3 z’s. nl. zon, zee en ztrand, zijn we maar ten dele blij met de 3e z, nl ztrand. Op zich nix mis met deze z, alleen al dat zand. Uren later vind je nog zand terug op plaatsen, waar je niet zou verwachten dat er zand zou kunnen zitten… Toch weerhoudt dit ons niet om het strand te gaan. Eén van de apartste dagjes strand, die ik ooit heb gehad, was bij Lagun (Curaçao). Lagun is een rustig dorpje, gelegen aan de westkust van Curaçao, op ongeveer 30 kilometer afstand van Willemstad. Het dorpje ligt aan een kleine baai, waar dagelijks vissers uit- en invaren. Aan de baai ligt een klein strandje met kalm water waar bijvoorbeeld ook gesnorkeld kan worden . Naast de andere zonaanbidders, liepen er leguanen tussen en onder de strandbedjes door, kennelijk niet heel erg onder de indruk van de mensen. Sterker nog het leek er op of ze bezig waren om zelf een goed plekkie te vinden en te gaan genieten van een heerlijk stranddagje!