Cobinho

'1135646' door Cobinho '1135646' door Cobinho

Sri LankaColombo

Sri LankaColombo

Dubbelgemeerd

Cobinho

Watskebeurt? Vanochtend meer ik mijn bootje hier aan en was de enige hier. Paar uurtjes slenteren door dit deel van Colombo en een bezoekje brengen aan een lokaal vismarktje. Even het lokale sfeertje `proeven’ In de middag had ik vernederlandse dagje gepland. Met mijn bootje een stukje varen over het Dutch Canel (het Hamilton Canal, dat de Nederlanders in de 17e eeuw hebben verbeterd) om dan de dag te eindigen, door een hapje te gaan eten in het Old Dutch Hospital. Nah... ik voel me wel in Nederland. Net alsof ik in Amsterdam ben en dubbel geparkeerd sta!

'1135451' door Cobinho '1135451' door Cobinho

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Paleistombes

Cobinho

Een jongensdroom is uitgekomen, ik heb de Al Khazneh ("De Schatkamer"), gezien… in mijn achterhoofd hoor ik het deuntje van Indiana Jones: Dun-da-dun-tah, dun-da-ta, dun-da-dun-ta, dun-da-ta-ta-ta Dun-da-dun-tah, dun-da-taaah Dun-da-ta-ta, da-ta-ta, da-ta-ta, da-ta-ta-ta-taaah. “The Last Crusade” werd als decor voor de film gebruikt, maar ook andere films bijvoorbeeld “The Mummy Returns”, “Transformers: Revenge of the Fallen”, echter ook televisieprogramma’s zoals “Wie is de Mol?”, werden als decor gebruikt. Er valt nog veel meer te zien en ik loop door, door de Alley of Facades, naar de Koninklijke graven. Het is een indrukweekend gezicht. Je kan, via het beklimmen van een trap, een kijkje nemen bij een aantal van de monumentale, koninklijke tombes (Urn, Silk, Corinthian, Palace en de tombe van Sextius Florentius). Als je naar boven bent geklommen en je draait je om, dan heb je prachtig uitzicht op de Sloupova-straat. Dit straatje leidt je naar de Romeinse monumenten.

'1135372' door Cobinho '1135372' door Cobinho

ThailandBangkok

ThailandBangkok

Yaksha

Cobinho

Bijna weekend… en tjonge wat ben ik hier aan toe. Het was me wel het weekje wel. Het begon op al op maandag op weg naar mijn werk. Ach, ik wil er niet meer over hebben! Dan denk je dat je het wel hebt gehad, komt er dinsdag… en dat moest natuurlijk, uitgerekend mij weer overkomen. Woensdag was gelukkig een stuk rustiger, maar dat werd natuurlijk helemaal teniet gedaan door alles wat er fout ging op donderdag. Vanochtend was het al weer raak! Het was me het weekje dus wel. Ik snak naar het weekend, ik sta op ontploffen, mijn humeur is tot een absoluut dieptepunt gezakt en loop ondertussen blauw aan… laat dat weekend maar komen!

'1135123' door Cobinho '1135123' door Cobinho

NederlandHeemstede

NederlandHeemstede

Vernederlandste...Hoo

Cobinho

Sinds enige jaar lopen/grazen er een aantal, ik heb er iig 5 geteld, Schotse Hooglanders bij ons in het Wandelbos Groenendaal (Heemstede). Het is een favoriete uitplaats van Mats, onze hond. Meestal zie je de Hooglanders niet, wat toch best verwonderlijk is, want ze zijn wel een opvallende verschijning. Wanneer je gaat googelen op Schotse Hooglanders, dan kom je op overzichtpagina's, waar je ze tegen kunt komen. Opvallend is, dat ik in al die lijstjes nog niet het Wandelbos Groenendaal heb gezien. De Schotse Hooglander, ook wel Highland Cow genoemd, is een relatief klein runderras dat meestal roodbruin van kleur is. Naast de roodbruine dieren komen ook zwarte, blonde en soms witte dieren voor. De kleur van de vacht kan zelfs gedurende de eerste levensjaren veranderen. De lange haren van de Schotse Hooglander hangen vaak voor de ogen, zeker als hij zijn wintervacht heeft. In het voorjaar verliest hij deze langharige wintervacht en komt er een kortharige zomervacht voor in de plaats. Om in het najaar weer uit te groeien tot een langharige wintervacht. De buitenste laag haar vormt een bescherming tegen de nattigheid. De binnenste beharing is erg zacht en zorgt voor warmte. Kou is voor Schotse hooglanders geen probleem, zeker in de laatste 'slappe' winters niet. De dikke, langharige wintervacht houdt ze wel warm. Om zich voor te bereiden op de schaarse wintermaanden, eten hooglanders zich in de zomer en herfst helemaal vol. Zo beginnen ze goed opgevet aan de winter. Met hun graaswerk zorgen ze ervoor dat het landschap open en gevarieerd blijft, zodat er weer veel vogels, vlinders en bijzondere planten kunnen leven. (bron:https://biesboschhoeve.nl/schotse-hooglanders/ & https://www.natuurmonumenten.nl/dieren/schotse-hooglander)

'1134902' door Cobinho '1134902' door Cobinho

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Rivierbedding

Cobinho

In Hell’s Gate hadden we een wandelsafari gedaan. Iets totaal anders, dan de afgelopen dagen. Heel leuk, maar toch een tikkeltje spannend. Vandaag rijden we door de Masa Mara en komen aan bij een rivierbedding en we stappen uit… gaan we weer wandelen? Spannend, want van de Mara weet je, dat er roofdieren zitten. Onze gidsen, zijn geen Rangers en hebben dan ook geen echte wapens bij zich. Hell’s Gate was behoorlijk overzichtelijk en je had vele meters vrij zicht, iets wat we hier in de rivierbedding niet hebben. En jij weet niet wat je om de bocht gaat aantreffen… We blijven in de buurt van onze bus en krijgen uitleg, wat we in de rivierbedding zouden kunnen aantreffen. We gaan zoeken naar sporen en natuurlijk speuren we de omgeving af naar die reptielen.

'1134701' door Cobinho '1134701' door Cobinho

KeniaLake Nakuru

KeniaLake Nakuru

Schaduwzitje

Cobinho

Tjonge… het weekend zit er, helaas, al weer op. Wat is het weer snel gegaan! Het lijkt wel of de weekenden steeds sneller voorbij gaan, of korter worden? Zo is het vrijdagmiddag en voor dat je er erg in hebt, is het al weer zondagmiddag! Tijd om weer op te staan, genoeg geluierd en in de beentjes en op naar een nieuwe werkweek. Een giraffe heeft slechts twee gangen van voortbeweging: wandelen en galopperen. De giraffe is een telganger, wat betekent dat eerst de rechterpoten tegelijk verplaatst worden en daarna de linkerpoten. Bij het galopperen, bewegen de achterpoten voor de voorpoten uit en zal de staart opkrullen. Het dier is afhankelijk van de voorwaartse en achterwaartse bewegingen van het hoofd en de nek voor evenwicht. Giraffen kunnen nauwelijks springen. Het hoogste dat ooit is opgenomen was slechts 1 meter hoog. Een giraffe rust door met zijn lichaam op zijn gevouwen poten te liggen. Om te gaan liggen, knielt het dier op zijn voorpoten en verlaagt vervolgens de rest van zijn lichaam. Om vervolgens weer terug op te staan, gaat hij eerst op de knieën zitten en spreidt de achterpoten om zijn achterwerk omhoog te krijgen. Vervolgens zet hij zijn voorpoten recht. Met elke stap zwaait de giraffe met zijn kop. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Giraffen)

'1134640' door Cobinho '1134640' door Cobinho

KeniaLake Nakuru

KeniaLake Nakuru

En garde!

Cobinho

De impala leeft in kleine kudden van minstens 6 dieren, bestaande uit één of twee dominante mannetjes en hun harem van tot 30 vrouwtjes en hun jongen. Vrouwtjes blijven hun hele leven bij dezelfde kudde, mannetjes verlaten de kudde als ze volgroeid zijn. Grotere kudden, bestaande uit meer dan vijftig dieren, zijn niet ongewoon, voornamelijk in het droge seizoen, wanneer er minder grasland is. De rest van de mannetjes leeft in vrijgezellengroepen. Een mannetje is meestal minstens vier tot zes jaar oud voordat hij sterk genoeg is om een territorium en een harem te kunnen onderhouden. Vooral in de bronsttijd wordt er zwaar gevochten met andere mannetjes. Alleen het mannetje draagt hoorns. Deze hoorns zijn slank, liervormig en zwaar geringd, en kunnen meer dan negentig centimeter lang worden. In de bronsttijd paart de haremleider met een aantal vrouwtjes, maar de bewaking van de harem en de paring kosten het mannetje zoveel energie dat hij na een aantal dagen opgeeft en een ander mannetje uit een vrijgezellengroep zijn leidende rol kan overnemen. (bron: Wikipedia)

'1134401' door Cobinho '1134401' door Cobinho

SurinameJungle

SurinameJungle

Kaplaarzen

Cobinho

We zijn, per bootje, op weg van Overbridge naar Jodensavanne. Dit is de enige plaats in de Amerika's waar 17e-eeuwse Joden een autonome nederzetting hebben gehad, waarin vrijheid van godsdienst, rechtspraak en zelfs een eigen militie aanwezig waren. Daarnaast zijn de begraafplaatsen gelegen in het regenwoud van Suriname van ongeëvenaarde klasse en goed geconserveerd. Het huidige bestuur heeft de nominatie tot werelderfgoedsite in voorbereiding. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jodensavanne). Af en toe maken we een tussenstop, om bijvoorbeeld een plantage te gaan bezichtigen. We zien een paar mannetjes zitten en hun schoeisel valt me direct op en kan er niets aan doen maar ik moet aan Dingetje denken: ♩♪♫♬ Kaplaarzen 'Goedemiddag meneer', sprak de man me vriendelijk toe 'Wat kan ik voor u doen?' Ik zeg: 'Geeft u mij maar een paar lekkere fijne warme rubberen kaplaarzen' En hij laat me daar een paar fijne laarzen zien Ik was zo blij as een kind Kaplaarzen Als ze maar waterdicht zijn Kaplaarzen Kap, kap, kaplaarzen Maar dan van rubber

'1134367' door Cobinho '1134367' door Cobinho

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Lavahuis

Cobinho

Het voormalige woonhuis van de kunstenaar César Manrique is voor bezoekers opengesteld als museum en wordt beheerd door het Fundación de César Manrique. Het huis is gebouwd op een versteende lavastroom van een vulkaanuitbarsting in 1730. César Manrique wordt in 1919 geboren in het plaatsje Arrecife en ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste architecten van Lanzarote. Naast architect is hij kunstschilder, beeldhouwer en bouwadviseur. Zo zorgt hij ervoor dat nieuwe gebouwen op het eiland niet hoger mogen zijn dan vier verdiepingen (de hoogte van een Canarische palmboom) en raamkozijnen alleen groen, blauw of bruin mogen worden geverfd. Hij overtuigt de bewoners van Lanzarote ervan hout in plaats van aluminium te gebruiken wanneer zij hun huis willen uit/verbouwen en hij strijdt succesvol voor een verbod op het plaatsen van grote reclameborden in het landschap. De belangrijkste inspiratie voor Manrique is het eiland zelf, met de omringende zee en het door vulkanen gevormde landschap. Hij wil dat zijn ontwerpen in balans zijn met de natuur en ontwerpt daarom ook gebouwen ondergronds in lavagesteente. (bron: https://royallanzarote.nl/reisinformatie/artikelen/cesar-manrique)

'1134357' door Cobinho '1134357' door Cobinho

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Reikhalzend

Cobinho

2022... een nieuw (reisreporter-)jaar en ik ben benieuwd wat ons dit jaar gaat brengen. Zijn we nu de weg ingeslagen naar het `nieuwe nu'? Wat brengt dit `nieuwe nu' ons? in het AD las het volgende: De omikronvariant van het coronavirus zou ons uiteindelijk het ticket richting de uitgang van de crisis kunnen opleveren, zegt Rudi Westendorp, de Nederlandse hoogleraar ouderengeneeskunde die in Denemarken woont en werkt. ,,De cijfers die ik hier zie, lijken echt gunstig.” Ik ben dus heel benieuwd, keep my fingers crossed en kijk reikhalzend uit naar de aankomende periode...

'1134171' door Cobinho '1134171' door Cobinho

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Girafpad

Cobinho

Idee... laten we hier, met z'n viertjes even stil gaan staan. Want waarom zou de zebra het monopolie hebben, op het pad. Ik zeg tijd voor een uitbreiding van het woordenboek!

'1119952' door Cobinho '1119952' door Cobinho

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Meisje met paard

Cobinho

Eefje en ik hebben het er een aantal keer over gehad... wel of niet weg? Ondanks dat we best wel onze normale en reguliere dingetjes doen, doen we dit met de nodige voorzichtigheid in het achterhoofd. We hebben dan ook besloten om dit jaar niet op vakantie te gaan. Een weekendjes weg, in eigen land, hebben we wel gedaan. We proberen ook wat meer dingetjes samen te doen, dingen die we normaal niet saampjes deden. Zo gaan we vaker samen lopen met onze hond Mats. Zo ook toen Eefje `haar' paard ging verzorgen... met z'n viertjes, want Mats kon natuurlijk niet achterblijven!

'1109802' door Cobinho '1109802' door Cobinho

JamaicaSaint Ann Parish

JamaicaSaint Ann Parish

Bob

Cobinho

Nee, dit is niet een nieuwe reclame van Veilig Verkeer Nederland met raadzaam advies. Het gaat hier om de The King of Reggae, Bob Marley. Als je naar Jamaica gaat en als je iets van eiland wilt zien, dan zal waarschijnlijk Nine Miles op het lijstje staan. In Nine Mile staat het geboortehuis van Bob Marley, met daarin zijn kinderbed. Boven aan de berg (Mount Zion), in het dorpje, is een klein kapelletje gebouwd met de graven van Bob Marley en zijn broer Anthony, versierd met bloemen. Bloemen en planten zie je overal in het dorpje, maar ook overal foto’s, verwijzingen en herinneringen van en naar Bob!

'1109368' door Cobinho '1109368' door Cobinho

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Kleurenpallet

Cobinho

Een paar jaar terug hadden Eefje en ik al een roze meer (Lac Rose, in Senegal) gezien. Een zoutmeer dat haar naam te danken heeft aan de kleur van het water, die roze-achtig tot mauve is. Dit komt door de hoge zoutconcentratie die het licht anders breekt en door de aanwezigheid van rode plankton en microbacteriën. Afgelopen jaar kwam na roze, groen erbij! Op Lanzarote bezochten we een gifgroen meer, Lago Verde. Het meer is ontstaan in een oude krater. De groene kleur is niet ontstaan door zwavel of andere stoffen die je bij vulkanen aantreft. Het meer is zo groen gekleurd vanwege algen die in het zoute water leven. De bovenrand van de krater is makkelijk bereikbaar. Hier heb je een prachtig uitzicht op het meer, maar ook op het zwarte strand met haar grillige rotsen met een brede kleurschakering van roestrood, aardebruin, blauw en pekzwart. In tegenstelling tot het roze meer, kan je niet bij het groene meer komen, slecht tot op een paar meter. Een touw en enkele bordjes geven aan dat je niet verder mag.

'1108090' door Cobinho '1108090' door Cobinho

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Links Rechts

Cobinho

Regelmatig kijk ik terug naar mijn foto's gemaakt tijdens eerdere reizen. Ik betrap me dan dat ik dan toch wel het liefst naar mijn safari-foto’s kijk…. Denkend aan de ritjes in de jeeps, speurend naar dieren. Onbedoeld krijg ik dan wel ineens een brainwave, als ik een bepaald beeld zie. Bij deze was dat ook weer eens het geval, met een kleine `dichterlijke’ vrijheid, Hakken, beuken, springen De krater gaat uit z'n bol Allemaal van links naar rechts Het gras, dat wordt gemold Allemaal van links naar rechts Het gras, dat wordt gemold Allemaal van links naar rechts Het gras, dat wordt gemold Naar links! Naar rechts! Nog unne keer! Naar links! Naar rechts! (“Links Rechts” van de Snollebollekes)

'1107478' door Cobinho '1107478' door Cobinho

GuatemalaIzabal

GuatemalaIzabal

Schietgebedje

Cobinho

Heer geef me kracht? Ik had beter moeten weten en niet moeten gaan varen met mijn bootje. Iedereen om me heen gaf al aan dat, dit bootje zijn beste tijd heeft gehad en dat het niet verstandig zou zijn om er op uit te gaan! Ik wilde niet luisteren en nu hoop ik maar dat ik veilig en droog thuis kom. Ik beloof dat dit de laatste keer is dat ik het bootje zal gebruiken. Dit keer is echt de allerlaatste keer! Heer geef me kracht!!

'1107327' door Cobinho '1107327' door Cobinho

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Nieuwsgierige geduld

Cobinho

Eefje en ik lopen rond, bij de hindoeïstische Koneswaram Tempel van Trincomalee. Er staan een aantal vrouwen in een rij te wachten op hun puja (een ritueel waarmee hindoes een godheid vereren) . Een aantal van hun zullen er dagelijks heen gaan, om te bidden en offers te brengen aan de goden. Ze wachten geduldig, maar ondertussen missen ze niets van wat er om hun heen gebeurt. Aan het begin van een puja, in de mandir (hindoeïstische plaats van aanbidding en gebed (woord mandir is samengesteld uit twee woorden, `man' en `dir', waarvan de betekenissen zijn geest en kalm)), wordt er een bel geluid, om de gelovigen eraan te herinneren dat ze zich moeten concentreren op de puja en alle verkeerde gedachten moeten verdrijven. Het bellen schudt tevens ook de goden, als het ware wakker uit hun slaap.

'1107173' door Cobinho '1107173' door Cobinho

GambiaKololi Beach

GambiaKololi Beach

Visserslatijn

Cobinho

Je had erbij moeten zijn! Ik was gisteren op zoek naar voedsel en ik vloog al een tijden rondjes, maar kon niets vinden. Ineens zag ik ‘em liggen. Het was een joekel van een vis. Nog nooit had ik zo’n grote vis gezien…. Wel zooooo groot! Enorm wat een beest. Het was te veel voor mezelf om op te eten, zo groot was ie. Jammer dat je er niet bij was, want we hadden er makkelijk samen van kunnen eten en dan was het waarschijnlijk nog te veel geweest…

'1106320' door Cobinho '1106320' door Cobinho

SenegalGorée

SenegalGorée

Pechservice

Cobinho

Slenterend door de straatjes, op slaveneiland Gorée, kijk ik mijn ogen uit. Allemaal rood en geel gekleurde huizen, met houten luikjes en met ijzeren balkonnetjes. Een langgerekt straatje met allersoort aan kunstwerkjes, zoals houtsnijwerk, schilderijtjes en zelfgemaakte sieraden, maar ook recycle-kunst. Ook hier is het een feestje van kleuren. Zelfs de kunstenaars en kooplui zien er prachtig en kleurrijk uit. Ik pas me aan, aan het tempo om me heen en slenter verder. Er zit een mannetje gehurkt en is bezig met z’n karretje. Het is geen lekke band, maar hij is er wel druk mee. Helaas is er sprake van een taalbarrière, want ik kom er niet echt uit met wat hij aan het doen is. Ik denk dat hij tracht z’n karretje wat te verstevigen of stabieler te maken…

'1105959' door Cobinho '1105959' door Cobinho

Sri LankaZuid Sri Lanka

Sri LankaZuid Sri Lanka

Vissersplaatje

Cobinho

Paalvissers, of steltvissers, uit Sri Lanka zijn enorm populair, want het levert prachtige en unieke plaatjes op. Paalvissen begon tijdens WOII. Er werd reeds veel gevist, maar de visvangst kon de vraag naar voedsel niet aan. Een paar slimme vissers besloten ‘in de zee’ te gaan vissen, door op paal te gaan zitten. Het beroep van paalvisser is aan het uitsterven. Je vindt ze aan de zuidkust, maar degene die je veelal zult aantreffen zijn vaak geen echte visser. Sri Lankanen die doen alsof ze een paalvisser zijn, door op een paal te poseren met een hengel in hun handen. Je vindt ze dicht bij een drukke weg, zodat ze makkelijk te vinden zijn voor toeristen. Ze zullen maar al te graag poseren, uiteraard tegen een vergoeding! De echte paalvisser vindt alleen bij zonsopkomst of zonsondergang, In de avond verkopen ze de gevangen vis direct zodra ze aan land komen. De lokale bevolking staat dan daar hun op te wachten.

'1105615' door Cobinho '1105615' door Cobinho

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Dag van de cheeta

Cobinho

Vandaag is de dag van de cheeta of is het cheetah? Ik heb het idee zonder h in het Nederlands en met h in het Engels… Van alle dieren is de cheeta verreweg mijn favoriet. Prachtige en elegante dieren, maar ook kwetsbaar. Na een vangst moet ie snel eten, omdat sterkere roofdieren zoals leeuwen en hyena's de prooi zullen proberen af te pakken, als ze de kans krijgen. De afgelopen jaren zijn Eefje en ik 3x naar Afrika geweest. Mijn grootste wens was telkens om cheeta’s te spotten. In Kenia kwamen we niet verder dan voetsporen in het wild. Wel zagen we ze in een opvangcentrum, maar tja da’s een beetje hetzelfde als ze zien in Dierenpark Amersfoort. In Zuid-Afrika hadden we iets meer geluk. We zagen een paar liggen, heel ver in de verte en nauwelijks te herkennen. Op de laatste dag in Serengeti (Tanzania) hadden we echt geluk! Op het moment dat ik dacht weer niet...

'1105395' door Cobinho '1105395' door Cobinho

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Cactustuin

Cobinho

De Jardín de Cactus, bij het dorpje Guatize, is het laatste werk gemaakt door alleskunner César Manrique (kunstschilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur). De tuin is aangelegd in de vorm van een amfitheater en bevat zo’n 10.000 cactussen, van zo’n 1400 verschillende soorten. De cactussen zijn geplant tussen zwarte lavasteen. Dit zwart zorgt er voor dat de groene, gele en rode kleuren van de cactussen opvallen. Groot en klein, dun en dik, bloeiend of juist niet… een grote diversiteit! Manrique’s liefde voor Lanzarote heeft er voor gezorgd dat Lanzarote ’s cultuur en natuur niet aangetast zou worden door het massatoerisme, bijv. geen advertenties aan de kant van de wegen. Dit zie je ook terugkomen in de tuin, geen cactusattracties. Geen grote infoborden bij de cactussen, enkel kleine bordjes met daarop hun naam en afkomst. Aan de rand van de tuin staat een gofiomolen. Gofio is een typisch Canarisch product. Het bestaat uit geroosterd maïs of gerst dat fijngemalen wordt. Hiermee krijgt de tuin nog meer een Lanzarote-tintje. (graag openen)

'1105188' door Cobinho '1105188' door Cobinho

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Tuinprikkels

Cobinho

Hé… dat was niet wat we hadden afgesproken. Ik zou snel wat plaatjes van de “Jardín de Cactus”, het allerlaatste project van César Manrique, schieten. Alleen van de tuin, zonder mensen. Dus die mensen die daar naar beneden lopen, graag weer omdraaien en bij de groep gaan staan. Ja, zoals die meneer daar rechts doet. Dankuwel! Het duurt maar een minuutje, of twee, dan kunnen jullie losgaan in de tuin!

'1104650' door Cobinho '1104650' door Cobinho

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Halve wijnkommetjes

Cobinho

Lanzarote staat verrassenderwijs (?) bekend om haar goede wijnen. Het zijn geen Chardonnay, Sauvignon Blanc of Merlot wijnen, maar je vindt er de Malvasia druiven. Deze worden geteeld in het wijngebied La Geria. Dit gebied strekt zich uit langs een smalle straat tussen Uga en het Monumento al Campesino, in de nabijgelegen heuvels. Langs de ongeveer 15 km lange weg liggen meerdere wijnhuizen (bodega’s), die dagelijks worden bezocht door toeristen. Deze bodega's hebben een wijnproeverij annex winkel - ook met streekproducten - meestal aangevuld met een klein museum. Een enkele bodega heeft er zelfs een restaurantje bij. Het landschap ziet er niet uit alsof de wijnbouw hier zou kunnen plaats vinden. De wijnstokken zijn in kuilen in de grond aangeplant. In iedere kuil komt slechts één wijnstok te staan en de kuil wordt vervolgens gevuld met picón, poreuze lavasteentjes die vocht kunnen vasthouden. In de kuilen groeit geen onkruid en de wortels moeten soms wel 60 cm diep zoeken naar vochtige en vruchtbare grond. De wijnstok bevindt zich in het midden van de kuil, die deels afgeschermd wordt door een halve cirkel van grotere lavastenen. Hierdoor worden de planten en vruchten beschermd tegen de soms zeer felle passaatwinden die over het eiland waaien. Deze halve kommen zorgen voor een uniek landschap en is zelfs een beschermd natuurgebied! De productie van de wijn is laag, omdat de wijnplanten zover uit elkaar staan. De wijn die wordt geproduceerd, wordt voornamelijk aan de kusten afgezet en er vindt (vrijwel) geen export plaats. De opbrengsten zijn daarom gering en om deze reden wordt er steeds minder wijn verbouwd en daardoor zijn er dus steeds minder wijnpercelen.

Community-updates

EDITIE 115 | De mooiste winterzonbestemmingen

20-12-2022 Columbus Travel editie 115 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de lekkerste zonvakanties buiten het hoogseizoen. Van Thailand tot Madeira en van de Caraïben tot Kroatië. Bestel de editie hier >

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

DE LAATSTE KEER: DE COMMUNITY-TOPPERS VAN DE WEEK


Croda del Becco. Foto: MirandaNoomen
Topfoto & -tip: Croda del Becco door MirandaNoomen
Communitylid van de week: Agrotewal

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >