ClaudiaN

'1109641' door ClaudiaN '1109641' door ClaudiaN

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Alle ogen op je...ger

ClaudiaN

Daar sta je dan helemaal in je nakie met alle ogen op jou gericht. De meeste Hamar-mannen geven de voorkeur aan de dood boven het falen van de stierensprong, en als hij slaagt, zal zijn naam in volksliederen worden vermeld en kan het zijn dat hij snel een vrouw aan zijn zijde heeft. Natuurlijk is de bulljump geen eenvoudig ritueel. Het is buitengewoon complex, beladen met enorme symboliek, en dan moet je getuigen dat je vrouwelijke familieleden hun lichamen geselen tot diepe wonden met bloed dat in de droge aarde druppelt. Zulke offers worden uitgevoerd in de naam van liefde, en als je zussen, nichten en tantes je hulp nodig hebben in de toekomst, is de schuld aan hen verzegeld. In periodes dat ze het moeilijk hebben kun je hun verzoeken niet negeren. Ze zijn tenslotte bijna voor jou gestorven!

'1109403' door ClaudiaN '1109403' door ClaudiaN

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Voorbereiding op de..

ClaudiaN

Tijdens een bulljump ceremonie speelt er zich vanalles af, het ene ritueel volgt het volgende weer op. Vlak voordat de jongen (Ukuli) op het punt staat de grote kudde vee binnen te gaan die door zijn mannelijke verwanten is gebracht om te springen, is hij betrokken bij een nieuwe reeks rituelen. Een ritueel waar een man symbolisch geboorte weergeeft. Deze Maz zit op een koeienhuid op de grond met uit elkaar gespreide benen, bootst de bevalling na en draagt ​​zelfs een kaurischelpen riem (kalshi) die alleen gedragen wordt door vrouwen die het eerste kind hebben gekregen.

'1109308' door ClaudiaN '1109308' door ClaudiaN

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Interieur van een...r

ClaudiaN

Niet alleen de buitenkanten van de rotskerken in Lalibela zijn prachtig maar ook het interieur is prachtig. Echt ongelooflijk knap hoe ze zoiets uit een rots hebben kunnen hakken. Binnen in de rotskerken is het ongelooflijk donker met hier en daar een kaarsje. Vandaar dat het heel moeilijk is om dit fotografisch vast te leggen. Op deze foto had ik geluk door de lichtinval bij de deur. Flitsen is absoluut niet toegestaan en zou ook zonde zijn.

'1109276' door ClaudiaN '1109276' door ClaudiaN

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Pelgrims bij de...rot

ClaudiaN

In een labyrint van gangen, tunnels en nissen bevinden zich elf kerken die achthonderd jaar geleden met hamer en beitel uit de Ethiopische bergen zijn gehouwen. Het is net alsof je door een openlucht museum loopt, maar deze rotskerken worden nog dagelijks gebruikt. Ze trekken nog enorm veel perlgrims, die in en om de kerken lopen en tegen de wanden gaan staan om hun gebeden te prevelen.

'1109078' door ClaudiaN '1109078' door ClaudiaN

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Priester in de Bete..

ClaudiaN

Priester in de Bete Medhani Alem. De Bete Medhani Alem, met zijn vijf zijbeuken, wordt verondersteld dat dit de grootste monolithische kerk van de de wereld moet zijn. Met 28 massieve kolommen die het dak ondersteunen, lijkt het op een Griekse tempel. De rotskerken van Lalibela zijn een complex van 11 monolithische kerken die begin 13e eeuw volledig uit de vulkanische rotsen gehouwen werden in opdracht van de toenmalige koning Lalibela. De godshuizen trekken nog altijd veel pelgrims je ziet ze overal in en om de kerken bidden. Er worden gebeden gepreveld uit de middeleeuwse handgeschreven bijbels van geitenhuid, nog steeds in tact en nog steeds in gebruik. In tegenstelling tot andere wereldwonderen à la de Borobudur of de Inca tempels, die al lang niet meer gebruikt worden waarvoor ze ooit bedoeld waren, worden deze rotskerken nog iedere zondagnacht overspoeld door hordes mensen in witte doeken uit de wijde omgeving. Ik heb heel wat bijzondere ‘authentieke’ plekken gezien, maar weinig benadert de authenticiteit van deze plek. Wil je meer lezen en zien over deze rotskerken lees dan ook mijn blog.

'1108904' door ClaudiaN '1108904' door ClaudiaN

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Monnik voor rotskerk

ClaudiaN

Als laatste van de elf rotskerken bezoeken we nog de Bete Abba Libanos (Huis van Abbot Libanos) die gehouwen is in een rotswand, uniek omdat alleen het dak en de vloer verbonden blijft met de lagen. Vreemd genoeg, hoewel het er van buitenaf groot uitziet, is het interieur eigenlijk heel klein. De gebeeldhouwde hoeken van de kubieke kapitelen vertegenwoordigen engelen ogen. De legende zegt dat het in een enkele nacht was gebouwd door Lalibela’s vrouw, Meskel Kebra, met een beetje hulp van engelen. De monnik houd toezicht bij de toegangsdeur. Het is een mooi plaatje waar ik toch snel nog een foto van moest nemen. Wil je ook over de andere rotskerken lezen, lees dan mijn blog met bijbehorende foto's.

'1108853' door ClaudiaN '1108853' door ClaudiaN

Ethiopië

Ethiopië

Devotie

ClaudiaN

Voor de Orthodoxe pelgrims zijn de rotskerken in Lalibela een heel bijzondere plek. Voor ze een van de kerken betreden zullen ze eerst bidden, knielen en kussen ze de deurstijl voordat ze binnentreden. Uiteraard op blote voeten. Het is gewoon heel mooi om hun devotie te zien.

'1108730' door ClaudiaN '1108730' door ClaudiaN

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Tekeningen op...geite

ClaudiaN

Bij de rotskerken van Lalibela zat deze jongen prachtige religieuze tekeningen te maken op geitenvel. Ook de kerkboekjes worden gemaakt van geitenvel. Met de hand geschreven en voorzien van prachtige tekeningen allemaal in deze zelfde stijl. Ook de muurtekeningen in de orthodoxe kerken zijn allen in deze stijl. Mocht iemand meer willen lezen over de rotskerken van Lalibela lees dan mijn blog.

'1108523' door ClaudiaN '1108523' door ClaudiaN

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Kleine zilverreiger

ClaudiaN

De Amerikaanse kleine zilverreiger, een helemaal witte vogel (50 cm lang) met zwarte poten en met opvallend gele tenen. De snavel is zwart. Op hun kop hebben ze in de broedtijd pluimen, zogenaamde aigrettes. Die veren waren de reden voor grote slachtingen onder deze vogels in het begin van deze eeuw. Toen waren die pluimen in de mode in Europa en Amerika voor de kleren en hoeden van dames die het konden betalen. Ze wogen per pluim niet veel, maar ze waren hun gewicht in goud waard. Elk jaar werden er in de wereld wel een miljoen sabakoes voor hun versiering gedood.

'1108342' door ClaudiaN '1108342' door ClaudiaN

EthiopiëAmhara

EthiopiëAmhara

Nikisat Gezichts...ta

ClaudiaN

Deze vrolijke Amhara vrouw heeft net water gehaald bij een van de waterputten. Ze viel mij op omdat haar kin op speciale wijze is getatoeeerd. In het noorden van Ethiopië dragen vrouwen nek- en gezichtstatoeages met de naam Nikisat. Sommige Nikisat hebben een religieus aspect, met lijnen van kleine kruisjes langs kaken, zoals de vrouw op deze foto of traditionele Ethiopische kruisen op voorhoofd.

'1108228' door ClaudiaN '1108228' door ClaudiaN

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Met koeienflaters naa

ClaudiaN

In Ethiopie maar ook in veel andere Afrikaanse en Aziatische landen worden koeienflaters gedroogd en gebruikt als brandstof om te koken of hun huizen warm te stoken. Dit zeer vriendelijke vrouwtje had er genoeg verzameld om ze op de markt te gaan verkopen. Ze hebben een zwaar leven, alles word op de rug gedragen.

'1108135' door ClaudiaN '1108135' door ClaudiaN

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

De denker

ClaudiaN

Een van de meest mooie reiservaringen, oog in oog staan met de hoogland berggorilla's. Zelf heb ik dit in Rwanda mogen beleven. Deze gorilla kwam mooi voor me liggen en leek wel of hij in gedachten verzonken was. Wat zou er in zo'n gorilla hoofd allemaal omgaan. Af en toe keek hij me met die grote kijkers aan maar hij vond het prima dat ik daar zat op nog geen 2 meter bij hem vandaan.

'1107969' door ClaudiaN '1107969' door ClaudiaN

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Mount entoto

ClaudiaN

Mount Entoto is de hoogste piek van de Entoto bergen. Vanuit deze piek heb je een geweldig uitzicht over de stad Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Deze berg is voornamelijk begroeid met Ecalyptus bomen. Je ziet veel mensen helemaal tevoet naar boven lopen om op de berg hout te gaan sprokkelen die ze later in de stad dan weer verkopen.

'1107901' door ClaudiaN '1107901' door ClaudiaN

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Heilige liederen...ti

ClaudiaN

Naar aanleiding van de vele reacties op mijn Topfoto van de week heb ik toch nog maar een foto van het Meskel Festival geplaatst. De belangrijkste gebeurtenis van het Meskel festival is het verbranden van het groot vreugde vuur, maar tot het zover is zie je duizenden fraai geklede priesters aan je voorbijtrekken die de mooiste kruizen meedragen en heilige liederen zingen.

'1107818' door ClaudiaN '1107818' door ClaudiaN

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Mamma en zoontje...ge

ClaudiaN

Mamma en zoontje genieten van de prachtige omgeving. Ze rusten uit van hun lange wandeling. Omdat de weg te stijl was voor onze bus hebben we de berg op moeten lopen en dan kom je deze mooie tafereeltjes tegen. Het berggebied rondom Lalibela is gewoon echt schitterend mooi.

'1107696' door ClaudiaN '1107696' door ClaudiaN

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Hello

ClaudiaN

Vrolijk jongetje van de Konso stam voor zijn huisje in een afgelegen gebied van de basaltheuvels. Het gebied bestaat uit harde rotsachtige hellingen. Een Konso-dorp is versterkt door stenen muren die als verdedigingsmaatregel wordt gebruikt. Hun dorp ligt op heuveltoppen en is opgedeeld in gemeenschappen, waarbij elke gemeenschap een hoofdhut heeft. Om een ​​Konso-dorp te betreden, moet je door een poort en een reeks steegjes gaan. Deze paden maken deel uit van het beveiligingssysteem, waardoor het dorp moeilijk toegankelijk is. Heel bijzonder om te zien en ook heel verschillend met de andere stammen die in deze omgeving leven.

'1107609' door ClaudiaN '1107609' door ClaudiaN

Ethiopië

Ethiopië

Bek vol scheve tanden

ClaudiaN

Nijlkrokodillen in Lake Chamo (nationaal park Nechisar). Het noordelijke uiteinde van Lake Chamo ligt in het Nechisar National Park. Het meer is 32 kilometer lang en 13 breed. Er leven nog best veel Nijlkrokodillen en nijlpaarden in dit meer. Deze kwam op nog geen meter van ons bootje aan land. Op dit stukje land komen heel vaak krokodillen rusten, ze noemen het ook wel de crocodile market. Deze was best grappig om te zien met z'n bek vol scheve tanden en een libelle die op z'n oog meelift.

'1107527' door ClaudiaN '1107527' door ClaudiaN

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Feestelijk Meskel...f

ClaudiaN

Meskel, één van de kleurrijkste christelijke festivals Ethiopië. Dit vindt plaats op 27 of 28 september. Tijdens meskel herdenken de festivalgangers de dag waarop Sint Helena het kruis van Jezus terugvond. Op de avond voor Meskel worden enorme vreugdevuren gesticht en kruizen worden versierd met madeliefjes, als symbool van het einde van het regenseizoen. Prachtig geklede priesters en hun volgelingen dansen rond de vuren. Op het meskelsquare in Adis Abeba komen miljoenen mensen bij elkaar om een hele dag enorm veel muziekkorpsen te zien en op het einde van de dag de Demera (soort puntige brandstapel) te zien branden. Echt enorm mooi om mee te mogen magen.

'1107357' door ClaudiaN '1107357' door ClaudiaN

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Badderen

ClaudiaN

In de buurt van Gondar, op de weg van Gondar naar Simien Mountains ligt het plaatsje Wolleka Falasha een joods dorpje. Langs de kant van de weg prijkt de Joodse David ster. Het was zeker wel een kijkje waard. Ze hebben zelfs hun eigen sinagoge. In 1980 zijn veel joden naar Israel verdreven maar dit dorpje is blijven bestaan. Hier trof ik deze twee guitige peuters aan. Ze waren een kiekje waard

'1107339' door ClaudiaN '1107339' door ClaudiaN

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Balanceren

ClaudiaN

Ook in nederland kun je nog mooie dieren spotten, ook al zijn deze enorm klein en is het echt zoeken. De boomkikker is een kleine grasgroene kikker met zuignapjes aan het einde van vingers en tenen, waardoor hij goed kan klimmen. Tussen de groene rug en lichte buik bevindt zich, op de flanken, een bruinzwarte band. Hij heeft oranje ogen met een horizontale pupil en een goed zichtbaar trommelvlies. En hij kan zijn kleur veranderen van lichtbruin tot donkergroen. Mannetjes hebben een hele grote kwaakblaas onder de kin, die alleen zichtbaar is als er gekwaakt wordt. De boomkikker kan 5 cm groot worden. Jonge boomkikkers hebben hetzelfde uiterlijk als volwassen dieren.

'1107262' door ClaudiaN '1107262' door ClaudiaN

Ethiopië

Ethiopië

Middelste zilverrijge

ClaudiaN

De Middelste zilverreiger, of Geelsnavelzilverreiger is een middelgrote reiger. Het is een broedvogel van Oost Afrika, heel tropisch Zuid-Azië tot in Australië. Hij broed vaak in kolonies met andere reigers, meestal op platforms van stokken in bomen of struiken. Deze soort, zoals de wetenschappelijke naam al aangeeft, is intermediair in grootte tussen de Grote Zilverreiger en kleinere witte zilverreigers, zoals de Kleine Zilverreiger en Koereiger, hoewel dichter bij kleinere soorten dan de grootte. Hij wordt ongeveer 90 cm hoog met een geheel wit verenkleed, over het algemeen donkere poten en een dikke gele snavel. Broedende vogels kunnen een roodachtige of zwarte snavel krijgen, met groengele washuid. De seksen zijn gelijk. Deze zilverreiger vangt zijn prooi in ondiepe kustwateren of zoet water, met inbegrip van ondergelopen velden. Hij eet vis, kikkers, schaaldieren en insecten.

'1107209' door ClaudiaN '1107209' door ClaudiaN

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Opweg naar de veemark

ClaudiaN

In de meest afgelegen plaatsjes kom je nog mensen tevoet tegen. Ook deze man is met zijn koe opweg naar de veemarkt in Lalibella. Helaas moet hij nog uren lopen voordat hij in Lalibela zal arriveren. Het landschap rondom Lalibela is wel echt prachtig. Doordat de hoofdweg was afgesloten zijn we helemaal door het binnenland moeten reizen. In eerste instantie balen maar achteraf echt genoten van de prachtige uitzichten op de bergen en het glooiende landschap

'1106991' door ClaudiaN '1106991' door ClaudiaN

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Petra - Treasury...(a

ClaudiaN

Petra is de Romeinse naam voor de hoofdstad van de Nabateeërs, die in het huidige Jordanië ligt. De stad ligt in een kloof en is grotendeels uitgehakt in de rode Jordaanse rotsen met alleen maar hamers en beitels. Op het hoogtepunt woonden ongeveer 60.000 mensen in deze uitgehakte stad. Het bekendste monument van Petra is de zogenaamde Schatkamer van de Farao (Al Khazneh), met de karakteristieke Corinthische voorgevel en zuilen. Dit gebouw is 28 meter breed en 40 meter hoog en is gebouwd tussen de 1e en de 2e eeuw na Christus. Ik wilde de schatkamer eens op een andere manier in beeld brengen. Je ziet er telkens dezelfde foto's van. Het was een hele klim en ook niet ongevaarlijk moet ik bekennen maar ben blij met het resultaat. Je ziet nu ook eens in wat voor geweldige omgeving de schatkamer ligt.

'1106844' door ClaudiaN '1106844' door ClaudiaN

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Bijzondere rotskerk..

ClaudiaN

Uitgehouwen in massief gesteente vertegenwoordigt de buitengewone kerk van St. George (Bet Giorgis), Ethiopië, een van de wonderen van de middeleeuwse wereld. Daterend uit de late 12e of vroege 13e eeuw na Christus, wordt de bouw van de kerk toegeschreven aan koning Gebre Mesqel Lalibela, een van de laatste koningen van de Zagwe-dynastie. Het ligt in de buurt van de stad Lalibela, ongeveer 640 km ten noorden van de hoofdstad van het land, Addis Abeba. Deze stad bevat een opmerkelijke verzameling monolithische, in rots gehouwen kerken. Elf in totaal werden deze gebouwen opgetrokken in en rond het jaar 1200 en zijn een bewijs van de vaardigheden van de middeleeuwse stenen metselaars in Ethiopië. De kerk van St. George staat trots in een put van 25 bij 25 meter die is uitgehouwen uit solide vulkanisch gesteente. De bouw van de kerk omvatte het uitgraven van een vrijstaand blok steen uit de rots en vervolgens het verwijderen van al het afvalmateriaal eromheen. De stenen metselaars hakten vervolgens voorzichtig de omtrek van de kerk weg en vormden zowel de buitenkant als de binnenkant van het gebouw. Ze vormden een eenvoudige maar uitzonderlijk mooie kruisvormige structuur van ongeveer 12 m hoog.