CDahlkamp

'1115655' door CDahlkamp '1115655' door CDahlkamp

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Natural beauty

CDahlkamp

We verblijven in Jaffna bij het North Gate by Jetwing en deze dame loopt er stage. Ze is erg fotogeniek en ik kan het niet laten om wat foto's van haar te maken. Jaffna is nog erg authentiek en lijkt veel op India. Zeker naar toe gaan als je in Sri Lanka bent

'1115622' door CDahlkamp '1115622' door CDahlkamp

SingaporeGardens by the bay

SingaporeGardens by the bay

Garden Rhapsody

CDahlkamp

De Garden Rhapsody Light Show is één van de meest spectaculaire evenementen in Singapore. Iedere avond is er een lichtshow, de Garden Rhapsody genaamd, om 19.45 uur bij de Gardens by the Bay. Zoek een lekker plekje om te zitten of liggen, en geniet van de lichtjes en muziek. Wij hebben genoten van de muziek-en lichtshow en zijn onder de bomen gaan liggen om te genieten van dit schouwspel.

'1115592' door CDahlkamp '1115592' door CDahlkamp

MaleisiëKuala Lumpur

MaleisiëKuala Lumpur

Petronas Towers by...

CDahlkamp

We verblijven ,tijdens onze rondreis in Maleisië, een aantal nachten in Kuala Lumpur en hebben een appartement met uitzicht op de Petronas Towers. Petronas Twin Towers zijn de hoogste tweelingtorens ter wereld en de status ervan is sinds 1996 ongewijzigd gebleven. De interieurmotieven zijn ontworpen om de lokale ambachten en weefpatronen van Maleisië na te bootsen, met een verbluffende combinatie van roestvrij staal en glas op het gebouw om prachtige islamitische patronen te vormen. De observatiedekken in de Petronas Twin Towers bevinden zich op niveau 86 van beide torens. Op het dek kunnen bezoekers genieten van een spectaculair uitzicht op het stadsbeeld van boven de 370 meter. Met een gewicht van 750 ton fungeert de dubbeldekker-skybridge als de connector tussen de twee torens op de niveaus 41 en 42. Interessant is dat de skybridge niet volledig aan het hoofdgebouw is bevestigd - ingenieurs hebben de skybridge opzettelijk zo ontworpen om rekening te houden met kleine bewegingen tijdens harde wind en ander onaangenaam weer. Hiermee wordt voorkomen dat de brug losbreekt van de torens. De brug is 170 m boven de grond en 58,4 m lang. (bron:www.petronastwintowers.com)

'1115571' door CDahlkamp '1115571' door CDahlkamp

MaleisiëLangkawi island

MaleisiëLangkawi island

Spinning around

CDahlkamp

Op het Langkawi eiland kun je het interactief 3D-museum bezoeken, met veel gedetailleerde schilderijen en muurschilderingen die optische illusies geven. Het is leuk om te zien en echt een Aziatisch tijdverdrijf. Bij aankoop van een ticket voor de Skycab, krijg je ook toegang tot dit 3D-museum.

'1115554' door CDahlkamp '1115554' door CDahlkamp

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Helicopter landing

CDahlkamp

Hier nog een foto van een prachtige libelle in de vijver van onze vrienden. Wat is het leuk om te zien hoe druk ze het hebben met het leggen van de eitjes in de vijver.

'1115509' door CDahlkamp '1115509' door CDahlkamp

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Dušanbrug Skopje

CDahlkamp

Vorig jaar april was ik met onze dochter een paar dagen in Skopje. We spraken daar ook af met onze vrienden en genoten van de gezelligheid van deze stad. Op de foto is de Dušanbrug te zien die het moderne deel van Skopje met de historische oude Bazaar verbindt. Onder de Ottomaanse heerschappij was dit de belangrijkste buurt van de stad vol handel en bedrijvigheid. Door aardbevingen en oorlogen is de bazaar door de tijd heen flink beschadigd, maar iedere keer is de buurt weer opgeknapt. Zelf vindt ik die wijk het gezelligst om rond te slenteren en te genieten van de authenticiteit. Vanmorgen kregen we het bericht van onze vrienden in Skopje dat het land vanaf vandaag weer in volledige Lock-down gaat tot dinsdagavond. Dit nadat men tijdens de ramadan geen rekening heeft gehouden met de 1,5 meter afstand. Daardoor is er nu een enorme golf aan besmettingen.

'1115507' door CDahlkamp '1115507' door CDahlkamp

MaleisiëPenang

MaleisiëPenang

Monnikenwasje

CDahlkamp

We bezoeken de imposante Kek Lok Si tempel bij Penang en verwonderen ons over dit prachtige complex. Voor de tempel is een grote vijver te zien met een enorme hoeveelheid schildpadden. Letterlijk vertaald betekend de naam van deze tempel: Paradijselijke tempel. Neem de tijd om dit prachtige complex te bekijken. Dit plaatje viel me op tussen al de schitterende beelden en boeddha's ; de was van de monniken die hangt te drogen

'1115493' door CDahlkamp '1115493' door CDahlkamp

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Orthodoxe kerk

CDahlkamp

De nieuwe Orthodoxe Kerk van de Heiligen Constantijn en Helena valt op in het centrum van Skopje. Skopje is een gezellige stad en er is een mix van oud en nieuw. Voorlopig kunnen we er niet naar toe want er is daar momenteel weer een nieuwe uitbraak van het coronavirus.

'1115456' door CDahlkamp '1115456' door CDahlkamp

GambiaKololi Beach

GambiaKololi Beach

Daar wordt aan de deu

CDahlkamp

We verblijven in het prachtige Senegambia beach waar vele verschillende soorten vogels zitten maar ook behoorlijk wat apen. Van onze gids hadden we wat verse bananen gekregen en blijkbaar ruiken deze apen dat op afstand. Dus toen ik wat gemorrel aan onze deurkruk en wat geklop op de deur hoorde deed ik de deur open. Maar ook snel weer dicht want die wil je niet in je kamer hebben! Ze nemen alles mee wat ze maar tegenkomen. Helaas zijn de apen hier door toeristen zo verwend dat men hier last heeft van de agressiviteit van de dieren als de toeristen weer weg zijn. Jammer dat we als mens toch altijd weer het ecosysteem in de war brengen

'1115453' door CDahlkamp '1115453' door CDahlkamp

MacedoniëStruga

MacedoniëStruga

Struga sunset

CDahlkamp

Omdat onze vrienden een vakantiehuisje hebben in Struga zijn we daar vaak geweest. Het is er iets rustiger dan in Ohrid maar ook zeker erg gezellig. Struga is de badplaats van Ohrid en hierdoor zeer levendig te noemen. Veel toeristen uit zowel eigen land en buitenland komen graag naar het oeroude meer van Ohrid om daar te genieten van de zon en het kristalheldere water.Dwars door het plaatsje stroomt de rivier de Zwarte Drim. Deze rivier ontspringt aan het meer en de stad is als het ware om deze rivier heen gebouwd. Je kunt dan ook mooie wandelingen maken langs de oevers en her en der een stop maken om op een terrasje te genieten van de rivier en schepen die voorbij komen. Omdat Struga vrij zuidelijk ligt en het klimaat wordt beïnvloed door de Middellandse zee is het zowel zomer als winter hier goed toeven. Vooral de zomers zijn populair bij vooral de jeugd die hier dan in grote getale naartoe stromen.Van oorsprong is het plaatsje een vissersdorp. De lokale vissers gingen, en gaan nog altijd maar in mindere mate dan voorheen, het meer op om te vissen op paling. In de restaurants in de omgeving kun je dan ook verschillende typische lokale paling gerechten op de menukaart aantreffen. De sfeer in het stadje is gemoedelijk en rustig te noemen. De meeste drukte vindt je aan de oevers van het meer. Dit maakt Struga een ideale bestemming waar je enerzijds voor je rust heen gaat en anderzijds een plek die te vergelijken is met andere zon bestemmingen. De omgeving van Struga is wild en ruig. Bergen met toppen boven de 2 kilometer en de flanken die vol staan met oerbossen. Als je een liefhebber bent van het maken bergwandelingen dan is Struga een prima basis. Je bent hier vandaan in no time in de wildernis en rust waar je de hele dag naar hartenlust kan wandelen. Let wel op dat je goede schoenen aan trekt want er zijn maar zeer weinig verharde paden. Ook leven er in het gebied wilde beesten zoals beren en lynxen dus is het de moeite waard om vooraf te informeren of het gebied waar je wilt gaan wandelen wel veilig genoeg is. (bron:macedonie-vakantie.com)

'1115452' door CDahlkamp '1115452' door CDahlkamp

GambiaBanjul

GambiaBanjul

Er kan nog meer bij..

CDahlkamp

We nemen de ferry van Banjul naar Barra en omdat je als toerist eerst aan boord mag, kijken we onze ogen uit naar het gekrioel van de mensenmenigte die de boot op komt rennen. Er wordt van alles meegenomen vanuit Banjul en veelal op het hoofd gedragen. Maar we zien ook geiten en kippen die de boot opgaan. De reis alleen al is een aanrader omdat je op de ferry van alles ziet gebeuren. Zeker doen dus als je in Gambia bent.

'1115398' door CDahlkamp '1115398' door CDahlkamp

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Mihintale

CDahlkamp

Mihintale is een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen voor boeddhisten op Sri Lanka. Mihintale is een bergtop nabij Anuradhapura in Sri Lanka. Sri Lankanen geloven dat het de plaats is van een ontmoeting tussen de boeddhistische monnik Mahinda en koning Devanampiyatissa, die de aanwezigheid van het boeddhisme in Sri Lanka inluidde.(bron: wikepedia) Wij waren hier tegen zonsondergang waardoor het geheel nog sfeervoller wordt om te bekijken.

'1115393' door CDahlkamp '1115393' door CDahlkamp

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Libelle

CDahlkamp

Vanmiddag weer even gefietst door de zak van Zuid-Beveland en een tussenstop gemaakt bij onze vrienden in Driewegen. Zij hebben een prachtige tuin (van zo'n 20.000 m2) met verschillende vijvers en ik neem dan ook graag mijn fotocamera mee om de waterjuffers en libellen vast te leggen. Vanmiddag hadden ze het druk met eitjes leggen in de vijver. Ze volgen af en aan en wat is het dan lastig om ze vast te leggen. Volgende keer maar heel vreg in de ochtend op pad.

'1115369' door CDahlkamp '1115369' door CDahlkamp

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Jonge vissertjes in d

CDahlkamp

Jaffna, in het noorden van Sri Lanka is totaal anders dan de rest van het land. Jaffna is een van de armste delen van Sri Lanka en was jarenlang verwikkeld in een burgeroorlog. De sporen van de oorlog kom je nog overal in de stad tegen en maken op ons behoorlijk indruk. Het is een historische en authentieke Tamil stad en er zijn veel bezienswaardigheden. Als je voorbij het voormalige Nederlandse fort loopt richting de haven kom je in een klein dorpje aan de haven. Daar kom je dit soort plaatjes tegen. Prachtig authentiek!

'1115368' door CDahlkamp '1115368' door CDahlkamp

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Damselflies in love

CDahlkamp

Vijvers en waterplassen kun je in Zeeland genoeg vinden. En op het water komen waterjuffers en libellen af. Zo ook in de vijver van onze vrienden in Driewegen. Het blijft prachtig om deze elegante insecten te zien en vast te leggen.

'1115346' door CDahlkamp '1115346' door CDahlkamp

Gambia

Gambia

Vismarkt Tanji

CDahlkamp

We brengen met onze gids ,Aisha, een bezoek aan de Tanji fishing village. In deze kleurrijke en belangrijke vissershaven van Gambia kijken we onze ogen uit naar de vissersboten die met hun vangst terug van zee komen. Het is prachtig om te zien hoe de verse vis meteen wordt verkocht of gerookt wordt. Volle emmers met vis worden op het hoofd aan wal gedragen. Meeuwen proberen een visje mee te graaien en men laat met trots de gevangen waar van de dag zien. Diepvrieskisten krijgen hier een 2e leven ook al werken ze niet meer. Het strand staat er vol mee! Wat verder op het strand kun je de rokerijen vinden. Neem ook daar een kijkje en proef van de vers gerookte vis! Heerlijk!

'1115330' door CDahlkamp '1115330' door CDahlkamp

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Mooi oud

CDahlkamp

We huren een fiets in Jaffna en zetten onze fietsen neer bij de haven om verder langs de haven te wandelen. We schrikken van de hoeveelheid afval wat hier overal wordt achtergelaten en komen uiteindelijk terecht in een dorpje langs de haven. Onderweg komen we dit prachtige authentieke groen gekleurde huisje tegen, wat prachtig kleurt aan dit haventje. De mensen zijn hier arm maar erg vriendelijk en we wanen ons in dit stuk écht buiten de gebaande paden.

'1115329' door CDahlkamp '1115329' door CDahlkamp

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Darśanaya bhukti...vi

CDahlkamp

Darśanaya bhukti vin̆dinna of genieten van het uitzicht. Dat is wat deze aap doet vanaf de heuvel in Mihintale. In Mihintale ligt de bakermat van het boeddhisme in Sri Lanka. Hier vond de ontmoeting plaats tussen de boeddhistische monnik Mahinda en koning Devanampiyatissa. Elk jaar wordt deze ontmoeting gevierd tijdens Poson Poya, waarbij duizenden pilgrims naar Mihintale komen. Het uitzicht is hier prachtig en het is een bijzonder mooie plek.

'1115307' door CDahlkamp '1115307' door CDahlkamp

MacedoniëOhrid

MacedoniëOhrid

Armoede in Ohrid

CDahlkamp

Als je in Ohrid wandelt zie je ook veel armoede. Met name de ouderen hebben het zwaar omdat daar geen vangnet voor is geregeld. Daardoor kun je dus dit soort plaatjes tegenkomen. Veel inwoners trekken naar Europese landen om te gaan werken en keren hier in de zomer terug om familie te bezoeken en trouwfeesten bij te wonen (of uiteraard om hier zelf te trouwen). Kijk dan ook niet vreemd op als je ergens aan het eten bent en er is een bruiloft aan de gang, waarbij je gewoon welkom bent als gast. Dat is de gastvrijheid van Macedonië. Ook al heeft men vrijwel niets dan nog blijft de gastvrijheid!

'1115304' door CDahlkamp '1115304' door CDahlkamp

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Wilde orchidee

CDahlkamp

Wilde orchideeën verwacht je misschien niet zo snel in Nederland. Toch groeien ook in ons land deze prachtige soorten wilde orchideeën. Maar in het natuurgebied het Gastels laag bij Oudenbosch zie je deze prachtige wilde orchideeën! Het gaat om de gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata) Dit is een orchidee van het geslacht handekenskruid (Dactylorhiza). De soort komt van nature voor in Eurazië. Het is de meest variabele Dactylorhiza waarvan verschillende ondersoorten zijn beschreven. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. In België en Nederland is de plant vrij zeldzaam. (bron:wikepedia

'1115263' door CDahlkamp '1115263' door CDahlkamp

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Nieuw leven

CDahlkamp

Het voordeel van een eigen vijver in de tuin is dat je de natuur kunt volgen in de ontwikkeling. Zeker in het voorjaar is dat een genot; kikkers die hun eitjes komen afzetten in de vijver, waterjuffers die af en aan vliegen en dan ook nog met regelmaat de prachtige libelles! Soms hoef je niet ver weg te gaan om te kunnen genieten van wat de natuur ons biedt

'1115229' door CDahlkamp '1115229' door CDahlkamp

SingaporeGardens by the bay

SingaporeGardens by the bay

Gondelvaart in...Sing

CDahlkamp

Onder Marina Bay Sands kun je het exclusieve winkelcentrum The Shoppes vinden. Hier nog een foto die bij de voorgaande foto hoort. Dit winkelcentrum met een aantal zeer exclusieve merken is een lust voor het oog om doorheen te wandelen. Er is een prachtige waterpartij midden in het winkelcentrum met een grote fontein, grachten en boten in gondelstijl. Je kunt dus nog even een gondelvaart boeken zonder naar Venetië te reizen! Singapore vonden wij echt een superstad! We hopen er nog eens terug naar toe te gaan.

'1115228' door CDahlkamp '1115228' door CDahlkamp

SingaporeGardens by the bay

SingaporeGardens by the bay

The Shoppes

CDahlkamp

Onder Marina Bay Sands kun je het exclusieve winkelcentrum The Shoppes vinden. Dit winkelcentrum met een aantal zeer exclusieve merken is een lust voor het oog om doorheen te wandelen. Er is een prachtige waterpartij midden in het winkelcentrum met een grote fontein, grachten en boten in gondelstijl. Je kunt dus nog even een gondelvaart boeken zonder naar Venetië te reizen!

'1115208' door CDahlkamp '1115208' door CDahlkamp

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Moerasaardbei

CDahlkamp

Deze moerasaardbei kun je vinden in het prachtige natuurgebied van het Gastels Laag tussen Oudenbosch en Oud Gastel. De wateraardbei (Potentilla palustris)is een vaste plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend maar sterk afgenomen.De wateraardbei bloeit in Nederland in juni en juli met donkerrode bloemen in losse, enkelvoudig gevorkte bijschermen. De kroonbladen zijn ongeveer evenlang als de zwartachtige roodbruine kelkbladen. De kelk is bij rijpheid verdikt. Een schijfvormige honingklier, die zich bevindt tussen de meeldraden en de bloembodem, scheidt tijdens de bloei nectar uit. Hierdoor worden vliegen, honingbijen en hommels gelokt, die zo voor de bestuiving zorgen. De wortelstok bevat zeer veel looistoffen en een rode kleurstof. Vroeger werd de wortelstok bij diarree en voor het looien en roodkleuren van stoffen gebruikt. (met dank aan: Wikepedia) De talrijke dopvruchtjes zijn glad en glanzend. De plant komt voor in matig voedselarme venen en in tot 20 cm diep water van veenplassen, vennen, duinvalleien, nat grasland, spoorsloten en greppels.

Community updates

WEBSITE UPDATE
03-06-2020 De thumbnail van bewerkte foto's worden weer in de juiste kleur weergegeven, zoals het origineel. Daarnaast zijn de punten die sinds afgelopen weekend onverwachts stil stonden weer met terugwerkende kracht bijgeschreven. Mochten jullie nog opmerkingen rondom de update hebben, mail dan naar communityhost@columbusmagazine.nl

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 22 | Community toppers

Op ontdekkingstocht. Foto: Antwan

1. Topreview: Delft-eiland, Sri Lanka door Graaf
2. Topfoto & tip: Op ontdekkingstocht langs onbekende Filipijnse eilandjes door Antwan
3. Topblog: Slapen in de jungle van Bardiya door DeReisdame
4. Communitylid van de week: Kikienroute
5. Nieuwkomer: T.Luiten

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Deze wedstrijd is inmiddels afgelopen

Eind deze week zal er een nieuwe fotowedstrijd starten met als thema: culinair.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik