CBurgstad

'1109607' door CBurgstad '1109607' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Black Hat Yi

CBurgstad

Vanuit Lijiang rijden we langs de loop van de Yangtze-rivier naar het noord-oosten, naar Ninglang. Hier hopen we de Black Hat Yi (Zwarte Kap Yi) te treffen. Het is marktdag in Ninglang en de gids is er van overtuigd dat er nog dames volledig traditioneel gekleed gaan. En ja hoor, in de hoofdstraat, op weg naar de markt, komen we al een aantal vrouwen tegen. Ze zijn zeer verbaasd om westerlingen te zien en in eerste instantie reageren ze wat afwerend/onzeker. Maar het ijs is snel gebroken, met wat hulp van de gids, en fotograferen kost daarna ook geen enkele moeite. Ook op de kleine, maar drukke markt lopen nog veel traditioneel geklede dames. Natuurlijk valt de grote zwarte kap op, maar daarnaast dragen ze ook prachtige sieraden en lange plissé-rokken met een jakje.

'1109480' door CBurgstad '1109480' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Open huis bij de...Bu

CBurgstad

Vanuit Damenglong, een klein stadje vrijwel op de grens met Myanmar, rijden we westwaarts en stoppen bij een paar kleine dorpjes. In deze regio wonen de Hani, de Akha en de Bulang. Het Bulangdorpje bestaat eigenlijk maar één straat met aan weerszijden een paar huizen. Hier zien we de oude houten huizen met rieten dak, afgewisseld met de nieuwe huizen van steen en met de glimmende blauwe dakpannen. Deze nieuwe huizen worden vaak door de staat betaald. De huizen zijn aan de onderkant open. Hier vind je vaak een ruimte waar dieren worden gestald. Via een trap kom je dan op de boven etage(s) waar de families leven. Deze familie bekijkt vanaf de trap de gebeurtenissen in de straat terwijl ze lunchen, een baby voeden, de haren kammen enz......

'1109336' door CBurgstad '1109336' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Akha vrouw

CBurgstad

's Morgens bezoeken we een kleine markt in Menglian waar we enkele mooi geklede Akha-vrouwen tegenkomen. Ze zijn werkelijk prachtig om te zien, met hun rijk versierde jakjes, beenwindsels en hoofddeksels. Deze hoofddeksels worden versierd met veelkleurige linten, kralen en zilveren studs. Aansluitend rijden we het platteland op en stoppen na een uurtje bij een klein dorpje, bestaande uit een paar huizen. Hier treffen we een opa en oma die op hun kleinkind passen. Ook deze vrouw is gekleed in haar traditionele Akha-kleding. Geduldig laat zij de diverse kledingstukken zien.

'1109083' door CBurgstad '1109083' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Spiegeling

CBurgstad

In het zuidwesten van China, in de provincie Yunnan, vind je diverse unieke en bijzondere landschappen zoals de Red Earth, de Earth Peaks , de felgele koolzaadvelden en de rijstterrassen van YuanYang. Drie dagen rijden we door het gebied van de rijstterrassen en we stoppen op vrijwel elk uitzichtpunt. We treffen het ontzettend met het weer en hebben vrijwel geen last van de hardnekkige mist die hier soms dagenlang kan hangen. Telkens zijn de kleuren weer anders! Elk klein stukje terras is in deze tijd van het jaar gevuld met water en het water spiegelt de wolken en blauwe lucht. Daarnaast is het water gekleurd door algen en mineralen. Wat is dit toch een onwerkelijke en bizarre wereld. Je gelooft je ogen soms niet... Even vergroten voor een beter beeld s.v.p.

'1108874' door CBurgstad '1108874' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Wa-vrouw met pijp

CBurgstad

In het kleine dorpje Wending, diep in het zuiden van Yunnan, wonen de Wa. Zij leven nog in traditionele houten huizen met rieten daken die tegen de berghelling zijn aangebouwd. De ochtendnevel hangt nog tussen de huizen en de boomtoppen als we aankomen. Het is rustig in het dorp. Twee oudere vrouwen zitten voor hun huis en kletsen wat met elkaar, ondertussen een pijpje rokend.....

'1108659' door CBurgstad '1108659' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Dagje naar de markt

CBurgstad

Al vroeg in de ochtend is het druk op de markt van Xiaobazi. Uit de omliggende dorpen zijn veel bezoekers naar de markt getrokken om hun producten uit te stallen. De verschillende bevolkingsgroepen zijn te herkennen aan hun traditionele kleding. Vooral de vrouwen kleden zich nog vrijwel geheel in deze kleding voor een dagje naar de markt. Op deze foto zie je twee Miao-vrouwen met hun opvallende plisée-rokjes en de geborduurde beenwindsels.

'1108498' door CBurgstad '1108498' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Vrolijke marktvrouw

CBurgstad

Vanuit de stad Laomeng rijden we de bergen in voor de markt van Laojizhai. Dit dorpje ligt op 1600 m hoogte en tijdens de rit zien we een groot deel van de omgeving in de mist liggen. Bij binnenkomst in het dorpje hangt de mist ook nog tussen de huizen. Het is een kleine markt van hooguit een paar straten, maar toch brengen we er de hele ochtend door. In het dorp is men absoluut niet gewend aan toeristen, laat staan westerlingen, en men reageert dan ook wat verlegen of afwijzend op ons. Toch lukt het om het ijs te breken en ontstaan er leuke contacten, zoals met deze vrouw.

'1108263' door CBurgstad '1108263' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Thee sorteren

CBurgstad

In de regio van Jingmai mountains wordt er veel thee verbouwd en het dagelijks leven van de Bulang bevolking staat dan ook volledig in het teken van de verbouwing, verwerking en verkoop van thee. Wij rijden ruim een uur over de smalle, slingerende weg tegen de berg op en passeren slechts nu en dan een klein dorpje. In het laatste dorpje, net voor de top, vinden een aantal vrouwen die druk bezig zijn met het sorteren van de gedroogde theebladeren.

'1107961' door CBurgstad '1107961' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Olijke grijsaard

CBurgstad

Vanuit Shangri-La reizen we via de westgrens van Yunnan zuidwaarts. Voor Wending slaan we plotseling een zijweg in en slingeren een half uur naar boven, tegen de berghelling op. Uiteindelijk zien we een klein dorp liggen. De bruin-zwarte houten huizen steken af tegen de groene bomen. In het dorp is het rustig en we klauteren naar boven. Hier treffen we een oud Lisu echtpaar. De man is een olijke grijsaard die met veel plezier aan zijn pijpje lurkt.

'1107647' door CBurgstad '1107647' door CBurgstad

NigerCentraal -en Noord-Niger

NigerCentraal -en Noord-Niger

Cure Salee Festival

CBurgstad

In de maand september komen de nomaden uit de Sahara, vooral de Touareg en Wodaabe, samen om het oogstfeest te vieren. Vaak is dit de enige gelegenheid waarop families elkaar treffen en bij kunnen praten, hun nieuwe baby's kunnen bewonderen, huwelijken kunnen sluiten enz. Drie dagen lang wordt er muziek gemaakt, gedanst, zijn er kamelenshows en kamelenraces. Een unieke ervaring om hier met je tentje tussen te staan en mee te maken, als vrijwel enige westerling tussen duizenden nomaden.

'1107186' door CBurgstad '1107186' door CBurgstad

NigerCentraal -en Noord-Niger

NigerCentraal -en Noord-Niger

Waterbron in de Sahar

CBurgstad

In het noorden van Niger vind je, midden in de Sahara, de waterbron van Teguidda-N-Tessoumt. Opvallend genoeg vind je hier zout water. Van heinde en ver komen herders 1 x per jaar naar deze bron om hun dieren van het zoute water te laten drinken en zodoende hun dieren te 'reinigen'. Met waterzakken van dierenhuiden wordt door de mannen het water uit de bodem gehaald en aan de koeien, geiten en kamelen gegeven.

'1107110' door CBurgstad '1107110' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Minderheden in Yunnan

CBurgstad

In een klein dorpje, verscholen tegen de hoge en steile hellingen in de Shan-bergketen van noord-oost Yunnan, vinden we na veel klauteren en klimmen , dit oude Lisu-echtpaar. Ze wonen in een eenvoudig houten huis zonder ramen en slechts één kamer, waar zich hun dagelijks leven afspeelt.

'1097797' door CBurgstad '1097797' door CBurgstad

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Gesluierd

CBurgstad

In het noorden van Gujarat, aan de grens met Rajasthan, komen we een groep vrouwen en kinderen tegen die op een braakliggend terrein een onderkomen hebben gemaakt om tijdelijk te verblijven. Het zijn nomaden of gypsy's. De mannen trekken tussentijds rond met de kuddes koeien of geiten. Onze komst gaat zeker niet ongemerkt voorbij! Ook dit meisje doet alles om de aandacht van ons te vangen en dat heeft succes!

'1097535' door CBurgstad '1097535' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

De oude brug in Shaxi

CBurgstad

Tussen de steden Dali en Lijiang ligt het kleine stadje Shaxi. Het was ooit een bekende stop op de zuidelijke Zijderoute. Op deze route werd thee vervoerd met paardenkaravaans op smalle weggetjes dwars door de bergen heen, in ruil voor sterke paarden uit Tibet. De oude stad werd in 2004 gerestaureerd door een Zwitsers team. Gelukkig is het stadje er in geslaagd om de dorpssfeer te behouden. Nu worden veel van de traditionele gebouwen verhuurd als winkel, café of guesthouse. Het is heerlijk om in dit kleinschalige stadje rond te lopen en te genieten van de gemoedelijke sfeer. Net buiten de toegangspoort ligt een pittoreske oude brug over de rivier. Een heerlijk rustgevend plekje: vissers proberen wat aan de haak te slaan, een paard loopt te grazen, zwanen zwemmen in de rivier, toeristen huren een paard om een tochtje te maken, enz.

'1097494' door CBurgstad '1097494' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

The first bend of the

CBurgstad

Aan het begin van de middag komen we in het plaatsje Shigu, zo'n 70 km voor Lijiang. Wanneer de Yangtze rivier hier aan komt, verandert ze plotseling van richting noord-zuid en draait naar het noord-oosten waardoor een V-bocht wordt gevormd. De Yangtze rivier stroomt vervolgens oostwaarts naar de Stille Oceaan en vormt de bakermat van de Chinese bevolking. De combinatie van bergen, de zee van wolken en de bocht van de Yangtze biedt een adembenemend uitzicht. Alleen moet je er wel iets voor over hebben om de juiste plek voor een foto te vinden! Hier is geen parkeerplaats of mooi aangelegd plankier. Een plaatselijke inwoner neemt ons mee een steil en gevaarlijke pad op naar boven, over glibberige rotsen, zonder duidelijk pad. Puffend en hijgend bereiken we een open plek van waar we een mooi zicht hebben op de bocht.

'1097363' door CBurgstad '1097363' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Huayao-Yi vrouw

CBurgstad

In Shiping County, net onder Kunming, stoppen we op de markt in Longpeng. In de straten rondom de overdekte markt hebben de mensen uit de omliggende dorpen een plekje gezocht om hun koopwaar uit te stallen. Meestal is dit groente of fruit. Natuurlijk is de markt ook de plek om familie of kennissen te treffen en bij te praten. Dit doe je dan in één van de kleine, donkere en rokerige stalletjes. In deze regio wonen vooral veel mensen die behoren tot de Huayao-Yi minderheid. De dames staan vooral bekend om hun kleurrijke kleding waarin symbolen van de maan, de sterren en de de wolken zijn verwerkt. Hoewel ze vandaag de dag niet meer allemaal volledig gekleed zijn in de traditionele kleding, worden nog wel de hoofddeksels gedragen. Ook dat is al een waar pronkstuk!

'1097306' door CBurgstad '1097306' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Minderheden in Yunnan

CBurgstad

Zo'n 400 jaar gelden werd het dorpje Wending gebouwd door iemand van de Yang familie en op dit moment wonen er nog 97 huishoudens met in totaal ± 500 inwoners. De mensen behoren tot de Wa minderheid. Het dorp bestaat uit prachtige houten huizen en ligt hoog tegen een heuvel aan. De naam Wending betekent in de Wa-taal "een in de wolken gewikkelde plaats". In één van de houten huizen treffen we 2 oudere dames die, al pijprokend, met elkaar zitten te kletsen en onderwijl aan het spinnen zijn. De dames hebben beiden een pittige uitstraling!

'1097270' door CBurgstad '1097270' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Verdronken land

CBurgstad

Vanuit Shangri La rijden we rondom het Napahai meer. In de regentijd is het een groot meer terwijl hij in de droge tijd krimpt bij gebrek aan water. In het voorjaar komen hier de zwarthalskraanvogels op hun tussenstop op hun route. In het meer zijn 'huisjes' gebouwd om onderdak te bieden aan dieren en vogels. Helaas zijn de huisjes tijdens hevige regenval onbereikbaar geworden en ernstig beschadigd.

'1097039' door CBurgstad '1097039' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

De bocht van de Mekon

CBurgstad

Van de noordelijke stad Deqin zakken we af naar het zuiden, langs de grens van Birma, naar Cizhong. De route voert door een diep dal en volgt de loop van de Mekong. Dit levert schitterende landschappen op. Dan weer rijden we dicht langs de oever om even later van hoog tegen de berghelling op de slingerende loop van de rivier diep in het dal te kijken. Hier zijn nauwelijks dorpjes te vinden, slechts hier en daar vind je een paar huizen. De schaarse bevolking die hier een bestaan heeft opgebouwd, heeft wel weer elke meter benut om wat te verbouwen en zo in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

'1096976' door CBurgstad '1096976' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Jong Akha meisje

CBurgstad

Iets buiten het stadje Menglian, in het zuidwesten van Yunnan, bezoeken we een klein dorpje van de Akha minderheid. Het is rustig in het dorpje omdat tijdens de lente de meeste mensen hard aan het werk zijn op de akkers rondom het dorp om de gewassen te planten. Gelukkig treffen we een moeder en dochter, mooi gekleed in de traditionele kleding. Ze willen graag op de foto!

'1091938' door CBurgstad '1091938' door CBurgstad

NepalBhaktapur

NepalBhaktapur

Ochtendlicht on...Bha

CBurgstad

Om 5.30 uur loopt de wekker af en al snel hierna lopen we door de smalle straatjes van Bhaktapur, waar langzaam de dag begint. Het is heerlijk om in deze sfeer door de stad te lopen, ruim voor de toeristen bezit van de stad en de pleinen nemen. De vrouwen lopen al met hun schaaltjes en doosjes met offerandes, bij de groentekraampjes ligt de koopwaar al mooi uitgestald, de mannen zitten op de traptreden enz. Een warm ochtendlicht kleurt de houten gebouwen.....

'1091847' door CBurgstad '1091847' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Vriendelijkheid

CBurgstad

Tijdens onze rondreis door het zuid-oosten van Yunnan, met bezoeken aan zo'n 14 locale markten en daarnaast nog diverse kleine dorpjes, zijn we als het ware 'ondergedompeld' in de vriendelijkheid en gastvrijheid van de locale bevolking in dit deel van China. Hoewel men hier geen toerisme, laat staan westerse toeristen, is gewend, werden we overal gastvrij ontvangen en hebben leuke contacten gehad met de bevolking waarbij humor vaak een belangrijke rol speelde. Ook met deze oudere vrouw hebben we een leuk contact gehad, ook al spreek je elkaars taal niet.....

'1091798' door CBurgstad '1091798' door CBurgstad

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Chacaltaya

CBurgstad

Vanuit La Paz rijden we de omliggende bergketen op naar het oude ski-resort Chacaltaya. Dit ligt tegen de top van de bergketen Cordillera Real, onderdeel van de Andes op zo'n 5400 m hoogte. Bij het beklimmen van de laatste honderden meters knalt je hoofd uit elkaar, terwijl je een weg zoekt tussen de ijsplaten. Een bijzondere belevenis die niet al te lang moet duren. Je hebt wel een schitterend uitzicht over de omliggende bergen!

'1091525' door CBurgstad '1091525' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Zhuang vrouw

CBurgstad

Tijdens onze rondreis door Yunnan hebben we 14 lokale markten bezocht. Elke dag opnieuw slenterden we uren over een markt waar de bevolking uit de omliggende dorpen in traditionele kleding hun producten verkochten. Elke dag een andere minderheid en andere kleuren in de kleding en de hoofddeksels. We hebben zo ontzettend genoten! Deze dame behoort tot de Zhuang minderheid en op de markt heeft ze een plaatsje gezocht voor een snelle lunch van noodlesoup. Ze kijkt ons wat verbaasd aan.... men is hier niet gewend aan westerlingen.