CBurgstad

'1117119' door CBurgstad '1117119' door CBurgstad

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Kleurrijk

CBurgstad

In de Rann of Kutch, in het westen van Gujarat, wonen diverse minderheden in kleine dorpjes in het dorre, droge land. Bijvoorbeeld in het dorpje Hodka, waar we een paar dagen verblijven. Vanuit één van de eenvoudige resorts kun je de verschillende dorpjes bezoeken. De mensen wonen in kleurrijk versierde lemen huisjes met rieten dak en vooral de vrouwen en meisjes zijn heel kleurrijk gekleed. Ze dragen daarnaast heel veel sieraden in het oor, op het hoofd, aan de armen en handen, in de neus en om de enkels en tenen. Aan het einde van de dag komen we bij een dorpje bestaande uit slechts 5 huizen en hier worden we door deze vrouw hartelijk welkom geheten. Vol trots laat ze haar dorpje zien.

'1117049' door CBurgstad '1117049' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Wandelen tussen de...

CBurgstad

In het midden van Yunnan tref je de rijstterrassen van Yuanyang: een groot gebied waarin de Hani al sinds 1300 jaar de rijstterrassen hebben aangelegd en verbeteren. Elk jaargetijden zien ze er anders uit. In de zomer groen van de jonge rijstplanten en in de herfst geel tijdens de oogst. Maar in de winter zijn de terrassen kaal en staan ze onder water. Door de verschillende algen en de spiegeling van de wolken, hebben ze in deze tijd allerlei kleuren en zijn het net gebarsten spiegels. Een prachtig gezicht! Tussen de terrassen zie je soms een klein schuurtje staan en hier en daar zie je iemand over de smalle paadjes lopen om de terrassen te onderhouden en wellicht alvast voor te bereiden op het planten van de eerste planten in het voorjaar.

'1116998' door CBurgstad '1116998' door CBurgstad

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Bloemenmeisje

CBurgstad

Tijdens het verblijf van 3 dagen in Mandalay brengen we o.a. een bezoek aan Ava dat meer dan 400 jaar de hoofdstad van Birma geweest is. Steeds weer werd de stad belegerd door vijandige volkeren, maar uiteindelijk leidde een zware aardbeving in 1838 tot de verwoesting van de stad. Ava is nu een kunstmatig eiland waar de tijd schijnt te hebben stilgestaan. Zodra we van de boot stappen die ons naar de overkant van de rivier heeft gebracht, lopen we naar de paardenkoetsjes voor het verdere vervoer. Zodra we zitten gaat de vriendelijke oude koetsier met de paardjes in driftige pas op weg en heerlijk in de schaduw zittend genieten we van de koele lucht, het mooie uitzicht op de velden, de eenvoudige huisjes die we passeren, de vele pagodes in het landschap en hobbelen we over het eiland. De koetsier stopt tijdens de rit een aantal keer, zoals bij De Yadana Hsemee Pagode, de uitkijktoren Nanmyin, het Maha Aungmye Bon klooster en het Bagaya Kyaung klooster. Dit laatste klooster werd in 1782 gebouwd door koning Bodaw Phaya, en is helemaal van teakhout gemaakt. Het is heel mooi, vooral met het verweerde donkere hout. Van binnen is er helaas niet veel te zien. Twee mooie meisjes van een jaar of 10, met bloemen in het haar, willen graag op de foto en lopen maar met ons mee, telkens poserend tegen het verweerde hout.

'1116900' door CBurgstad '1116900' door CBurgstad

NigerCentraal -en Noord-Niger

NigerCentraal -en Noord-Niger

Indigo

CBurgstad

Bij het Cure Salée Festival in Niger vind je, naast de nomadisch levende Wodaabe, ook veel Touareg. De naam Toeareg komt waarschijnlijk van 'Targa', de naam die zij zelf geven aan de regio Fezzan in Libië, waar vermoedelijk hun oorsprong ligt. Zelf noemen zij zich vaak Kel Tagelmoust dat 'gesluierden' betekent. In afwijking van andere islamitische volkeren zijn het de mannen die hun gezicht sluieren, en de vrouwen niet. De traditionele tagelmust of eghewid is een combinatie van een gezichtssluier en een tulband. De tagelmust is gemaakt van alasho, een stof geweven in de Nigeriaanse stad Kano, en geverfd met natuurlijke indigo, die blauw afgeeft op het gezicht. Vandaar de bijnaam 'blauwe mannen' die voor de Toeareg wordt gebruikt. Het hoofddeksel beschermd hen tegen de brandende zon en het zand van de Sahara.

'1116720' door CBurgstad '1116720' door CBurgstad

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Rottemeren

CBurgstad

Het eeuwenoude veenriviertje de Rotte is de ruggengraat van recreatiegebied de Rottemeren: een mozaïek van bossen en waterplassen tussen Zoetermeer en Rotterdam. De Rottemeren zijn ontstaan toen dit water na de drooglegging van de omliggende polders als hoge boezem ging functioneren. De Rotte en de Rottemeren liggen door inklinking en vervening van het gebied een stuk hoger dan de polders. Aan de oostzijde van de Rottemeren staat een molenviergang die tot 1952 de afwatering van de polders ten oosten van de Rottemeren verzorgde. Dit is de enige nog werkende molenviergang van Nederland. Het is een gebied waar je in alle jaargetijden heerlijk kunt wandelen of fietsen of op een andere manier kunt recreëren.

'1116412' door CBurgstad '1116412' door CBurgstad

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Moeder en dochter

CBurgstad

De stad Junagadh is rijk aan historie en je vindt er veel tempels, moskeeën, grotten en oude, verweerde koloniale gebouwen. De naam betekent "oud fort" en deze naam doet het zeker eer aan. Vanuit Junagadh kun je eventueel de 5000 treden beklimmen naar de prachtige Jaïntempels op de berg Girnar en midden in Junagadh vind je het Fort Uparkot. Bij het verlaten van het Fort Uparkot zien we deze moeder met haar dochter tegen de oude verweerde muren van het fort.

'1116307' door CBurgstad '1116307' door CBurgstad

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Snor bijwerken

CBurgstad

In Nirona, een plaatsje boven Bhuj in Gujarat, is veel te zien. Al vroeg in de ochtend beginnen we aan onze wandeling door het dorp en het is leuk om bij de erfjes naar binnen te lopen en te kijken hoe de families aan de dag beginnen. De koeien staan nog op de binnenplaats, de vrouwen zijn de afwas aan het doen, snijden de groenten, zeven het graan, enz. Een jongen verzamelt de geiten uit het dorp en wandelt achter de kudde aan, het dorp uit, op zoek naar eten voor de geiten. We passeren deze kapper die in zijn kleine zaakje bij een klant de snor bijwerkt.

'1116040' door CBurgstad '1116040' door CBurgstad

ChinaKunming

ChinaKunming

Huayao Yi man

CBurgstad

Vanuit Kunming rijden we zuidwaarts richting Pu'er, de regio die vooral bekend is geworden door de bekende Pu'er thee. Maar al snel buiten Kunming verlaten we de snelweg en rijden het platteland op. Het zijn smalle wegen en we passeren nu en dan een klein, traditioneel dorpje. Tegen de middag stoppen we bij de markt in het centrum van Longpeng. Dit is het hart van de regio waar de Huayao Yi minderheid woont. De vrouwen dragen prachtige, kleurrijke hoofddeksels die op een ingenieuze wijze zijn gevouwen en de ouderen onder hen dragen ook nog de traditionele broeken en jasjes. De mannen dragen veelal westerse kleding, slechts een enkeling is nog gekleed in de bekende wat militair aandoende kielen. Deze man draagt een mooie blauwe kiel, die uitstekend contrasteert bij zijn witte baard.

'1115923' door CBurgstad '1115923' door CBurgstad

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Visnetten

CBurgstad

De indrukwekkende U Bein's brug is een 1200 meter lange teakhouten loopbrug en ze verbindt de oevers van het Taungthaman-meer. Het is een prachtige plaats voor een (foto van een) zonsopgang of zonsondergang. Lopend over de brug heb je een mooi uitzicht op het omliggende landschap en het meer. Aan de oever zien we kleine vissersbootjes liggen, klaar om uit te varen om de visnetten te controleren

'1115745' door CBurgstad '1115745' door CBurgstad

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Kleurrijke kleding

CBurgstad

Vanuit Hodka in de Rann of Kutch bezoeken we gedurende 2 dagen een aantal kleine dorpjes waar verschillende stammen wonen, zoals de Megwal en de Marwada. Vaak bestaan de dorpjes uit slechts 6 ronde en rijkelijk versierde huisjes met een rieten puntdak. Zelfs de komst van 4 toeristen is dan al een hele gebeurtenis! Toch worden we heel vriendelijk en gastvrij ontvangen door deze dame. Ze zijn prachtig en kleurrijk gekleed en ze dragen veel sieraden.

'1115693' door CBurgstad '1115693' door CBurgstad

Birmashan-state

Birmashan-state

Guitig

CBurgstad

Pindaya is een leuk, rustig plattelandsstadje op 1180 m hoogte. Het Pone Taloke meer is het stralende middelpunt van Pindaya en aan het meer ligt ook de markt. De markt en de omliggende straatjes zijn levendig en gezellig en je kunt er zeker een paar uur doorbrengen. Een wandeling rond het meer brengt je langs de diverse tempels en stoepa's. Aan de rand van het meer zie je veel mensen hun kleding wassen en anderen zijn zelf lekker aan het zwemmen en badderen. Pindaya staat vooral bekend om de Pindaya Caves, grotten waarin je meer dan 8.000 Boeddha's vindt en het stadje is bekend om de vele kleinschalige bedrijfjes die de bekende parasols maken. Dit kleine manneke met zijn guitige snoetje vindt de aandacht wel leuk, moeder kijkt liefdevol en trots toe hoe hij gefotografeerd wordt.

'1115585' door CBurgstad '1115585' door CBurgstad

BoliviaSalar de Uyuni

BoliviaSalar de Uyuni

Ademloos

CBurgstad

In 4 dagen reizen we per jeep van Uyuni in Bolivia naar San Pedro de Atacama in Chili: over de onmetelijke zoutvlakte en daarna door de woestijn met na elke berg of elke bocht wel weer een ander spectaculair uitzicht. En dan de verschillende gekleurde meren zoals Lago Colorada en Lago Verde. De verschillende kleuren in de meren worden gevormd door de algen die in het water voorkomen. En deze algen zijn weer voedsel voor de vele flamingo's. Een indrukwekkend en kleurrijk gebied waar je niet uitgekeken raakt. Elke dag is weer een aaneenschakeling van hoogtepunten op het gebied van natuurschoon.

'1115543' door CBurgstad '1115543' door CBurgstad

BirmaRangoon

BirmaRangoon

Zwaar belast

CBurgstad

In Yangon dwalen we uren door de kleine achteraf straatjes waar het echte leven zich afspeelt. Hier vind je de vele kleine winkeltjes en bedrijfjes waar van alles wordt verkocht. En de vrouwen die vaak met bijna niets toch een inkomen proberen te vergaren. Een paar manden met wat fruit of vlees of een gasbrander waarop wat noedels worden gekookt of thee wordt gezet. En dan moeten ze ook nog op hun kinderen letten. Het leven is voor hen niet makkelijk. Deze vrouw loopt met een zware last op haar hoofd door de straten......

'1115385' door CBurgstad '1115385' door CBurgstad

PakistanPeshawar

PakistanPeshawar

Trots bezit

CBurgstad

Voor de man is de auto vaak zijn trotse bezit. Dat gaat in Pakistan zeker op voor de vrachtwagenchauffeurs. Hun bezit wordt geschilderd in de mooiste kleuren en daarbij prachtig en rijkelijk versierd met zilverbeslag, belletjes en Koranteksten. Vaak zijn ze weken op pad,kriskras door het hele land. Dan is het ook niet zo vreemd dat je van dit vervoermiddel je thuis maakt. In de straten van Peshawar treffen we dit mooie exemplaar.

'1115287' door CBurgstad '1115287' door CBurgstad

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Het fijne werk....

CBurgstad

In Mandalay stoppen we in een straatje dat volledig bestaat uit kleine bedrijfjes die uit grote stukken ruw marmer de mooiste Boeddha's maakt, in alle soorten en maten. Vol verbazing lopen we langs de bedrijfjes en zien de medewerkers zonder beschermingsmiddelen en hulpmiddelen hun zware werk doen. Dus op je slippertjes, gewoon op de grond hurkend, zonder veiligheidsbril of mondkapje. Het ziet er grijs van het stof. Het grove werk wordt gedaan met cirkelzagen, daarna gaat men over op schuurmachines. Wat een straatje....!!!

'1114963' door CBurgstad '1114963' door CBurgstad

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Even ontspannen in...

CBurgstad

Sinds een aantal weken zitten we in de 'intelligente' lockdown. Gelukkig kunnen we, in tegenstelling tot veel andere landen, wel naar buiten om te ontspannen en te sporten. Er zijn voldoende plaatsen waar het nog rustig is, zeker buiten het weekend. Zo wandelen en fietsen wij graag in 'onze achtertuin', het groene gebied tussen Zoetermeer en Alphen aan de Rijn.

'1114956' door CBurgstad '1114956' door CBurgstad

BirmaInle Lake

BirmaInle Lake

Godsdienstonderwijs

CBurgstad

Vlak voor we bij Nyaung Shwe zijn, passeren we het Shwe Yaunghwe Kyaung klooster (ook bekend onder de naam Shwe Yan Pyay), het beroemde donkerbruine teakhouten klooster met de ovale ramen. Het is laat in de middag en de monniken wassen hun kleding bij de wasplaats, daarbij ook zelf een bad nemend. Anderen zitten bij het licht van de open ramen hun lessen te leren of te lezen. Onder het klooster probeert een monnik van een paar plankjes een stoel te timmeren, enz. Eén monnik heeft plaatsgenomen op een bank terwijl drie jongeren op hun hurken op de grond zitten, hun schriftjes in de hand, en vol ontzag opkijken naar hun leermeester.......

'1114899' door CBurgstad '1114899' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Luchtspiegeling

CBurgstad

In de provincie Yunnan vind je diverse uitzonderlijk mooie landschappen, zoals de Red Earth, Earth Peaks en de gele koolzaadvelden. Maar het mooist zijn de rijstterrassen rond YuanYang. Met de aanleg van deze terrassen zijn de Hani zo'n 1000 jaar geleden begonnen en ze worden nog steeds verbeterd en uitgebreid. Elk jaargetijde levert prachtige beelden op. De groene hellingen als de rijst is geplant, de goudgele kleur overheerst weer als de rijst bijna kan worden geoogst. Maar in de winter en in het voorjaar staan de terrassen leeg en onder water. En juist dit levert spectaculaire beelden op. Verschillende soorten algen in het water geven het een aparte kleur en ook de luchten spiegelen mooi in het water. Gelukkig hebben we hier drie volle dagen kunnen genieten van dit wonderschone landschap!

'1114588' door CBurgstad '1114588' door CBurgstad

NigerCentraal -en Noord-Niger

NigerCentraal -en Noord-Niger

Op bezoek bij de...Wo

CBurgstad

Onze reis naar de oogstfeesten van de Wodaabe in Niger, het Cure Salée Festival, is nog steeds één van de meest bijzondere reizen die we hebben gemaakt. Ja, het was afzien met 3 weken in 45 graden, geen elektriciteit, geen stromend water, weinig te eten en drinken, enz. Maar het was het meer dan waard! Drie weken rondtrekken met een nomaden familie en hun kuddes en getuige zijn van hun dagelijkse manier van leven. En tot slot rondlopen op het 3 dagen durende festival met duizenden Touareg en Wodaabe en hun kamelen. We denken er met veel plezier aan terug. Vooral deze prachtige, trotse vrouw neemt een belangrijke plaats in in onze herinneringen. Opvallend zijn haar tatoeages en de wat blauwachtige kleur op haar gezicht, veroorzaakt door de indigo doeken die ze dragen.

'1114540' door CBurgstad '1114540' door CBurgstad

BirmaBagan

BirmaBagan

Jonge monniken in...B

CBurgstad

Zonder overdrijven kan gesteld worden dat Bagan één van de belangrijkste en indrukwekkendste cultuurmonumenten van Azië is. Het is te vergelijken met de Borobudur in Indonesië en de tempels van Angkor in Cambodja. Een gebied van 40 km2 is volgebouwd met 4400 tempels, pagodes en paleizen. Toch heeft de bloeitijd van Bagan maar 200 jaar geduurd. In 1057 na Christus werd onder leiding van koning Anawrahta het staatje Thaton veroverd. Het bezettingsleger nam de meeste boeddhistische geschriften en relikwieën in beslag en deze werden, samen met 30.000 gevangenen, naar Bagan vervoerd. Al snel werd begonnen met een immens bouwprogramma en ontwikkelde Bagan zich tot een religieus centrum voor het theravada-boeddhisme. Ook Marco Polo bezocht Bagan en was zeer onder de indruk. Aan deze bloeiperiode kwam abrupt een einde toen Bagan in 1287 ingenomen werd door gevreesde Mongoolse legers van Kublai Khan. Dit is nog te zien bij de Payathonzu-tempel waar de muurschilderingen niet afgemaakt konden worden. Bagan ligt in een zone waar veel aardbevingen voorkomen. Honderden aardbevingen hebben de afgelopen eeuwen schade toegebracht aan de tempels. Renovatiewerkzaamheden zijn mede daarom een doorlopend proces, al gebeuren deze vanuit het oogpunt van Unesco lang niet altijd volgens het boekje (met materialen en technieken die ook in de bouwperiode werden gebruikt). De laatste aardbeving van september 2016 heeft flinke nieuwe beschadigingen veroorzaakt, van afgebroken tempeltoppen tot scheuren en afgebrokkelde daken. In de tempels vind je regelmatig monniken voor wie een bezoek aan de tempels een bijzonder moment is.

'1114461' door CBurgstad '1114461' door CBurgstad

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Lunchen op de markt

CBurgstad

In het kleine stadje Wumulong, hoog verscholen in de bergen van Yunnan, bezoeken we de markt. Bij zonsopkomst zie je de straten al vollopen met de in het zwart geklede vrouwen van de Limi Yi minderheid. De hele ochtend slenteren we over de markt. Aan de rand van het marktterrein zie je vele kleine restaurantjes waar de bezoekers even snel een kom noedelsoep naar binnen slurpen. Maar bij dit restaurant staat een grote tafel buiten en wachten de klanten geduldig op de gebraden stukken vlees. Lekker met een fles bier in de rook.......

'1114227' door CBurgstad '1114227' door CBurgstad

NederlandNieuwkoop

NederlandNieuwkoop

Polderlandschap

CBurgstad

In deze corona-tijd zit vakantie er helaas even niet in. Maar dat betekent niet dat we niet kunnen genieten van de prachtige natuur in eigen land. Zo houd ik o.a. erg van het Zuid-Hollandse polderlandschap. Dus er op uit, richting Nieuwkoop, voor een heerlijke wandeling. Bij Aarlanderveen treffen we dit uitzicht.......

'1114091' door CBurgstad '1114091' door CBurgstad

BirmaHpo Win Daung

BirmaHpo Win Daung

Po Win Daung Caves

CBurgstad

Zo’n 40 km ten zuiden van Monywa wijken we van de route af om een bezoek te brengen aan de Po Win Daung Caves. Hier vind je ± 850 grotten, gelegen in een fraai decor te midden van krijtstenen rotsen. In de meestal uitgehouwen grotten staan duizenden Boeddha's uit de 14e tot de 18e eeuw en sommige grotten bevatten prachtige muurschilderingen. Het geheel is niet gerestaureerd en wordt door weinig toeristen bezocht. Bij aankomst worden we wel gewaarschuwd voor de vliegensvlugge apen die hier rondlopen en die je het eten uit je vingers kunnen grissen. Het is een schitterend gebied om rond te lopen!

'1114003' door CBurgstad '1114003' door CBurgstad

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Vismarkt

CBurgstad

Diu is een schiereiland aan de zuidzijde van de deelstaat Gujarat. Hier staan we vroeg op en zijn voor zonsopkomst al op de vismarkt, waar net de kleurrijke houten schepen hebben aangelegd en mannen druk in de weer zijn om de vis op de kade te laden. Hier nemen de vrouwen het over en zij zijn urenlang druk met het schoonmaken van de vis en het verhandelen. Het is een scala aan indrukken met de sterke geuren van de vis, de vele kleuren van de houten schepen en de kleding van de vrouwen en een veelheid aan geluid van de 'viswijven'. De vogels hebben een strategische plek gevonden om wat mee te kunnen pikken....

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ NL EDITIE
10-07-2020 Ben jij een reiziger in hart in nieren en denk je Nederland goed te kennen? Test dan op 16 juli online je Nederlandse reiskennis en neem het live op tegen andere gepassioneerde reizigers uit het hele land. Win fantastische prijzen! Zo doe je mee >

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 27 | Community toppers

Ethiopië Bull Jump Ceremonie. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Hippo chalet in Namibië door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Ethiopië Bull Jump Ceremonie door Ameerakker
3. Topblog: Avontuur in de Okavango Delta door Barga
4. Communitylid van de week: Nick_VL
5. Nieuwkomer: n.v.t.

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

Binnenkort volgt er een nieuwe fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik