Blauwvinger

'1138688' door Blauwvinger '1138688' door Blauwvinger

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Haventje op een...zom

Blauwvinger

Afgelopen zaterdag ben ik op de fiets naar dit haventje gefietst. Dit haventje bevindt zich aan de noordkant van Zwolle, naast het Westerveldse Bos. Aan de andere kant kun je het haventje in- en uitvaren de Noorderkolk op, die direct uitkomt in de rivier het Zwarte Water. Hier in de direct omgeving kun je mooie wandelingen en fietstochten maken. Omdat het afgelopen zaterdag lekker warm was, was het op water ook veel te beleven.

'1131992' door Blauwvinger '1131992' door Blauwvinger

NederlandFlevoland

NederlandFlevoland

Ruïnekerk van Ens

Blauwvinger

Dit is de directe omgeving van de Ruïnekerk van Ens (op de achtergrond) op Schokland. Toen Schokland nog een eiland was, was een dorpje aan de zuidkant ervan. Na de ontruiming van Schokland in 1859 zijn alle gebouwen afgebroken. Van Ens is alleen deze ruïne en de ruïne van de vuurtoren overgebleven. Tot tijdens de Tweede Oorlog werd hier nog mensen begraven, maar die graven zijn later geruimd. De ruïne is nu een grafmonument.

'1131891' door Blauwvinger '1131891' door Blauwvinger

NederlandDe Veluwe

NederlandDe Veluwe

Eenzame boom

Blauwvinger

Vorige week ben ik 2x op de Ermelosche Heide (op 2 verschillende plekken) geweest om een stukje te wandelen. Deze foto is van dag 2. Dit is vlak langs de N302, van Harderwijk naar Apeldoorn, ter hoogte van Ermelo. Tijdens deze wandeling ben ik nauwelijks iemand tegen gekomen.

'1131568' door Blauwvinger '1131568' door Blauwvinger

CubaHavana

CubaHavana

Even rust

Blauwvinger

In de oude wijk van Havana wandelden we even een klein overdekt marktje binnen. Het was er op dat moment niet druk. Deze man stond er ook een beetje verveeld bij te kijken. Voor ons was dit de eerste volledige dag op Cuba. Vlak hierna bracht onze gids ons bij een hotel, waar schrijver/journalist Ernest Hemingway gelogeerd heeft. Hier hebben we op het dakterras onze eerst mojito weggewerkt, genietend van het mooie uitzicht over Havana.

'1131418' door Blauwvinger '1131418' door Blauwvinger

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Woonboot

Blauwvinger

Deze woonboot ligt in de Buitengracht van Hasselt. Hasselt is een Hanzestadje vlak boven Zwolle. Deze foto is genomen vanuit het Van Stolkspark. Dit park ligt op het terrein van het voormalige bastion Het Holten Wambuis. Een wambuis werd vroeger gedragen als bovenkleding voor mannen. Nadat Hasselt in 1813 als vestingstad was opgeheven, werden de vestingwerken stukje bij beetje afgebroken tot 1830. De grond binnen de stadswal werd verkocht of verpacht aan burgers van Hasselt. Er werden tuinen van gemaakt volgens de toen geldende mode. In 1806 werd een publiek voetpad aangelegd over de stadswal die toen al grotendeels afgegraven was. Langs dit pad stonden eiken- en beukenbomen, die nog te herkennen zijn in het park. In 1906 schonk de toenmalige burgemeester, Jonkheer Otto van Suchtelen van de Haere, een tuin tussen het pad naar de begraafplaats tot halverwege het huidige park. Dit was de eerste uitbreiding van het openbare park voor bewoners van Hasselt. In 1925 werd het park opnieuw groter. Mevrouw Olga Eveline van Stolk schonk de laatste particuliere tuin in het bastion aan de gemeente Hasselt en na aanpassingen werd het park op 1 januari 1925 geopend. Vanaf dat moment heette het park het Van Stolkspark. (bron: ANWB)

'1131387' door Blauwvinger '1131387' door Blauwvinger

NederlandApeldoorn

NederlandApeldoorn

Radio Kootwijk

Blauwvinger

Dit gebouw staat langs de weg (Radioweg) naar Gebouw A in Radio Kootwijk. Gebouw A staat ook wel bekend als 'de Kathedraal' en werd gebruikt als communicatiemiddel tussen Nederland en de voormalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Ik heb niet kunnen achterhalen waar dit gebouw voor gebruikt werd, maar het staat naast de watertoren. Volgens mij heeft hier ook brand gewoed, net als in gebouw H en gebouw F, maar die zijn inmiddels gesloopt. De watertoren in Radio Kootwijk (Nederlandse gemeente Apeldoorn) is gebouwd in 1922. De toren is ontworpen door Julius Maria Luthmann, architect uit de Amsterdamse school die ook de gebouwen A en H in dezelfde plaats ontwierp.

'1131313' door Blauwvinger '1131313' door Blauwvinger

NederlandApeldoorn

NederlandApeldoorn

Op de grote stille...

Blauwvinger

Deze kinderen speelden gistermiddag op de heide. Deze foto is genomen achter Gebouw A in Radio Kootwijk, ook wel bekend als de Kathedraal. Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark op de Veluwe, ten westen van de plaats Apeldoorn, dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918. Ook werden er voor werknemers woningen gebouwd, die samen het gelijknamige dorp gingen vormen. Gebouw A is het hoofdgebouw van het zenderpark Radio Kootwijk bij het dorp Radio Kootwijk. Het geheel uit beton opgetrokken gebouw is een rijksmonument. De architect, Julius Luthmann, heeft zich voor het ontwerp vooral gebaseerd op het Großfunkstation van Telefunken bij Nauen, waaraan hij een aantal bezoeken heeft gebracht. Daarnaast heeft hij zich laten inspireren door het beeld van een sfinx. De vorm van dit mythische wezen is erin te herkennen, met name vanuit de lucht. De bekendste bijnaam van het gebouw is 'de Kathedraal'; meermaals is een vergelijking gemaakt met de Grote Kerk van Veere. Het gebouw in art-deco-stijl, met sculpturen van beeldhouwer Hendrik van den Eijnde, is een mengvorm van de Berlijnse en de Amsterdamse School met Scandinavische invloeden (Luthmann was onder meer sterk beïnvloed door de Finse architect Eliel Saarinen). Gebouw A spreekt tot de verbeelding van artiesten, kunstenaars en theatergezelschappen. Sinds 2005 is Staatsbosbeheer de eigenaar van het gebouw onder de merknaam 'Hier Radio Kootwijk' en wordt het verhuurd als evenementen- en vergaderlocatie. (Bron: Wikipedia)

'1131203' door Blauwvinger '1131203' door Blauwvinger

NederlandGelderland

NederlandGelderland

De Slag om Arnhem

Blauwvinger

Gisteren hebben we het Veluws Zandsculpturen festijn in Garderen bezocht. In deze beeldentuin loopt nu de expositie over de Tweede Wereldoorlog, waarbij allerlei bekende oorlogsbeelden in zand zijn uitgewerkt. Dit is een uitbeelding van de Slag om Arnhem. Hier kijk je tegen de soldaten aan die Rijnbrug beschieten, die op de achtergrond te zien is. In dat achterste paneel, wat gescheiden wordt door een watertje van het sculptuur waar je hier tegenaan kijkt, zijn vliegtuigen, parachutisten en meer schietende soldaten te zien.

'1131050' door Blauwvinger '1131050' door Blauwvinger

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Windmolens

Blauwvinger

Ongeveer een paar kilometer onder het dorpje Krasi staan deze windmolentjes. Naast deze windmolens is het Homo Sapiens-museum gevestigd, waar we overigens niet binnen zijn geweest. Deze molentjes staan op het Lassithihoogvlakte op Kreta. Het is met 25 vierkante kilometer de grootste hoogvlakte van Griekenland. De vlakte ligt op ongeveer 800 meter hoogte in het binnenland van het eiland, ten zuidoosten van Iraklion en ten westen van Agios Nikolaos. De hoogvlakte wordt grotendeels omringd door het Diktigebergte, met in het noorden de Selenaberg en in het zuiden de Dikti. Lassithi staat bekend om de honderden kleine historische windmolentjes en de Diktigrot, volgens de Griekse mythologie de geboortegrot van Zeus. De historische functie van de windmolens is het oppompen van water, maar van de vele molens werken er nog maar enkele. De vlakte is door smeltwater van de omliggende bergen erg vruchtbaar. De lappendeken van vruchtbare akkers, tuinen en boomgaarden vormt een schril contrast met de kale, grijze hellingen eromheen. Op de hoogvlakte worden vooral aardappelen en graan verbouwd. In de geschiedenis waren het de Venetianen die in het jaar 1463 dit gebied kozen om graan te verbouwen. Daarvoor moest er eerst een oplossing gevonden worden tegen het water dat de vlakte steeds in een meer omvormde. Zo werd een doordacht irrigatiesysteem aangelegd en er zijn nog ruïnes te vinden van eeuwenoude stenen windmolens. (Bron: Wikipedia)

'1130898' door Blauwvinger '1130898' door Blauwvinger

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Voormalige...steenfab

Blauwvinger

Dit is de voormalige steenfabriek van het buurtschap Fortmond in de gemeente Olst-Wijhe. Het ligt te midden van natuurontwikkelingsgebied Duursche Waarden in een bocht van de IJssel tussen Deventer en Zwolle. Fortmond is vooral bekend vanwege de Steenfabriek Fortmond die er van 1889 tot 1976 gevestigd was. Deze fabriek werd van klei voorzien met een smalspoorlijntje vanuit de Duursche Waarden. Een tweede lijntje liep naar de Roetwaarden in het zuiden. De steenovens en de gerestaureerde schoorsteen zijn nu rijksmonument. Een tweede steenfabriek te Fortmond was 'Het Haasje', gevestigd op het terrein waarop nu de gelijknamige camping ligt. (Bron: Wikipedia) Dit gebied is goed te bewandelen. Ook fietsers komen hier regelmatig, want door dit gebied ligt een fietsroute. Achter deze steenfabriek is een fiets- en voetveer, die Fortmond verbindt met Veessen, aan de andere kant van de IJssel in Gelderland. Ik wandelde hier in juni en moest een aantal keer aan de kant, omdat er fietsers aan kwamen.

'1130736' door Blauwvinger '1130736' door Blauwvinger

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Het Brandenburger...T

Blauwvinger

In 2010 was ik een paar dagen in Berlijn voor een citytrip. Hier liepen via Unter den Linden naar de Brandenburger Tor, waar net een groepsfoto werd gemaakt. Hierbij staat de man in uniform zo te gebaren, dat hij net een dirigent van een koor lijkt. Ik weet niet waar deze mensen hier voor waren, maar ik had de indruk dat ze te gast waren in het nabijgelegen hotel Adlon.

'1130594' door Blauwvinger '1130594' door Blauwvinger

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Geel en groen

Blauwvinger

Vorige week had ik 2 neefjes van mij (ook neefjes van elkaar) te logeren. De oudste van de 2 heeft pas geleden het vissen ontdekt en dit was de 2e keer dat hij z'n visspullen mee had. Omdat hij het leuk vond om z'n neefje ook het vissen te leren (wat niet echt gelukt is), zijn we naar het Schellerpark in Zwolle gegaan. Daar hebben we op 2 locaties gestaan. Hier zijn we onderweg naar de 2e locatie. Dit boerenwormkruid kwam ik onderweg tegen, ergens langs de sloot. (Met dank aan Henneke voor deze info :-) )

'1130482' door Blauwvinger '1130482' door Blauwvinger

NederlandFlevoland

NederlandFlevoland

Strandwandeling

Blauwvinger

We zaten met paar neefjes aan het strand vlak naast Strandpaviljoen Bremerbaai bij Biddinghuizen, toen dit kuikentje met zijn/haar moeder en de rest van de familie voorbij kwam. Eerst zwemmend en vlak daarna en ook later nog lopend. Hier komt hij net het water uitgewandeld. Deze beestjes waren niet op de hoogte van de 1,5 meter-regel, want ze kwamen een aantal keer toch aardig in de buurt van ons en andere mensen, die een eindje van ons afzaten. Overigens was dit wel een lekker rustig plekje om aan het water te zitten.

'1130427' door Blauwvinger '1130427' door Blauwvinger

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Landgoed De Horte

Blauwvinger

Landgoed De Horte is een natuurgebied in de gemeente Dalfsen en ligt tussen Emmen en de grens met de gemeente Zwolle. Ik sta hier op het observatiehut De Horte, een punt waar je vogels kunt spotten. Om hier te komen wandel je door een leuk stukje bos. Vanuit dit bos kun je ook doorlopen richting landgoed Mataram.

'1130285' door Blauwvinger '1130285' door Blauwvinger

DuitslandRijnland-Palts

DuitslandRijnland-Palts

Gymnicher Porz

Blauwvinger

Dit is de Gymnicher Porz, de toegangspoort tot Burg Are. Burg Are is een kasteelruïne in de Duitse plaats Altenahr. Het kasteel bevindt zich op een rechthoekige plattegrond op een hoogte van 240 boven Normalnull en omvat tevens (resten van) een burchtkapel. De burcht is via een wandelpad en een korte klim vanuit het dorp te bereiken. Altenahr is een plaats in de deelstaat Rijnland-Palts. (Bron: Wikipedia)

'1130266' door Blauwvinger '1130266' door Blauwvinger

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Vissers op het strand

Blauwvinger

In het najaar van 2013 was ik een weekje op Kreta. We hebben daar onder andere een jeepsafari gedaan, waar we richting de zuidkust zijn gereden. Ik kan niet exact meer achterhalen waar deze strandfoto genomen is, maar het was ergens in de buurt van Maha Beach. Op dit strandje hebben we een poosje gezeten en wat gezwommen in zee. Verderop zag ik een paar mensen zitten met een paar vishengels. Dat waren, behalve wij, verder de enige mensen die ik daar gezien heb.

'1130231' door Blauwvinger '1130231' door Blauwvinger

ItaliëVenetië

ItaliëVenetië

Rio de la Pleta

Blauwvinger

Dit is de Rio de la Pleta in Venetië. De brug maakt deel uit van de Calle de la Pietà. Ik sta hier op de brug die deel uitmaakt van de Riva degli Schiavoni, bij Hotel Metropole. We waren net van boord gegaan van de boot die ons overgezet heeft vanaf het vasteland en waren op weg naar het San Marcoplein.

'1130161' door Blauwvinger '1130161' door Blauwvinger

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Een bij op een...afri

Blauwvinger

Een paar jaar geleden heb ik deze bij gespot bij mij in de tuin in de bloembak met afrikaantjes. Bijen (Antophila) zijn een groep van insecten die behoren tot de orde van de vliesvleugeligen (Hymenoptera). Bijen zijn vooral bekend om de honing die de honingbij maakt. Bijen verschillen van de meeste andere (vleesetende) vliesvleugeligen door het dieet van nectar en stuifmeel. Ook de larven leven hiervan. Biologisch gezien vormen de bijen echter géén aparte groep. Alle soorten bijen behoren tot de superfamilie Apoidea, waartoe ook alle graafwespen behoren. (Bron: wikipedia)

'1130083' door Blauwvinger '1130083' door Blauwvinger

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

San Leo

Blauwvinger

Dit is het uitzicht vanaf de toegangsweg naar de stadspoort van San Leo. San Leo zou in het jaar 301 gesticht zijn door een metgezel van de heilige Marinus, die in hetzelfde jaar het naburige San Marino stichtte, in een poging te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus. In tegenstelling tot San Marino ging het staatje San Leo ten onder. (Bron: Wikipedia)

'1129842' door Blauwvinger '1129842' door Blauwvinger

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Église de...Sainte-Je

Blauwvinger

Dit is de Église de Sainte-Jeanne-d'Arc in Gien. Deze kerk staat naast het Kasteel van Gien, waarvan op de achtergrond nog een stukje van te zien is. Gien is een stad aan de rivier de Loire in Frankrijk in het departement Loiret. Ze ligt 100 kilometer ten zuiden van Parijs. De oudste kerk bij het kasteel uit 1452 was de Saint-Etienne die later de Saint-Pierre werd genoemd, hiervan is alleen de klokkentoren bewaard gebleven. De kerk is verschillende keren herbouwd, in 1832 door François Pagot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in 1940 het schip en het koor vernietigd. De kerk werd door de hoofdarchitect van Les Monuments Historiques Paul Gélis tussen 1950 en 1954 in haar huidige vorm herbouwd. Het schip is uitgevoerd in roze baksteen met zwarte details, het interieur wordt gekenmerkt door ronde, slanke pilaren tussen het schip en de zijbeuken. Het bouwwerk is sinds 2001 opgenomen in de inventaris van Les Monuments Historiques, de huidige naam (sinds 1954) is Église de Sainte-Jeanne-d'Arc. In de kerk bevindt zich een klein ruiterstandbeeld van Jeanne d'Arc, die op op 29 juni 1429 met een leger en de Franse kroonprins vanuit Gien naar Reims vertrok om de kroonprins daar als koning Karel VII te laten zalven. In Gien ligt ook het kasteel van Gien. Dit kasteel is omstreeks het jaar 1500 gebouwd. Het wisselde in de loop der eeuwen meermaals van eigenaar. Eind 19de eeuw werd het aangekocht door het departement Loiret. Het kasteel wordt dan het onderkomen voor de "sous-préfecture", de rechtbank en de gevangenis. In 1952 veranderde de bestemming ervan en werd het "Musée de la chasse" (het museum van de jacht). (Bron: Wikipedia)

'1129823' door Blauwvinger '1129823' door Blauwvinger

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Bloemenscheepje

Blauwvinger

Dit bloemenscheepje is te vinden in de Vesting Elburg. Als je via de Havenstraat het centrum uitloopt richting de jachthaven en daarna even omkijkt, is dit scheepje goed te zien.

'1129642' door Blauwvinger '1129642' door Blauwvinger

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Kozakkenveer

Blauwvinger

Dit is het Kozakkenveer, die de Oude Steenfabriek Fortmond (Overijssel) verbindt met de jachthaven van Veessen (Gelderland). In de Middeleeuwen, of nog eerder al, kende het dorpje Veessen een veerdienst met de overzijde van de rivier de IJssel. Het Kozakkenveer is genoemd naar een schipbrug, de Kozakkenbrug, tussen Veessen en Fortmond, die gebouwd werd door de Kozakken die het Franse leger in 1813 achtervolgden bij hun terugtocht uit Europa naar Frankrijk. De naam leeft voort bij een dam vanaf de IJsseldijk door de uiterwaarden naar de rivier, in de volksmond de Kozakkendam geheten. Dat verklaart ook waarom het huidige pontje de naam Kozakkenveer heeft gekregen. De oudste vermelding van een veerdienst stamt uit 1379 en heeft het over een “veerschip”. Het meeste vervoer ging in die tijden nog over het water omdat de onverharde wegen slecht waren. De IJssel was daarom een drukbevaren handelsroute tussen plaatsen aan de Zuiderzee en steden als Deventer en Zutphen. Veessen ligt aan een bocht in de rivier die de naam “Het rak van ongemak” werd genoemd vanwege de ongunstige loop van de rivier waardoor daar het zeilen lastig bleek; Veessenaren konden schippers met touw en paard via de wal helpen om door het rak te komen. Het maakte Veessen met zijn eigen tolhuis en overslaghaven tot een welvarend dorp. Na de opkomst van het verkeer en vervoer per spoor en over de weg raakte Veessen zijn gunstige positie definitief kwijt. Het voetveer bleef wel bestaan. Met een roeiboot zette de veerbaas buurtbewoners en reizigers over en werd een grotere boot noodzakelijk omdat de reizigers ook vaak een fiets bij zich hadden. (Bron: Kozakkenveer.nl)

'1129631' door Blauwvinger '1129631' door Blauwvinger

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Schipper in...Oranjes

Blauwvinger

Eergisteren (15 juni) maakte ik een wandeling in Fortmond in de natuurgebied De Duursche Waarden in de gemeente Olst-Wijhe. Toen ik langs de IJssel liep, zag ik deze boot aan komen varen. De schipper was ook al helemaal in Oranjestemming met z'n grote vlag aan de achterkant van het schip. De molen aan de overkant van de IJssel staat naast de jachthaven van Veessen (Gelderland). Er is hier ook een pontje die beide kanten van de IJssel met elkaar verbind. Ik zal daar op een later moment ook nog een foto van plaatsen. Dit gebied leent zich namelijk goed voor wandel- en fietstochten.

'1129541' door Blauwvinger '1129541' door Blauwvinger

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Rechterense Veld

Blauwvinger

Deze foto is gemaakt in het natuurgebied het Rechterense Veld, onder Dalfsen. Het Rechterense Veld is een afwisselend natuurgebied met naaldbos,loofbos en heidevelden, op tien minuten fietsen van station Dalfsen. Ooit was dit een stuifzandgebied. De heuvels zijn nog altijd zichtbaar. In het bos kun je vrij wandelen op wegen en paden. Honden moeten wel aan de lijn. De randen van het bos vormen een geleidelijke overgang naar de heide. In Rechterense Veld groeien zeldzame planten als bospaardenstaart en koningsvaren. Broedvogels zijn onder meer de raaf, buizerd en boomleeuwerik. Ook de wielewaal kun je tijdens je wandeling soms zien. (Bron: Natuurmonumenten.nl)

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier