Bartjroth

'399073' door Bartjroth '399073' door Bartjroth

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Een kleurrijke ruiter

Bartjroth

Een jonge ruiter, gehuld in traditionele kleurrijke kleding, passeerde ons terwijl we bij een meer kampeerden zonder enige aandacht aan ons te besteden. Dat is weer eens wat anders. Meestal blijven de nieuwsgierige Mongolen wel even een half uurtje plakken om die vreemde westerlingen eens goed te bekijken.

'398408' door Bartjroth '398408' door Bartjroth

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Wachten op je beurt.

Bartjroth

Deze worstelaars wachten op hun beurt tijdens het Nadaam-festival in Mörön. Ze zijn vast erg gespannen ook al zie je dat er niet van af. Wie verliest ligt eruit en dit is het toernooi waar ze ongetwijfeld het hele jaar naartoe leven.

'398407' door Bartjroth '398407' door Bartjroth

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Worstelaars tijdens..

Bartjroth

Het worsteltoernooi is een afvalrace waarbij de winnaars doorgaan naar de volgende ronde. Soms is het een oeverloos gehang en getrek. Dat zijn meestal de verdedigende types die wachten op een fout van de tegenstander Als het aanvallende worstelaars zijn, is het gevecht meestal binnen een minuut of twee afgelopen. De laatste soort worstelaars zijn degene waar je je camera op scherp wilt stellen. Hier valt de zwaarste van de twee achterover, en is daarmee uitgeschakeld. Bij "gewoon" worstelen moeten de schouders tegen de grond worden gedrukt. Bij de Mongoolse variant geldt dat degene die het eerst valt, verliest.

'398405' door Bartjroth '398405' door Bartjroth

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Op de tribune bij het

Bartjroth

Het is hier begin juli, de maand waarin overal in Mongolië het Nadaam-festival wordt gehouden. We waren even gestopt in een klein plaatsje een paar uur ten noorden van Ulaanbaatar om wat van deze zeer locale editie mee te pikken. Het publiek is in volle verwachtingen van de schermutselingen van de worstelaars.

'396677' door Bartjroth '396677' door Bartjroth

MongoliëZuidwest Mongolie

MongoliëZuidwest Mongolie

Kamelen bij...zonsond

Bartjroth

De steppe in zuidelijk Mongolië is desolaat en uitgestrekt. Oneindige graspollen met op de achtergrond vaak bergen. Hier en daar staat er een ger of een groepje kamelen. Meestal keren de kamelen s'nachts zelf weer naar hun eigenaar terug. Maar of deze kamelen dat ook van plan zijn? Het is hier al na zonsondergang.

'393810' door Bartjroth '393810' door Bartjroth

KazachstanOost Kazachstan

KazachstanOost Kazachstan

Kazachstaanse leegte

Bartjroth

Kazachastan is een leeg en uitgestrekt land. Maar leeg en uitgestrekt kan ook heel mooi zijn. Vooral als er een groepje wilde paarden (of soms ook kamelen) ten tonele verschijnt.

'389883' door Bartjroth '389883' door Bartjroth

Kirgizië

Kirgizië

Rotsformaties in de..

Bartjroth

Zo'n 150 kilometer ten oosten van Bishkek, niet ver van het Issyk-Kul meer, ligt de "Boom Gorge" waar zich indrukwekkende rotsformaties gevormd hebben. Het is een uur wandelen vanaf de weg maar zeker de moeite waard.

'389769' door Bartjroth '389769' door Bartjroth

Kirgizië

Kirgizië

Eenzame yurts in een.

Bartjroth

Niet lang nadat we op de top van de Ötmök-pas in een volledig wit landschap reden, passeerden we de deze uitgestrekte groene vlakte met hier en daar wat eenzame yurts. Het is een soort plateau op een hoogte van zeker tweeënhalve kilometer.

'389764' door Bartjroth '389764' door Bartjroth

Kirgizië

Kirgizië

Op de top van de...Öt

Bartjroth

Vanuit zuiden vanuit Osh op weg naar Bishkek passeer je de Ötmök pass. Het kan voorkomen dat de weg tot en met mei onbegaanbaar is vanwege de sneeuw. In dit geval was de weg echter volledig sneeuwvrij. Maar op de top, rond de 3500 meter hoog, was het landschap nog altijd volkomen wit . Hooguit twintig minuten later reden weer op een soort plateau door uitgestrekte groene vlaktes met hier en daar wat yurts.

'389178' door Bartjroth '389178' door Bartjroth

Kirgizië

Kirgizië

Mystiek vergezicht op

Bartjroth

In Kirgizië is er een ongekende variëteit van landschappen die elkaar snel opvolgen. Hier een mystiek vergezicht van kale bergen langs een helblauw meer in de buurt van Uzgen.

'389177' door Bartjroth '389177' door Bartjroth

Kirgizië

Kirgizië

Dramatische lucht...b

Bartjroth

De tocht van Jalal Abad naar Tortogul in het Zuiden van kirgizië duurde ongeveer twee keer zo lang dan voorzien omdat ik elke 10 minuten de auto uit moest (ik had echt geen keus) om een foto te maken.

'386953' door Bartjroth '386953' door Bartjroth

Georgië

Georgië

Een kleine bakkerij i

Bartjroth

Een klein bakkerijtje in Sighnaghi. Hier kun je voor een paar euro een (veel te groot) zéér vers brood (het mijne was te heet om vast te houden) en een vol glas zelfgemaakte wijn krijgen. Het voorste vrouwtje maakt het deeg en kneedt het tot bolletjes en de achterste vrouw plakt ze tegen de stenen wand van een ronde "oven". De oven is meer een soort waterput met op de bodem gloeiendhete kolen.

'386859' door Bartjroth '386859' door Bartjroth

TurkijeZwarte Zee kustgebied

TurkijeZwarte Zee kustgebied

Het Sümela-klooster..

Bartjroth

Het Sümela-klooster, niet ver van Macka (ten zuiden van Trabzon), was een onverwacht hoogtepunt van mijn bezoek aan deze regio. Ik had niet verwacht dat dit zo'n spectaculair gezicht zou zijn. Het klooster is op grote hoogte uit een steile rotswand gehouwen en dateert van de 4e eeuw n. Chr.

'386729' door Bartjroth '386729' door Bartjroth

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Kazbegi in de sneeuw

Bartjroth

Teruglopend van het beroemde kerkje vlakbij Kazbegi (de Tsminda Sameba kerk), het is een dik uur lopen vanuit het dorpje, kwam dit spectaculaire uitzicht op Kazbegi achter de bomen tevoorschijn. Dan moét je wel even afdrukken..

'385073' door Bartjroth '385073' door Bartjroth

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Fatih Moskee in...Ist

Bartjroth

De Fatih-moskee wordt veel minder bezocht door toeristen dan de Aya Sofia en de Blauwe Moskee. Toch is hij wat mij betreft even imposant. Op het moment dat ik deze foto nam waren wij de enige twee westerlingen terwijl we even later in een lange rij moesten aansluiten om de Blauwe Moskee van binnen te kunnen zien.

'385068' door Bartjroth '385068' door Bartjroth

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Yerebatan Cisterne,..

Bartjroth

De Yerebatan Cisterne is een onderaardse wateropslag met allure, in de 7e eeuw aangelegd door de Byzantijnse keizer Justinianus. In de stad kun je ook nog de resten zien van het aquaduct zien dat het water hierheen leidde. De vele pilaren zijn afkomstig uit diverse uithoeken van het Romeinse rijk.

'385066' door Bartjroth '385066' door Bartjroth

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Een buitenwijk van...

Bartjroth

Het centrum van Sofia is gezellig en relaxt. Niet wat we verwacht hadden toen we in het noordwesten Bulgarije binnenreden. De armoede daar staat in groot contrast met Sofia "down town". In deze buitenwijk van Sofia is ook weinig armoede te bespeuren. Wel ademt het hier en daar nog de sfeer van een oude oostblokstad.

'385062' door Bartjroth '385062' door Bartjroth

BulgarijeNoordwest Bulgarije

BulgarijeNoordwest Bulgarije

Ogosta meer, Montana,

Bartjroth

Ongepland kwamen we eind maart (2013) langs het meer Ogosta in Bulgarije, bij de plaats Montana. Vanwege sneeuwval hadden we de route aangepast. Een spectaculair landschap, in een onbekende uithoek van Bulgarije. Als je ten noorden van Montana komt, zul je versteld staan van de armoede en haveloosheid van deze streek. Nooit gedacht dit in Europa nog aan te kunnen treffen. Maar daar is hier natuurlijk niets van de zien. Evenmin is te zien dat er een harde, koude wind waait op het moment van de foto, die het niet aantrekkelijk maakte hier uitgebreid te gaan wandelen.

'383121' door Bartjroth '383121' door Bartjroth

DuitslandKeulen

DuitslandKeulen

Sfeerbeeld van de...b

Bartjroth

De Dom van Keulen is, zoals wel bekend, één van de indrukwekkendste ter wereld. Met 157 meter zo'n 45 meter hoger dan de Utrechtse Dom. Het schip van de Gotische kathedraal is gigantisch en ziet er, vooral van binnen, schitterend uit. Niet al zo protserig als veel Romaanse kathedralen, maar met voldoende beelden, ornamenten etc. om het een grootse uitstraling te geven. Op deze foto is daar een detail van zichtbaar. In combinatie met de achtergrond probeer ik de sfeer en de ruimtelijkheid van de kathedraal in beeld te brengen.

'374367' door Bartjroth '374367' door Bartjroth

TanzaniaRuaha NP

TanzaniaRuaha NP

Drie leeuwinnen...spe

Bartjroth

Drie leeuwinnen speuren de drooggevallen Ruaha-rivier af. Een ideale uitvalsbasis want de dieren in het park moeten af en toe hun dorst lessen in deze rivier, of wat er nog van over is in deze droge tijd..

'374366' door Bartjroth '374366' door Bartjroth

TanzaniaRuaha NP

TanzaniaRuaha NP

De meest algemene...s

Bartjroth

De meest algemene vogel in Tanzania is waarschijnlijk de "superb starling". En superb is-ie: het is werkelijk een schitterende vogel. Toch kijkt vrijwel niemand ernaar om, de meeste toeristen niet en de locals al helemaal niet, omdat deze vogel in Tanzania nog algemener is dan zijn neef, de gewone spreeuw, bij ons in Nederland. Er is nog een veel zeldzamere versie die er erg op lijkt: de "Hildebrands starling". Deze is iets kleiner, heeft wat bruinige ogen en mist de witte band op de borst. Dat laatste is het meest onderscheidende kenmerk. Als je het leuk vindt om zeldzame vogels te spotten en je bent in de regio, check dan dus of het beestje een witte band op de borst heeft. Zo niet, dan is ie behalve mooi ook nog vrij zeldzaam!

'374341' door Bartjroth '374341' door Bartjroth

TanzaniaRuaha NP

TanzaniaRuaha NP

Leeuwin trekt zich...

Bartjroth

Op weg naar de rivier om wat te drinken, trekt deze leeuwin zich even niks aan van alle impala's om haar heen. De impala's hebben wel door dat ze even niet zo geïnteresseerd is, maar houden toch een veiligheidsmarge aan van zo'n 100 meter. Het was mooi om te zien hoe die hele kudde uit elkaar waaierde om de "koningin" even te laten passeren.

'374339' door Bartjroth '374339' door Bartjroth

TanzaniaRuaha NP

TanzaniaRuaha NP

Leeuwinnen op jacht.

Bartjroth

Waarschijnlijk waren deze leeuwinnen niet op jacht, zoals het lijkt, maar waren ze onderweg naar de toen vrijwel drooggevallen Ruaha river. Dat laatste is zorgwekkend want het is de levensader voor de dieren in het park. Elk jaar wordt de rivier echter blijkbaar kleiner en in september valt hij bijna droog. Laten we hopen dat dit niet doorzet: het park zit vol met prachtige beesten zoals deze dames, voor wie je wel even een stapje aan de kant doet!

'374338' door Bartjroth '374338' door Bartjroth

TanzaniaRuaha NP

TanzaniaRuaha NP

Een leeuw relaxt in..

Bartjroth

Een imposante leeuw in Ruaha National Parc. Hier hebben de leeuwen vaak wat kortere manen dan die in bijvoorbeeld Serengeti. Het doet aan de intimiderende verschijning van het beest echter niks af. Het mooie van Ruaha is dat je vaak alleen bent tijdens het observeren van wildlife, zelfs bij leeuwen. Dat is in Serengeti wel anders! We moesten er vanuit Arusha wel even twee dagen voor in de auto zitten..

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier