Bartholda

'406282' door Bartholda '406282' door Bartholda

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

De laatste mooie dag?

Bartholda

Afgelopen maandag was volgens mij de laatste echt zomerse dag, dus na de adhoc ingelaste vergadering, ben ik het Balijbos ingedoken. Het is nog maar net 10 uur en is het nog een beetje nevelig, maar het zonnetje is al heel zichtbaar en voelbaar aanwezig. Mijn dag kon niet meer stuk!

'404856' door Bartholda '404856' door Bartholda

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Vertwijfelde...ballon

Bartholda

Wij hebben net afscheid genomen van de straatvegers in het park naast ons hotel, als we deze ballonverkoper zien staan. Hij staat op de stoep langs het plein, ver weg van de ingang van het park. De meeste mensen die het park bezoeken, komen niet langs hem, maar lopen via de andere kant het plein over naar de ingang. Hij heeft een vertwijfelde blik in zijn ogen, alsof hij denkt "Sta ik hier wel goed?". Misschien is het een vergunningkwestie, maar ik weet het zeker "als je iets wilt verkopen, sta je hier niet goed".

'404841' door Bartholda '404841' door Bartholda

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Waaggebouw Alkmaar

Bartholda

Het waaggebouw is een gebouw met een hele lange geschiedenis. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit de 14e eeuw en deed dienst als de Heilige Geestkapel en hoorde bij het naastgelegen Heilige Geestgasthuis waar arme reizigers drie nachten gratis konden overnachten. In 1566 gaf de bisschop toestemming om het gashuis in te richten tot Waaghuis. In 1582 deed de kapel geen dienst meer en toen is besloten de Waag over te brengen naar de voormalige kapel. Het gebouw was echter zo groot, dat met besloot de vleeshal in het schip onder te brengen. De verbouwing van kapel tot waaghuis werd in 1583 voltooid. In 1597 werd nog een aanpassing gedaan door het aanbrengen van een verdiepingsvloer. Op deze etage zit tegenwoordig het Kaasmuseum (info: www.alkmaar.nl)

'404699' door Bartholda '404699' door Bartholda

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Dus dit is een...beze

Bartholda

We kennen allemaal de kreet "bezemwagen" uit de diverse wegsporten, zoals de wielersport of de marathon. In China gaat dit niet op. Daar heeft de bezemwagen een heel andere betekenis en gaat de straatveger hiermee aan de haal. Deze man troffen we in een park vlakbij ons hotel. Veel straatvegers zijn al druk in de weer met een bezem en een ton waarin ze de afgevallen bladeren verzamelen. Deze straatveger niet. Hij mag met de bezemwagen terwijl de andere straatveger het met de benenwagen moet doen.

'404653' door Bartholda '404653' door Bartholda

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Lui of relaxt?

Bartholda

Voor het eerst van mijn leven ben ik op Texel geweest en voor het eerst van mijn leven heb ik wilde, Nederlandse zeehonden gezien! Of ze lui waren of gewoon relaxt? Dat weet ik niet. Van de zon moesten ze het in ieder geval niet hebben, want die was er afgelopen zaterdag nauwelijks. We hadden een goede "vangst" want op deze zandbank lagen er acht te luieren en op de andere zandbank een stuk of vijf. Daarnaast hebben we ook nog enkele koppies kunnen tellen van ronddobberende zeehonden. Mijn dag kon niet meer stuk!

'404027' door Bartholda '404027' door Bartholda

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Straatveger in Beijin

Bartholda

Straatvegers in Beijing. Je ziet ze in iedere straat, in ieder park en bij iedere tempel. Mannen en vrouwen, jong en oud. De hele dag vegen, vegen en nog eens vegen. Respect voor deze mensen die onze rommel achter onze kont opruimen. Alhoewel.... eigenlijk heb ik ze alleen bladeren zien vegen die van de bomen zijn gevallen en denkbeeldig vuil, want iets anders dan gevallen blad heb ik niet op straat zien liggen. Beijing is druk, heel druk, maar vooral schoon.

'403749' door Bartholda '403749' door Bartholda

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Klederdracht op de...

Bartholda

Klederdracht zie je niet zoveel meer in Nederland. Dan moet je toch de drukte opzoeken bij evenementen, zoals de Kaasmarkt in Alkmaar. Een enkeling is dan speciaal voor de kaasmarkt in klederdracht gestoken.

'403722' door Bartholda '403722' door Bartholda

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Kijkhut 7 van...Focht

Bartholda

"De Zeven" is een ontwerp van de architect Dick de Haan. Hij gaf de kijkhut de naam "Stairway te Heaven", maar vanwege zijn unieke vorm kent iedereen hem als "De Zeven". De kijkhut is op 24 oktober 2000 officieel geopend, maar vanwege geldgebrek, kon pas in maart/april 2012 de spiegelconstructie in het dak worden aangebracht, waarmee de bouw officieel was voltooid. "De Zeven" is een uniek bouwwerk dat een bezoek zeker waard is, maar het is ook een mooi cijfer om er twee 00 achter te zetten; dit is foto 700.

'403621' door Bartholda '403621' door Bartholda

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Eten! Ik wil ook eten

Bartholda

De vakantie dit jaar in Nederland doorgebracht. Dolen door Nederland; een paar dagen hier en dan weer daar, en een bezoekje aan een kaasboerderij. Maar de meeste aandacht trokken toch wel de zwaluwen, vooral de jongen die luidruchtig om eten zaten te bedelen. Als je de grootste bent, dan kom je niets te kort. Als kleinste is het moeilijker en moet je gewoon een grote bek opzetten en dan maar hopen dat ze je een keer horen.

'403526' door Bartholda '403526' door Bartholda

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Lijnenspel...uitkijkt

Bartholda

In het Fochteloërveen staat een prachtige uitkijktoren in de vorm van een 7. Een prachtig bouwwerk dat opgetrokken is uit aluminium ribbelplaten en grote vierkante houten tegels. De binnenkant van de toren is bijna mooier dan de buitenkant. Oneindig veel lijnen leiden je blik naar boven.

'385936' door Bartholda '385936' door Bartholda

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Oog in oog

Bartholda

Libelles en waterjuffers zijn mijn favoriete insecten, dus als het weer het even toelaat, ben ik in een van de parken te vinden. Bij het water tref je de meeste libelles en waterjuffers, dus is het optimaal genieten na een drukke werkdag. Genieten van de avondzon ga ik dan in het gras zitten langs de waterkant. Hoe mooi is het dan als je een oeverlibelle treft die heel nieuwsgierig is en vlak voor je camera op een graspriet gaat zitten.

'385839' door Bartholda '385839' door Bartholda

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Dakdetail Verboden...

Bartholda

De verboden stad in Beijing is groot en de stad staat, naast het monumentale paleis van de keizer, vol met paviljoens. Van kleine theehuizen tot ware torentjes waar de keizer zich terugtrok voor meditatie. Zowel het paleis als de paviljoens hebben prachtige daken die tot in de kleinste details zijn bewerkt en beschilderd met draken.

'385753' door Bartholda '385753' door Bartholda

IndiaTaj Mahal

IndiaTaj Mahal

Totaal niet schuw

Bartholda

Als je 's-morgensvroeg door de tuin loopt bij de Taj Mahal, dan stikt het er werkelijk van de vogels in het nog vochtige gras. Allemaal op zoek naar insecten en wormen. De vogels en de eekhoorns zijn zo gewend aan alle mensen in het park dat ze totaal niet schuw meer zijn. Op maar een paar meter van je af zoeken ze onverstoorbaar naar voedsel.

'385738' door Bartholda '385738' door Bartholda

Sri LankaWest Sri Lanka

Sri LankaWest Sri Lanka

Balkon met zwembad

Bartholda

Nog één nachtje op Sri Lanka. We hebben een mooi hotel, direct aan het strand. Hikkaduw Beach, een hotel met met een verrassing. We krijgen de kamersleutel en we gaan op zoek naar onze kamer. We hebben een kamer op de begane grond. Heerlijk, zo vanuit je kamer het strand op. Dus snel balkondeur open en....... geen strand, maar een zwembad! Wie verwacht dit nu, een balkon met zwembad! Het strand is er natuurlijk wel. Gewoon even het zwembad oversteken of omlopen :-)

'384357' door Bartholda '384357' door Bartholda

Verenigde StatenNew Jersey - Maryland - Delaware

Verenigde StatenNew Jersey - Maryland - Delaware

Eikenbladstad

Bartholda

We vertrekken uit Costa Rica richting New York voor de tussenstop. Tot Baltimor gaat het goed, maar dan krijgen we de mededeling dat we waarschijnlijk een noodlanding moeten maken in Baltimor vanwege een technische storing. Het wordt dus rondcirkelen boven Baltimor totdat we in kunnen voegen op een lege plek in de file in het luchtruim. Ik heb dus alle tijd om naar beneden te kijken en dan zie ik Baltimor. Grote delen van de stad liggen als grote eikenbladeren in het water, met elkaar verbonden door een paar bruggen. Had ik maar een verrekijker! Gelukkig hoefden we de extra landing niet te maken, want de storing kon op afstand worden verholpen en met een half uur vertraging zijn we alsnog geland op Newark.

'384250' door Bartholda '384250' door Bartholda

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Oud en nieuw verenigd

Bartholda

Zij woont in de oude stadskern van Lijiang en gaat naar de nieuwe stad om haar boodschappen te doen, want daar zijn de supermarkten. Als zij terugkomt, zijn haar stadsgenoten al aan het dansen op het plein. Zij gaat hier even van genieten op het bankje en tikt de maat op haar knie mee. De dames in de oude stad dansen hun oude volksdansen op nieuwe muziek, tophitjes uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Zij dansen ook niet alles meer op de muziek van de straatmuzikant, maar op de muziek uit een cd-speler. Oud en nieuw met elkaar verenigd.

'384145' door Bartholda '384145' door Bartholda

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Longsheng Terraced...

Bartholda

De Longsheng Terrassen liggen tegen een fikse berghelling aan. Om de top te bereiken volg je een grote hoeveelheid trappen en na circa een half uur sta je bovenop de berg, tenminste, als je je door niets laat afleiden. Onze klim heeft aanzienlijk langer geduurd, want er is enorm veel te zien onderweg. Van paarden die de trappen oplopen, beladen met hout of bakstenen voor het zoveelste hotel dat boven gebouwd wordt, tot grote Chinese draagstoelen, waarin je je, gedragen door twee man, naar boven kan laten brengen. Wij staan even stil bij een vrouw die haar landje aan het ontdoen is van onkruid, Op het terras boven haar is een man bezig de rietstengels af te voeren. Hij kijkt ons even aan en loopt dan weer verder. Het land wordt weer klaargemaakt voor het volgende rijstseizoen.

'383758' door Bartholda '383758' door Bartholda

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Schone peterselie

Bartholda

Dat zie je niet snel, een man die met uiterste precisie de peterselie aan het wassen is. Hij zat in een van de vele zijstraatjes in de oude stadskern van Lijiang en waste de peterselie met het beekwater. Blaadje voor blaadje werd schoongeveegd. Of hij dit doet voor het restaurant waar hij naast zat, of gewoon voor thuis, de peterselie is schoon, dat is zeker!

'383682' door Bartholda '383682' door Bartholda

Sri LankaWest Sri Lanka

Sri LankaWest Sri Lanka

Schudden en nog eens.

Bartholda

Op het strand van Negombo is het een drukte van belang. De vissers zijn weer binnen en de netten worden geleegd. De mannen met de weegschalen staan al klaar, dus het is van belang een zo hoog mogelijke opbrengst te hebben. Schudden dus, schudden,tot het laatste visje eruit is.

'383609' door Bartholda '383609' door Bartholda

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Dat was haar uitzicht

Bartholda

Als ik in het Amber fort door de gangen loop waar ooit de vrouwen van de maharadja liepen, kan ik me voorstellen dat zij regelmatig voor een van deze ramen stonden om naar buiten te kijken naar het leven buiten de kasteelmuren. Als zij eenmaal in het kasteel woonden, was het voor deze vrouwen niet meer mogelijk zich zomaar onder de mensen te begeven. Hun "buiten" was een blik door het raam, of een wandeling in een van de binnentuinen.

'383593' door Bartholda '383593' door Bartholda

Sri LankaSigirya

Sri LankaSigirya

Special Guide

Bartholda

Op weg naar Sigitiya stoppen we bij een wegrestaurant dat bekend staat om zijn fruitdranken. Alles vers geperst, in welke combinatie dan ook. Als je het terrein van dit restaurant op gaat, kom je ineens oog in oog te staan met dit "kereltje". Je hoeft geen kelner meer te vragen naar het toilet, want de special guide wijst je de weg. Een onverwachte maar welkome ontmoeting.

'383528' door Bartholda '383528' door Bartholda

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Ajmer fort

Bartholda

Ajmer fort, ook wel Amber fort, is een kasteel dat diende als verblijfplaats van de keizers in Ajmer, de hoofdstad van het Mogolrijk. Het werd gebouwd in 1592 door Raja Jai Singh I en aangebouwd door Sawai Jai Singh in rode zandsteen en marmer. Het fort zelf, ook wel Jaigarh Fort genoemd, ligt hoger op de heuvel om het kasteel te beschermen en bezit het grootste kanon op wielen. Op de top van de Taragarhheuvel bevindt zich nog een fort, waarvan de dikke stenen muren over de hellingen lopen en het tafellandschap omcirkelen. De muren hebben een omtrek van 3 kilometer en het fort kan slechts worden bereikt over een steile en grof geplaveide trap en de westzijde van de heuvel (Wikipedia).

'383416' door Bartholda '383416' door Bartholda

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Antiek weefgetouw

Bartholda

Vlak voordat we de grens overgaan naar Nepal, bezoeken we nog een tapijtfabriek. De eigenaar leidt ons trots rond in zijn winkel. Daarna gaan we naar buiten, naar een donkere ruimte, waar twee antieke weefgetouwen staan. De twee mannen tonen ons hoe vroeger de kleden werden geweven. Bij het licht van slechts één lamp maken zij de mooiste dingen. De eigenaar noemde dit zijn fabrieksmuseum, maar ik zet hier toch mijn vraagtegens bij. Volgens mij werken deze mannen voor een schamel loontje gewoon de hele dag door, ook als er geen bezoekers zijn.

'383302' door Bartholda '383302' door Bartholda

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Offeren

Bartholda

Als je naar Kathmandu gaat, mag je de Pashupatinath tempel niet missen. Deze tempel is de belangrijkste Hindoetempel van Nepal, de tempel waar leven en dood heel dicht bij elkaar staat. Als je op de brug staat die over de Bagmatirivier gaat, zie je aan de ene kant de crematieplaatsen en aan de andere kant zitten de gelovigen op de trappen langs de rivier. Zij offeren bloemen en geld aan de heilige rivier en branden wierookstokjes. Ook kan je daar een kapper zien zitten die de jongens kaalscheert die voor een jaar het klooster in gaan.De tempel zelf mag je als niet-Hindoe niet in.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

EDITIE 114 | De mooiste autoroutes ter wereld

28-10-2022 Columbus Travel editie 114 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de mooiste autoroutes ter wereld. Ontdek inspirerende roadtrips weg van de massa, van Canada tot IJsland en Australië tot Frankrijk. Wil je weten wanneer je in 2023 het beste met de auto kunt vertrekken naar je vakantiebestemming? In onze verkeersdruktekalender vind je de zwarte zaterdagen en andere drukke dagen. Bestel de editie hier >

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

WEEK 48 | COMMUNITY-TOPPERS


Kwando River. Foto: MirandaNoomen
Topfoto & -tip: Kwando River door MirandaNoomen
Communitylid van de week: MarleenvM

Onze wedstrijden

DEEL JE MENING EN WIN EEN REIS NAAR NOORWEGEN

Wat zijn jouw reiswensen- en plannen in 2023? En hoe kunnen wij als Columbus Travel daar nóg beter op inspelen met ons tijdschrift en onze website? Deel jouw mening en wie weet belonen we jou met een ferry-overtocht naar Noorwegen voor twee personen met auto! Doe mee >


WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >


MAAK KANS OP HET ROADTRIPBOEK!

Ben jij op de hoogte van de verkeersregels en snelheidslimieten over de grens, of wat te doen als je overvallen wordt door wagenziekte? Test jouw autokennis in 7 vragen en hark 1 van de 10 Columbus-boeken '50 Onvergetelijke Roadtrips Buiten de Gebaande Paden' binnen!  Doe mee >


WIN EEN VAKANTIE IN HET OOSTENRIJKSE ZILLERTAL

Ben jij een Oostenrijkfan? Beproef je geluk (en je reiskennis) met deze interactieve quiz over de geliefde Zillertal-regio. Behaal de hoogste score en wie weet belonen we jou wel met een geheel verzorgde reis naar het Zillertal!  Doe mee >


WIN TWEE VLIEGTICKETS NAAR IJSLAND

Ben jij een Scandinavië-fan? Test je kennis van het Hoge Noorden met deze interactieve quiz en laat je inspireren door Denemarken, Noorwegen, IJsland en Finland. Behaal de hoogste score en wie weet belonen we jou wel met twee vliegtickets naar IJsland! Doe mee >


WIN EEN VAKANTIE NAAR BRETAGNE

Hoe goed ken jij de Franse regio Bretagne? Test je kennis met deze quiz én laat je inspireren door onze razende reporters Tim Bilman en Maurice Lede. Haal jij de hoogste score? Dan belonen we jou misschien wel met een vakantie in de regio! Doe mee >