BMorpurgo

profiel BMorpurgo

Naam

Bianca Morpurgo

Reviews

0

Foto's & tips

105

Blogs

0

Lid sinds

28 July 2011

Favorieten

Fav. werelddeel

Azië

Fav. land

IJsland

Fav. stad

Rome

Over mij

Nieuwsgierig naar het onbekende... Dol op reizen.

Volgende bestemmingen: Suriname dec/jan 2013, Boedapest febr 2014, ....


De foto's zijn mijn eigendom en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Mijn Motto

'Geniet!'

Over mijn camera

Type

Spiegelreflex

Merk

Sony

Model

SLT - A65

Overige

Lenzen: DT 18-55mm en DT 55-200mm -------- PowerShot SX200 IS (Canon DIGITAL IXUS 750; gesneuveld voor restaurant SÃÃ

Hoogst gewaardeerde foto’s & tips (105)

'329219' door BMorpurgo '329219' door BMorpurgo

SurinameParamaribo

SurinameParamaribo

Moskee en synagoge

BMorpurgo

In de keizerstraat in Paramaribo staat een vrij uniek verschijnsel: een moskee en synagoge pal naast elkaar. De synagoge is hoogduits en dateert uit 1842. De moskee is eigendom van de Surinaams Islamitische Vereninging (SIV), de Ahmadiyya-beweging.

'478555' door BMorpurgo '478555' door BMorpurgo

SurinameParamaribo

SurinameParamaribo

Eens iets anders

BMorpurgo

Suriname staat bekend om zijn vele culturen en daarmee ook hun diverse keuken. Door de verschillende immigranten zijn smaakvolle gerechten toegevoegd aan de Surinaamse keuken. Je kunt er dan ook de hele vakantie heerlijk je buikje rond eten. Roti en bara van de Hindoestaanse keuken, bruine bonen met rijst en pom van de Creoolse keuken (pom is oorspronkelijk een joods gerecht; door de slaven bereid voor de joodse kolonist), tjauw min en moksie metie van de Chinese keuken en sautosoep en pitjel van de Javaanse keuken. Nu wil ik jullie wijzen op een wel heel andere keuken in Suriname - de Koreaanse!! Lee's Korean Restaurant op de mahonylaan 12-14 serveert een bijzondere vis, de koebie. De vis komt voor in het Amazonegebied en de zoetwaterrivieren van Suriname. De vis staat bekend om de stenen in z'n kop die dienen als evenwichtsorgaan, welke worden verwerkt tot sieraden. Vooral in de herfstmaanden worden deze vissen gevangen door lokale vissers in het Brokopondo stuwmeer. De koebi heeft zeer smaakvol vlees en wordt in z'n geheel opgediend incl. kop en oog. Je betaalt per grootte vis. Kleine vis van 30 cm, halve meter en groter. Daarnaast heb je keus in verschillende marinades, waar ik jullie de garlic koebi ten zeerste kan aanraden. Ik kom hier al 5 jaar en de kwaliteit is top! Qua entourage hoeven jullie niet veel te verwachten, de smaak, daar gaat het om!

'326811' door BMorpurgo '326811' door BMorpurgo

SurinameCoronie

SurinameCoronie

Houten huisjes

BMorpurgo

Op weg van Paramaribo naar de tweede stad van Suriname, Nieuw-Nickerie doorkruis je een aantal districten zoals Saramacca en Coronie. In dit laatste district heb ik de foto gemaakt van de lokale huizen. Het is onvoorstelbaar dat in Suriname, die in de grote stad behoorlijke rijkdom kent, nog zoveel mensen in dit soort huisjes wonen. In Paramaribo vind je ook nog steeds zulke woningen, maar die staan veelal op de Werelderfgoedlijst.

Mijn fans (1)

Ik ben fan van (4)

Mijn favoriete foto's & tips van anderen (4)

'478061' door HennieStoel '478061' door HennieStoel

VietnamHalong Bay en noordkust

VietnamHalong Bay en noordkust

Bai Tu Long; net zo..

HennieStoel

Misschien al eerder gepost, maar zeker de moeite waard! De grote hordes toeristen gaan natuurlijk naar Ha Long Bay. Een van de grootste trekpleisters van Vietnam. En terecht, want het is er inderdaad schitterend. Wat veel minder mensen weten is dat het 'Ha Long Bay-landschap' nog tientallen kilometers doorloopt tot aan de Chinese grens. Dit gebied heet Bai Tu Long en is precies even mooi als Ha Long Bay, maar dan totaal zonder toeristen. Wij hebben daar in een dag of 3-4 misschien 5 westerse toeristen gezien. Waar je in Ha Long Bay letterlijk in de file in een grote botenparade het water opgaat, zal in Bai Tu Long hooguit een verdwaalde vissersboot op je foto prijken. Wat wij hebben gedaan is denk ik ook nog eens de goedkoopste manier om dit gebied te ontdekken: Neem 's Ochtends vroeg vanuit Hanoi de local bus naar Bai Chai (Ha Long City). Stap daar op het busstation (of zoals wij hebben gedaan langs de weg vlak voor de grote brug) over op een bus richting Cai Rong (spreek uit Cai Zong) op Van Don Island. Vanaf hier wordt het tricky want omdat er geen toeristen meer zijn spreekt er ook niemand (maar dan ook echt niemand) meer Engels. In Cai Zong zitten aan de haven een aantal hotelletjes (zonder Westerse toeristen) waar je voor heel weinig prima kan slapen en eten (als het je lukt om te communiceren, haha). Vanaf hier heb al een fantastisch uitzicht over de baai en het haventje. De goedkoopste 'cruise' die je kunt maken is gewoon de volgende ochtend de ferry pakken naar 'Quan Lan island'. Dit staat met grote letters op een van de boten (jonken). Deze boot is in prima staat en hoogstwaarschijnlijk zul je met alleen locals de oversteek maken. De grootste grap is dat je slechts 2,5 euro betaald voor 3.5 uur varen door dit fantastische gebied, waar alle toeristen in Ha Long Bay net een beetje meer kwijt zullen zijn. Ook op het eiland Quan Lan kun je je prima een dag of 2 vermaken, zo is er een fantastisch kilometers lang verlaten zandstrand aan de oostkant (in een dagdeel prima te lopen vanuit het dorpje). Ook op dit eiland zijn weer zo goed als geen toeristen te bekennen (in ieder geval toen wij er waren in maart) Iedere ochtend vertrekt de ferry weer naar Cai Rong. Een top alternatief voor Ha Long Bay!

'477778' door Abytravel '477778' door Abytravel

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Heilige krokodillen i

Abytravel

In Bakau op ca 5 minuten lopen van de batikmarkt vind je éen van de 3 heilige krokodillenpoelen die Gambia bezit. De andere twee zijn Folonko in KartungVillage in het Zuiden en Berending op de noordelijke oever van de Gambia River. Deze poel bestaat al meer dan 500 jaar en is voor het eerst ontdekt door een lid van de Bojang familie, een van de belangrijkste families ter plaatse. De poel wordt gevoed door een bron. Mensen , mn vrouwen komen van heinde en ver naar de poel om een rituele wassing met het water uit de poel te ondergaan. Er wordt gelooft, dat hierdoor vruchtbaarheidsproblemen kunnen worden bestreden. De wassing wordt uitgevoerd door vrouwen van de Bojangclan, die hiervoor speciaal zijn opgeleid.Vervolgens krijgt de vrouw een fles met het heilige water mee, waarmee ze 'savonds voor het naar bed gaan en 'smorgens vroeg wat op bepaalde lichaamsdelen moet aanbrengen.. Ook ouders komen hiernaartoe voor bescherming van hun kinderen tijdens de besnijdenis ceremonie en worstelaars menen hier de overwinning (en meer...) te vinden Als tegenprestatie wordt een kleine financiële donatie, wat kola-noten of een kledingstuk verwacht. De helft van de offergaven is voor de krokodillen, de andere helft gaat naar de ouderlingen. De poel mag echter niet uitgebuit worden voor financieel gewin, dan verliest hij zijn heilzame werking. In deze poel zitten ca 80 krokodillen.Het zijn alle Nijlkrokodillen, ze kunnen tot 4.5 m lang worden en even oud als een mens. Er wordt beweerd dat in deze poel ook albino's voorkomen, dat zou uniek zijn. Ik heb er echter alleen de gewone gezien. Omdat er zo vaak mensen komen en er ook wel vis geofferd wordt zijn vele van de krokodillen zo tam geworden, dat ze door bezoekers aangeraakt kunnen worden.De bewakers weten welke, het blijft natuurlijk toch best eng zo dicht bij een dier met zo'n ondoorgrondelijk uiterlijk te komen... De beroemdste is "Charlie". Om de poel is een mini-bos van 6 are waarin vele tropische vogels, locale zoogdieren en andere reptielen te vinden zijn. Om er te komen: neem vanuit de kuststreek een taxi of beter de mini-bus naar Bakau, eindhalte bij de batikmarkt. Daar kun je een local vragen je erheen te brengen, die leidt je door de wirwar van met golfplaatbedekte huisjes, of je loopt iets om: de batikmarkt voorbij (kust aan je linkerhand) en dan bij de eerste grotere straat (Cape Road) rechtsaf, eerste rechts en dan steeds rechtdoor...

'477491' door Fransvdg '477491' door Fransvdg

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Varen over de...Parfu

Fransvdg

Hue was de keizerlijke hoofdstad van Vietnam, maar door het Tet-offensief in 1968 is er in de stad niet veel origineels meer terug te vinden van dat keizerlijke verleden. Langs de oevers van de Parfumrivier des te meer. Om droomideeën maar meteen de grond in te boren: de parfumgeur bij deze rivier is voltooid verleden tijd. Maar een boottochtje is evengoed de moeite waard, want er valt veel te zien. Bereid je boottochtje wel even voor, want er zijn verschillende prijzen. Je kunt met een groep mee op een drakenboot maar ook een privé boot huren. (Een kantoor voor de bootverhuur is tussen de Truong Tien brug en de Phu Xuan brug.) De entrees onderweg zijn niet bij de prijs inbegrepen en som heb je ook nog een brommertaxi nodig, omdat een paar graven verder van de rivier afliggen. Meestal wordt er eerst gestopt bij de Thien Mu tempel. Hier staat de lichtblauwe Austin (auto) waarmee de monnik Thich Quang Duc zich op 11 juni 1963 naar Saigon liet rijden. Daar stak hij zichzelf in brand, uit protest tegen de politieke situatie toen. Heel wat mensen volgden daarna zijn voorbeeld. Vooral de zeven keizerlijke graven uit de Nguyen-tijd zijn een bezienswaardigheid. De graven van de keizers Minh Mang en Tu Duc zijn Unescomonumenten. De keizers ontwierpen vaak hun eigen grafmonument en lieten dat door dwangarbeiders bouwen op een plaats die heel zorgvuldig door waarzeggers was uitgekozen. Voor de zekerheid werden de werkers, als de klus klaar was, vaak onthoofd zodat plek van het graf met de geheime schatten echt geheim zou blijven. Er werden mooie tuinen met tempels, poorten, vijvers, beelden en paviljoens gebouwd en keizer Tu Duc gebruikte het complex tijdens zijn leven al als ontspanningsoord. Hij had 104 wettige echtgenotes en voor de variatie ook nog flink wat concubines, dus hij verveelde zich er niet. Maar nageslacht verwekken lukte niet, want de keizer was impotent….. Voor veel mensen is de graftempel van keizer Minh Mang de mooiste omdat die zo fraai in het landschap past. Naast alle genoemde bezienswaardigheden krijg je onderweg ook een aardig beeld van het dagelijks leven langs de rivier.

Community-updates

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >