BMorpurgo

'411361' door BMorpurgo '411361' door BMorpurgo

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Oranje troepiaal

BMorpurgo

De oranje troepiaal wordt ook wel de Venezuela troepiaal genoemd, omdat deze de nationale vogel is van Venezuela. Deze vogel kom je tegen op eilanden in het Caribisch gebied: de Nederlandse Antillen, Puerto Rico, Trinidad & Tobago en natuurlijk Venezuela. Ze eten voornamelijk insecten en fruit. Ook de oranje troepiaal kan niet stilzitten, maar tussen de bladeren heb ik hem toch erop gekregen. Geef een leuk groen doorkijkje zo!

'481609' door BMorpurgo '481609' door BMorpurgo

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Bijzonder theeleuten.

BMorpurgo

Na urenlang slenteren door de stad; Charlesbridge, Clementinum, St. Vitus ’s Cathedral, Jewish Cemetery en nog meer van die hoogtepunten ben je uitgeput en op zoek naar rust. Maar waar vind je die rust in zo’n drukke stad als Praag? Dat vind je verrassend genoeg op het Wenceslas Square en wel net in een minuscuul steegje tussen de winkels in (Václavské Nám?stí 14, 11100 Praha 1). Een Japans theehuisje in Praag? Dat verwacht je niet heel snel! Dobrá Cajovna is een theehuisje met een bijzondere geschiedenis. In de laatste jaren van het Communistische bewind zijn er een aantal theeliefhebbers die zeldzame Indiase, Chinese en Japanse thee illegaal Tsjecho-Slowakije in smokkelde. Thee van hoge kwaliteit was namelijk alleen verkrijgbaar voor de (militaire) elite. Kort na de Fluwelen Revolutie en de val van het Communisme in 1989 is officieel dit theehuisje in Bohemian-style geopend in Praag. Dit werd een veilige toevluchtsoord voor mensen die de smaken van de wereld wilde proeven. Inmiddels zijn er meerdere theehuisjes met de naam Dobrá Tearoom geopend in Tsjechië, Oost-Europa, Engeland en zelfs de Verenigde Staten. Wanneer je Dobrá (betekent ‘goed’) Cajovna binnenloopt waan je je in het oosten. Bij binnenkomst kun je thee en allerlei Japanse theepotten en mokken kopen. In de twee kamers ernaast staan kleine tafeltjes en stoeltjes, zitkussens en lage lampen met donkergeel licht. De sfeer is heel gemoedelijk, ook al is het er redelijk druk bezocht door lokale bevolking. Het geeft een echt thuisgevoel! De kaart met verschillende theeën is eindeloos en opgedeeld in gele, witte, groene, zwarte, oolong, gearomatiseerde en organische thee. Je kunt per glas bestellen, maar ik kan jullie de pot aanraden. De bediening is zeer bedreven in hoe de temperatuur moet zijn van de thee en hoe lang een bepaalde thee moet trekken. Zij serveren het precies zoals het in land van herkomst geserveerd wordt. Naast theeën kun je er lekkere snacks zoals wasabinoten, Japanse rijstmix en verrukkelijke halva (traditionele Arabische delicatesse gemaakt van sesamzaad bestrooid met kaneel) bestellen. Warme gerechten zoals pitabrood, soep en couscous met dadels staan ook de kaart. Wij hebben hier bijna 2 uurtjes genoten van 3 verschillende potten thee en snacks en waren helemaal opgeladen om de stad verder te verkennen. Een absolute aanrader! [url="http://www.tea.cz/cajovna" target="_blank"]www.tea.cz/cajovna[/url]

'411180' door BMorpurgo '411180' door BMorpurgo

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Gewone saffraangors

BMorpurgo

De gewone saffraangors is een zangvogel uit Zuid-Amerika. Inmiddels is deze ook al terug te vinden in Hawaii, Puerto Rico en omstreken. Op de foto staat een mannetje herkenbaar door de oranje kroon op z'n kop. In de bomen van het strand van Port Marie zaten deze vogeltjes heerlijk te fluiten. Duurde even voordat ik een foto kon maken, omdat ze erg beweeglijk zijn. En grappig dus, want deze zat op een gegeven moment te poseren!

'410992' door BMorpurgo '410992' door BMorpurgo

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Flamingo

BMorpurgo

Flamingo uitkijkpunt Jan Kok kom je op weg naar Westpunt tegen en is zeker de moeite waard om even uit te stappen. Groepen flamingo's vanuit nabij gelegen eilanden komen hier vanwege de rust en het voedingsrijke water. Er kunnen wel honderden aanwezig zijn. Je mag niet te dichtbij komen, omdat ze dan angstig kunnen worden, maar als je heel rustig bent lukt het wel :)

'410974' door BMorpurgo '410974' door BMorpurgo

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Spiegelkapel

BMorpurgo

De spiegelkapel bevindt zich in het Clementinum (nabij de Charlesbridge, old town) en wordt zo genoemd vanwege de spiegels in het pleisterwerk van het plafond en tegen de muren. De sterren, weerspiegeld in de spiegel, symboliseren de hemel. De spiegels die tegenover elkaar hangen, creëren de illusie van een oneindige ruimte en symboliseren de oneindigheid van God. De kapel werd gewijd aan de Annunciatie van de Maagd Maria. De afbeeldingen/fresco's op het plafond hebben hier betrekking op. In de spiegelkapel staan twee zeldzame orgels tegenover elkaar. Deze werd door Mozart bespeeld tijdens zijn verblijven in Praag. Tot op heden worden er nog concerten gegeven in de zaal (kaartjes kun je bij de ingang kopen). Het is bijzondere zaal, omdat de zaal over een zodanige akoestiek beschikt dat het mogelijk is simultaan op twee orgels te spelen.

'410474' door BMorpurgo '410474' door BMorpurgo

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

St. Vitus's Cathedral

BMorpurgo

Slenteren in de avond en nacht door Praag is een aanrader. Het is genieten om alle verlichting te zien in deze prachtige oude stad. Op de foto de verlichte St.Vitus's Cathedral en het Royal Palace. Foto is genomen vanaf de oude stad met een deel van de Charlesbridge.

'410414' door BMorpurgo '410414' door BMorpurgo

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Mystiek Praag

BMorpurgo

De Charlesbridge (Karluv most) is gebouwd in 1357 en verbindt de oude stad van Praag met de burcht en koninklijk paleis. Het is dé bezienswaardigheid van Praag. Overdag heerst er een drukte van toeristen, muzikanten en schilders. 's Nachts (jawel na 0:00) is het heerlijk rustig en geeft het een mystiek gevoel.

'410368' door BMorpurgo '410368' door BMorpurgo

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Spanish Synagogue

BMorpurgo

Deze Spaanse synagoge is gebouwd in 1868 in Moorse stijl (gerenoveerd in 1998) en staat in de Joodse wijk in Praag. De synagoge is prachtig gedecoreerd van binnen; vele kleuren en details. Op de 'eerste etage' staat e.e.a. tentoongesteld over de geschiedenis van de Joden in Bohemen en Moravië.

'365524' door BMorpurgo '365524' door BMorpurgo

VietnamSapa

VietnamSapa

Hmong 2

BMorpurgo

Dit is mijn vrolijke vriendin uit Sapa. Elke dag even een praatje maken, even lachen en van een afstand naar elkaar zwaaien. Ze wilde heel graag dat we haar dorp zouden bezoeken, maar hebben gekozen voor een trip naar een Red Dhao dorpje. Zij en een groep andere Flower Hmongs waren in de stad om allerlei mooie spullen te verkopen. Aan het einde van ons verblijf heb ik een mooie gekerfde zilveren armband van haar gekocht.

'365480' door BMorpurgo '365480' door BMorpurgo

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Khai Dinh

BMorpurgo

De tombe van Khai Dinh ligt ten zuiden van de stad Hué. De tombe is gebouwd van gewapend beton, nam 11 jaar in beslag en is pas voltooid in 1931. Khai Dinh is de adoptievader van Bao Dai en was tijdens het koloniale tijdperk 9 jaar aan de macht. De binnenkant van de tombe heeft een opvallend interieur met enorme muurschilderingen, gekleurde tegels en bewerkt plafond. Op het voorplein staan diverse stenen beelden.

'365350' door BMorpurgo '365350' door BMorpurgo

VietnamSapa

VietnamSapa

Hmong

BMorpurgo

De Hmong zijn een etnische minderheid in het noorden van van Vietnam. Zij zijn in de 19e eeuw vertrokken vanuit China en hebben zich gevestigd in het bergachtige gebied van Vietnam. De groep staat bekend om zijn onafhankelijke geest (hmong betekent 'vrij'); ze houden vast aan hun eigen gebruiken en sjamanistische geloof. Het zijn zakelijk ingestelde mensen die hun waren (zilver, kleding en borduurwerk) verkopen voor de kost.

'365282' door BMorpurgo '365282' door BMorpurgo

ChinaHongkong

ChinaHongkong

Billboards

BMorpurgo

Ik dacht dat ik een cultuurshock zou krijgen toen ik voor de eerste keer naar Suriname ging, maar dat was lang niet zo erg als toen ik naar Hongkong ging. Een totaal andere wereld!! Overal neonlichten, winkels gestapeld in hoogbouw, restaurants in de kelder....En daarnaast alleen maar dezelfde types zien. In de avond keek je je ogen uit naar alle reclameborden die over elkaar heen geplaatst zijn. Dit is toch iets wat we niet kennen in Nederland....

'365169' door BMorpurgo '365169' door BMorpurgo

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Mais

BMorpurgo

Op een lichte helling na de Japanse brug verzamelen elke middag een aantal vrouwen zich om allerlei lekkernijen te verkopen. Langzaam aan zie je ze met hun karretjes en spulletjes hun plekje vinden en zich klaarmaken voor de toeristen. Deze mevrouw verkoopt geroosterde mais.

'365091' door BMorpurgo '365091' door BMorpurgo

ChinaHongkong

ChinaHongkong

Skyline HK

BMorpurgo

Je blijft foto's schieten van de skyline van Hongkong. Bij daglicht, by night, maar ook bij zonsondergang. De stad is dan een beetje donker, nog niet alle neonlichten zijn aan... Het was sowieso een donkere en miezerige dag. Foto is genomen vanaf het ferrystation in Kowloon.

'365062' door BMorpurgo '365062' door BMorpurgo

VietnamSapa

VietnamSapa

Bewolking

BMorpurgo

In Sapa hebben we, na IJsland, de meest vreemde weersveranderingen meegemaakt. In februari kan het heel mistig zijn in Sapa. Het ene moment is het helder en het andere moment komt er bewolking langs en loop je letterlijk door de mist. De eerste dag dat we daar aankwamen was dit het uitzicht vanuit ons hotel. In het dal hing een dikke bewolking. Bijzonder.

'365051' door BMorpurgo '365051' door BMorpurgo

SurinameBrokopondo

SurinameBrokopondo

Gevaarlijk mooi!

BMorpurgo

Tussen 1960 en 1964 is in het dorp Afobaka een grote hydro-elektrisch stuwdam gebouwd in de Surinamerivier. Daar staat ook de waterkrachtcentrale. Dit heeft een enorm stuwmeer opgeleverd. Als je denkt dat dit een lekker strandje is waar je rustig kunt zwemmen, kom je bedrogen uit. Hier zwemmen de vleesetende vissen, pirengs met hun scherpe tanden. Het is wel een mooi plaatje, maar dan van op afstand :B

'365009' door BMorpurgo '365009' door BMorpurgo

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Minh Mang

BMorpurgo

Met de scooter vanaf Hué richting het zuiden kom je een aantal pagodes en graftomben tegen, waaronder deze indrukwekkende graftombe van keizer Minh Mang die in 1841 is gestorven. De tombe is omgeven door schilderachtige meren en tuinen. Een mooie plek om lekker te wandelen.

'480167' door BMorpurgo '480167' door BMorpurgo

VietnamMekong Delta

VietnamMekong Delta

Mekong Floating House

BMorpurgo

Wil je echt eens iets anders dan een standaard hotel? Wil je echt rust en verwend worden? Of wil je gewoon niet gevonden worden? Ga dan naar de Mekong Floating House in My Tho, Vietnam. Deze geweldige accommodatie bevindt zich in een rustige omgeving in de Mekong rivier met fantastisch uitzicht op de zonsopgang en –ondergang. De vijf huisjes zijn gebouwd op tonnen die drijven in de Mekong rivier en zijn ruim en praktisch ingericht met een eigen toilet en douche. Op de veranda wordt elke ochtend ontbijt geserveerd door zeer vriendelijk personeel. De veranda’s van de huisjes hebben geen uitzicht op elkaar, zodat je echt het gevoel hebt dat je het rijk alleen hebt. Overdag kun je allerlei tripjes naar o.a. de floating markets doen, die de beheerder meneer Kim voor je kan organiseren. Meneer Kim spreekt vloeiend Engels en Frans en is zeer geïnteresseerd in zijn gasten en doet ook alle moeite om het je naar je zin te maken. Elke dag gaat hij samen met zijn vrouw (de kok) naar het dorp via water en scooter om de meest verse ingrediënten in te slaan voor het avondmaal. Je kan dineren ‘aan land’ in het restaurant of je kan ervoor kiezen dat het wordt geserveerd op je veranda. Dat laatste kan ik je zeker aanraden! Elke avond kun je voor slechts $ 10 genieten van een zesgangen menu van typische Vietnamese gerechten zoals: gefrituurde krab, fresh springrolls - verse rauwe loempia’s, Bánh xèo – gevulde pannenkoek met vlees, taugé en verse kruiden en natuurlijk rijst met warme gerechten. Tevens is er een collectie van Vietnamese wijnen die echt heerlijk zijn! Deze locatie is wat moeilijk te vinden, dus vooraf contact via de email of telefoon (vxkimma@hcm.fpt.vn / +84903835162) met meneer Kim is aan te bevelen. Vanaf Can Tho is het ruim een uur rijden naar Ben Tre. Daar kun je met meneer Kim afspreken om je voor 250.000 dong (€ 10) met de boot te laten afzetten bij de accommodatie op Turtle Island, Con Quy, 5 Quoi Hoa Tay, Quoi Son Ward, Chau Thanh District, My Tho. Wanneer we terugdenken aan Vietnam, is dit een van de momenten die als eerst bij ons opkomt. En als we nog eens in de gelegenheid zijn om richting Vietnam te gaan, is dit een locatie en accommodatie die we zeker weer zullen boeken.

'364984' door BMorpurgo '364984' door BMorpurgo

VietnamZuid Vietnam

VietnamZuid Vietnam

Pineapple Island

BMorpurgo

In het zuiden van Phu Quoc zijn we aan boord gegaan van een boot richting de An Thoi eilanden om te snorkelen. Tussen de eilanden in zijn we gaan vissen en hebben de vangst (na bereiding!) ter plekke opgegeten. Even verder lag het strand van Pineapple Island er aantrekkelijk bij en hebben deze afstand gezwommen. Eenmaal aangekomen werden we aangevallen door lokale honden. We wisten niet hoe snel we weg moesten komen!! haha Maar het blijft een fantastisch mooi paradijsje!

'364959' door BMorpurgo '364959' door BMorpurgo

VietnamMekong Delta

VietnamMekong Delta

Verlegen

BMorpurgo

Tijdens onze tocht vanuit Can Tho over de Mekong rivier zijn we gevaren over kleine vertakkingen van de rivier tussen de lokale bevolking. Daar zijn we ook van ons bootje gegaan om te wandelen tussen rijstvelden. Plotseling kwam dit kleine meisje vrolijk en springend op me af met haar plakkerige handjes naar de camera wijzend, want ze wilde graag op de foto. Voor de camera was ze ineens verlegen...

'364847' door BMorpurgo '364847' door BMorpurgo

VietnamMekong Delta

VietnamMekong Delta

Wassen

BMorpurgo

Vanuit het plaatsje Can Tho zijn we gevaren naar de floathing markets, waar in de vroege morgen over het algemeen fruit en groenten worden verhandeld. Het tochtje pakte ook wat 'zijweggetjes' zodat we de lokale bevolking konden zien. Deze mevrouw was heel driftig de vaat aan het doen. Het water spetterde lekker alle kanten op.

'364780' door BMorpurgo '364780' door BMorpurgo

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Pensioen?

BMorpurgo

Wet verhoging AOW-leeftijd? Nee, dat kennen ze in Vietnam niet. Dit oude dametje moet met haar leeftijd nog vol aan de verkoop. Ze had al haar groene bananen netjes gesorteerd en ze is zelf nog heel behendig met het mes.

'364764' door BMorpurgo '364764' door BMorpurgo

VietnamZuid Vietnam

VietnamZuid Vietnam

Goud

BMorpurgo

Adembenemende zonsondergangen op het eiland Phu Quoc. De mooiste voor mij tot nu toe.Het strand kleurde helemaal goud! Het water kabbelde een beetje. Rust... Eenvoudig kan ook mooi zijn.....

'364749' door BMorpurgo '364749' door BMorpurgo

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Trance

BMorpurgo

In Ho Chi Minh City kun je het Jade Emperor Pagoda bezoeken. Gemakkelijk vanuit het centrum met de voet te bereiken of je houdt een brommertje aan. De tempel heeft een tweede verdieping waarvan je naar beneden kunt kijken naar de vijver met schildpadden. De geur is niet zo best trouwens. De pagode is een veel bezochte bezienswaardigheid van toch wel over het algemeen lokale bevolking. Bij elk beeldje wordt gebeden met de wierookstokjes in de hand, die je bij binnenkomst kunt aanschaffen. Overweldigd door de pracht en de drukte viel me deze meneer plotseling op die wel in trance leek te zijn. Zou hij veel op z'n geweten hebben of veel zorgen, denk je dan?

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ NL EDITIE
10-07-2020 Ben jij een reiziger in hart in nieren en denk je Nederland goed te kennen? Test dan op 16 juli online je Nederlandse reiskennis en neem het live op tegen andere gepassioneerde reizigers uit het hele land. Win fantastische prijzen! Zo doe je mee >

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 27 | Community toppers

Ethiopië Bull Jump Ceremonie. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Hippo chalet in Namibië door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Ethiopië Bull Jump Ceremonie door Ameerakker
3. Topblog: Avontuur in de Okavango Delta door Barga
4. Communitylid van de week: Nick_VL
5. Nieuwkomer: n.v.t.

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

Binnenkort volgt er een nieuwe fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik