Awesomemore

'1138962' door Awesomemore '1138962' door Awesomemore

Verenigde StatenNew Mexico

Verenigde StatenNew Mexico

50 Shades of States..

Awesomemore

‘Mijn grootvader, Dan Dwyer, zat bij de brandweer’, vertelt ‘sleutelmaker’ Chuck tijdens het afrekenen van een Roswell 1947 koelkastmagneet. ‘Hij was een van de eersten die na de ontdekking op de UFO ‘crash site’ kwam. Tegen mijn moeder zei hij dat hij drie buitenaardse wezens gezien had. ‘Child of Earth’ waren zijn laatste woorden voordat hij er het zwijgen toedeed. Mijn moeder heeft er jarenlange nachtmerries aan overgehouden. Zoek maar eens op ‘Child of Earth’ en insect, dan weet je waarom...’

'1138957' door Awesomemore '1138957' door Awesomemore

Verenigde StatenNew Jersey - Maryland - Delaware

Verenigde StatenNew Jersey - Maryland - Delaware

50 Shades of States..

Awesomemore

Het is begin februari. De bomen zijn kaal. Zonlicht danst met de ochtendmist. In het grijzige water van de Grovers Mill Pond kabbelt het verleden. Rust ligt als een deken over de plek waar meer dan tachtig jaar geleden de Marsmannen landden...

'1138950' door Awesomemore '1138950' door Awesomemore

Verenigde StatenNew Hampshire

Verenigde StatenNew Hampshire

50 Shades of States..

Awesomemore

Terwijl de lucht zwanger is van het gegrom van de Laconia Bike Week, parkeren we de auto op een gigantisch en leeg (en verhard!) parkeerterrein. Het is 9:44 en 65 F lezen we op het video ‘road sign’, voordat tijd en temperatuur plaatsmaken voor Bingo reclame en een oproep je aan te melden voor het nieuwe bowlingseizoen. Om 9:53 verschijnt een tweede auto. Nadat de chauffeur de ingang heeft gespot en er zo dicht als mogelijk bij heeft geparkeerd, wurmt een vijfkoppig gezin zich uit de minivan. Zonder acht te slaan op het Covid-19 protocol dat op de deur is geplakt is, marcheren ze naar binnen. Nadat we onze mondkapjes hebben opgedaan, besluiten we op gepaste afstand het kwintet te volgen. Buiten is het 9:55 op zondag 30 augustus 2020. Binnen is het 9:55 op een dag in 1981.

'1138924' door Awesomemore '1138924' door Awesomemore

Verenigde StatenNevada

Verenigde StatenNevada

50 Shades of States..

Awesomemore

Tegenwoordig proberen mensen goud te delven in de casino's aan de strip, maar ooit moest je daar nog wat bloed, zweet en tranen instoppen. Zoals bijvoorbeeld in de oude Techatticup Mine waar je tegenwoordig de sfeer van vroeger kunt opsnuiven.

'1138893' door Awesomemore '1138893' door Awesomemore

Verenigde StatenNebraska

Verenigde StatenNebraska

50 Shades of States..

Awesomemore

Van 1836 tot 1869 trokken er naar schatting 400.000 mensen over de 3.500 kilometer lange Oregon Trail. Het merendeel vertrok vanuit Independence, Missouri en Omaha, Nebraska. Toen de trein arriveerde, vulde de karresporen zich weer met stenen, stof en struiken die op hun beurt weer met het asfalt van de US-80, 26 en 92 werden bedekt.

'1138873' door Awesomemore '1138873' door Awesomemore

Verenigde StatenMontana

Verenigde StatenMontana

50 Shades of States..

Awesomemore

Ruim een eeuw geleden, toen de voorganger van dit bord werd opgehangen, bruiste het in/op ‘Richest Hill on Earth’. Het was de grootste woonplaats tussen Chicago en San Francisco. Een mijl hoog gelegen en een mijl diep gegraven, de 100.000 inwoners waren na goud en zilver, begonnen aan het mijnen van koper. Twee oorlogen en de stormachtige opkomst van het met koperdraden geweven elektriciteitsnet later, schitterde Butte als de sterren op het iconische pak van Knievel. Maar de mijnen raakten uitgeput. De glans verdween. Butte veranderde in een doffe stad. Een plek waar tientallen schachttorens als soldaten waken over verval en 's avonds het neonlicht de schaduwen van het verleden probeert te verjagen.

'1138842' door Awesomemore '1138842' door Awesomemore

Verenigde StatenMissouri

Verenigde StatenMissouri

50 Shades of States..

Awesomemore

Rijden over Route 66 is een vorm van tijdreizen. Opkomst en verval slaan als insecten tegen de voorruit. Kleuren vervagen. Hout verrot. Steen brokkelt af. Waar het leven bruiste als een soda fontein, rest het sporadisch geflikker van neonlicht. Wie z’n auto stopt en de voorruit schoonmaakt, ziet dat hier en daar herinneringen niet vervagen. Ze worden afgestoft, gerestaureerd, nieuw leven ingeblazen. Rijden over Route 66 is een vorm van safari. Inclusief giraffen...

'1138815' door Awesomemore '1138815' door Awesomemore

Verenigde StatenMississippi, Alabama, Louisiana

Verenigde StatenMississippi, Alabama, Louisiana

50 Shades of States..

Awesomemore

Verhalen liggen overal in ‘The South’ voor het oprapen. Je vindt ze tussen de velden vol katoen. In het rood, wit en blauw van de ‘Confederate flag’ die pas op 11 januari 2021 werd verbannen uit de vlag van de staat Mississippi. Tussen de kruimels van de afbrokkelende muren van de ‘Catfish’ kwekerijen. In de geur van het eten. De gospels, de rhythm, de blues. Waar je ook kijkt zie je littekens van de nog jonge geschiedenis van Amerika. ‘Land of the Free’, ‘E pluribus unum’ was eeuwenlang niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet hier, langs de oever van The Big Muddy. De Magnolia State is een kruispunt. Een snijvlak van verhalen. Verteld, bezongen, verfilmd, geschilderd, gedicht. ‘Om de wereld te begrijpen, moet je eerst een plek als Mississippi kennen’ schreef William Faulkner.

'1138806' door Awesomemore '1138806' door Awesomemore

Verenigde StatenMinnesota

Verenigde StatenMinnesota

50 Shades of States..

Awesomemore

In mei 1804 werden Lewis en Clark door president Thomas Jefferson op pad gestuurd. Hun doel was de Noordwestkust van Amerika te bereiken en het gebied te claimen voordat Engeland of een andere Europese mogendheid dit zou doen. Achttien maanden en 6.000 kilometer verder, bereikte de expeditie de monding van de Columbia River. Ruim tweehonderd jaar later volgt Amtraks Empire Builder een groot deel van het spoor van Lewis en Clark en rijden wij in tegenovergestelde richting het land van duizend meren (en evenzoveel akkers), Minnesota in.

'1138797' door Awesomemore '1138797' door Awesomemore

Verenigde StatenWisconsin Illinois Michigan

Verenigde StatenWisconsin Illinois Michigan

50 Shades of States..

Awesomemore

Eén van Detroits muzikale kinderen, Eminem, zong het al: ‘Look, if you had one shot, or one opportunity. To seize everything you ever wanted. One moment. Would you capture it or just let it slip?’ Wie de stad bezoekt voelt het. Creativiteit die borrelt onder versteend verleden. Energie die knettert. Fris geverfde gevels tussen verkoolde skeletbouw op de begraafplaats van Amerika’s eerste postmoderne stad. Detroit pakt haar laatste kans. Er is hoop voor de failliete metropool. Hoop die niet schuilt in de schrikbarende statistieken, maar woont in de harten van de pioniers van de 21ste eeuw.

'1138771' door Awesomemore '1138771' door Awesomemore

Verenigde StatenConnecticut, Rhode Isl, Massachusetts

Verenigde StatenConnecticut, Rhode Isl, Massachusetts

50 Shades of States..

Awesomemore

In 1846 geschiedde een medisch wonder. Een mirakel waar nog steeds miljoenen mensen baat bij hebben: de eerste (publiekelijke) operatie onder narcose. De ‘plaats delict’ was een operatie theater. Hier schreven drie mensen geschiedenis: een dokter, een grafisch medewerker en een tandarts. Het moment is vereeuwigd op doek en hangt aan de muur van de collegezaal waar deze mijlpaal de geschiedenis in werd geslagen.

'1138746' door Awesomemore '1138746' door Awesomemore

Verenigde StatenMaryland

Verenigde StatenMaryland

50 Shades of States..

Awesomemore

Wanneer eind augustus de kinderstemmen wegsterven, keert de rust terug op het landgoed van de familie Markoff. Het is van korte duur. De volgende ochtend ontwaakt de natuur op het ritme van hamers. In de weken tot Halloween, groeit uit het geklop het engste bos van Amerika...

'1138720' door Awesomemore '1138720' door Awesomemore

Verenigde StatenMaine

Verenigde StatenMaine

50 Shades of States..

Awesomemore

Het regent nog steeds als we de heuvel in Bangor oprijden. Het onophoudelijk vallende hemelwater vindt ondertussen via putten en pijpen haar weg naar de Kenduskeag Stream. Deze beek, die uitmondt in de Penobscot River, deelt Bangor in tweeën. We zijn de rivier komend vanaf Mount Hope Cemetery overgestoken. Bij de Thomas Hill Standpipe stappen we de auto uit, de regen in. Tegenover de imposante, uit 1897 stammende, watertoren staat een met graffiti opgefleurd bankje. Hierop bedacht Stephen King, met uitzicht op een voor zijn trouwe lezers berucht vogelbadje, delen van IT. De toren, het bankje en het vogelbad bevinden zich op tien minuten lopen van het huis van de maestro. Ertussen ligt een afvoerput, de put van IT...

'1138690' door Awesomemore '1138690' door Awesomemore

Verenigde StatenNew Orleans

Verenigde StatenNew Orleans

50 Shades of States..

Awesomemore

Het is niet het eerste, het tweede, of zelfs derde waar je aan denkt bij New Orleans. Maar ook dit is het (stads-)gezicht van The Big Easy en zo zie je dat schoonheid niet eendimensionaal is.

'1138662' door Awesomemore '1138662' door Awesomemore

Verenigde StatenKentucky

Verenigde StatenKentucky

50 Shades of States..

Awesomemore

Geboren op 17 januari 1942 als Cassius Clay, overleden op 3 juni 2016 als Muhammad Ali, begraven op Cave Hill Cemetery in zijn geboortestad. Aan de oever van de Ohio River wordt de sportman en de mens geëerd in het Ali Center. In dit centrum trekt naast het leven van haar naamgever, ook de geschiedenis van Louisville en Amerika voorbij. Een grote, glazen pui kijkt uit op de Clark Memorial Bridge. Dit is de brug waar Ali zijn Olympische gouden medaille vanaf gooide, nadat men hem vanwege zijn huidskleur in een restaurant weigerde te bedienen. De brug en het museum zijn te zien als je je omdraait vanaf de plek waar deze foto is genomen :-)

'1138647' door Awesomemore '1138647' door Awesomemore

Verenigde StatenKansas

Verenigde StatenKansas

50 Shades of States..

Awesomemore

De magie die je in ‘The Wizard of Oz’ vindt, is in Liberal, Kansas ver te zoeken. Hier geen psychedelische kleuren als bij ‘The Munckins’, of het moet de verlichting van het Kansan Motel ‘by night’ zijn. Geen appel (gooiende) bomen, maar eindeloze rijen windmolens op de weg er naartoe. Geen blinkende edelstenenstad, maar een uit de kluiten gewassen dorp dat nodig eens moet worden afgestoft. En toch, als de dag uitgaat, licht schoonheid op.

'1138639' door Awesomemore '1138639' door Awesomemore

Verenigde StatenMinnesota en Iowa

Verenigde StatenMinnesota en Iowa

50 Shades of States..

Awesomemore

Via het plaatsje Barneveld kwamen we uiteindelijk in Iowa terecht. Daar troffen we tot ons grote geluk, na een jaar verstoken te zijn geweest van de bevoorrading door familie en vrienden vanwege covid, een etage aan met Hollandse waar. Toen de deur openging kwam de geur van banketstaaf en pepernoten naar buiten drijven, niet veel later gevolgd door 2 mensen met een zak vol drop, koekjes, ruim $ 9 (ex. tax) kostende koffie en een grote glimlach

'1138625' door Awesomemore '1138625' door Awesomemore

Verenigde StatenOhio, Indiana, Kentucky

Verenigde StatenOhio, Indiana, Kentucky

50 Shades of States..

Awesomemore

Bij het betreden van het restaurant zucht de oude vloer. Maar het gesteun van de eeuwenoude planken wordt overstemd door gelach dat opstijgt uit de kelder. Wie de trap afdaalt komt in een uit hout opgetrokken café met geweien aan de muur en tractorzadels als barkruk. Bezoekers worden verwelkomd met stilte. Deze zwijgende kennismaking wordt begeleid door de live pianomuziek in het restaurant. Na een minuten durende seconde, draaien de hoofden en de volumeknop weer om. Welkom in Indiana

'1138592' door Awesomemore '1138592' door Awesomemore

Verenigde StatenWisconsin Illinois Michigan

Verenigde StatenWisconsin Illinois Michigan

50 Shades of States..

Awesomemore

Als de tijd er is, dan glippen we altijd even binnen bij het Chicago Cultural Center om de Tiffany Dome te bewonderen. Daarna natuurijk even oversteken, genieten van de kunst en architectuur in het Millennium Park en dan linksaf voor een wandeling over het strand richting Lincoln Park om met de skyline van de stad op de achtergond te genieten van het echte onderwerp van het hoofdstuk Illinois: The Twinkie....

'1138555' door Awesomemore '1138555' door Awesomemore

Verenigde StatenIdaho

Verenigde StatenIdaho

50 Shades of States..

Awesomemore

Aan de andere kant van de Tetons ligt Idaho. Land van aardappelen en van verrassend leuke dorpjes en mooie natuur. Een ritje door de bergen vanuit de 'potato state' naar Jackson Hole, Wyoming betekent slalommen langs skiers om na een glibberige afdaling hartelijk te worden ontvangen door de elanden en bizons in Grand Tetons NP.

'1138531' door Awesomemore '1138531' door Awesomemore

DenemarkenMøns Klint

DenemarkenMøns Klint

50 Shades of States..

Awesomemore

Het hoofdstuk Hawaii in Fifty Shades of States (+ D.C.) gaat over een heel bijzonder Hawaiiaans gerecht gebaseerd op....SPAM. Maar om nou een blik van dit eeuwige vlees hier te laten zien....Dan maar een tropisch stukje Noord-Europa ter illustratie. Het buiten de vakanties om niet platgelopen Mons Klint overtrof afgelopen herfst onze verwachtingen. De Denen zelf hebben de bijnaam Deens Caribbean verzonnen vanwege het water en zo zijn we in ieder geval weer een beetje terug in de tropen

'1138503' door Awesomemore '1138503' door Awesomemore

Verenigde StatenGeorgia

Verenigde StatenGeorgia

50 Shades of States..

Awesomemore

Als bomen huilen konden is de titel van het hoofdstuk Georgia in mijn boek. Spaans Mos, het maakt boom en mens melancholisch en tegelijkertijd is het zo mooi als een treurwilg.

'1138488' door Awesomemore '1138488' door Awesomemore

Verenigde StatenFlorida

Verenigde StatenFlorida

50 Shades of States..

Awesomemore

Tampa (Bay) is een plaats waar je je prima kunt vermaken. Met of zonder kids. Er is vermaak, cultuur, een heerlijke plaatselijke keuken, er zijn zeekoeien, alligators, sigaren, kippen en historie in Ybor City en dan natuurlijk 1 keer per jaar een van de meest bijzondere en grote festivals van de VS....

'1138482' door Awesomemore '1138482' door Awesomemore

Verenigde StatenNew Jersey - Maryland - Delaware

Verenigde StatenNew Jersey - Maryland - Delaware

50 Shades of States..

Awesomemore

Delaware is een staat waar je vooral moet zijn als je een bedrijf moet vestigen in de VS, vanwege het gunstige belastingklimaat. Misschien is dat nog een overblijfsel van de landing van de Nederlanders hier in 1631. Net als dit verdacht veel op het oude stadhuis van Hoorn lijkende bouwwerk....

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik