Antwan

'1141720' door Antwan '1141720' door Antwan

MyanmarMandalay Region

MyanmarMandalay Region

De laatste

Antwan

Na ruim 15 jaar actief te zijn geweest als reisreporter is dit mijn laatste foto. In die 15 jaar veel leuke mensen leren kennen en ook veel geleerd over fotografie. Iedereen dank daarvoor en hopelijk zien we elkaar nog eens.

'1141519' door Antwan '1141519' door Antwan

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Mist in de bergen

Antwan

Tijdens onze reis naar Roemenie hebben we 2 nachten in een hut verbleven, diep verscholen in de bossen van de Karpaten. Ons hoofddoel hier was om beren te zien. Maar daarnaast natuurlijk ook het verkennen van het gebied, gelegen in nationaal park Piatra Craiului. Tijdens de 2e dag liepen we na een lange wandeling terug richting onze hut toen er noodweer uitbrak. Uiteindelijk kwamen we zeiknat aan bij onze hut. Na een tijdje trokken de buien gelukkig weer over. De wolken bleven nog een tijdje hangen tussen de bergen en de bossen van het nationaal park wat een mooi sfeervol beeld opleverde

'1141304' door Antwan '1141304' door Antwan

MyanmarYangon Region

MyanmarYangon Region

Jonge monniken in Bag

Antwan

Tijdens een wandeling door een oud tempelcomplex in de stad Bago kwamen we deze 2 jonge monniken tegen. Ze vonden het geen enkel probleem dat ik ze fotografeerde. In Myanmar moet elke jongeman voor zijn 20ste in ieder geval een keer het klooster in om de leer van het Boeddhisme te begrijpen. Hoe lang ze vervolgens in het klooster blijven bepalen ze zelf. Sommigen vertrekken al binnen een week en anderen vertrekken nooit meer. Maar omdat het een verplichting is en veel jongeren langer blijven (ze krijgen dan in ieder geval dagelijks te eten en hebben een fatsoenlijke slaapplek) kom je deze jonge monniken overal in Myanmar tegen. Zo ook dus in dit prachtige fotogenieke tempelcomplex in Bago, een weinig door toeristen bezochte stad noordelijk van Yangon.

'1141112' door Antwan '1141112' door Antwan

MyanmarInle Lake

MyanmarInle Lake

Vissers op het Inle..

Antwan

Tijdens een bezoek aan Myanmar mag je het Inle meer zeker niet overslaan. Het grote meer, midden in het land gelegen, staat vooral bekend om zijn traditionele vissers, ook wel beenroeiers genoemd. Door deze manier van roeien houden ze hun handen vrij voor hun visnetten. Deze netten hebben de vorm van een korf. Deze korf wordt met de grote opening naar beneden in het water gezet, vervolgens prikken ze met een stok in het water en hierdoor zwemmen de vissen de korf in. Het leven van deze vissers speelt zich vooral af op dit meer. Hele dorpen zijn op palen gebouwd en zelfs hun groente en fruit wordt in heuse drijvende moestuinen verbouwd. Om een goed beeld van deze vissers en hun manier van leven te krijgen is het aan te raden minimaal een dag een boot te huren en het meer op te gaan. Je komt de vissers dan regelmatig tegen en hebt ook voldoende tijd om door hun dorpen te varen en nog meer te zien van de manier waarop ze leven.

'1141049' door Antwan '1141049' door Antwan

RoemeniëBoekovina

RoemeniëBoekovina

Klooster van Humor

Antwan

Bucovina is een streek in het noordoosten van Roemenië, tegen de grens met Moldavië. Eind 15e, begin 16e eeuw ontwikkelde zich hier een bijzonder type kerk en/of klooster dat zich onderscheidt door fresco’s aan de buitenkant. Hier zie je het klooster van Humor

'1141035' door Antwan '1141035' door Antwan

MyanmarBagan

MyanmarBagan

In gebed

Antwan

Bagan ken duizenden tempels, enkele groot en druk en vele klein en rustig. In een van die kleine tempeltjes zag ik deze man verzonken in gebed. Voor mij geeft deze foto echt de sfeer van het land weer. Bagan is voor mij echt een van de mooiste tempelcomplexen ter wereld. De oude hoofdstad van Myanmar ligt centraal in het land. Verspreid over een groot gebied vind je duizenden tempels. De ene tempel is nog mooier dan de andere. Om het gebied echt goed te verkennen heb je meerdere dagen nodig en ook een vorm van transport omdat de afstanden tussen de tempels anders echt te groot zijn. Binnen het complex zijn er een aantal tempels die iedereen wel bezoekt maar daarbuiten is er meer dan genoeg te bezoeken waar slechts weinigen komen. Sla gewoon ergens een weggetje in, wandel een stukje en je bent meestal helemaal alleen.

'1140956' door Antwan '1140956' door Antwan

MyanmarChin

MyanmarChin

Chin vrouw in haar hu

Antwan

Tijdens een reis door Myanmar bezochten we de getatoeëerde vrouwen in het gebied rondom Mindat. Deze vrouwen uit de regio werden vroeger getatoeëerd in het gezicht omdat het gebied voorheen bekend stond om zijn knappe vrouwen. Dit kwam ook de koning ter oren en sindsdien kwam hij elk jaar de knapste vrouwen halen om toe te voegen aan zijn harem maar hij bracht hen vervolgens nooit meer terug. De bevolking bedacht hier een list op en ging het gezicht van de vrouwen tatoeëren zodat de interesse van de koning verdween. Sinds enige tijd is het verboden om de vrouwen te tatoeëren en het zijn dan ook vooral de oudere vrouwen die tatoeages hebben. Naast hun getatoeëerde gezichten vallen de vrouwen ook op door hun kleurrijke kleding en de gigantische oorbellen die wel op schotels lijken. Wij vonden het indrukwekkend om deze vrouwen te ontmoeten en te fotograferen, zeker omdat hun traditionele manier van leven,langzaam aan het uitsterven is. Deze vrouw zat in haar hut en aangezien het erg koud was op dat moment had ze een lekker vuurtje aangestoken.

'1140877' door Antwan '1140877' door Antwan

MyanmarMandalay Region

MyanmarMandalay Region

Monnik bij de...Hsinb

Antwan

Tijdens een bezoek aan Mandalay is het ook zeker de moeit waard om Mingun en omgeving te bezoeken. Via een boottocht van 11km vaar je van Mandalay over de Irrawaddy rivier naar Mingun. Tijdens deze 1 uur durende boottocht zie je het landschap en het leven langs de oever aan je voorbij trekken. Eenmaal aan land zijn er een aantal bezienswaardigheden te bezoeken. In het centrum van Mingun staat het begin van wat de grootste stupa ter wereld had moeten worden. Verder vind je er de bekende Hsinbyume Pagode, ook wel bekend als de witte pagode. Deze pagode is één van de meest gefotografeerde plekken van Myanmar. De Hsinbyume pagode is gebouwd door de kleinzoon van Koning Bodawpaya. Het is een mooie, witte pagode die bestaat uit verschillende lagen die symbool staan voor de zeven bergen van Mount Muru. Boven op de pagoda heb je prachtig uitzicht over Mingun en de Irrawaddy rivier. Bij de pagode lopen regelmatig monniken rond die in hun felrode gewaden prachtig afsteken tegen de witte pagode. Erg fotogeniek.

'1140804' door Antwan '1140804' door Antwan

MyanmarChin

MyanmarChin

Chin vrouw met pijp

Antwan

Tijdens een reis door Myanmar bezochten we de getatoeëerde vrouwen in het gebied rondom Mindat. Deze vrouwen uit de regio werden vroeger getatoeëerd in het gezicht omdat het gebied voorheen bekend stond om zijn knappe vrouwen. Dit kwam ook de koning ter oren en sindsdien kwam hij elk jaar de knapste vrouwen halen om toe te voegen aan zijn harem maar hij bracht hen vervolgens nooit meer terug. De bevolking bedacht hier een list op en ging het gezicht van de vrouwen tatoeëren zodat de interesse van de koning verdween. Sinds enige tijd is het verboden om de vrouwen te tatoeëren en het zijn dan ook vooral de oudere vrouwen die tatoeages hebben. Naast hun getatoeëerde gezichten vallen de vrouwen ook op door hun kleurrijke kleding en de gigantische oorbellen die wel op schotels lijken. Wij vonden het indrukwekkend om deze vrouwen te ontmoeten en te fotograferen, zeker omdat hun traditionele manier van leven,langzaam aan het uitsterven is.

'1140682' door Antwan '1140682' door Antwan

MyanmarInle Lake

MyanmarInle Lake

Tar Kaung pagode

Antwan

Het Inle meer is het bekendste meer van Birma. Het is via kanalen weer verbonden met andere meren zoals het Samkar meer. Aan het Samkar meer ligt het Tar Kaung pagode complex. Een fraai complex met honderden pagodes en tempeltjes. Erg leuk om een uurtje of zo doorheen te lopen, zeker gezien het feit dat er slechts weinig toeristen komen omdat het te ver van het Inle meer verwijderd ligt.

'1140606' door Antwan '1140606' door Antwan

MyanmarBagan

MyanmarBagan

Zonsondergang bij...B

Antwan

Bagan is een van de mooiste tempelcomplexen ter wereld. De oude hoofdstad van Myanmar ligt centraal in het land. Verspreid over een groot gebied vind je duizenden tempels. De ene tempel is nog mooier dan de andere. Om het gebied echt goed te verkennen heb je meerdere dagen nodig en ook een vorm van transport omdat de afstanden tussen de tempels anders echt te groot zijn. Binnen het complex zijn er een aantal tempels die iedereen wel bezoekt maar daarbuiten is er meer dan genoeg te bezoeken waar slechts weinigen komen. Sla gewoon ergens een weggetje in, wandel een stukje en je bent meestal helemaal alleen. Deze foto is genomen vlak voor zonsondergang.

'1140465' door Antwan '1140465' door Antwan

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Klooster van Barsana

Antwan

Maramures is de meest traditionele regio's van Roemenië. In deze regio vind je diverse mooie houten kerken en kloosters. Het klooster van Barsana is misschien wel het mooiste kloostercomplex van deze regio. Binnen de muren van het vrij toegangelijke klooster vind je verschillende prachtige gebouwen en kerken. Dus zeker een bezoek waard als je in deze regio bent.

'1140399' door Antwan '1140399' door Antwan

PortugalDistrito da Guarda

PortugalDistrito da Guarda

Serra da Estrela

Antwan

Serra da Estrela is de grootste bergketen van Portugal en tevens een natuurpark. Het is een heerlijk gebied om te wandelen en met de auto doorheen te rijden. Naast de kale hoogvlakte zijn er is het omringende heuvelachtige landschap heerlijk groen. Hier zie je een mooi overzicht op de kale hoogvlakte.

'1140322' door Antwan '1140322' door Antwan

Roemeniëtransfagarasan

Roemeniëtransfagarasan

Balea meer en de...Tr

Antwan

De Transfagarasan Road (officieel de Transfăgărășan of DN7C) is een zeldzaam mooie en 90 kilometer lange weg in Roemenië. De Transfagarasan loopt via het gelijknamige Fagarașgebergte en is de verbinding tussen Transsylvanië en Walachije (met de steden Sibiu en Pitesti). Met het hoogste punt van 2.134 meter is het tevens een van de hoogste wegen van Roemenië. Hier op de foto zie je links het Balea meer en rechts de weg.

'1140299' door Antwan '1140299' door Antwan

MyanmarMandalay Region

MyanmarMandalay Region

Monnik bij de stupa..

Antwan

Tijdens een bezoek aan Mandalay is het ook zeker de moeit waard om Mingun en omgeving te bezoeken. Via een boottocht van 11km vaar je van Mandalay over de Irrawaddy rivier naar Mingun. Tijdens deze 1 uur durende boottocht zie je het landschap en het leven langs de oever aan je voorbij trekken. Eenmaal aan land zijn er een aantal bezienswaardigheden te bezoeken. In het centrum van Mingun staat het begin van wat de grootste stupa ter wereld had moeten worden (150 meter hoog). Koning Bodawpaya startte in 1790 de bouw met behulp van duizenden krijgsgevangenen en slaven. In 1819 overleed de koning en kwam de bouw van de stupa stil te liggen op 1/3 van zijn totale hoogte. Geen van zijn 120!!! kinderen wilde de bouw voort zetten. Op 23 maart 1839 werd het lot van de stupa definitief bezegeld, een sterke aardbeving zorgde ervoor dat het reeds gebouwde deel begon te scheuren en afbrokkelen. De Birmezen grappen wel eens dat dit de grootste berg bakstenen ter wereld is. Toch is hij zeker de moeite waard om te bezoeken, vanaf de top heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Rondom de stupa is het behoorlijk druk met vooral locals en veel (jonge) monniken omdat er een aantal kloosters naast de stupa liggen.

'1140224' door Antwan '1140224' door Antwan

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Laaghangende bewolkin

Antwan

Tijdens onze reis naar Roemenie hebben we 2 nachten in een hut verbleven, diep verscholen in de bossen van de Karpaten. Ons hoofddoel hier was om beren te zien. Maar daarnaast natuurlijk ook het verkennen van het gebied, gelegen in nationaal park Piatra Craiului. Tijdens de 2e dag liepen we, aan het einde van de dag, na een lange wandeling terug richting onze hut toen er noodweer uitbrak. Uiteindelijk kwamen we zeiknat aan bij onze hut. Na een tijdje trokken de buien gelukkig weer over. De wolken bleven nog een tijdje hangen tussen de bergen en de bossen van het nationaal park wat een mooi sfeervol beeld opleverde

'1140125' door Antwan '1140125' door Antwan

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

IJsvogel

Antwan

Een of twee keer per jaar huur ik een fotohut om vogels te fotograferen. Zo heb ik vorig jaar vanuit een fotohut een dag lang ijsvogels gefotografeerd. Wat een prachtige belevenis. Zonder dat de ijsvogel jou ziet, genieten van dit prachtige vogeltje.

'1140046' door Antwan '1140046' door Antwan

MyanmarBagan

MyanmarBagan

Bagan

Antwan

Bagan is een van de mooiste tempelcomplexen ter wereld. De oude hoofdstad van Myanmar ligt centraal in het land. Verspreid over een groot gebied vind je duizenden tempels. De ene tempel is nog mooier dan de andere. Om het gebied echt goed te verkennen heb je meerdere dagen nodig en ook een vorm van transport omdat de afstanden tussen de tempels anders echt te groot zijn. Binnen het complex zijn er een aantal tempels die iedereen wel bezoekt maar daarbuiten is er meer dan genoeg te bezoeken waar slechts weinigen komen. Sla gewoon ergens een weggetje in, wandel een stukje en je bent meestal helemaal alleen. Deze foto heb ik gemaakt net na zonsopkomst, gewoon ergens bij een van de vele onbekende tempels waar de lokale bevolking gewoon hun ding doen.

'1139962' door Antwan '1139962' door Antwan

Montenegro

Montenegro

Meanderende Cehotine.

Antwan

Montenegro is al geen heel druk bezocht land maar als je dan in Montenegro op zoek gaat naar zo goed als onbekende plekken kom je na lang zoeken en regelmatig verkeerd rijden uiteindelijk uit bij een schitterend uitzichtpunt op de meanderende Cehotine rivier. Dit plekje ligt in het noorden van Montenegro op zo'n 20km van de plaats Pljevlja. De lokale inwoners zagen de potentie van deze plek en hebben er een provisorisch uitzichtpunt gebouwd. Verder hebben ze niets gedaan om toeristen aan te trekken. Er staat geen bordje of andere aanwijzing waar je naar toe moet en de "weg" is niets meer dan een karrenspoor voorbij het erf van een boerderij. Maar heb je het eenmaal gevonden dan kun je in alle rust genieten van deze schitterende plek.

'1139939' door Antwan '1139939' door Antwan

DuitslandDresden

DuitslandDresden

Het Zwinger in Dresde

Antwan

Dresden is een prachtige stad in het oosten van Duitsland. De stad aan de Elbe werd ook wel het Florence van Duitsland genoemd. De stad met al zijn prachtige bouwwerken werd in de tweede wereldoorlog compleet verwoest. De ruïnes van de oorlog verdwenen achter het IJzeren Gordijn en het verval van de stad werd alsmaar erger. Na de eenwording in 1990 krabbelde Dresden weer langzaam op en de gebouwen werden gerestaureerd. Nu is de stad weer bijna volledig in haar oude glorie hersteld. Vooral het oude centrum is prachtig om te zien. Op deze foto zie je het Zwinger, een paleiscomplex dat nu dienst doet als museum.

'1139874' door Antwan '1139874' door Antwan

MyanmarKyaiktiyo

MyanmarKyaiktiyo

Golden Rock Pagode

Antwan

Op zo'n 200 km rijden vanaf Yangon vind je de bijzondere Golden Rock Pagode. De Golden Rock is een zeven meter hoge rots die op de rand van de top van een berg. Het is een van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden in Myanma. Elk jaar bezoeken tienduizenden pelgrims deze heilige plaats. Het enorme rotsblok is met bladgoud bekleed en blijft volgens de legende in evenwicht door een haar van Boeddha, die hier door een kluizenaar als geschenk voor de koning heen werd gebracht. Boven op de grote rots staat een prachtige, meer dan vijf meter hoge gouden pagode.

'1139845' door Antwan '1139845' door Antwan

MyanmarBagan

MyanmarBagan

Jonge monnik bij het.

Antwan

In de maand januari vind in Bagan het Ananda festival plaats. De Ananada pagode is een van de best bewaarde pagode's in Bagan en eens per jaar komen hier monniken uit de wijde omtrek bijeen voor en festival. Er staan dan lange rijen monniken voor de ingang van de pagode, een mooi en kleurrijk geheel. Als je in januari in Bagan bent is het zeker de moeite waard om te kijken wanneer het festival precies is, dat hangt namelijk af van de dag waarop het volle maan is.

'1139791' door Antwan '1139791' door Antwan

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Beer in de Karpaten

Antwan

Veel mensen die in Roemenië beren willen zien gaan in de omgeving van Brasov mee met excursies de bossen in. Hier worden de beren “gelokt” met eten waardoor de toerist gegarandeerd beren te zien krijgt, en dat alles binnen een excursie van enkele uren. Ook zit er in de omgeving van Brasov een bear sanctuary waar gevangen en verwaarloosde beren worden opgevangen. Ook hier kun je op een makkelijke manier beren zien. Wil je een echte wildlife ervaring dan raad ik je een van de 2 hutten van Foundation Conservation Carpathia aan. FCC is met zijn 250.000 hectare een van de grootste privé natuurreservaten van oost Europa waar de natuur weer volledig de vrije hand krijgt en waar bossen weer op oorspronkelijke wijze herbebost worden. Midden in dit, voor mensen, ontoegankelijke reservaat, heeft de organisatie op twee verschillende open plekken in het bos een hut gebouwd. In beide hutten kunnen maximaal 6 mensen plus gids verblijven. Dit zijn tevens de enige toeristen die welkom zijn in dit reservaat. Nadat je eerst ongeveer anderhalf uur met een 4WD door het reservaat bent gereden moet je het laatste uur wandelen om uiteindelijk bij de hut uit te komen. Samen met je gids verblijf je hier 1 of 2 nachten. Overdag wandel je door het reservaat en ’s ochtends en ’s avonds kijk je vanuit je hut naar de beren die hopelijk langs komen. De hutten zijn namelijk gebouwd op open plekken in het bos waar de beren graag komen omdat ze hier meer en makkelijker eten kunnen vinden. Garanties krijg je niet maar de kans is wel groot dat je op een of meerdere momenten beren te zien krijgt. Wij zijn 2 nachten verbleven en hebben 3 keer een beer gezien. De laatste ochtend was het mooiste omdat de beer bijna een uur in de omgeving van de hut heeft rondgescharreld. Omdat de hut aan alle kanten voorzien is van grote ruiten heb je overal perfect zicht. Wat is er nou fijner om vanuit je privé hut beren te zien rondscharrelen terwijl de gids een lekker ontbijtje voor je aan het klaarmaken is.

'1139696' door Antwan '1139696' door Antwan

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Werken op het land

Antwan

Maramures is een beetje een uithoek van Roemenie en wordt niet veel bezocht door toeristen. Toch is dat zonde, wat het is een heerlijk gebied. De omgeving is nog puur en de mensen leven in harmonie met de natuur. Akkers worden met de hand bewerkt en in de zomermaanden staat het glooiende landschap vol met hooistapels. De mensen zijn vriendelijk en altijd in voor een praatje, ondanks dat ze slechts Roemeens spreken. Naast zijn natuurlijke schoonheid vind je in deze omgeving ook prachtige houten kerken en kloosters. Dus een bezoek aan deze afgelegen streek is zeker een aanrader.

Community-updates

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >