Deception Island

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verlangen naar deceptie

Deception Island,
Antarctica


Hoewel de plek anders doet vermoeden is Deception Island allesbehalve dan een deceptie. Vaak is dit de laatste stop van een Antarctica reis. Deception is een eiland dat deel uitmaakt van de Zuidelijke Shetlandeilanden gelegen nabij het Antarctisch Schiereiland. Deception eiland is bekend als een van de veiligste havens van Antarctica en vanwege het feit dat het de caldera van een actieve vulkaan is. Dat is ook nog te merken aan het zwarte strand dat warm aanvoelt en met een beetje graven zelfs heet. Het koude water stoomt omhoog en geeft een mystieke sfeer aan deze omringde baai. Zeker als de blik gericht is op de grote roestgekleurde silo's van een oud walvisverwerkingsstation. Een flinke wandeling naar de rand is alle moeite waard. Een prachtig uitzicht over de oceaan en enkele naburige eilanden is de verdienste.

Het eiland is ongeveer cirkelvormig met een doorsnede van 12 km. Het hoogste punt van het eiland, Mt. Pond, is 542 m hoog. Het eiland heeft een grote baai, Port Foster, van 9 km lengte en 6 km breedte. Deze baai heeft een nauwe ingang van slechts 230 m breed, genaamd Blaasbalg van Neptunus (bron: wiki).

Ook voor mij was het de laatste stop op Antarctica en zal voor altijd in mijn geheugen gegrift staan. En met weemoed denk ik terug aan die fantastische reis naar dit onherbergzame continent.