Tanna

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Prehistorisch landschap

Tanna,
Vanuatu


Vanuatu bestaat uit 83 eilanden en heeft van alles te bieden; actieve vulkanen, tropische stranden, dichte regenwouden, een zeer rijke cultuur en ongelofelijk vriendelijke bewoners. Van de verschillende eilanden die ik bezocht heb, heeft Tanna zonder twijfel de grootste indruk op me gemaakt. Het hele eiland is bedekt met de zwarte vulkanische as dat is afgezet door Mount Yasur, een meer dan 800 jaar vrijwel continu uitbarstende vulkaan.

Mijn accommodatie op Tanna bestond uit een boomhut, niet ver van Mount Yasur. De boomhut is verscholen in dichte bebossing, net hoog genoeg om de vulkaan door het bladerdek te kunnen zien. De hele dag hoor ik het doffe gerommel van elke eruptie, en 's nachts zie ik vanuit mijn bed hoe de vulkaan het roodgloeiende lava hoog de lucht in schiet.

Het uitzicht aan de andere kant is bijna even indrukwekkend. Meerdere keren verschijnt er een regenboog boven de met regenwoud begroeide heuvels. Samen met de rondvliegende zwaluwen, de diep-zwarte aarde begroeid met grote boomvarens, de kippen die rondscharrelen op de bosbodem en het doffe gerommel van de vulkaan zorgt dit voor een bijzondere, bijna prehistorische sfeer.