Tanna

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tanna the Movie

Tanna,
Vanuatu


Graag wil ik jullie attenderen op een bijzondere film: ‘Tanna’. De film gaat over een ontluikende liefde tussen een jongen en een meisje van de Yakel-stam op het eiland Tanna in Vanuatu. Op een dag wordt het meisje uitgehuwelijkt aan een jongen van een rivaliserende stam ... De film, geproduceerd door de Australiërs Martin Butler en Bentley Dean, is in zijn geheel op locatie opgenomen. Alle rollen worden gespeeld door de bevolking van het dorpje Yakel. Er komt geen professionele acteur aan te pas!

De film won afgelopen september de publieksprijs op het filmfestival van Venetië. Eind januari draait ‘Tanna’ op het filmfestival van Rotterdam. Voor wie de film eerder wil zien: op woensdag 13 januari zijn er previews in ruim twintig plaatsen in ons land (https://iffr.com/nl/iffr-previewavond-2016-tanna).

Op de foto zie je de centrale ontmoetingsplaats in Yakel. Boven in de eeuwenoude banyan-boom is een hut gebouwd. Deze hut is alleen toegankelijk voor jongens die er tijdens hun initiatieperiode verblijven. De inwoners leven er nog net zo als honderd jaar geleden. De vrouwen en kinderen dragen enkel rieten rokjes en de mannen zijn slechts gehuld in een peniskoker. Fotograaf Jimmy Nelson heeft ook dit dorp en zijn bewoners in zijn vuistdikke fotoboek ‘Before they pass away’ opgenomen.

Om een indruk van de film te krijgen, verwijs ik je graag naar de trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=di2cHkHrPwg