Tanna

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Woon een besnijdenis terugkeer ceremonie bij

Tanna,
Vanuatu


Een van mijn meest bijzondere reizen was toch wel naar Vanuatu. We bezochten hier onder andere het eiland Tanna: een ruig eiland op ruim een uur vliegen van het drukbezochte hoofdeiland.

We hadden gehoord over besnijdenis terugkeer ceremonies, waarbij jongetjes 3 maanden na een rituele besnijdenis als man terugkeren naar hun dorp. Deze 3 maanden zijn ze samen met de oudere mannen van hun dorp in de jungle geweest, en hebben ze alles geleerd wat ze nodig hebben om echt man te kunnen zijn.

Als de jongens terugkeren organiseren de stammen van de verschillende dorpen een grote gezamenlijke ceremonie. Het is traditie om cadeaus uit te wisselen tussen de dorpen, welke bestaan uit Kava planten (die zwaar hallucinerende eigenschappen bevatten), gevlochten manden en matten, levende varkens en koeien. Welgeteld 52 varkens en 7 koeien werden er tijdens deze ceremonie cadeau gedaan en geslacht.

Traditioneel gekleed vormen de dorpelingen hier een menselijke lopende band om hun cadeaus naar het plein onder de gigantische banjan boom te brengen. Na een paar uur liggen er torenhoge stapels: één stapel voor iedere stam die een jongen terugverwacht.

Zodra de jongen en oudere mannen het plein oplopen barst een groot feest los, waarbij uitbundig wordt gedanst en gezongen. Een waar spektakel!

Wil je dit ook meemaken, dan moet je een klein beetje geluk hebben. De ceremonies vinden plaats rond augustus, maar worden nooit van tevoren aangekondigd. Vraag dus goed rond als je er bent, en laat een local contact leggen met de chief van het dorp waar de ceremonie eventueel plaatsvindt. Je wordt dan officieel door de chief uitgenodigd en ontvangen, en je bent vanaf dat moment een met deze zeer bijzondere gebeurtenis, waarschijnlijk zonder andere toeristen om je heen!