Tanna

Mt. Yassur op het eiland Tanna is misschien wel de best toegankelijke werkende vulkaan op de wereld. Na een pittige wandeling van ongeveer een uur sta je boven op de kraterrand (zonder pad of hekje ...). Voor je een gapende diepte vol vuur en opstijgende dampen. En dan gebeurt het: met een daverend kabaal spuugt Yasur gedurende een vijftien seconden een stortvloed aan gloeiende lava zo'n honderd meter de lucht in. Dit spektakel herhaalt zich elke vijf minuten.

Informatie over Tanna

Beste foto's & tips van Tanna

'508823' door Bowral '508823' door Bowral

VanuatuTanna

VanuatuTanna

Leven onder een...vul

Bowral

Deze noeste dorpelingen staan op de lavavelden onderaan de voet van de werkende vulkaan Mt. Yasur op het eiland Tanna. Mt. Yasur is voor hen een heilige vulkaan waarin de geesten van hun voorouders voortleven. Overnachten in hun dorp is een bijzondere belevenis. Bij elke uitbarsting - en dat gebeurt om de vijf à tien minuten - komt er een diep gegrom uit de aarde en lig je te schudden in je bed. De oranje gloed boven de vulkaan verlicht de hemel. Als je er toch bent, ga je natuurlijk ook de vulkaan beklimmen. Na een klein uur zwoegen en zweten ben je boven. Aan de rand van de krater sta je oog in oog met een van de meest spectaculaire natuurfenomenen op deze aarde. Elke uitbarsting gaat gepaard met eerst een onderaards gerommel gevolgd door een tientallen meters hoge ‘fontein’ van gloeiende lavabrokken. Dit is vuurwerk zoals je nog nooit hebt gezien!

'491178' door Bowral '491178' door Bowral

VanuatuTanna

VanuatuTanna

Jong geleerd, oud...g

Bowral

Mt. Yasur op het eiland Tanna is misschien wel de best toegankelijke werkende vulkaan op de wereld. Na een pittige wandeling van ongeveer een uur sta je boven op de kraterrand (zonder pad of hekje ...). Voor je een gapende diepte vol vuur en opstijgende dampen. En dan gebeurt het: met een daverend kabaal spuugt Yasur gedurende een vijftien seconden een stortvloed aan gloeiende lava zo'n honderd meter de lucht in. Dit spektakel herhaalt zich elke vijf minuten. Een mooier vuurwerk is niet denkbaar … Voor de bewoners van Tanna is de vulkaan een heilige berg. Om de geesten die in Mt. Yasur huizen gunstig te stemmen, voeren de bewoners van de omliggende dorpen regelmatig rondedansen uit op de vulkanische vlakten onder de vulkaan. Het kleine jochie op de voorgrond heeft nog veel te leren eer ook hij mag meedansen.

'531928' door Bart Brouwer '531928' door Bart Brouwer

VanuatuTanna

VanuatuTanna

Poseren voor de...Vul

Bart Brouwer

Ni-Vanuatu gekleed in traditionele kleding poseren voor de camera in een 'Kastom village' op Tanna, een eiland in Vanuatu. De inwoners van Tanna zijn enorm trots op hun traditionele gebruiken, en doen er daarom alles aan om deze levensstijl in stand te houden. Er wordt gedanst, op traditionele wijze vuur gemaakt, voedsel bereid en verschillende weeftechnieken gedemonstreerd om te laten zien hoe hun voorouders vroeger leefden in de afgelegen gebieden van het eiland. Op de achtergrond is Mount Yasur te zien. Mount Yasur is een van 's werelds meest actieve vulkanen.

Laat kaart zien