Ambrym

Ambrym is een vulkanisch eiland in Ambrym. Het is 678 vierkante kilometer groot en het hoogste punt ligt op 1334 meter boven zeeniveau. Ambrym kent dichte bossen en in het midden wordt het landschap sterk gevormd door lava en as van actieve vulkanen.

Informatie over Ambrym

Beste foto's & tips van Ambrym

'519636' door Bowral '519636' door Bowral

VanuatuAmbrym

VanuatuAmbrym

Even bijkomen

Bowral

Jaarlijks worden op het eiland Ambrym gedurende enkele dagen in juli en augustus zogeheten ‘Rom’-dansen uitgevoerd. Het draait hierbij om het aloude verhaal van goed en kwaad. De mannen van het dorp Fanlan dansen onder aanvoering van de dorpsoudsten twee dagen. Op de tweede dag worden de tientallen jaren oude houten maskers opgezet om het kwaad voorgoed te verdrijven. Van die maskerdansen zal ik later nog eens een foto plaatsen. De ‘Rom’-dansen worden bijgewoond door zo’n honderd dorpsbewoners uit de wijde omgeving. En ja, er lopen af en toe ook ‘verdwaalde’ toeristen rond. Toen wij er waren, telde ik twaalf buitenlanders. Eerlijk gezegd is het dan ook een ware expeditie om hier te geraken. Via het eiland Malakula vlieg je met een Twin Otter naar de nederzetting Craig Cove op Ambrym. Dat vliegtuigje doet het eiland twee à drie keer per week aan. Vervolgens moet je een bootje zien te charteren dat je over een ruige oceaan in ongeveer drie uur naar de noordkant van Ambrym brengt. Over land kan niet want er zijn simpelweg geen wegen. Eenmaal aan land moet je vervolgens drie kwartier een heuvel beklimmen eer je in Fanlan bent. Slapen doe je in een hutje van een van de dorpsbewoners. Je bent hier echt helemaal weg van de boze buitenwereld. Er is geen elektriciteit, geen generatoren, geen waterleiding en geen mobiel bereik. De man op de foto is een van de dorpsoudsten. Hij moet even bijkomen van de intensieve dansen. Links achter hem zie je de contouren van een prachtige uit één stuk hout 'geboetseerde' tamtam. Deze man en diverse van zijn dorpsgenoten zijn ook geportretteerd in het fotoboek van Jimmy Nelson.

'457883' door jamievanommering '457883' door jamievanommering

VanuatuAmbrym

VanuatuAmbrym

Stralend

jamievanommering

Dit stralende meisje komen we tegen op het vulkanische eiland Ambrym (het vijf na grootste eiland van Vanuatu). Met haar glimmende ogen en fantastische haardos is ze super fotogeniek!

'541381' door Bowral '541381' door Bowral

VanuatuAmbrym

VanuatuAmbrym

Dansen op Ambrym

Bowral

Jaarlijks wordt op het eiland Ambrym in juli het Fanlan Festival gevierd. Een van de activiteiten tijdens het festival zijn de zogeheten ‘Rom’-dansen. Het draait hierbij om het aloude verhaal van goed en kwaad. De mannen van het dorp Fanlan dansen onder aanvoering van de dorpsoudsten twee dagen. Op de tweede dag worden de tientallen jaren oude houten maskers opgezet om het kwaad voorgoed te verdrijven. Op de foto zie je rechts vier van die maskers op een stokje staan. Overigens is de zwarte grond vulkaanas. Op het eiland zijn namelijk twee behoorlijk actieve vulkanen. De veelal prachtig uitgesneden en gedecoreerde tamtams spelen vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol in het leven van de eilandbewoners. Bij feesten, maar ook bij overlijdens en dreigend gevaar slaan de mannen met dikke stokken op de tamtam. In 2013 was hier nog steeds geen elektriciteit, geen generator en ook geen mobiel bereik. Boodschappen overbrengen naar de overige eilandbewoners gaat hier dus nog letterlijk via de tamtam … Heel eerlijk gezegd is het qua logistiek niet zo heel eenvoudig bij dit festival te geraken. Daar staat dan wel tegenover dat je met hooguit tien andere toeristen (en een paar honderd eilandbewoners …;-)) kunt genieten van deze unieke dansen.

Laat kaart zien

Laatste Ambrym artikelen

Door: Lili Ujvari
Uniek kijkje in een vulkaan

De Amerikaans filmmaker Sam Cossman is gefascineerd door vulkanen. Samen met een team heeft hij dan ook verschillende drones een vulkaan in gestuurd, met als resultaat? Spectaculaire en unieke beelden.

De Amerikaans filmmaker Sam Cossman is gefascineerd door vulkanen. Samen met een team heeft hij dan ook verschillende drones een vulkaan in gestuurd,...