White Island

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geïsoleerde mijnwerkers

White Island,
Nieuw-Zeeland


Ik postte al eerder een foto van White Island, de bekende vulkaan van Nieuw-Zeeland die een eiland vormt zo'n 50 kilometer van de kust.

Maar ik had nog niet vermeld dat er restanten zijn van een mijn.Rond het begin van de 20ste eeuw werd er op het eiland zwavel gewonnen. In 1914 kwamen ALLE mijnwerkers om bij een eruptie van de vulkaan. De zwavelwinning werd enkele jaren later hervat, maar begin jaren 30 stopte deze voorgoed. De restanten van de gebouwtjes met installaties die aan deze tijd herinneren, zijn dus nog te zien.

Het is onvoorstelbaar dat mensen hier voor een aantal maanden of jaren (!) werden gedropt als mijnwerkers. Er is werkelijk niets, geen voorzieningen en daar komt dan nog eens bij dat het werk uiterst gevaarlijk was en dat dat onder uitzonderlijk ongezonde omstandigheden gebeurde. Want de gassen die daar onophoudelijk aan de oppervlakte komen, prikken in de ogen en je voelt het meteen aan je ademhaling. En wij waren er misschien maar een uurtje of 2 én gewapend met brillen en gasmaskers. Dat hadden die mannen destijds niet. Verwonderlijk is het in elk geval niet dat deze mijnwerkers meestal korte levens hadden.

Door de dodelijke eruptie van 2019 is het eiland ondertussen ook verboden terrein voor toeristen.