Rotorua

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lady Knox

Rotorua,
Nieuw-Zeeland


Ik heb al wel meerdere foto's geplaatst van Wai-O-Tapu Thermal Wonderland; één van de fabuleuze vulkanische zones nabij Rotorua.
Je vindt er de imposante Lady Knox geiser. De naam komt van Lady Constance Knox, een dochter van Uchter Knox, een Britse gouverneur van Nieuw-Zeeland.

De geiser barst dagelijks om 10:15 uur uit. Helaas ontdekten wij daar ter plaatse dat deze uitbarsting niet helemaal natuurlijk tot stand komt: de geiser komt pas tot leven wanneer er manueel een zeepachtige stof in de opening gegooid wordt. Dat doen ze 1x per dag en uiteraard trekt dat dan veel toeristen op hetzelfde tijdstip...
Sowieso is zo'n uitbarsting spectaculair om te zien: de straal kan een hoogte van meer dan 20m bereiken en kan wel een uur duren.

De geiser is pas ontdekt bij het begin van de 20ste eeuw door enkele gevangenen nota bene.
In 1901 werd in Waiotapu een open gevangenis opgericht. Toen ze kledij gingen wassen, reageerde de geiser met de zeep, wat per ongeluk resulteerde in deze enorme straal. Dus de geiser werkt enkel door iets toe te voegen, en dat doen ze dus tegenwoordig dagelijks om de nieuwsgierige toeristen te lokken. Ik vond dat een beetje jammer, maar het is toch zeer de moeite om het gebied te bezoeken. De geiser is sowieso knap en er is nog veel moois te zien!