Vanua Levu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lovo Feestmaal

Vanua Levu,
Fiji


Een traditionele feestmaaltijd in Fiji is de 'Lovo' (letterlijk: 'aardoven'). Deze manier van maaltijden bereiden kun je vergelijken met de 'Hangi' bij de Nieuw-Zeelanders. Het basisprincipe is het begraven van vlees en groenten onder de grond, bovenop hete stenen. Een aantal uren later wordt er een waar feest uit de grond getoverd.
Je kunt dit feestmaal (met een beetje werk) ook thuis bereiden! Gegarandeerd een bijzonder kerstfeest dit jaar!

Stap 1: De Kuil
De kuil moet minimaal 1 bij 1 meter zijn en ongeveer een halve meter diep. Op de bodem komen grote stenen, keurig naast elkaar gelegd (keien, maar kan ook met baksteen). Met wat brandhout wordt het vuur aangestoken, dat blijft branden tot het hout verkoold is. Dan is het heet genoeg. Dit duurt ongeveer 2-3 uur.

Stap 2: De Voorbereiding
De gerechten wordt goed ingepakt in bananenbladeren, schillen van de kokosnoot en tegenwoordig ook aluminiumfolie.
Er wordt veel gebruik gemaakt van: met kruiden gevulde (hele!) kip, vis, varken, cassave, dalo (kool-achtige groente) en knoflook/ui.

Stap 3: Het Afdekken
Als het hout verkoold is, schep je alle resten uit de kuil, zodat je alleen nog de hete stenen overhoudt. Je kunt nu wat kippengaas in de kuil leggen, met daar bovenop bananenbladeren (als je die kunt vinden) en de ingepakte gerechten. Eerst de groenten, bovenop het vlees. Weer bladeren bovenop, gevolgd door rijstzakken (als je geen bladeren/zakken hebt, kun je heel goed kartonnen dozen gebruiken!) en aarde. Het geheel gaat als een oven werken, zorg dat er geen stoom ontsnapt.

Stap 4: Het feest
Na ongeveer 3-4 uur gaat alles uit de kuil en kun je genieten van een feestmaal. Als je geen gat buiten in je tuin krijgt tijdens deze barre winter, kun je ervoor kiezen een vuurvaste bak te gebruiken. Ik heb op internet iemand gezien die hiervoor een oude koelkast gebruikte!

Kijk voor een filmpje van een lovo eens op: (vanaf 1:13) [url="http://www.youtube.com/user/Tribewanted1#p/c/D59996EC01CD9046/0/blcKlRQpftU" target="_blank"]http://www.youtube.com/user/Tribewanted1[/url]

Bijzondere Feestdagen voor iedereen en een Reislustig 2011!!