Zo ontdek je de waterwereld van Fiji image
Lkoedam

Zo ontdek je de waterwereld van Fiji

Fiji bezoeken zonder een lange kajaktocht over zee of door de mangroves is als een eitje zonder zout. Gooi je snorkelspullen aan boord en peddel naar een van de vele motu’s (onbewoonde eilandjes) voor de kust.

Een must op Fiji: een kajaktocht langs de kust. Foto: Louise ten Have
Een must op Fiji: een kajaktocht langs de kust. Foto: Louise ten Have (© Columbus Travel 2015)


Haaien en zeeschildpadden



Met een beetje mazzel zie je in de wateren van Fiji kleine rifhaaitjes en schildpadden voorbijkomen, maar je kunt gegarandeerd je spieren trainen (na het vele relaxen op het strand) en van top tot teen een kleurtje krijgen, dankzij de reflectie van de zon in het water. Bekijk ongelooflijk mooie schelpjes in alle mogelijke vormen op verlaten strandjes en maak kennis met de kleine krabbetjes die er hun intrek hebben genomen. Wil je alles weten over het onderwaterleven, neem dan een gids mee. Kost iets meer, maar erg interessant. Reken op € 60 voor drie uur kajakken door de mangroves en langs de kust bij Pacific Harbour op het hoofdeiland Viti Levu. Kajaks zijn ook te huur bij de meeste hotels en resorts.



Raften in het binnenland



Het bergachtige binnenland van Fiji is minstens zo interessant als de beroemde kust. Vanaf Pacific Harbour aan de zuidkust van hoofdeiland Viti Levu kan een spectaculaire dagvullende raftingtrip worden gemaakt op de rivier de Navua. Deze leidt door het meest maagdelijke gedeelte van het eiland. Je peddelt onder meer door een kilometers lange kloof van zeven meter breed en veertig meter hoog, overhangen met jungle en opgeluisterd door een groot aantal schitterende watervallen.



Het andere Great Barrier Reef



Aan de noordzijde van Fiji’s tweede eiland Vanua Levu ligt ’s werelds op twee na grootste koraalrif. Waar je bij nummer één, het Great Barrier Reef bij Australië, soms nog meer duikers en snorkelaars lijkt tegen te komen dan vissen, is het Great Sea Reef onontdekt en ongerept. De noordkust van Vanua Levu is nauwelijks bewoond en herbergt slechts enkele resorts. Deze dienen dan ook als ideale uitvalsbasis voor het rif, waar bij laagtij hele stukken boven water uitsteken. Dat is het moment dat locals gewapend met een speer tussen het koraal door zwemmen, op zoek naar inktvis. Geen gemakkelijke klus want de zeer ervaren inktvisjager Tenna deed er voor ons meer dan twee uur over om twee inktvissen te vangen. Aangezien het rif te groot is voor woorden en de lokale bevolking uitsluitend op traditionele manier vis vangt – dat wil zeggen, met een hengel of speer – kun je prima met een van de inktvisjagers meegaan zonder je schuldig te voelen. Één Taiwanese trawler vangt immers meer in een dag dan een compleet dorp in een jaar. Je kunt een dergelijk tripje bijvoorbeeld vanaf Nukubati Island Resort maken.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)