Vanua Levu

Heb je de smaak te pakken na Naudori Highlands en ben je benieuwd naar meer inheemse cultuur, dan is het eiland Vanua Levu leuk om te bezoeken. Dit grotere, vulkanische eiland kent weinig ontwikkeling en heeft beperkte wegen en diensten beschikbaar. Stoort dit je niet, dan krijg je hier de kans de levensstijl van traditionele Vanua Levuërs te aanschouwen. Naast het zien van talrijke vogelsoorten, kun je er prima hiken, snorkelen en kajakken.

Informatie over Vanua Levu

Beste foto's & tips van Vanua Levu

'291687' door nienkekrook '291687' door nienkekrook

FijiVanua Levu

FijiVanua Levu

Speren Dans (Vuo...Vi

nienkekrook

De 'Meke' is een traditionele dans in Fiji. Het wordt tijdens festiviteiten uitgevoerd door zowel mannen, vrouwen als kinderen. Ze dansen hierbij niet samen. De dans van de vrouwen heet de 'Seasea' en gaat gepaard met snelle arm- en handbewegingen (soms met een geweven waaier in de hand), die van de mannen heet de 'Meke Moto' en is een stuk krachtiger, waarbij er soms speren gebruikt worden. De dans van de mannen symboliseert de oude krijgers van het dorp. De muziek van de dans wordt gemaakt door te slaan op de 'Lali', een houten drum. De betekenis van de Meke komt naar voren uit de tekst van het lied, die voor elke Meke anders is. De mannen dragen rokken gemaakt van stroken van de bast van de 'Vau' boom en ze versieren hun gezicht met zwarte pasta gemaakt van houtskool en kokosolie. Polsen en enkels worden versierd met gevlochten bladeren. Ze dragen geen shirt. De vrouwen dragen 'Sulu's' (wikkelrokken tot over de enkel) en dragen een shirt met korte mouwen. De kleuren variëren per Meke, maar zijn wel op elkaar aangepast. Ze dragen ook pols- en enkelbanden van bladeren en hebben een zwarte cirkel op hun wangen geschilderd.

'296372' door nienkekrook '296372' door nienkekrook

FijiVanua Levu

FijiVanua Levu

Flower Girl

nienkekrook

Fiji bestaat uit 322 eilanden, waarvan er slechts 106 bewoond zijn. Vanua Levu is het op één na grootste eiland en op ongeveer vijftien minuten uit de kust kun je het bijzondere eilandje Vorovoro vinden. Lees meer over dit eiland in mijn tip over het Tribewanted project. Bloemen kom je op Fiji echt overal tegen en dit meisje (dochter van een van de werknemers op Vorovoro) wilde er graag mee poseren. Na deze foto was ik mijn toestel een uurtje kwijt, toen ze al haar vrienden en vriendinnen ook 'even' ging vastleggen.

'291279' door nienkekrook '291279' door nienkekrook

FijiVanua Levu

FijiVanua Levu

SevuSevu

nienkekrook

De sevusevu is een belangrijk ritueel in de Fijische cultuur en maakt de ‘vreemdeling’ deel van de gemeenschap. De nieuwkomer presenteert 'kava' (de wortel van een type peperplant, waar een drankje van gemaakt wordt) aan het stamhoofd en legt uit waarom hij gekomen is. Er volgt een 'kava-ceremonie', waarbij de jongens op de foto de 'tanoa guards' zijn. Zij beschermen de 'tanoa', de grote houten schaal waaruit de kavadrank geserveerd wordt. Na het drinken van kava, het vertellen van verhalen en het opvoeren van de 'meke’ (een traditionele dans), is de sfeer een stuk losser en voelen nieuwe bewoners zich gelijk op hun gemak. Op het eiland 'vorovoro' (30 minuten uit de kust bij Labasa) kun je dit ritueel meemaken en deel uitmaken van een zelfvoorzienende eilandgemeenschap. Ik heb er zelf 2 maanden gezeten: een fantastische ervaring!

Laat kaart zien

Laatste Vanua Levu artikelen

Zo ontdek je de waterwereld van Fiji

Fiji bezoeken zonder een lange kajaktocht over zee of door de mangroves is als een eitje zonder zout. Gooi je snorkelspullen aan boord en peddel naar een van de vele motu’s (onbewoonde eilandjes) voor de kust.

Fiji bezoeken zonder een lange kajaktocht over zee of door de mangroves is als een eitje zonder zout. Gooi je snorkelspullen aan boord en peddel naar...