Atiu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Speciaal huisdier

Atiu,
Cookeilanden


Ik denk dat dit een 'coconut crab' (Birgus latro) of 'robber crab' is. Vreemd genoeg werd deze hier als een soort huisdier gehouden bij een familie op het eiland Atiu. Ik denk niet dat het er gebruikelijk is hoor. En het was me ook niet 100% duidelijk of ze deze zouden oppeuzelen na een bepaalde tijd, maar ik denk het niet. Hij / zij leek er al lang te vertoeven aan een touwtje en een beetje onderdeel van de familie?
Vergroot de foto, dan is de krab veel zichtbaarder!

Het is de grootste op het land levende geleedpotige ter wereld, kan tot meer dan 4kg wegen met een 'spanwijdte' tot 1 m.
De coconut crab komt voor op eilanden in de Indische Oceaan en delen van de Stille Oceaan, maar daar waar veel mensen leven, is hij uitgestorven.

De kokoskrab is de enige soort van het geslacht Birgus, is verwant aan de heremietkreeften en is aangepast aan het leven op het land. Jonge kokoskrabben gebruiken lege schelpen ter bescherming, maar de volwassenen daarna ontwikkelen ze een taai exoskelet.

Ze voeden zich voornamelijk met fruit, noten, zaden en het merg van omgevallen bomen, maar alles wat onbeheerd op de grond wordt achtergelaten, is een potentiële voedselbron. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, vormen kokosnoten geen belangrijk onderdeel van zijn dieet. Hoewel hij in een hol leeft, kan de krab goed klimmen.

Ze kunnen tot 60 jaar oud worden!