Fraser Island

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Even gluren

Fraser Island,
Australië


Vanuit Hervey Bay maken we een 'whale watch' trip voor de kust van Fraser Island. Op zoek naar walvissen, die hier in juli en augustus migreren.
We keken werkelijk onze ogen uit: zo dichtbij als hier hebben we deze bultrugwalvissen nooit eerder gezien. Ze kwamen nieuwsgierig naar de boot toe, kwamen langzaam boven water om te gluren naar ons, speelden en spetterden, en doken weer onder de boot door. Prachtig om te zien!

En je kunt de zeepokken gewoon zien zitten op de walvissen, zo dichtbij zijn ze.
Op internet vind ik deze informatie uit Quest:
Zeepokken zijn kleine kreeftachtigen die zich onder water vastzetten op verschillende oppervlaktes, zoals hout, stenen en schelpen, maar ook op de schilden van schildpadden en de huid van walvissen. Ze produceren een soort cement waarmee ze een harde, verlijmde verbinding vormen met hun gastheer. In dichtbegroeide populaties kunnen ze uitgroeien tot hoge zuilen. Zeepokken eten voornamelijk plankton en aangezien het walvissendieet hier ook uit bestaat, is het voor een zeepok erg voordelig om op de neus van een bultrug mee te liften. Het is lastig om te meten of de zeepokken jeuk of pijn veroorzaken bij de bultruggen. Maar net als schepen worden ook walvissen afgeremd door zeepokken, omdat ze extra weerstand geven in het water. Een van de theorieën over waarom bultruggen boven het water uitspringen, is dan ook om de zeepokken van zich af te schudden.