South Dakota

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Badlands NP

South Dakota,
Verenigde Staten


Badlands NP ligt in de staat South Dakota.
De Frans Canadese pelsjagers noemde dit gebied les mauvaises terres a traverser, bad lands to cross. Zo ontstond de naam Badlands.

Zo slecht is dit land echter niet. Het is een onwerkelijke mooi maanlandschap.
Prachtige kleuren en vormen die het best uitkomen in de vroege ochtend of late avond.
Maar je vindt er ook glooiende prairies (grasland), waar meer dan 50 verschillende grassoorten voorkomen. Een ideaal leefgebied voor prairiehondjes, gaffelantilopen, bizons, coyotes en dikhoornschapen.

Het noordelijke deel van het park is het meest bezocht, hier kan je de Badlands Loop Road rijden een bochtige weg van 28 mijl lang. Aan deze weg liggen 14 uitkijkpunten en diverse wandelpaden.

Wij reden er onder zeer slechte omstandigheden, het sneeuwde! We hebben wel de hele Loop Road gereden maar uitstappen was er helaas niet bij.
Vanwege het slechte weer hebben we ons ook beperkt tot dit deel van het park.
Het zuidelijke deel wilden we ook bezoeken maar zou alleen via een gravelweg mogelijk zijn, wel goed te doen onder normale omstandigheden.

Nog een paar leuke weetjes over dit park:
* Op een heldere dag heb je een zicht van ruim 160 km (!) Wij hadden dit absoluut niet!
* In 2010 heeft een 7 jarige meisje tijdens een Junior Ranger Program een schedel gevonden van een meer dan 30 miljoen jaar oude sabeltandtijger.
* Het was de filmlocatie voor oa de films 'How the West was Won' en 'Dances with wolves'
* De oudste geologische formatie is the Pierre Shale, zwarte lagen die tussen de 69 en 75 miljoen jaar geleden zijn afgezet
* De bizarre vormen van de rotsen zijn voornamelijk door watererosie ontstaan. Een proces dat nog steeds plaatsvindt. Over 500.000 jaar zullen bezoekers tegen een vlakte aankijken, de Badlands zijn dan volledig weggesleten.