South Dakota

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Afschuwelijk onweer in de verte

South Dakota,
Verenigde Staten


Zoals ik al heb vermeld bij mijn vorige foto (wilde ezels) ligt het park Custer in de Black Hills. Dit is 1 vd grootste staatsparken van Amerika. Er zijn verschillende wegen door het park nl de 29km wildlife loop, de 23km lange Needles highway en de 63km Iron Mountain Road.
De Iron Mountain road is een bochtige weg in bosrijk gebied waar dat je door heel smalle korte tunnels rijdt (smalste 4m). Doorheen de tunnels zie je de presidentskoppen nl. Mount Rushmore. De needles highway is een heel smalle weg met veel granieten rotsen ... precies naalden, daarom de naam Needles Highway. Bij de vorige foto zie je onze huurauto staan bij de ezels nog volledig intact. Maar na deze foto was er niet veel goeds meer aan. Vanaf de wildlife loop zagen we het onweer op ons afkomen. Ons hotel lag in het park zo'n 30km verder aan het mooie Sylvan Lake. Met toch wat schrik van het onweer in de verte (leek op een beginnende tornado) zijn we door gereden in de hoop dat we er niet doorheen moesten. Halverwege is de hel los gebarsten en begon het enorm te hagelen. We konden niets anders doen dan ons op een klein parking onze auto te parkeren onder grote bomen om de schade te beperken. Een aantal andere mensen hebben ons voorbeeld gevolgd en daar stonden we met 5 auto's. We zijn samen (ik en mijn man) op de achterbank gekropen en ons beschermt met fleece jasjes omdat we schrik hadden dat de ramen het zouden begeven. Na de storm was de parking veranderd in een stromende rivier met een dikke laag van verschillende cm aan hagelbollen. De voorruit was gebarsten en de volledige auto was met deukjes. Eigenlijk was het uiteindelijk maar blikschade maar het had veel erger kunnen zijn. Ze hebben toen grote zoekacties gedaan naar mensen die aan't wandelen waren en op de campings was alles vernielt .
Dus mensen mijn gouden tip... niet te zuinig wezen met je huurauto en zorg dat je goed verzekerd bent. Wij waren gelukkig goed verzekerd.